גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות באירופה: האם בת הכומר שהרגיזה את ענקיות הטק בדרך להפוך לנשיאת הנציבות?

הבחירות לפרלמנט האירופי ייצאו לדרך מחר ויינעלו ביום ראשון בערב ● בעוד עיני כולם נשואות לראות עד כמה יתחזק הימין האירו-סקפטי המתנגד להגירה, ענקיות הטכנולוגיה גם הן עוקבות בחשש אחרי התוצאות, שעשויות לסלול את דרכה של הנציבה הדנית לענייני תחרות לתפקיד החשוב ביותר באיחוד

עמנואל מקרון  תרזה מיי ואנגלה מרקל. / צילום: רויטרס
עמנואל מקרון תרזה מיי ואנגלה מרקל. / צילום: רויטרס

פעם בחודש אורזים חברי הפרלמנט האירופי את המזוודות ואת תיקי המסמכים שלהם ונודדים דרומה, לשטרסבורג הקטנה שבחבל אלזס שבצרפת, מקום מושבו הרשמי, אך לא המעשי, של בית הנבחרים. למרות שרוב פעילותו נעשית במשכן מפואר בבריסל, בעקבות ההתעקשות הצרפתית על מרכזיותה באיחוד, נקבע כי הוא יתכנס כאן לפחות פעם בחודש. עלות "הקרקס הנודד של בריסל", כפי שמכונה התופעה, היא 200 מיליון אירו בשנה, ובמהלך השנים הוא הפך לאחד מסמלי הביורוקרטיה של האיחוד האירופי, ולדרך שבה הוא מתנהל מעל ראשי התושבים, תוך בזבוז כספים.

מחר (ה') יחלו כחצי מיליארד תושבי מדינות האיחוד האירופי להצביע מי מטעמם יאייש את 751 המושבים של הפרלמנט האירופי, ויזכה לבקר פעם בחודש בשטרסבורג. הפרלמנט אולי נחשב רשמית לבית הנבחרים המייצג את הציבור השני בגודלו בעולם, אחרי הודו, אבל הסמכויות המוגבלות שלו, האופי של הפרוצדורות בו ושיעור ההצבעה הנמוך לו (בעיקר במזרח אירופה), הופכים אותו למוסד סמלי יותר מאשר לרשות מחוקקת אמיתית, כפי שהיא קיימת בדמוקרטיות מערביות.

למרות זאת, הבחירות לפרלמנט האירופי מכריעות בשני מובנים: הן משמשות נייר לקמוס למגמות הפוליטיות ביבשת ולממשלות המכהנות, והן גם מסייעות לקבוע מי ייבחר לתפקיד החשוב ביותר באיחוד - נשיא הנציבות האירופית. אם את הנציבות אפשר להקביל לממשלה של האיחוד האירופי, נשיאה הוא הדבר הקרוב ביותר לתשובה לשאלה המיוחסת להנרי קיסינג'ר בשנות ה-70 - "למי אני צריך להתקשר כשאני רוצה להתקשר לאירופה?"

מי שמילא את התפקיד בחמש השנים האחרונות הוא ז'אן-קלוד יונקר מלוקסמבורג. יונקר (64) נחשב ל"פוליטיקאי של פוליטיקאים", לאשף העסקאות מאחורי דלתות סגורות ולאומן הבריתות החשאיות. "כשהמצב נהיה באמת קריטי", אמר פעם בלי להסס, "מגיע הזמן לשקר". הוא הפך לסמל של האיחוד, בעיקר בעיני המתנגדים לו. "הגיע הזמן לקחת את אירופה מהיונקרים ומהמרקלים ומיפי הנפש", הכריז מתיאו סלביני, ראש מפלגת ה"ליגה" באיטליה.

אבל יונקר הודיע כי יפרוש בסתיו הקרוב, ופתח מרוץ בין שלוש הסיעות הגדולות בפרלמנט האירופי לגבי המחליף שלו. בבחירות הנוכחיות, בשל הרכב המועמדים, עוקבים בחשש אחרי המרוץ לא רק בבירות אירופה אלא גם במטות ענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות ובבנקים, בתעשייה ובכל מקום שבו ישנם עסקים גדולים. הם בעיקר חוששים ממועמדת אחת, שלא נחשבה כמועמדת ריאלית אך בשבועות האחרונים גוברים הדיווחים כי סיכוייה גוברים להיות האישה הראשונה בתפקיד - מרגרטה וסטאייר.

