גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל טוב יודע לשאול שאלות נכונות: המדריך לשאלות טובות

בלי להביך או להפגין שליטה - המדריך לשאילת שאלות שמעודדות פתרונות יצירתיים

קריירה / צילום: שאטרסטוק
קריירה / צילום: שאטרסטוק

נהוג לומר שאי-שפיות פירושה לעשות אותו דבר פעם אחר פעם, ולצפות לתוצאה שונה בכל פעם. ניתן לומר אותו דבר גם על אמנות שאילת השאלות: אם תשאלו אותו סוג שאלות פעם אחר פעם, יהיה זה טירוף מצדכם לצפות לסוג אחר של תשובות בכל פעם.

האמירה הפשוטה הזאת מגלמת קריירה שלמה של מחקר, לימוד וייעוץ. אף אחד לא חולק עליה. מי יתווכח עם הטענה שיש ערך רב לניסוח מחודש ומבריק של שאלה? אלא שרוב האנשים רוצים שיגישו להם את חמש השאלות שוברות הפרדיגמות מוכנות לשימוש. למרבה הצער זה בלתי אפשרי. מה שכן אפשרי זה ליצור את התנאים שבהם הסיכוי גדול יותר להעלאת השאלות הנכונות, בכמה שלבים ברורים, קונקרטיים ומדידים. 

1. הבינו אילו סוגי שאלות מעוררים חשיבה יצירתית. יש המון שאלות שאפשר לשאול, אבל רק השאלות הטובות ביותר מסירות את החסמים לחשיבה יצירתית ומתעלות אנרגיה בנתיבים חדשים ופרודוקטיביים יותר. לשאלה שעושה זאת יש חמישה מאפיינים: היא ממסגרת מחדש את הבעיה, היא מציתה את הדמיון, היא מקדמת בברכה מחשבות של אחרים, היא פותחת מרחב לתשובות שונות, והיא לא-אגרסיבית, כלומר היא לא נועדה להביך, להשפיל או להפגין שליטה באדם האחר.

כך, לדוגמה, מנכ"ל שאני מכיר במקום לשאול את המנהלים שלו שאלה כמו "המתחרה X הקדימה אותנו במהלך ההוא, איך נתנו לזה לקרות?", שואל "עם מה אתה מתמודד כעת, ואיך אני יכול לעזור?". ללקוחות ולשותפות בשרשרת האספקה הוא מציג את השאלה: "אם היית בנעליים שלי, מה היית עושה באופן שונה ממה שאתה רואה שאנחנו עושים עכשיו?".

חישבו על האופן שבו משנות שאלות כאלה את המשוואה כולה. אנשים אינם מתחילים לענות כשהם במגננה. כשהשאלות הן פתוחות, ותשובות יכולות להיות יצירתיות.

2. צרו הרגל של הצגת שאלות. מנהלים רבים אינם רגילים לשאול שאלות, אלא לתת תשובות. בשלב ראשון, יעזור לחקות שאלות של אחרים. הדבר דומה לתרגול סולמות בפסנתר. ברגע שתשלטו בסולמות, תוכלו להתחיל לאלתר. טוב תעשו אם תיצמדו לשאלות שמציג המומחה לניהול פיטר דרוקר, שאוהב להתניע חשיבה אסטרטגית באמצעות השאלה: "אילו שינויים התרחשו לאחרונה שאינם עולים בקנה אחד עם 'מה שכולם יודעים'?"

3. צרו שאלות חדשות בעצמכם. אל תסתפקו בסט השאלות הגנריות, גם אם לדעתכם הוא מכסה את הסוגיות הבסיסיות. אחרת, הדבר יהפוך לעוד פעילות שגרתית שמחזקת את ההנחות הקיימות. היעד הוא ליצור שאלות חדשות, ולא לעצור את קריירת שאילת השאלות ברמה שמקבילה לביצוע מושלם של סולמות בפסנתר.

4. פרספקטיבות חדשות, פתרונות חדשים. אם אתם והצוות שלכם נתקעתם במאמצים לפתור בעיה, הקדישו ארבע דקות להעלאת שאלות לגבי סוגיה זו בלבד. כמו בסיעור מוחות, לכו על כמות גדולה של שאלות ואל תנסו לבצע פעולות עריכה בתהליך. לעתים קרובות הדבר יאפשר לראות את האתגר בדרך חדשה ויניב רעיון חדש אחד לפחות לפתרון.

שתפו אדם אחר בשאלות המרתקות ביותר בין השאלות שעלו. עסקו בעניין הזה לרגע. במובן מסוים זה כמו לחזור שוב ושוב על תרגיל, וזה יאמן את שרירי השאילה שלכם. מעבר לכך, רוב הסיכויים שתהיה זו אחת השאלות הקטנות לכאורה שתביא לפריצה הגדולה הבאה שלכם. 

הרי לכם דוגמה ידועה מאוד. בלייק מיקוסקי מספר שכשהוא היה בארגנטינה הוא שם לב שהמון ילדים מתרוצצים יחפים. הוא לא היה צריך לשאול אם אין להם נעליים, כי ברור שהם היו עניים, אבל הנה השאלה שזה עורר אצלו: האם יש דרך בת-קיימא לספק לילדים נעליים ללא תלות בתרומות? כך קרה שהוא השיק את המיזם החברתי Toms עם המודל העסקי המפורסם "אחד לאחד".

5. השתמשו בעוצמת ההשתהות. כשמישהו בא אליכם עם בעיה, אל תגיבו מיד ותנסחו תשובה. במקום זאת, הרגילו את עצמכם להגיב בשאלה, שבאופן אידיאלי תנסח מחדש את הבעיה, או לפחות תחלץ מהקולגה שלכם מחשבות נוספות על הסוגיה. אני לא מדבר על שאלה משתמטת כמו "טוב, אז מה אתה חושב שאנחנו צריכים לעשות?". עזרו לאדם שמולכם לחשוב באופן יסודי וממצה כיצד צריכה ההחלטה להתקבל באמצעות שאלות כמו, "לשם מה אנחנו מבצעים אופטימיזציה?", "מה הדבר החשוב ביותר שעלינו להשיג בכל כיוון שניקח?", או: "מה הופך את ההחלטה הזאת לקשה כל כך? לאיזו הרגשה גרמה הבעיה הזאת בעבר?"

ההשתהות משתלמת בשני אופנים. ראשית, כך מלמדים קולגות איזה ערך יש להשתהות בחידוד השאלה באופן מדויק. שנית, בתשעה מתוך עשרה מקרים, התשובה שתקבלו תהיה טובה יותר מהתשובה שהייתם פולטים בחופזה לפני שהקדשתם מחשבה רבה יותר לעניין.

6. תגמלו את מי שמציג לכם שאלות. תעדו את האופן שבו הגבתם כשמישהו בחדר הציג שאלה שאתגרה את האופן שבו התייחסתם לבעיה או יצרה אצלכם תחושה שהיא עלולה להסיט מדרכו פתרון שכבר יצא לדרך.

אני זוכר ששמעתי ממנהלים באחת החברות שהבוס תמיד הפתיע את הצוות המוביל שלו בנכונותו לשמוע אפילו את הרעיונות המשוגעים ביותר. כשאנשים אחרים בחדר הנידו את ראשיהם בשלילה ומיהרו לעבור הלאה, הבוס היה זה שאמר: "רגע, תמשיך...".

הרעיון שחוזר על עצמו כאן הוא שמנהלים צריכים לחשוב מחדש על מהות תפקידם. הם לא יושבים בכיסאם כדי לספק את התשובות הטובות ביותר ואפילו לא כדי לגרום לצוותים שלהם לספק תשובות כאלה. תפקידם הוא לבנות את יכולת החדשנות התמידית של הארגון שבראשו הם עומדים.

העתיד של החברה שלהם - ומסלול הקריירה שלהם עצמם - תלוי בנחישותם לשאול שאלות טובות יותר.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג