גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רופאים בכירים, מורים ואנשי אקדמיה מבקשים להצטרף למאבק עוה"ד

כבר הבוקר התקיימה הפגישה הראשונה, מבין רצף פגישות, של עורכי הדין שיקימו את "מטה מאבק המשפטנים" נגד יוזמות החקיקה להרחיב את פסקת ההתגברות ולתקן את חוק החסינות ● לדברי ראשי המאבק, בכירים במגזרים אחרים רוצים להצטרף למאבק, כך שהוא לא יהיה מאבק של משפטנים בלבד, וגם הלקוחות תומכים ומוכנים לתרום כספים למאבק

מחאת עורכי הדין / צילום: שלומי יוסף
מחאת עורכי הדין / צילום: שלומי יוסף

המאבק של עורכי הדין הבכירים נגד יוזמות החקיקה של ממשל נתניהו המתגבש - שהגיע לשיאו אמש (ב') במפגש בו השתתפו כ-200 עורכי דין - ממשיך לצבור תאוצה: הפגישה השנייה של ראשי המאבק התקיימה כבר הבוקר (ג') במשרד עורכי הדין גולדפרב-זליגמן וארכה מספר שעות.

בפגישה הפעם נכחו מספר מצומצם של עורכי דין בלבד, חלקם בשיחת ועידה, וחלקם הגיעו פיזית לפגישה, וסוכם כי מביניהם ייבחרו מנהיגי "מטה המאבק". אלה יעדכנו את כל השותפים למאבק על המהלכים ועל הצעדים האופרטיביים המתוכננים על-מנת לחסום את מהלכי החקיקה המתוכננים על-ידי הממשלה החדשה, אשר לכאורה מיועדים להגן על ראש הממשלה בנימין נתניהו מפני העמדה לדין פלילי וכן לצמצם את כוחו של בית המשפט העליון.

בנוסף, כפי הנראה, בקרוב יצא המאבק מכותלי מקצוע עריכת הדין, ויצטרפו אליו בעלי מקצועות נוספים שאינם עורכי דין, ובהם רופאים בכירים, מורים וחוקרים מהאקדמיה.

מחאת עורכי הדין מופנית בין היתר נגד יוזמת מפלגות הימין, ובראשן הליכוד, להרחיב את פסקת ההתגברות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, באופן שיאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שפסל בג"ץ; ונגד הכוונה המסתמנת לתקן את חוק החסינות לחברי הכנסת, כדי למנוע הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.

לדברי עו"ד צביקה בר-נתן, שותף וראש מחלקת ליטיגציה מסחרית ובינלאומית במשרד גולדפרב-זליגמן ומי שהניע את המערכה הנוכחית במאבק עורכי הדין (שהחל במרץ השנה בהובלת עורכי הדין רונן קנטור, עמית פינס, אופיר נאור וגיא גיסין), "הפגישה הבוקר נערכה בצוות מצומצם יותר, שמהווה צוות ראשוני לצורך גיבוש אופרטיבי של הצעות לפעולה בעקבות מהלכי החקיקה המתוכננים על-ידי הממשלה המתגבשת, ואשר לגישתו פוגעים בשלטון החוק ובמערכת המשפט".

מדובר בפגישה ראשונה מתוך רצף פגישות שנקבעו לימים הקרובים, כך שברור כי השותפים למאבק אינם מתכוונים לוותר, ולוקחים ברצינות את המשימה לשמה התכנסו.

לדברי עו"ד בר-נתן, בימים האחרונים מגיעים אל "מטה המאבק" (הלא רשמי עדיין) פניות מגורמים רבים המבקשים להצטרף או לתמוך במאבק כלכלית. "אנחנו מקבלים כל הזמן פניות מציבורים שונים כמו רופאים בכירים, מורים וחוקרים מהאקדמיה, שמבקשים לשלב אתנו כוחות ולהשתלב במאבק שלנו, כך שהוא לא יהיה מאבק של משפטנים ויהיה מאבק של ציבורים נרחבים יותר. אנחנו שואבים המון עידוד מהפניה הזאת ועומדים לעבוד מאוד קשה", אומר בר-נתן.

כסף לא יהיה המגבלה

במקביל, אל קופת המאבק שנפתחה לפני מספר ימים, ונחשפה אתמול ב"גלובס", ממשיכים להיכנס כל העת כספים. "הכספים זורמים לקופת המאבק ללא הפסקה, ואפשר להניח שכסף לא יהיה המגבלה בניהול המאבק", אומר עו"ד בר-נתן.

עורכי הדין השותפים למאבק מדווחים גם על תמיכה שהם מקבלים מהלקוחות שלהם. לדברי עו"ד בר-נתן, "היו פניות לא מעטות מקרב לקוחותינו ואנשי עסקים בהצעה לתמוך כלכלית במאבק הזה. הלקוחות שלי גאים שמשרד עורכי הדין שמייצג אותם מוכן לעשות גם פעילות עקרונית ולא פעילות עבור עצמו בלבד".