הפוליטיקאית הדנית (51), המכהנת בחמש השנים האחרונות כנציבת האיחוד לענייני תחרות, קנתה את לב הציבור האירופי במלחמה חסרת פשרות על מיסוי תאגידים בינלאומיים, ובמיוחד ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות. היא הכריחה את אפל לשלם 13 מיליארד, דרך ממשלת אירלנד שחתמה איתה על הסכם מס מופחת לא-חוקי; היא קנסה את גוגל ב-7 מיליארד אירו עד כה, היא חוקרת בימים אלה את אמזון, ושמה על הכוונת גם את תעשיית הרכב הגרמנית ואת הבנקאות האירופית. בשבוע שעבר אף איימה לפרק את פעילות פייסבוק באירופה, אך אמרה כי "זה יהיה רק המוצא האחרון".

וסטאייר, בתו של כומר, גדלה בכפר קטן בדנמרק ומתגאה בכך שעל שולחנה בנציבות מונח פסל "אצבע משולשת" שמייצג את העובדה שלא כולם יאהבו אותה. היא נכנסה באופן רשמי למרוץ רק לפני חודשיים, אבל לפי פרשנים, בשל הדינמיקה העדינה של המו"מ בין ברלין לפריז באיחוד האירופי, סיכוייה לזכות בתפקיד אינם מבוטלים.

וסטאייר מועמדת לתפקיד מטעם הסיעה הליברלית הפרו-עסקית בפרלמנט האירופי (ALDE), שכוללת מפלגות כמו הליברל-דמוקרטים בבריטניה, ה-FDP בגרמניה, והיא גם זכתה לתמיכה חשובה מצד תנועת "אן מארש" של נשיא צרפת, עמנואל מקרון. הסיעה רחוקה מלהיות הגדולה ביותר בפרלמנט. עמדה זו תהיה שמורה ככל הנראה ל"מפלגת העם האירופי" (EPP) - אוסף מפלגות מרכז-ימין שמרניות - שנחושה למנות לתפקיד נשיא הנציבות את הפוליטיקאי הבווארי מנפרד וובר (46). אחריה בסקרים מגיעה הסיעה הסוציאל-דמוקרטית (S&D), שהמועמד שלה לתפקיד הוא ההולנדי פרנס טימרמנס (58).

וובר (46) הוא המועמד המוביל לתפקיד, משום שבפרלמנט האירופי נהוג כי הסיעה הגדולה ביותר היא שממנה את הנשיא, אך ייתכן כי צרפת ומדינות נוספות, בשל החשש מ"השתלטות גרמנית" על האיחוד האירופי (וובר הוא חבר מפלגתה של אנגלה מרקל, א"א), יטרפדו את המינוי. מקרון כבר הספיק לבקר את השיטה הקיימת, וגם מרקל הודתה שיש עליה ביקורת. כך - כמועמדת השלישית שאינה שמרנית ואינה סוציאל-דמוקרטית, ושיכולה לשקם קצת את התדמית הבלתי-פופולרית של האיחוד - עשויה וסטאייר לקטוף את התפקיד.

בהתאם לכך, פתחה הפוליטיקאית הדנית השאפתנית בשורת ראיונות לכלי תקשורת ברחבי היבשת בשבועות האחרונים. היא לא הציבה את מלחמת המס בתאגידים הבינלאומיים בראש סדר היום בדבריה, אלא אמרה כי המאבק בהתחממות הגלובלית, סוגיית ההגירה ושמירת הביטחון של אזרחי האיחוד יעמדו בראש מעייניה, אם תיבחר. היא דיברה גם על חשיבות חופש העיתונות ועל זכויות שוות לכל תושבי האיחוד. "הגיע הזמן שאישה תכהן בתפקיד הבכיר ביותר באיחוד האירופי", אמרה.

הבחירות יתקיימו ממחר ועד יום שני ב-28 המדינות החברות באיחוד, כולל בריטניה, וההצבעה מתנהלת כמו בבחירות לאומיות, בהגעה פיזית לקלפי או בשליחת מעטפה דרך הדואר. התוצאות, שצפויות להתפרסם בהדרגה בימים הקרובים, ישקפו עד כמה באמת התחזק הגוש הליברלי שהציב את וסטאייר כמועמדת מטעמו, ובמיוחד עד כמה הידרדר מצבן הפוליטי של מפלגות המרכז השמרניות והסוציאל-דמוקרטים, על רקע הזינוק בתמיכה בימין. לאחר מכן, יחל שלב העסקאות מאחורי הקלעים. באופן מעניין, אך לא יוצא דופן, האיחוד האירופי אולי קבע בצורה ברורה ומחייבת שהפרלמנט יהיה חייב להתכנס פעם בחודש בשטרסבורג, אבל נמנע מלקבוע בבירור ובאופן שקוף את הדרך שבה הוא בוחר בנשיא הנציבות, או בנשיאה. 

עד כמה יתחזק הימין ומה חושבים הצרפתים על מקרון? השאלות הגדולות של הבחירות לפרלמנט

"האיש החזק החדש של אירופה", הכריז פוסטר המציג את שער השבועון הצרפתי "לה-פואן", על רקע תמונתו של מתאו סלביני, מנהיג מפלגת "הליגה" האיטלקית, בכיכר המרכזית של שטרסבורג אתמול. העיתונאי לשעבר, שהפך את המפלגה מתנועה צפון-איטלקית בדלנית למפלגה כלל-איטלקית המתנגדת להגירה, לאסלאם ולאיחוד האירופי במתכונתו הנוכחית, כבר מוכרז כמנצח הגדול של הבחירות לפרלמנט האירופי, עוד לפני שהתקיימו. זאת בעיקר משום שהסקרים חוזים בעקביות "התפוצצות אלקטורלית" של גוש הימין האירו-סקפטי בבחירות הללו - מ-70 מושבים כיום ל-122 מושבים לפחות, ויש סקרים החוזים עד 180 מושבים.

סלביני רקם בחודשים האחרונים בריתות בימין הקיצוני, מצפון ומדרום אירופה, והצליח לאגד את מפלגתו יחד עם מפלגות ימין בצרפת, פינלנד, בלגיה, הולנד, אוסטריה ועוד. במקביל נוצרו איגודים נוספים של מפלגות אירו-סקפטיות, ונראה כי הפרלמנט האירופי הבא יהיה ככל הנראה ימני יותר - וביקורתי הרבה יותר כלפי האיחוד - מאשר הנוכחי.

זו רק אחת מהמגמות המרכזיות שיאפיינו את הבחירות שיחלו מחר. סוגיה נוספת המרכזת עניין רב היא כמה תמיכה יביע הציבור הצרפתי במפלגת אן מארש של הנשיא מקרון, שכרגע מובילה בהפרש קטן בלבד על החזית הלאומית של מארין לה-פן. חלק מכלי התקשורת בצרפת רואים בבחירות ביום ראשון "בחירות אמצע" בעבור מקרון, שניצב כבר יותר מחצי שנה מול הפגנות המוניות שקוראות להתפטרותו.

בגרמניה ישמשו תוצאות הבחירות ככלי לראות אם נשחקה התמיכה במפלגת השלטון השמרנית של מרקל (CDU), ואם הגיע זמנה של הקנצלרית לפרוש מהתפקיד ולהעביר את המושכות, כפי שהבטיחה בעבר. בבריטניה, שבה הסקרים מראים כי נייג'ל פאראג' ומפלגת המחאה שלו יכניסו יותר נציגים לפרלמנט מאשר הלייבור והשמרנים יחד, ישמשו הבחירות מדד להערכה עד כמה סולד הציבור מראשת הממשלה תרזה מיי ומייסורי הברקזיט הבלתי-נגמרים. במזרח אירופה, השאלה העיקרית תהיה אם שיעור ההצבעה הנמוך בעבר, שמשקף חוסר אמון וחוסר רלוונטיות של הפרלמנט, ישתנה בבחירות הנוכחיות, שמקרון הגדיר באחרונה כ"בחירות החשובות ביותר ב-40 השנים האחרונות".

עוד כתבות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה