גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקזיט של מגדלת האצות מהערבה: נמכרה לסולאביה הצרפתית לפי שווי של עד 100 מיליון דולר

במסגרת העסקה, קיבוץ קטורה יחזיק בידיו 20% מחברת אלגטק והפעילות צפויה להישאר בישראל, לפחות בטווח הקרוב ● אלגטק מייצרת מוצרים לתעשיית הרפואה והקוסמטיקה ● 70 עובדי החברה יקבלו כל אחד בונוס של לפחות 20 אלף שקל בעקבות העסקה ● המנכ"ל: "הערבה תהפוך למרכז ביוטכנולוגיה ימית"

חגי שטדלר, מנכ"ל אלגטק / צילום: בני דויטש
חגי שטדלר, מנכ"ל אלגטק / צילום: בני דויטש

חברת אלגטק (Algatechnologies) מקיבוץ קטורה, המגדלת מיקרו-אצות בשיטות חקלאיות מתקדמות ומפיקה מהן רכיבים לתעשיית הקוסמטיקה והרפואה, חתמה על הסכם להימכר לקבוצת סולאביה הצרפתית (Solabia).

במסגרת העסקה, סולאביה רוכשת 80% מהון החברה, בעוד קיבוץ קטורה, שבה הוקמה אלגטק, ייוותר עם 20% מהחברה (הקיבוץ לא ימכור מניות בעסקה). המשקיעים גרובפוינט ו-JCA, שהחזיקו ב-80% מהמניות של אלגטק, הם שמוכרים את המניות שלהם לסולאביה. שווי החברה לפי העסקה מוערך ב-100-80 מיליון דולר.

סולאביה היא חברה מובילה עולמית בייצור רכיבים טבעיים לתחום הקוסמטיקה ובריאות העור. באחרונה קיבלה קבוצת סולאביה השקעה מקרן TA Associates האמריקאית, שביצעה בעבר כמה השקעות בישראל במאות מיליוני דולרים, וככל הידוע, בכל המקרים מכרה את החברות ברווח לאחר שנים ספרות. בעקבות העסקה TA הופכת לבעלת השליטה בשרשור באלגטק.

אלגטק מסרה כי בעקבות העסקה היא תהפוך למוקד פעילות הרכיבים לתחום המזון ותוספי המזון של קבוצת סולאביה, שתתמקד בעצמה בתחום הקוסמטיקה והרכיבים לתחום הרפואה והתעשייה. על רקע זה צפויה להיכנס פעילות נוספת לאלגטק הישראלית, ייתכן אף מעבר לתחום האצות. מערך השיווק של אלגטק ישווק חלק ממוצרי המזון ותוספי המזון של סולאביה.

"בונוס גבוה משל עובדי סודהסטרים"

בחברת אלגטק מועסקים כיום 70 עובדים, ובעקבות העסקה יקבלו כל עובדי החברה בונוס של לפחות 20 אלף שקל. "זה בונוס גבוה יותר ממה שקיבלו עובדי סודהסטרים. אנחנו נותנים אותו לכל עובד, כולל אנשי הניקיון", מתגאה מנכ"ל החברה, חגי שטדלר.

אלגטק הוקמה ב-1998 על ידי קיבוץ קטורה על בסיס הטכנולוגיה של פרופ' סמי בוסיבא מאוניברסיטת בן גוריון. החברה מגדלת אצות בסביבת גידול מבוקרת, המושפעת לטובה מן השמש הרבה ומן האוויר הנקי של אזור הערבה. הטכנולוגיה הייחודית של החברה מאפשרת גידול של האצות תוך מיקסום הרכיבים הרצויים באצה וטכנולוגיות נוספות מאפשרות להפיק את הרכיבים הללו מן האצה באופן יעיל ותוך שימור הערכים שלהן.

אלגטק נחשבת לסיפור הצלחה של הערבה. היא הגיעה לרווחיות בעקבות השקעה לא גבוהה, והיום רושמת הכנסות (בהיקף שלא פורסם) ל-30 מדינות. בחלק מן המקרים מוצריה נמכרים ישירות לצרכן ובחלקם לחברות מזון, תוספי מזון וקוסמטיקה. מפעל החברה הוא בהיקף של 80 דונם, ובו 600 קילומטר של "פוטו-ביוריאקטורים", סביבות סגורות שבתוכן מתרחש גידול האצות, באופן שעדיין הוא חשוף לשמש.

גרעין השליטה באלגטק (60%) נמכר לראשונה לפני 6 שנים לקרן ההשקעות הבריטית Grovepoint לפי שווי שהוערך אז ב-50 מיליון דולר. שאר המניות נותרו אז בידי קיבוץ קטורה וקרן JCA Cheritable Foundation (קרן הברון הירש).

המוצר המוביל של החברה הוא אסטקסנטין - נוגד חמצון חזק, שעליו מתבססות רוב הכנסות החברה. נוגדי חמצון נחשבים לבעלי יכולות אנטי אייג'ינג, ופעילותו של הרכיב (לאו דווקא מתוצרת אלגטק) נתמכת במאות מחקרים.

בשנה האחרונה השיקה החברה, בתמיכת רשות החדשנות ומרכז השקעות, מוצר נוסף - פוקוסנטין - המיועד לתחום המטבוליזם (מניעת השמנה, סוכרת, מחלות לב) ובריאות הכבד. גם במקרה הזה מדובר בתוסף מזון.

לחברת צנרת של מוצרים חדשים שמקורם במיקרו אצות הגדלות בשיטה הייחודית שלה, שבכוונתה להשיק בשנים הקרובות. בתקופה הקרובה מתוכננת השקעה של 20 מיליון דולר בהרחבת יכולות הייצור של החברה ובהאצת פעילות המו"פ.

לדברי שטדלר: "הצוות המדהים של אלגטק כותב כל יום דפים חדשים בספר של המיקרו אצות, ומותח את הקצה של יכולות היצירה והחדשנות בתחום שנמצא עדיין בראשיתו. העולם מחפש תחליפי רכיבים משמעותיים מן הטבע, בעקבות הידלדלות הדגה בים. המיקרו אצות יתפסו מקום מרכזי בתעשיות השונות במאה ה-21, ולאלגטק מהערבה הישראלית יהיה חלק מרכזי בכך".

ג'רארד ז'וסה, מנכ"ל קבוצת סולאביה, אמר כי "יכולות המו"פ החלוציות של אלגטק, מתקני הייצור המרשימים, היצע המוצרים הרחב ובסיס הלקוחות המבוסס שלה מקנים לסולאביה הזדמנות לחזק את מעמדה בתעשיית המיקרו אצות, ובעיקר בשוקי התזונה ותוספי המזון. בהמשך לרכישה שביצענו ב-2016 של חברת Algues & Mer ,העוסקת גם היא בתחום, היכולות של אלגטק יאפשרו לנו לחזק ולהעמיק את מיצובנו בשוק המזון ותוספי התזונה".

בראדלי פריד, מייסד-שותף ב-Grovepoint אמר: "כשהשקענו באלגטק לפני שש שנים, זיהינו הזדמנויות צמיחה בשוק המיקרו אצות וראינו בחברה פוטנציאל גדול להובלת התחום. הצוות של אלגטק הצליח לממש את היכולות של המיקרו אצות.

עו"ד פיטר שוגרמן מיגאל ארנון ושות' ייעץ לאלגטק, עו"ד אסף נחום מהרצוג פוקס נאמן שימש כיועץ משפטי לסולאביה. בבריטניה, Mishcon de Reyea ייעצו לאלגטק ו-Latham & Watkins ייעצו לסולאביה.

מנכ"ל אלגטק: "הערבה תהפוך למרכז ביוטכנולוגיה ימית"

העוברים ליד קיבוץ קטורה בערבה, 51 קילומטר צפונית לאילת, יוכלו לראות מראה מוזר: שורות שורות של מעין צינורות ירוקים ואדומים, שהם למעשה החלק העיקרי של המפעל של אלגטק. חקלאות, תעשייה או ביוטק? קשה לומר בדיוק, אך הדבר המשמעותי הוא שבתוך הצינורות האלו מופקים מאצות חומרים המשווקים בכל העולם, בעיקר בארה"ב ובאסיה. "זה סוג של פלא שבאמצע המדבר הצלחנו לייצר חברה שעם יד על הלב, היא מודל לחיקוי עולמי", אומר חגי שטדלר, מנכ"ל החברה.

"היום כולם יודעים שאצות הן בעלות תפקיד חשוב בתזונת העתיד, אבל צריך לגדל אותן בצורה איכותית, זולה וידידותית. בתחום האצות אנחנו כותבים את הספר. אנשים עובדים אצלנו בחום של הקיץ ובקור של החורף, ועושים את זה כי הם מאמינים בחשיבות של מה שעושים".

העובדים הם אנשי תעשייה, שגרים בסביבת קטורה, מאילת ועד קיבוץ יעל. בנוסף למי שמתחזק את הצינורות, ישנם אנשי מו"פ של החברה אשר מזהים רכיבים פעילים באצות הדרושים לשוק ומוצאים את הדרך הטובה ביותר לגדל ולהפיק אותם.

"עם 70 עובדים המועסקים אצלנו ישירות ועוד שירותים שאנחנו צורכים מבחוץ, אלגטק נחשבת למוקד תעסוקה חשוב, באזור שזכה בתחרות המפוקפקת על התואר 'הכי פריפריה בישראל'. כבר כמה זמן אנחנו רוצים לגייס עובדים נוספים, אבל הייתה מצוקה של דיור. כעת הקיבוצים קיבלו תמיכה ממשלתית לבניית יחידות דיור באזור ואנחנו מתכוונים להרחיב את כמות העובדים".

מי המשוגע לדבר שהחליט למתוח צינורות עם אצות לאורך קילומטרים בערבה ואף הוציא את זה לפועל?
"החברה נולדה מרעיון של פרופ' סמי בוסיבא מאוניברסיטת בן גוריון, שלמעשה עובד בקמפוס שדה בוקר של האוניברסיטה, והוא הבין שהערבה נותנת את התנאים הטובים ביותר לגידול מוצר כזה. הוא יזם את החברה יחד עם קרן הברון הירש (JCA), קרן פילנתרופית להשקעות בפריפריה. אני לא יודע בדיוק כיצד נוצר הקשר עם קטורה, אבל הקיבוץ הוא בעצם "המשוגע לדבר", שהביא את החברה למצב שבו קרן גרובפוינט נכנסה ומאז החברה הפכה לרווחית ועושה חיל.

"שום דבר פה לא פשוט, אנחנו חברה בינלאומית שעובדת מול תחרות מכל העולם. אנחנו חייבים להיות חדשנים בכל שרשרת הייצור והערך, כי אם אין לנו תחרותיות ברכיב אחד, אז אין לנו כלום".

שטדלר מציין כי הערבה יכולה להיות מרכז עולמי מוביל לביוטכנולוגיה ימית. "אצות, דגים, אלמוגים שגם להם יש ערכים בריאותיים רבים".

מרכז מוביל לביוטכנולוגיה ימית במדבר?
"כן, הגידול הוא במערכות סגורות, אך כאן יש השמש, יש הניקיון והאנשים החכמים והמחויבים. אי אפשר לבסס את הכלכלה שלנו רק על הייטק. מנגד, בחקלאות של פלפלים ועגבניות אין לנו באמת יתרון. צריך להכניס בכל מקום תעשיות חדשניות שיש להן יתרון תחרותי בינלאומי". האוניברסיטה, שטדלר, רשות החדשנות וגורמים אחרים בערבה, כבר החלו לגלגל את הרעיון להקים חממה טכנולוגית באזור.  

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"