אל המאבק, שהוצת בקרב משרדי הענק ומשרדי בוטיק מוכרים בארץ, הצטרפו לאחרונה גם לא מעט משרדים קטנים, בינוניים ומשרדי בוטיק קטנים שמבקשים לטענתם להגן על שלטון החוק ועל בית המשפט העליון. בין המצטרפים הללו למאבק גם עו"ד דן צוק, המתמחה במשפט פיננסי, מסחרי ושוק ההון.

לדברי עו"ד צוק, "המתקפות על בית המשפט - המעוז האחרון של האזרח הקטן בפני עריצות השלטון - כמו גם הניסיונות לחסל את שלטון החוק ואת השוויון בפני החוק, מדירים שינה מעיניי מזה חודשים, ואני לא היחיד. הצטברות של רעיונות מסוכנים שמטרתם העיקרית היא לחסל את שלטון החוק ואת הדמוקרטיה הישראלית, תוך ביצור שלטון יחיד, מעוררים חלחלה. די בכך שרק חלק קטן מאותם רעיונות ימומש (תוך שימוש במלים גבוהות כגון 'משילות'), על-מנת לשנות את פניה של מדינת ישראל באופן בלתי הפיך".

לכן, לגישת עו"ד צוק, "יש להילחם ברעיונות אלה בכל דרך. בפרט, חשוב להסביר לציבור הרחב את ההשלכות הקשות של מהלכים אלה על כל תחומי החיים, ובפרט, על יכולתו של הפרט לקבל סעד והגנה מפני פגיעה בזכויותיו הבסיסיות על-ידי גופים בעלי שררה ואינטרס, וזאת ללא קשר למוצאו, מעמדו או השקפותיו הפוליטיות והערכיות".

האם הלקוחות תומכים או מתנגדים להשתתפותך במאבק, והאם אין חשש מנטישת לקוחות?

עו"ד צוק: "מתקיימת הפרדה מוחלטת בין העבודה המקצועית שלי כמי שמייצג את האינטרסים של לקוחותיו, לבין תפיסת עולם והשקפות ערכיות. להבנתי, דעה זו שלי מתיישבת היטב עם התפיסה שיש להגן על שלטון החוק ועצמאות בתי המשפט, על-מנת לזכות להליך משפטי הוגן וצודק המבוסס אך ורק על הדין ולא מושפע משיקולים חיצוניים; וכך ראוי שיהיה. לקוחות רבים שלי מזדהים או מעריכים את הגישה לפיה הניסיונות לפגוע במערכת המשפט או בעצמאותה אינם ראויים".

המטרה: לעצור חוק החסינות של זהר

הפגישה של ראשי המאבק הבוקר נערכה על רקע הפרסומים לפיהם חבר הכנסת מיקי זוהר הגיש הצעת חוק פרטית לשינוי חוק החסינות, אשר תעניק לראש הממשלה נתניהו חסינות מפני העמדה לדין פלילי. ההצעה - "הצעת חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם (תיקון - חסינות בפני דין פלילי), התשע"ט-2019" - אושרה על-ידי נשיאות הכנסת במסגרת אישור כ-200 חוקים ראשונים שהליכי החקיקה שלהם יקודמו בשבועות הקרובים.

המהלך הזה חתם את הגולל על אחת הטענות שהעלו מבקרי המאבק, והיא שהמאבק מוקדם מדי ומבוסס על הדלפות של מידע מחדרי המשא-ומתן ולא על תוכניות חקיקה שמקודמות בפועל. לדברי עו"ד בר-נתן, בכוונת התומכים במאבק לבחון כעת כיצד ניתן לעצור את חוק החסינות שהגיש ח"כ זוהר. "הדבר הראשון שנבחן זה את היכולות המשפטיות להתמודד עם זה", הוא אומר.

אחת הטענות המרכזיות נגדכם היא שהמאבק הוא מאבק פוליטי, של אלה שעמדתם הובסה בבחירות האחרונות ומנסים להשפיע על השלטון בדרכים לא דמוקרטיות.

בר-נתן: "אני נשבע בהן צדקי שאין לי מושג, ולא שאלתי אף אחד מ-200 האנשים שהיו אתמול למי הם הצביעו ומה הדעה הפוליטית שלהם. המחאה הזאת היא באופן מוחלט א-פוליטית".

ביקורת נוספת שמוטחת לעבר ראשי המאבק ותומכיו היא שקומץ של עורכי דין מנסה לכפות את דעתו ואת עמדתו על עשרות אלפי עורכי דין אחרים.

בר-נתן: "אנחנו שמנו את עצמנו כמייצגי עצמנו, ולא כמייצגי אף אחד אחר. אנחנו לא טוענים שאנחנו מייצגים את כל ציבור עורכי הדין בישראל. אנחנו מייצגים את כל מי שחש וחושב כמונו, והם רבים, מאות אם לא אלפים של אנשים. אין לנו שום התיימרות לשאת דגל של מי שלא רוצה. אנחנו ארגון חוץ-משפטי עורך דיני עממי לגמרי, וככאלה אנחנו מייצגים רק את עצמנו".

***חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין בראשיתם. הוא מכחיש את המיוחס להם, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

אייל בן סימון מימש אופציות של הפניקס בהיקף של 1.65 מיליון שקל

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם