גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור אוסטרלי על מגבלותיה של הפוליטיקה בדמוקרטיה יציגה

מפלגת העבודה האוסטרלית, מושפלת ומורעבת שלטון, עמדה לנצח בבחירות הכלליות אתמול, כך הראו כל הסקרים, כולל סקרי היציאה ● אלא שעד סוף הלילה היא הפסידה ● אולי זה היה רק ביש-מזל – ואולי זו הייתה תוצאה של רעיונות רדיקליים מדי ● על כנפי חזונה היא התעופפה אל ישימון האופוזיציה

המנצח המפתיע, רה”מ סקוט מוריסון  והמפסיד, ביל שורט / צילום: רויטרס
המנצח המפתיע, רה”מ סקוט מוריסון והמפסיד, ביל שורט / צילום: רויטרס

שש שנות שלטון של מפלגה אחת אינן נחשבות לארוכות מדי ברוב הדמוקרטיות. בארה"ב, מפלגה מחזיקה בבית הלבן בממוצע שמונה שנים רצופות. בבריטניה, השמרנים מחזיקים בשלטון זה תשע שנים. לפניהם, מפלגת העבודה החזיקה בשלטון 13 שנה. ולפניה, השמרנים החזיקו בשלטון 18 שנה. בגרמניה, הנוצרים-דמוקרטים עומדים בראש ממשלת קואליציה זו השנה ה-14. ובישראל, הליכוד מחזיק בשלטון זו השנה העשירית.

אבל באוסטרליה, שש שנים שקולות כמעט כנגד הנצח. שתי סיבות: אחת, התקופה הקצובה בחוק לכהונת ממשלה היא רק שלוש שנים, מן הקצרות ביותר עלי אדמות; ושנית, שתי המפלגות הגדולות באוסטרליה פיתחו תיאבון מיוחד להדיח את ראשי הממשלה שלהם לפני תום כהונתם.

מאז הבחירות של 2013 היו לאוסטרליה שלושה ראשי ממשלה מאותה המפלגה. לויאליות אינה ערך מקודש בפוליטיקה האוסטרלית, וגם לא נימוס ומידות טובות (כידוע לכל מי שמאזינים מפעם לפעם לוויכוחים במליאת בית הנבחרים בקנברה; אין זה מן הנמנע שאפילו ישראלים נרתעים באי-נוחות).

וכך, ערב הבחירות של יום שבת כל הסקרים צפו ניצחון למפלגת העבודה, אשר חבשה את ספסלי האופוזיציה מאז 2013. אמנם היו סימנים שהפער מצטמצם, אבל לא נמחק. סקרים באוסטרליה נוטים לדייק, לא פעם עד כדי שברי אחוז. אפילו סקרי היציאה מן הקלפי במוצאי יום הבחירות הוסיפו לחזות רוב קטנטן ללייבור.

נשמע מוכר? לפני שהסתיים הלילה התהפכו היוצרות. שתי מפלגות הימין (שהאוסטרלים מכנים 'קואליציה' אפילו כשהן באופוזיציה) קיבלו לפחות שישה מושבים יותר מן הלייבור. המנהיג המובס, ביל שורטן, הודיע שמישהו אחר זולתו "ינהיג את הלייבור לניצחונה הבא".

ה"הראלד סאן" של מלבורן

לא גל, לא פופוליסטי

תוצאות הבחירות באוסטרליה ראויות לתשומת לב, לא רק מפני שהן נערכו בארץ חשובה למדי, אלא מפני שהן מלמדות משהו, לפחות משהו, על מצב הרוח בדמוקרטיה מערבית מבוססת.

קודם כול, הנה מה שאין צורך ללמוד: ניצחון הימין באוסטרליה, בניגוד לחיוויים הבומבסטיים בכל מיני כלי תקשורת (למשל ה"ניו יורק טיימס"), אינו חלק מ"גל פופוליסטי עולמי". תור הזהב של מפלגת העבודה האוסטרלית הסתיים ב-1996 (אם זה נשמע מוכר למישהו). מאז, הלייבור היה בשלטון רק שש שנים. הימין הוא הוא במידה רבה ברירת מחדל באוסטרליה, כמעט כמו בישראל.

העימות באוסטרליה היה אפוא מסורתי מאוד. לא היה בו דונלד טראמפ ולא היה בו ברני סנדרס. אבל היו בו סלעי מחלוקת מוכרים: איכות הסביבה, הגירה, מסים על העשירים, ביטוח בריאות; ועוד עניין, העומד להעסיק יותר ויותר מערכות פוליטיות בשנים הבאות: היחסים עם סין.

רובין הוד נגד הגמלאים

שלושה ימים לפני שראש הממשלה סקוט מוריסון פיזר את הפרלמנט וקרא לבחירות בזק (בתוך 38 יום), מנהיג הלייבור שורטן הגיש תוכנית, שנדפו ממנה ניחוחות קלאסיים של "חלוקה מחדש של המשאבים". זה מה שמפלגות סוציאל-דמוקרטיות נהגו להציע לפחות עד אמצע המאה שעברה. החלוקה נועדה להיעשות באמצעות הכבדה מסיבית של עול המסים, 300 מיליארד דולר אוסטרליים ויותר (205 מיליארד דולר של ארה"ב) על אלה המשתכרים 120,000 דולר ויותר בשנה.

העיתון "אוסטרליאן", התומך בממשלה, צייר את שורטן על עמודו הראשון בתלבושת רובין הוד, כשהוא מכוון את חיציו לעבר גמלאים תמימים, המוליכים את כלביהם. הכותרת הראשית הכריזה, "'תרופת המסים והבזבוז של שורטן".

שר האוצר בממשלת מוריסון הכריז, כי "ביל שורטן מציע ניסוי מסוכן בקנה מידה שכמותו לא נראה מעולם". מפלגת העבודה הניחה, שהציבור מאס במידה כזאת במשחק הכיסאות המוסיקליים בתוך מפלגות השלטון שהוא יעדיף את הלייבור גם אם היא תפנה בכיוונים רדיקליים. כבר היו דברים מעולם. ארה"ב ובריטניה פנו אל קוטב ימני נוקשה לפני 40 שנה (רייגן ותאצ'ר) לא מפני שהמצביעים חשקו במהפכה, אלא מפני שנקעה נפשם ממפלגות מרכז-שמאל לא אפקטיביות. הם קיבלו מהפכה.

"שינויים גדולים"

בלשונו של פרשן אוסטרלי אחד (בשידור באתר הרשת של ה"סידני מורנינג הרלד"), "תהיה הדעה אשר תהיה על תוכניות הלייבור, הן מצטרפות לכלל שפע הצעות מפורטות ועתירות סיכונים. אם זה לא יניב תקבולים ביום הבחירות, המשמעויות לעתיד הפוליטיקה יהיו חמורות מאוד". לשון אחר, מפלגה פוליטית לא תיטה עוד להסתכן בהצגת רעיונות לתיקון מסלול רדיקלי.

זה מזכיר לא מעט את מה שקרה בארה"ב בשנתיים הראשונות של ממשל אובמה, כאשר למפלגתו של הנשיא היה רוב מסיבי בשני בתי הקונגרס. במערכת הבחירות שלו, אובמה הכריז כי מנוי וגמור איתו להיות "נשיא טרנספורמטיבי", מפני שבהיעדר "שינויים גדולים" אין טעם להיות בשלטון.

הוא ניסה את כוחו בשינויים גדולים, והתוצאה הקטלנית הייתה תבוסה נחרצת של מפלגתו בבחירות אמצע-הקדנציה לקונגרס, ב-2010. נשיאותו ירדה מהילוך חמישי לראשון, ובשש השנים הבאות ניטלה ממנו היכולת ליזום תכניות חקיקה, או אפילו למנות שופטים עליונים.

המפלגה הדמוקרטית בארה"ב עומדת להיקרע בחודשים הבאים לגזרים סביב השאלה עד כמה ראוי להרחיק לכת בהצגת רעיונות רדיקליים של שינוי. מובן בהחלט הוא עצם התיאבון לשינוי, בייחוד לאחר גלות משפילה באופוזיציה. אבל מה הטעם להציג רעיונות רדיקליים אם סופם להבריח את המצביעים, כפי שאומנם הבריחו באוסטרליה.

"חידלו לשחק עם הפחם"

נראה שבעוכרי הלייבור האוסטרלית עמדה ההנחה שהציבור מוכן לשינויים מפליגים במדיניות האקולוגית: הפחתה של 45% בפליטת גזי חממה ואספקת 50% מצורכי האנרגיה באמצעות מקורות מתחדשים בתוך עשר שנים. היא הבטיחה הגבלות חדשות על כריית פחם, שהוא ענף היצוא השני בגודלו של אוסטרליה, ומכניס 60 מיליארד דולר בשנה לקופותיה (אוסטרליה היא מפיקת הפחם הרביעית בגודלה בעולם.)

עלעול בעיתונים במדינות מפיקות פחם באוסטרליה מגלה כותרות ענק בעמודים הראשונים כמו, "הפסיקו נא את משחקי הפחם", או "32,000" (מספר מקומות העבודה שיאבדו במדינת מערב-אוסטרליה אם תוחל תוכנית הלייבור). עכשיו ברור למדי שמפלגת העבודה התעופפה על כנפי חזונה אל ישימון האופוזיציה.

אין לנו כאן המקום לדון בתפקיד שמילאה השפעת סין על הפוליטיקה האוסטרלית. די לציין שמפלגת הלייבור גילתה להיטות הרבה יותר גדולה לרה-אוריינטציה של מדיניות החוץ האוסטרלית מאמריקה אל סין. גילויים על הזרמת כספים סיניים אל מפלגות פוליטיות הזיקו לשני המחנות, אבל כללית הימין כנראה יצא נשכר מהתחזקות של רגשות קסנופוביים.

לא, אוסטרליה אינה מורת הדרך של הדמוקרטיה המערבית, ומעולם לא הייתה. אבל אפשר לראות בבחירות שלה ניסוי בתנאי חוץ-מעבדה; שיעור בדחפים ובאינסטינקטים. היא צריכה להעניק לאמריקאים ולאירופים רגע או שניים של מחשבה על המגבלות הטבעיות של הפוליטיקה בדמוקרטיה יציגה. השיטה נוטה להציב מכשולים בדרכן של רפורמות נועזות מדי. היא מבכרת תנודות מתונות של המטוטלת. צריך להודות שמתינות בדרך כלל אינה גורמת התרגשות. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רכב חשמלי בטעינה. עיוותי מס הופכים אותו לפחות משתלם / צילום: Shutterstock

זכאים לרכב מהעבודה? הבחירה בדגם חשמלי פחות משתלמת בגלל עיוות מס

מס שווי השימוש העתיק, שמכניס למדינה 5 מיליארד שקל בשנה, לא מותאם לעידן הרכב החשמלי: מציע "הטבה" שנשחקת במהירות ומספק מוטיבציה שלילית לעבור לרכב חסכוני וירוק ● בציי הרכב ממשיכים להעדיף רכבי בנזין מזהמים, אבל נראה שהאוצר מעדיף זאת כך

ולדימיר פוטין בנאום לאחר הבחירות ברוסיה. נבחר ל-6 שנים נוספות / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

פוטין נבחר לנשיא בפעם החמישית. מה צפוי עכשיו לרוסיה?

