גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך אפשר לזהות את הגוגל הבאה

הנפילה של שתי המנפיקות הטריות Uber ו-Lyft לאחר הנפקתן מעלה את הדילמה לגבי איכות ואטרקטיביות ההשקעה בהנפקות של חברות "צמיחה" ● על ניגוד האינטרסים המובנה בין המשקיעים הפרטיים (המוקדמים) למשקיעי שוק ההון (המאוחרים) והקריטריונים המומלצים לבחינת חברות החלום

מייסדי גוגל, סרגיי ברין (מימין) ולארי פייג' / צילום: רויטרס / Rick Wilking
מייסדי גוגל, סרגיי ברין (מימין) ולארי פייג' / צילום: רויטרס / Rick Wilking

בחודש האחרון הונפקו שתיים מענקיות הנסיעות המשותפות UBER  ו-Lyft , עם שווי מצטבר של מעל 100 מיליארד דולר ובינתיים המשקיעים מופסדים 10%-30%. בעקבות האכזבה, בשווקים חזרו לעסוק בדילמה הנצחית לגבי איכות ואטרקטיביות ההשקעה בהנפקות של חברות "צמיחה" מבית היוצר של "עמק הסיליקון" ודומיהן.

משקיעים שרכשו את גוגל בשנת 2004 יכולים לסמן לעצמם בוננזה ענקית בתיק ההשקעות, עם תשואה של יותר מפי 25 על ההשקעה. במספרים דומים ואפילו גבוהים יותר יכולים להתהדר גם המשקיעים של אמזון , פייסבוק , נטפליקס  ועוד. מנגד, בשוק ההון גם לא חסרות דוגמאות לחברות צמיחה עם הבטחה גדולה שהונפקו במאות מיליוני דולרים ופשטו רגל לאחר שנה, כמו שירות המשלוחים WebVan או חברות כמו eToys ו-Pets.com.

האינטרסים לא תמיד מתחברים

המתודולוגיות של "סיליקון וואלי" ללא ספק הצליחו לייצר מפלצות ענק עם צמיחה בלתי נתפסת. אימוץ עקרונות וחיפוש מתמיד אחרי פרמטרים כמו Product Market Fit, Speed Growth (מהירות צמיחה) ו-Network effect לטובת הגנה מפני תחרות - עשו את העבודה. מנגד לא פעם נטען כי הוזנחו שם פרמטרים שנחשבים בסיסיים יותר בשוק ההון, כמו יחסי כיסוי שונים, מכפילי רווח/הון/ EBITDA ועוד.

אבל מה קורה בעצם כשאותן חברות פרטיות מונפקות בשוק ההון, האם לא קיים פה ניגוד אינטרסים מובנה בין שני סוגים של משקיעים? בין אותם משקיעים הפועלים בשוק ההון לאותם משקיעים פרטיים שהשקיעו בחברה בשלבים ראשוניים יותר?

גם משקיעי שוק ההון ייהנו מאקזיט?

לדוגמה, אחת השאלות המרכזיות של משקיעים בחברות פרטיות היא שאלת אסטרטגיית האקזיט - כיצד מי שהשקיע בחברה פרטית בעצם פודה את שווי ההשקעה שלו בעתיד. האמת שאין הרבה אפשרויות, או הנפקה או רכישה על ידי חברה אחרת. אבל אם הנפקה היא בעצם האקזיט של המשקיעים הראשוניים בחברה, האם יישאר "בשר" גם למשקיעים בשוק ההון? או שהם פועלים כדי להעצים את השווי ולמצוא את ה"פראייר" שעליו ניתן יהיה לעשות את הקופה?

אחת החברות המסקרנות המתאימות לדילמה הנ"ל היא WeWork, חברת החללים המשותפים שמציעה השכרת משרד עם התחייבות קצרה של לא יותר מחודש ימים והטמעות בתוך קהילה תומכת. Wework אמנם עדיין לא סחירה, אבל בקרוב מאוד היא תהיה כזו ואתם תצטרכו להחליט האם להכניס אותה לפורטפוליו או להמתין למחיר זול יותר. משקיעים רבים מתקשים להבין כיצד ייתכן שחברה שהפסידה בשנה שעברה כ-1.9 מיליארד דולר ומעולם לא היתה רווחית שווה בעצם מעל 40 מיליארד דולר.

התשובה של היזמים היא כמובן צמיחה. החברה מצליחה להכפיל את ההכנסות שלה מידי שנה מה שאומר שהיא מגדילה את היצע המתחמים שלה כמעט פי 2 ולכן עליה להגדיל את ההשקעה וזמן אכלוס, מה שמוביל להפסד. למרות זאת לטענת החברה היא תוכל לעבור לרווח בתוך 12 חודשים, אולי פחות, אם תבלום את הצמיחה. אחרים יגידו שיש מאחורי החברה משקיעים פרטיים עם הון עצום שפועלים כדי לנפח את השווי ובסופו של דבר ינסו למכור אותה לאותם פראיירים בשוק ההון.

צריך להנפיק מוקדם יותר

בשנים האחרונות נטען כי חברות רבות נשארות פרטיות זמן רב יותר בגלל ההון העצום שהצטבר באותן קרנות השקעה ומממן את הצמיחה האדירה של החברה, ללא צורך בהנפקה ציבורית. יהיו כאלה שיחשבו שזה אפילו לרעתן. בשבוע שעבר ישבתי עם מנכ"ל ומייסד של אחת מחברות הטכנולוגיה המובילות בעולם (אקזיט ענק), שהתהדר בכך שהחברה שלו הונפקה בשלבים ראשונים והפכה להיות רווחית תוך מספר שנים ולמרות זאת הציגה צמיחה אדירה במשך יותר מ-15 שנה - גם רווחית וגם צומחת.

מבחינתו, והאמת וגם מבחינתי, שוק ההון יכול לעזור בתהליך ההתבגרות עבור חברות צמיחה או סטארטאפים בשלבים מתקדמים. המשקיעים בשוק הציבורי אולי מוכנים לעצום את העיניים ולחלום לתקופה קצרה מאוד. לאחר מכן מגיע הדוח הכספי ומעיר את כולם משנת הדוב.

בעוד שבחברות פרטיות מתרכזים בעיקר בצמיחה, בשוק ההון מתרכזים בעיקר ברווחיות, או לפחות ביכולות של החברה להציג רווחיות בעתיד.

קחו לדוגמה את חברת וויקס. החברה נוסדה בשנת 2006 אבל הונפקה בשנת 2013. השוק נהג בה בחשדנות משך שנתיים, בעיקר בגלל שאינה מייצרת רווחים והמעבר משימוש בחינם לשימוש בתשלום עבור חבילת פרמיום אינו פשוט כל כך. מאז החברה עלתה על מסלול של צמיחה, עם גידול מתמיד במספר לקוחות משלמים והגדלת סל השירותים. החברה כמעט רווחית ומתהדרת בשווי של 7 מיליארד דולר והכי חשוב - היא שווה פי 7 על ההנפקה. אגב גם היא איבדה יותר מ-40% מההנפקה, אבל חזרה לעלות בתוך פחות משנה.

כשאין רווחיות והחלום מתפוגג

כשאתה לא רווחי, אתה הולך על חבל דק מאוד - קחו לדוגמה את חברת סנאפ שהונפקה לפי שווי של 25 מיליארד, למרות הפסדים שנתיים של יותר מחצי מיליארד דולר. בלימה בגידול מספר המשתמשים היומיים וירידה שלהם, פוגגה מיד את החלום של המשקיעים לראות את החברה עוברת לרווחיות, וזו איבדה מעל 50% משוויה.

דוגמה נוספת היא יצרנית הרכב החשמלי והאוטונומי טסלה - החברה מונפקת מזה שנים והצליחה לייצר ערך אדיר למשקיעים בעקבות מכירת חלום ומוצר איכותי. בנוסף היא נהנתה ממנכ"ל מוכר ואהוד, אבל הרווחים היו מחוץ לתחום.

בטור שפרסמתי באוקטובר 2018 ("תחזיות אפוקליפטיות: ה-SEC לבדו לא יספיק להציל את טסלה") טענתי כי חוסר הרווחיות של טסלה יקשה עליה לעמוד בתחרות מצד יצרניות רכב אחרות. היום כולם מבינים כי התחרות על הרכב החשמלי והאוטונומי תהיה קשה מאוד עבור טסלה, ובכלל לא בטוח שיש לה את היכולות או המזומנים הדרושים.

מכפיל רווח אסטרונומי הוא לא סיבה לכישלון - קחו את חברת אמזון, שמשך שנים התהדרה במכפיל רווח גבוה מ-500 או אפסי, הרבה בעקבות השקעות אדירות בפלטפורמת הענן שלה שבינתיים הפכה לגדולה ביותר בארה"ב.

גם פייסבוק הונפקה במכפיל רווח גבוה של 100, התרסקה ביותר מ-40% מההנפקה אבל חזרה לצמוח בשיעורים בלתי נתפסים ויצרה ערך אדיר למשקיעים. יהיו כאלה שיגידו שאם לא היתה הופכת להיות ציבורית, לא היתה הופכת להיות אותה מפלצת מזומנים, וספק אם היתה רוכשת את אינסטגרם ו-וואטסאפ שנחשבות היום לעתיד של פייסבוק.

אז להרוויח מאות אחוזים על חברות צמיחה שהונפקו בשוק ההון - זה אפשרי, אבל רצוי אולי להקפיד על כמה עקרונות בסיסיים:

- חברות שנתח השוק שלהן עדיין קטן מאוד ביחס לפוטנציאל השוק.

- חברות שפוטנציאל גידול המחיר וסל המוצרים שלהן גבוה משמעותית.

- חברות שמציגות גידול ברווחיות התפעולית של לפחות 40% בשנה.

- חברות עם הנהלות שלא מוותרות על מציאת Product market fit חדשים בכל מחיר.

- חברות שהתחרות בהן לא גדולה במיוחד ואם היא כן, שהמתחרות לא עמוסות במזומנים.

- חברות בשווי של מאות מיליונים או מיליארדים בודדים.

- חברות רווחיות עם מודל רווח מובנה, שההשקעה רק תשמש להגדלת המכירות.

- חברות שהשימוש בהן אינו טרנד חולף.

- חברות שיש בהן מחזיקים מוסדיים כבר מההתחלה.

אולי עדיף ורצוי להימנע מקניית אותן חברות ב-IPO - זה אמנם ייגמר לעיתים בפספוס, אבל זו גם דרך טובה לצמצם את קניית שווי ההייפ המלאכותי, שצונח פעמים רבות זמן קצר לאחר ההנפקה. 

הייתי אומר לכם לחפש חברות שישנו את העולם, שיהפכו את הסקטור ליעיל יותר, שיש להם גידול טבעי וכו'.... אבל האמת היא שרובן יספרו לכם את זה, לכן אל תתעלמו מהמספרים ותידבקו לחלום. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות