גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הכלכלה תשתפר בחצי השני של 2019; לא צפוי מיתון בארה"ב השנה וגם לא ב-2020"

אלכס פוסטה מאמין שלמרות נתוני המאקרו הגלובליים החלשים, הכלכלה עומדת לשנות כיוון ● בראיון ל"גלובס" מפרט הכלכלן הראשי של בנק ההשקעות אנדבנק את הסיבות לאופטימיות שלו, משתף בהתלהבות שלו מהודו, ומצביע על הסיכונים שבכל זאת מאיימים על הכלכלה

אלכס פוסטה / צילום: אבי לוי
אלכס פוסטה / צילום: אבי לוי

רמת האי-ודאות בשווקים גבוהה, אפילו גבוהה מאוד בימים אלה. בצד אחד ניצב מחנה גדול של כלכלנים ואנליסטים המעריכים שהכלכלות האמריקאית והעולמית נמצאות בדרך הבטוחה להאטה חריפה, ואולי גם למיתון, במחצית השנייה של 2019 או בתחילת 2020, ומנגד ניצבים לא מעט כלכלנים שהתחזית שלהם הפוכה פחות או יותר - ושלפיה צפוי שיפור משמעותי בכלכלה.

אלכס פוסטה, הכלכלן הראשי של בנק ההשקעות אנדבנק (Andbank), נמצא כיום בקבוצה השנייה. "לאחרונה ראינו נתוני מאקרו כלכלה חלשים יחסית בכל העולם, אבל אני חושב שהכלכלה תשנה כיוון, ותשתפר בחצי השני של 2019", הוא אומר בריאיון ל"גלובס".

לדברי פוסטה, הסיבה העיקרית לכך, היא ש"הבנקים המרכזיים שינו את הטון שלהם לאחרונה ועברו מכוונה להמשיך בצמצום מוניטרי להבנה שצריך לחזור להרחבה ולהקלה מוניטרית. הדבר יביא לשיפור ביכולת של התחברות לגיוס כספים, ולצמצום המרווחים בין האג"ח הממשלתיות לבין הקונצרניות. אנחנו, לכן, מאמינים שהראלי שהחל בתחילת השנה יכול להימשך גם בהמשכה".

פוסטה החל לעבוד בתעשיית הפיננסים ב-1998, ולאנדבנק הצטרף לפני כ-15 שנים. יש לו תואר ראשון ושני בחשבונאות וכלכלה מאוניברסיטת ברצלונה. הוא מכהן משנת 2009 ככלכלן ראשי של קבוצת אנדבנק, וכחבר הנהלה.

איפה אתה רואה את הסיכונים המרכזיים?
"יש הרבה כלכלנים ואנליסטים שחושבים שההשפעה של הפחתת המסים הדרמטית של טראמפ כבר מתפוגגת, וזה לא נכון. ישנן כמה דרגות של השפעה; ישנה ההשפעה המיידית, אבל יש גם יתרונות לטווח הארוך, כמו שיפור מתמשך בפריון. לכן, אני לא חושב שיהיה מיתון בארה"ב השנה וגם לא ב-2020. אולי ב-2021.

"אין כוח חזק ומשפיע יותר מהפחתת מסים על תאגידים ואנשים פרטיים, ואנחנו נראה את ההשפעות החיוביות של זה עוד שנים קדימה".

ומה בנוגע לסיכונים? אתה לא חושש מרמות החוב הגבוהות?
"לא. יש למעשה הפחתת חובות של פרטיים וחברות שלא מהתחום הפיננסי, אם אתה מודד את זה כאחוז מהתוצר. אני מודאג מהחובות של ממשלות, בעיקר באירופה וביפן. בארה"ב אני דווקא לא מודאג מהחובות.

"צריך להבין שהממשל האמריקאי הוא למעשה היחיד בעולם שצריך להגדיל את החובות שלו משנה לשנה. זאת מכיוון שהדולר הוא מטבע הרזרבות העולמי, וכשכל המדינות בעולם מחזיקות דולרים רבים, הן מחפשות היכן להשקיע את זה. כיום כ-68% בממוצע מהנכסים במאזני הבנקים המרכזיים בעולם מוחזקים בדולרים, וחלק גדול מהכספים חוזר חזרה לארה"ב בצורה של השקעה באג"ח ממשל אמריקאיות".

מה אתה חושב על מדיניות הריבית של הפד?
"לדעתי הפד ישמור על רמת הריבית הזאת במשך החודשים הקרובים, וימשיך לעקוב אחר הנתונים. יכול להיות שאם הכלכלה תשתפר הפד יעלה עוד פעם אחת את הריבית בחצי השני של 2019".

אנדבנק נוסד באנדורה לפני כ-85 שנים. בנק ההשקעות מנהל כ-25 מיליארד דולר בנכסים פיננסיים ברחבי העולם, עבור לקוחות אמידים. עיקר הפעילות של הבנק בספרד, באמצעות יותר מ-30 סניפים. נוסף על כך, יש לבנק סניפים באנדורה, בלוקסמבורג, במונקו ובברזיל. שליטה בבתי השקעות יש לבנק בשוויץ, במיאמי, במקסיקו, בפנמה ובישראל.

בארץ פעיל הבנק באמצעות בית ההשקעות סיגמא, שנוסד ב-1992 על-ידי פרופ' דן גלאי. את השליטה בסיגמא רכש אנדבנק ב-2015 (כיום מחזיק הבנק 80.2%, וגלאי ביתרה). בית ההשקעות מנהל כיום כ-10 מיליארד שקל בישראל, בין השאר לאחר שרכש ב-2016 את פעילות ניהול התיקים של תמיר פישמן. פוסטה, כאמור, מכהן בעשר השנים האחרונות ככלכלן ראשי של בנק ההשקעות, לאחר שעבד לפני כן במספר גופים בינלאומיים בספרד ובארה"ב.

"מדיניות הבנק האירופי פוגעת בכלכלה"

מה אתה חושב על המצב בין ארה"ב לסין? זה לא צפוי לפגוע בכלכלה?
"אני לא מודאג. הם מודעים להשלכות של אי-הגעה להסכם. מובן שאנחנו מודאגים מהמצב, אבל התסריט המרכזי שלנו הוא כזה שהצדדים יגיעו להבנות, סוג של הפסקת אש, שביתת נשק.

"טראמפ רוצה להיבחר שוב ב-2020, והוא מעוניין שהכלכלה והשווקים הפיננסיים יתפקדו היטב בתקופה שלפני הבחירות. לכן אנחנו אופטימיים באופן יחסי בתחום הזה".

מה אתם חושבים על המצב באירופה. גם שם יחול שיפור בצמיחה?
"לא. אירופה בצרות, ושם אנחנו לא צופים שיפור בצמיחה בחצי השני של השנה. יש בעיות מבניות במדינות מרכזיות, ואנחנו גם חושבים שהמדיניות של הבנק המרכזי, ה-ECB, פגעה ועדיין פוגעת בכלכלה.

"כשהבנק המרכזי מחזיק ריבית שלילית במשק זמן ממושך, ואומר שזה צפוי להימשך, ולא למשך תקופה זמנית, אז זה פוגע מאוד בבנקים, כי זה משפיע על האג"ח הארוכות. ברגע שגם התשואה על אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך מאוד נמוכה, ואף שלילית כל כך הרבה זמן, אז הרבה יותר קשה להם לייצר רווחים".

אם אין אינפלציה, וקצב הצמיחה מאוד נמוך, אז אין סיבה ממשית להעלות ריבית.
"אני חושב שאם ה-ECB יעלה את הריבית זה יעודד את הצמיחה והאינפלציה. זה הפוך מהחשיבה המקובלת אצל כלכלנים, אבל זאת הדעה שלי".

נראה שאירופה הולכת בדרכה של יפן - אינפלציה אפסית לזמן ממושך וצמיחה נמוכה מאוד, אם בכלל.
"נכון. ולכן אנחנו מחפשים אחרי הזדמנויות השקעה מחוץ לאירופה - בארה"ב, באמריקה הלטינית ובעוד מקומות".

אז איפה יש הזדמנויות?
"בעיקר בארה"ב ובחלק מהשווקים המתפתחים. בארה"ב הייתי משקיע במקביל גם במניות וגם באג"ח ממשל ובאג"ח קונצרניות של חברות חזקות. זו אסטרטגיה טובה שיכולה לייצר תשואה של 3% ויותר לשנה. באמריקה הלטינית אנחנו מאמינים בברזיל".

"להודו יש פוטנציאל להפוך לסין הבאה"

"אנחנו אוהבים מאוד את הודו", אומר פוסטה. "להודו יש פוטנציאל להפוך לסין הבאה. הממשל מקדם שם הרבה רפורמות, והופך את ההשקעות הזרות לקלות יותר לביצוע. סקטור הפינטק מתפתח בהודו במהירות. אנו חושבים שהודו יכולה לצמוח בקצב של 7%-8% בשנה בממוצע בעשור הקרוב. גם שם, אגב, צריך לראות מה יקרה בבחירות, ואם מודי יצליח לנצח. המומחים שלנו מעריכים שיש לו סיכוי טוב לנצח".

מה אתם חושבים על הכלכלה הישראלית?
"הצמיחה אצלכם הסתכמה בכ-3% ב-2018 ללא אינפלציה. הגירעון אמנם גדל קצת, אבל היחס חוב תוצר הוא נמוך. בסך הכול ישראל היא שוק מפותח, שנמצא במצב טוב מאוד. פוטנציאל הצמיחה שלכם גבוה לעומת הכלכלות המפותחות האחרות".

לסיכום, אתה אופטימי?
"כן. הכלכלה העולמית תמשיך לצמוח גם השנה בקצב משביע רצון, למרות הבעיות והחיכוכים השונים".

ומה הסיכון הגדול ביותר?
"טעות במדיניות של הפדרל ריזרב. אם הם יחליטו למשל להעלות את הריבית, ואולי ליצור מחנק נזילות פתאומי בשווקים". 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא צוללת ב-15%

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?