בעוד שהניצחון של ולדימיר פוטין בבחירות לנשיאות רוסיה לא מפתיע, היקף הניצחון שלו - עם כ-88% מהקולות - עלול לתת לגיטימציה למורשת ולמלחמה התוקפנית שלו ● הקדנציה החמישית בתפקיד תתמקד ככל הנראה במלחמה באוקראינה - ובלוודא שהרוסים ימשיכו לתמוך בה

צילום: AP - Manu Fernandez

המבצע הצבאי של טורקיה ועיראק להקמת מסדרון יבשתי למפרץ הפרסי

שתי המדינות מנצלות את העיכובים במסדרון היבשתי שמתכננת ארה"ב דרך ישראל וערב הסעודית, כדי להתקדם בפרויקט ● את הכוחות הן מרכזות במבצע נגד המחתרת הכורדית שמאיימת על טורקיה

רני צים / צילום: איל יצהר

רני צים רותם את הקופה של פסגות לאקזיט אישי של רבע מיליארד שקל

צים מעוניין כי בית ההשקעות ינצל את המזומנים שנותרו בקופתו, לאחר מכירת מרבית הפעילויות שלו לבתי השקעות שונים, לרכישת מניותיו האישיות בחברת הקניונים שלו תמורת 250 מיליון שקל

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל

חברת הטכנולוגיה לרכב מובילאיי סוגרת את יחידת ה-After Market ומפטרת כ-3.5% ממצבת העובדים בחברה ● אמנון שעשוע, מנכ"ל החברה: "המשך פעילות היחידה כבר אינו כדאי"

טוקיו, יפן. השינוי קרוב? / צילום: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה 17 שנה: יפן העלתה את הריבית

הבנק המרכזי ביפן הודיע הלילה על שינוי היסטורי לאחר 17 והעלה את הריבית במדינה ל-0.1% ● זאת לאחר שאפילו משבר האינפלציה העולמי ב־2022 לא הביא את יפן לחרוג ממדיניות הריבית השלילית ● בין הסיבות לשינוי: עליות שכר חדות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שבה כל עובד עשירי היה במילואים: הסיפורים מאחורי הדוחות בת"א

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: התחזית האופטימית של מנכ"ל תדיראן להמשך וחברת ה-IT אברא טוענת - 10% מהעובדים היו במילואים, וההכנסות נפגעו ● מדור חדש

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה שמשגעת את העולם עומדת לקנות אותם בעסקת ענק: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו וקנצלר גרמניה, אולף שולץ, בפגישתם היום / צילום: קובי גדעון-לע''מ

קנצלר גרמניה שינה את הטון. האם ישראל תאבד את הידידה החשובה באירופה?

קנצלר גרמניה אולף שולץ התייצב בביקור רשמי לצד ישראל, אך שינה את הטונים מבעבר ● הוא הטיל ספק בתועלת הפעולה הצבאית ברפיח בשל ריבוי הרוגים פלסטינים, והזהיר מפני אסון הומניטרי ברצועה ● במקביל, מדינות באיחוד מקדמות החלטות אנטי-ישראליות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

הבכיר שמסביר - כך ארה"ב מונעת מישראל להשיג את מטרות המלחמה

מאיר בן שבת, ראש המטה לביטחון לאומי לשעבר, משוכנע שהממשל האמריקאי לא מצליח להפנים את המשמעות הקיומית של מיטוט חמאס ● בשיחה עם גלובס הוא מדבר על חשיבות כניסת צה"ל לרפיח ועל החזרת ההרתעה הצבאית למרות "המשקולות שביידן מציב על רגלי ישראל"

צילומים: AP - Ng Han Guan, Jeff Dean, Alexander Zemlianichenko, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קלקולים כלכליים: הסיכונים המרכזיים שמאיימים על הפריחה בשוקי המניות

דווקא כשמדדי מניות בעולם נמצאים בשיאי כל הזמנים, חשוב להתייחס לסיכונים שעלולים להעיב על השווקים ● הסיכונים המיידיים הם התחדשות האינפלציה במדינות רבות או לחלופין האטה כלכלית, ומתיחויות גאו-פוליטיות שיסלימו למלחמות ● כתבה שנייה מתוך שתיים

הצבת מיגוניות בתחנות הסעה ביישובי קו העימות על ידי הקרן לידידות / צילום: רענן כהן, הקרן לידידות

בעקבות ההסלמה בצפון, הקרן לידידות תציב 123 מיגוניות באזור

המיגוניות יוצבו בתחנות הסעה שטרם מוגנו ב־42 יישובים, בהם נהריה, מעלה יוסף ומעלות תרשיחא ● עלות הפרויקט עומדת על 6.7 מיליון שקל, והוא נעשה לבקשת ראשי הרשויות באזור ● ישראל מתגייסת

הוות''ל לא עוזרת בהורדת מחירי הדיור / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הוותמ"ל תהפוך קבועה ובענף זועמים: "זלזול בדמוקרטיה וברשויות המקומיות"

אנשי מקצוע מותחים ביקורת קשה על הממשלה, שעומדת להחליט על הפיכת הוועדה למתחמי דיור מועדפים לוועדת קבע ● זאת בטענה לרמיסת הרשויות המקומיות, תוכניות מתאר קיימות ומתנגדים, וליצירת מאגר של מלאי תכנוני לא מעודכן, שאינו תורם לירידת מחירי הדירות

חנות משקפיים. ענף האופטיקה מתאושש / צילום: תמר מצפי

לראשונה מתחילת המלחמה: מחזורי הקניות בכל הענפים הבולטים במגמת עלייה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי שורת קמפיינים בענף האופטיקה הובילו ל"חזרה לשגרת קניות כמעט מלאה"

עו”ד יעקב אטרקצ’י, בעל השליטה ומנכ''ל אאורה / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יעקב אטרקצ'י מפנק את המשקיעים בתשואה ומסדר משכורת נאה לבנו

מניית חברת הבנייה אאורה זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה ● כעת היא מפרסמת דוחות חזקים ולצידם מבקשת לאשר את תנאי העסקת בנו של הבעלים כמנהל חטיבת הנכסים המניבים עבור יותר מחצי מיליון שקל בשנה

המדינה שמצטרפת לציר הרשע של חמאס, רוסיה ואיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסיבה לכך שאיחוד האמירויות מובילה השקעת ענק במצרים, דרום אפריקה משקיעה מיליוני דולרים ביצירת קשר עם חמאס ומסתבכת בארה"ב, והאלימות לא עוזרת לקרב את הפלסטינים למדינה ● כותרות העיתונים בעולם 

יניב פרטוש (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

יניב פרטוש מונה למנכ"ל משותף בסוכנות הדיגיטל ארלו של ראובני־פרידן

פרטוש יכהן בתפקיד במקביל לניב חורש, מבעלי הקבוצה, שביצע את התפקיד עד כה לבדו ● במקביל למהלך בוצעה שורה של מינויים נוספים בסוכנות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א; תמר פטרוליום זינקה ב-18%, נכסים ובניין ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● הפסקת הפעילות של אסדת תמר למשך 37 ימים פגעה ברווחי ישראמקו ● ווישור תמזג את ווישור ביטוח לתוך איילון ● בלידר שוקי הון צופים אינפלציה ברמה של 3.2% ומעדיפים אפיקים צמודים בשוק המקומי ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל חושף: לקוחות איזה בנק הכי מרוצים ומה אכזב את הציבור?

סקר שביעות הרצון של בנק ישראל מגלה כי 20% מהציבור חושב שמגיע לו לקבל יותר על הפלוס בחשבון • העמלות הגבוהות הן עדיין הסיבה העיקרית לתפיסת חוסר ההוגנות • שני הבנקים הגדולים בתחתית בתשובה לשאלה האם תמליצו לחבר או משפחה על הבנק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מחירי הנפט קפצו ב-2%

הנאסד"ק עלה ב-0.8% ● מדד שנגחאי עלה ב-1% ● מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל ● מחר תתפרסם ביפן החלטת הריבית, ובגולדמן זאקס צופים שזו תעלה בפעם הראשונה מזה 17 שנה ● היום נפתחת ועידת ה-GTC השנתית של אנבידיה ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב