גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פנינה דבורין: "קץ הדמוקרטיה? החזון הזה בא מאנשים שמגזימים בכל דבר"

אחרי שהייתה עורכת דין בולטת בפרקליטות ובמגזר הפרטי, מנחת שעשועון טלוויזיה וחברה בדירקטוריונים גדולים, פנינה דבורין מגיעה לראשונה גם אל בימת התיאטרון • "כשהבמאי הציע לי את התפקיד, אמרתי לו מיד - אל תמשיך, אני באה"

פנינה דבורין /  צילום: כפיר זיו
פנינה דבורין / צילום: כפיר זיו

פנינה דבורין פותחת לי את הדלת לדירה המעוצבת בפרויקט היוקרה בצפון תל אביב. הבלונד אותו בלונד בוהק ומטופח, פניה היפים מאופרים בקפידה והיא לבושה טיפ-טופ. גם החדות, הציניות והישירות החותכת, שזוכרים לה מהנחיית "החוליה החלשה" עוד שם.

אבל את הנמרצות הבלתי נגמרת של התובעת מטעם המדינה בפרשות משפטיות מוכרות כמו הרצל אביטן, כנופיית מע"צ ורצח מלה מלבסקי, ואת התזזיתיות שאפיינה אותה גם כשעזבה את פרקליטות מחוז תל אביב לשוק הפרטי, מחליפה כעת הליכה מדודה. גם השמיעה לא כמו שהייתה פעם, אבל כל זה לא מפריע לה להמציא את עצמה מחדש, לעלות על הבמה - או נכון יותר על המסך, תיכף נסביר - ולהשתתף לראשונה בחייה, בגיל 72, בהצגת תיאטרון: "של מי החיים האלה", שכתב בראיין קלארק וביים אלון אופיר, ומוצגת בימים אלה בתיאטרון חיפה.

עולמות התוכן של המחזה מוכרים לה. קלייר האריסון, שמגלמת אסי לוי, היא אישה פעילה ונמרצת שבעקבות תאונת דרכים הופכת משותקת מהצוואר ומטה. הצוות הרפואי נלחם עליה, אבל היא רוצה לקבוע את גורלה ולסיים את חייה. בעזרת עורכת דין שמגלמת מיכל ינאי, היא מגיעה לבית המשפט, לדיון בפני השופטת, דבורין, שאמורה לפסוק בעניינה.

"ראיתי את ההצגה לפני ארבעים שנים בניו יורק עם השחקן האהוב עליי טום קונטי", אומרת דבורין בקולה החרוך משנים של עישון, שכיום מתבצע באמצעות סיגריה אלקטרונית. "כשאלון אופיר פנה אליי והציע לי את התפקיד, אמרתי לו מיד - אל תמשיך, אני באה. זאת הייתה הצגה כל-כך טובה, שעניינה אותי אז כעורכת דין".

את בעד המתות חסד?
"בעד באופן חד וברור. כמובן לא כל אדם ראוי להמתת חסד, ולא כל אדם חולה יכול לבקש אותה, אבל אדם שאין ערך לחייו, זכותו לבחור באופציה הזאת".

כמו קלייר במחזה, שלא מסוגלת לתפקד בכלל.
"כולה משותקת חוץ מהראש. לא יכולה ללכת, לא מסוגלת לקרוא לבד וצריכה שידפדפו לה בספר. וזה קשה שבעתיים כי הייתה אישה כל-כך פעילה שאהבה את החיים, אהבה לעשות סקס, ופתאום היא לגמרי סמרטוט רצפה. יש קטע קורע לב שבו היא מפילה את עצמה על הרצפה כי נמאס לה".

אבל היא מסוגלת לדבר והיא צלולה לגמרי, עדיין יש לחייה ערך.
"אני במצבה לא הייתי מוכנה להמשיך לחיות. אי אפשר להתפנות לבד, להתלבש, לאכול. היא מגיעה לבית המשפט, וכשהיא שומעת שבית החולים רוצה להעביר אותה למעין הוספיס של חיים-מתים, היא לא מסכימה ומחליטה להשתחרר, כשברור שהיא לא תוכל להמשיך ולחיות ללא טיפול סיעודי צמוד".

השתתפותה של דבורין בהצגה נעשית באופן לא שגרתי. מדובר בקטע שצולם מראש ובמהלך המחזה, דמותה מוקרנת על מסך בעוד לוי נמצאת פיזית על הבמה, מלווה בעורכת הדין שלה.

"היא אומרת לי ‘הלוואי ששופט היה לוקח אותי לגרדום’, ואני מבינה אותה לגמרי. אני מבהירה לה שאני לא מוסמכת לעשות זאת, אבל מה שאני יכולה לעשות הוא לתת לה את הזכות לבחור במה שהיא רוצה. בסוף המחזה אני מבקשת את רשות הדיבור ואומרת לה, הנה, השופטת שלחה אותך אל הגרדום, כי בהחלטה שקיבלתי בעצם שלחתי אותה אל מותה".

"ידעתי שברק לא ימנה אותי"

כיסא השיפוט הולם אותה, אבל בחיים האמיתיים זה לא קרה. היא רצתה להתמנות לתפקיד שופטת, אבל נדחקה לסוף הרשימה של נשיא העליון באותם ימים, אהרן ברק. האם היא נעלבה? היא צוחקת בקול: "מה פתאום, ידעתי שהוא לא ימנה אותי, לא התאמתי אז לחבורה".

כי היית יותר מדי דעתנית?
"היו דעתנים ממני. אורח החיים שלי לא התאים, חייתי ברמת חיים אחרת, הייתי שונה. רציתי ללכת לשיפוט כי לא רציתי להיות יותר בפרקליטות, אז הגשתי בקשה, וכשהבנתי שאין לי סיכוי הודעתי שאני מוותרת. פרשתי מהפרקליטות ופתחתי את המשרד הפרטי שלי עם דני קואל ז"ל. לפני 15 שנים פרשתי והשארתי לו את המשרד שהוא ניהל עד שנפטר".

עד כדי כך נמאס לך מהמקצוע.
"35 שנים זה לא מספיק? מיציתי, גמרתי. הרחתי את מה שעומד להגיע - מה שקורה עכשיו במערכת המשפט - כשזה רק התחיל, ואני מדברת על מערכת היחסים בין השופטים לעורכי הדין. לשופטים אין היום סבלנות ואין להם את החופש לשפוט על-פי מזגם, כי יושבים להם על הראש מהנהלת בתי המשפט ומלחיצים אותם מהערכאות הגבוהות. הם יעשו הכול כדי לסיים תיקים במהירות, מה שיוצר מתח. עורכי הדין לא מרוצים, כי אין להם את האפשרות לסחוב את המשפטים. הלקוחות לא מרוצים. אם עו"ד חוכך בדעתו מה לומר בדיון ומפסיק לרגע, השופט אומר לו ‘אדוני יסיים’. חותכים אותם, מושיבים אותם. כשהם מתחילים סיכומים, השופט אומר: ‘אמרת את זה כבר כמה פעמים’. בתחום הפלילי, שאני מכירה היטב, יש גם הרבה כוחניות בין הקולגות".

נלחמים על הפרנסה.
"כי יש יותר מדי עורכי דין. תראי מה קורה בלשכה. פעם היה שם דוד ליבאי, אנשים שאפשר היה לשאת אליהם עיניים".
הייתי בטוחה שתלכי לקומה מעל, לרשות המחוקקת, שרוצה להגביל את כוחם של בג"ץ ובתי המשפט ותתריעי על קץ הדמוקרטיה.
"אני מעודכנת בדברים האלה מהעיתונים, אבל אני יכולה להביע את דעתי כאזרחית. הבעיה התחילה במהפכה השיפוטית שהפכה את הכול לשפיט".

לא הכול שפיט?
"בחוק בתי המשפט הישן היה תיחום. אני לא הייתי רוצה שבג"ץ יתערב בהחלטות של הכנסת ובחוקים, אלא אם מדובר בחוק פוגעני במיוחד".

היו רק 18 מקרים של התערבות בג"ץ בחקיקת הכנסת מאז קום המדינה, זה שולי לגמרי.
"הרוב קרה בשנים האחרונות וזה מה שיצר את ההתנגדות".

אז את לא שותפה לתחושת הסכנה לדמוקרטיה?
"אני לא חושבת שמישהו מתכוון במודע להרוס את הדמוקרטיה. החזון האפוקליפטי הזה בא מאנשים לא כל-כך מאוזנים, שמגזימים בכל דבר. אני לא מסתובבת עם תחושה של קץ הדמוקרטיה או קיצה של מדינת ישראל החופשית. נכון שיש פה פגיעה והרס של כמה עקרונות, אבל אי אפשר לדבר על השמדה".

מה דעתך על ניסיונותיו של נתניהו להיחלץ מאימת הדין?
"לא רוצה להיכנס לזה".

"לא בא לי ללמד באוניברסיטה"

את הפוטנציאל הבימתי של דבורין זיהו בערוץ 10 כבר ב-2002, כשליהקו אותה לתפקיד המנחה בשעשועון "החוליה החדשה", כגרסה הישראלית של אן רובינסון הבריטית, שהתעללה במתמודדים ונפרדה מהם באכזריות במשפט המשפיל: "אתה החוליה החלשה - שלום". היא הופיעה על המסך שתי עונות, שאחריהן חזרה להביא לידי ביטוי את יכולות המשחק שלה רק באולם ביהמ"ש.

לא עניין אותך לחזור לטלוויזיה?
"הייתי עורכת דין רצינית, עבדתי קשה, וזה לא היה אף פעם מקצוע חלופי".

גם לא ראיתי אותך מתראיינת לדוקו של קשת "רוצחות מבית טוב", שעסק ברצח מלה מלבסקי. ראש צוות החקירה מישל חדד דווקא היה שם.
"רצו שאצטרף לקרקס מדראנו הזה ולא הסכמתי. אני צריכה לשמוע את חוה יערי מטילה את האשמה על אביבה גרנות שנפטרה ועושה צחוק מהכול? לשמוע את הפזמון שהעלילו עליה? אני, ברמה שלי, לא עושה דברים כאלה. אביבה לא עשתה שום דבר, רק יערי. אף פעם לא פגשתי אותה, אין לי בזה עניין ובטח לא רצון להתעמת איתה".

כאמור, לפני יותר מעשור היא פרשה מעריכת דין וכיהנה בדירקטוריונים גדולים כמו נתיבי גז לישראל ובנק הפועלים. "דירקטור בבנק הפועלים זאת עבודה קשה, 20 ישיבות בחודש. היום משעמם לי. יש לי דירקטוריון מסכן אחד".

אז איך את ממלאת את הזמן?
"נכנסתי לעמותת שניר, שפועלת לחיזוק והעצמה של בני נוער בבתי ספר רגילים. יש לנו 160 ילדים בדרום ת"א, ואנחנו נותנים להם חיזוק במתמטיקה ואנגלית, ובשנה הבאה תיפתח סדנת חוק ומשפט ואני ארצה שם".

למה את לא מלמדת באוניברסיטה?
"לימדתי. לא בא לי".

ולהשתתף בעוד הצגה בתיאטרון?
"אלון אופיר צחק ואמר לי שהוא חייב למצוא לי עוד תפקיד, אבל לא לבוא ערב-ערב לתיאטרון. אם זה היה בת"א, עוד מילא. כשזה מצולם, זה פנטסטי".

נשמע שאת מתגעגעת לסלבריטאות של פעם.
"האמת? קצת".

עוד כתבות

חנות משקפיים. ענף האופטיקה מתאושש / צילום: תמר מצפי

לראשונה מתחילת המלחמה: מחזורי הקניות בכל הענפים הבולטים במגמת עלייה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי שורת קמפיינים בענף האופטיקה הובילו ל"חזרה לשגרת קניות כמעט מלאה"

הציבור מעדיף נזילות על ריבית / צילום: Shutterstock

הציבור מעדיף נזילות על ריבית: המלחמה עצרה את העברת הכספים לפיקדונות

הרבעון האחרון של 2023, בו פרצה המלחמה, סימן שינוי מגמה ביתרת העו"ש של הישראלים: מצניחה חדה מתמשכת, היא זינקה ב־43 מיליארד שקל ● בין הסיבות: העדפה לכסף נזיל בסביבת אי־ודאות, קיטון בהוצאות וגיוס מילואים מסיבי ● וגם: מה עשתה המלחמה למינוס שלנו?

דיון בוועדת הפנים של הכנסת בעניין תוואי המטרו, ביוני שנה שעברה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

חוק המטרו חזר לשולחן הדיונים, עם מאבקים על היטלי השבחה ודיור בר השגה

אחרי הפסקה של עשרה חודשים כמעט, התחדשו הדיונים בתיקון החוק בוועדת הפנים והגנת הסביבה ● בישיבה צפויות לעלות כמה סוגיות מורכבות וטעונות, אשר להן השפעה רבה - הן על כיסם של היזמים והן על קופת המדינה ● גלובס עושה סדר לקראת סדרת הדיונים בנושא

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שבה כל עובד עשירי היה במילואים: הסיפורים מאחורי הדוחות בת"א

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: התחזית האופטימית של מנכ"ל תדיראן להמשך וחברת ה-IT אברא טוענת - 10% מהעובדים היו במילואים, וההכנסות נפגעו ● מדור חדש

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מחירי הנפט קפצו ב-2%

הנאסד"ק עלה ב-0.8% ● מדד שנגחאי עלה ב-1% ● מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל ● מחר תתפרסם ביפן החלטת הריבית, ובגולדמן זאקס צופים שזו תעלה בפעם הראשונה מזה 17 שנה ● היום נפתחת ועידת ה-GTC השנתית של אנבידיה ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב

סניף של סופר פארם / צילום: בר - אל

מכה לסופר פארם: בוועדת הכלכלה מקדמים חקיקה שתחליש את כוחה

לפי הצעת החוק שמקדמת ועדת הכלכלה, בכל קניון חדש שייפתח בחמש השנים הבאות - חנות הפארם הראשונה בו לא תהיה של סופר פארם ● נכון ל-2021, נתח השוק הכספי של הרשת היווה כ-85% עם כ-7.5 מיליארד שקל הכנסות

הוות''ל לא עוזרת בהורדת מחירי הדיור / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הוותמ"ל תהפוך קבועה ובענף זועמים: "זלזול בדמוקרטיה וברשויות המקומיות"

אנשי מקצוע מותחים ביקורת קשה על הממשלה, שעומדת להחליט על הפיכת הוועדה למתחמי דיור מועדפים לוועדת קבע ● זאת בטענה לרמיסת הרשויות המקומיות, תוכניות מתאר קיימות ומתנגדים, וליצירת מאגר של מלאי תכנוני לא מעודכן, שאינו תורם לירידת מחירי הדירות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

המגדל היוקרתי שאיבד 205 מיליון דולר בשווי בתוך שנתיים: הסיפורים מאחורי הדוחות בת"א

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: המלחמה פגעה בהיקף הגז שמספקת ניו מד למצרים, דוחות נכסים ובניין מגלים מה קרה לשווי של בניין HSBC בניו יורק ודוחות חילן מקפיצים את המניה ● מדור חדש

מייסדי NeuReality. משמאל: יוסי קסוס (סמנכ''ל לפיתוח שבבים), משה תנך (מנכ''ל), צביקה שמואלי (סמנכ''ל תפעול) / צילום: אביב קורט

למרות הביקורת על ישראל: חברת השבבים שגייסה מיליונים מהאיחוד האירופי

חברת השבבים הישראלית ניוריאליטי הודיעה על השקעה בהיקף של 20 מיליון דולר, בהובלת הקרן של מועצת החדשנות באיחוד האירופי ● החברה מפתחת חומרה שמאפשרת לעקוף את השימוש במעבדים גרפיים של אנבידיה, וסך גיוסיה עומד על כ־70 מיליון דולר

אירוע GTC 2024 של אנבידיה / צילום: באדיבות אנבידיה

בוול סטריט עוקבים מקרוב אחר הבשורות מהאירוע השנתי של אנבידיה

ענקית השבבים מקיימת בסן חוזה את הכנס הפיזי הראשון שלה מאז הקורונה ● ההכרזות של החברה באירוע עשויות לסמן את הכיוון הבא של הבינה המלאכותית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

באופן חריג: שר האוצר נעדר מהאירוע השנתי של אגף התקציבים

כמה מבוגרי אגף התקציבים שהשתתפו באירוע תכננו לנקוט צעדי מחאה כלפי סמוטריץ' במקרה שהיה מגיע ● ותיקי האגף ציינו כי זוהי הפעם הראשונה שזכורה להם ששר האוצר נפקד מההתכנסות החגיגית ● הכנס התקיים ימים אחדים אחרי שאושר תקציב המדינה המעודכן לשנת 2024, אבל התקציב החדש בקושי הוזכר

רס''ב (במיל') סבסטיאן איון ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ב (מיל') סבסטיאן איון נפל בקרב בצפון הרצועה

הודעה נמסרה למשפחתו של איון, בן 51 מראש העין • המשלחת הישראלית הגיעה לקטאר והחלו שיחות מו"מ לעסקה • גורם ישראלי בכיר: "נציגי חמאס בקטאר לא יקבלו את ההחלטות. מי שיקבל את ההחלטות יהיה סינוואר" • משרד החוץ האמריקני ביקש מישראל מידע בעקבות דיווחים על מעצר כתב אל-ג'זירה בפשיטה על בית החולים  • עדכונים בולטים 

ערן וולף. פרש מתפקיד מנכ''ל מימון ישיר אחרי 18 שנה / צילום: גבע טלמור

בגלל הריבית והמלחמה: ההפרשות להפסדי אשראי של מימון ישיר הוכפלו

חברת המימון לרכב הגדולה בישראל הפרישה אשתקד כמעט רבע מיליארד שקל להפסדי אשראי, בעיקר בגלל השפעות הריבית הגבוהה ● ברבעון הרביעי גרמה המלחמה להחרפת קשיי הלווים והגבייה, והרווח כמעט נעלם

ג׳נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: Reuters, Walid Berrazeg

האירוע שכל התעשייה חיכתה לו: אנבידיה מציגה את הדור הבא של הבינה המלאכותית

הכנס השנתי של החברה הלוהטת בעולם התקיים בסן חוזה וסיפק שורה של בשורות מרכזיות ● מהדור הבא של שבבי הבינה המלאכותית, דרך שיתוף-פעולה עם אפל ועד לחידושים בענף הרכב ● כל הפרטים מהאירוע השנתי של אנבידיה

יונתן ברגמן ורון גורה / צילום: Empathy

חברה ישראלית סייעה למיליון אמריקאים לתבוע ביטוח חיים: עכשיו היא מגייסת מיליונים

לאחר שהוכיחה לענקיות הביטוח שהיא מקלה על העומס הרגשי ועל תהליך תביעת ביטוח החיים, חברת אמפת'י הישראלית הודיעה על גיוס שלישי בהיקף של 47 מיליון דולר - ואגב כך חשפה כי מאחורי סבב ההשקעה שלה עומדות כמה מחברות הביטוח הגדולות בעולם כמשקיעות אסטרטגיות

העסקאות ממשיכות ליפול / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: ניומד, ענבל מרמרי, איל יצהר, אלבטרוס, shutterstock,

עסקאות במיליארדים? לאן נעלמה ההבטחה הגדולה של הקשרים עם האמירויות

חברת הנפט של אבו דאבי תכננה לרכוש 50% מניו־מד יחד עם BP, אך הקפיאה את המו"מ בגלל המלחמה ● זו אינה הפעם הראשונה שהשקעה אמירתית לא מבשילה ● מאז הסכמי אברהם, הציפיות לגל עסקאות פגשו רגולציה ושיקולים ביטחוניים ● מנגד, התיירות פורחת והנוכחות האמירתית בקרנות ההון סיכון בעלייה

יניב פרטוש (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

יניב פרטוש מונה למנכ"ל משותף בסוכנות הדיגיטל ארלו של ראובני־פרידן

פרטוש יכהן בתפקיד במקביל לניב חורש, מבעלי הקבוצה, שביצע את התפקיד עד כה לבדו ● במקביל למהלך בוצעה שורה של מינויים נוספים בסוכנות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

פתיחה שלילית בוול סטריט; סופר מיקרו קומפיוטר מתכננת הנפקה משנית, המניה צוללת ב-10%

הניקיי עלה ב-0.7% ● לראשונה מזה 17 שנה, הבנק המרכזי ביפן העלה את הריבית במדינה ● הביטקוין צולל בכ-6% ● בנק אוף אמריקה: ייתכן שהשוק מתחיל לפקפק בכך שהפד יבצע הפחתות ריבית של 75 נקודות בסיס בשנת 2024

צילומים: AP - Ng Han Guan, Jeff Dean, Alexander Zemlianichenko, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קלקולים כלכליים: הסיכונים המרכזיים שמאיימים על הפריחה בשוקי המניות

דווקא כשמדדי מניות בעולם נמצאים בשיאי כל הזמנים, חשוב להתייחס לסיכונים שעלולים להעיב על השווקים ● הסיכונים המיידיים הם התחדשות האינפלציה במדינות רבות או לחלופין האטה כלכלית, ומתיחויות גאו-פוליטיות שיסלימו למלחמות ● כתבה שנייה מתוך שתיים

עמית הלוי, הליכוד / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם חוק הגיוס של יאיר לפיד לא עמד במבחן בג"ץ?

ח"כ עמית הלוי טען כי גם חוק הגיוס של יאיר לפיד לא עבר את מבחן בג"ץ, אבל הוא לא קיבל הזדמנות ● המשרוקית של גלובס