גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנג'ל נגד אנגל: שתי המאפיות הוותיקות יצאו לקרב סוער על השם

מאפיית אנג'ל הירושלמית דרשה מקונדיטוריית אנגל לחדול משימוש בשם אנגל והגישה בקשות לרישום מוצריה תחת שמה המסחרי המוכר ● אנגל מצידה הגישה בקשה להישאר בשמה המקורי ● רשות הפטנטים פסקה לזכות "אנג'ל": "הצליחה להחדיר לתודעת הצרכנים את המותג אנג'ל"

רכב מאפיית אנג'ל / צילום: באובאו
רכב מאפיית אנג'ל / צילום: באובאו

סכסוכים בין רשתות בנוגע לשימוש בלעדי של סימני מסחר ופטנטים אינם דבר נדיר. כך לאחרונה הסתיים סכסוך משפטי בין רשת חנויות הרהיטים "הביטאט" הישראלית לבין רשת הריהוט הבינלאומית Habitat Design Limited (HDL), בקביעה של בית-המשפט העליון כי לשתי החברות לא יתאפשר השימוש הבלעדי בסימן המסחרי "הביטאט". מקרה נוסף, שאומנם לא נגע ישירות לסימן מסחרי, עסק בסכסוך משפטי מעניין בין חברות מזון על קטשופ. מדובר בסכסוך בין קבוצת "אסם" לקבוצת "היינץ", שבסופו נקבע כי היינץ תוכל לקרוא למוצר שאותו היא משווקת בארץ - "קטשופ היינץ".

קרב נוסף על "קניין רוחני" התקיים בשנים האחרונות בלשכת "רשם הפטנטים" (רשות הפטנטים שייכת למשרד המשפטים) בין "מגדניית אנג'ל - שלמה א. אנג'ל", המוכרת לרבים בשם "מאפיית אנג'ל" לבין "קונדיטוריית אֵנגל י. מוצרי מאפה". הסכסוך הוכרע לאחרונה בניצחונה של מאפיית אנג'ל.

מאפיית אנג'ל הירושלמית, שהקים שלמה אנג'ל בשנות ה-20 טענה כי קונדיטוריית אֵנגל, משתמשת בשם דומה העולה לכדי הטעיה לסימנה המסחרי, ובכך מטעה את הציבור, וגורמת לו לרכוש את מוצריה (של אנגל) במחשבה מוטעית שהם רוכשים את מוצריה של מאפיית אנג'ל.

מנגד, טענה קונדיטוריית אֵנגל, שהקים יצחק אנגל בשנות ה-50, כי מאז הקמתה היא משווקת דברי מאפה באריזות הנושאות את הסימנים אנגל בעברית ובאנגלית Engel, וככל שקיימת טעות בקרב הציבור, זו נגרמה בשל כניסתה של מאפיית אנג'ל לרשתות השיווק, לאחר שנים רבות שבהן היא (אֵנגל), פעלה בזירה זו, ללא מתחרים.

הסכסוך הובא לדיון ברשות הפטנטים. בהחלטה שנתנה סגנית רשם הפטנטים, עו"ד ז'קלין ברכה, המשמשת מטעם הרשות כפוסקת בסוגיות בתחום הקניין רוחני, נקבע - כי "מהפעלת 'מבחני התחרות' על בקשות השתיים עולה כי ידה של 'מאפיית אנג'ל' (נמצאת) על העליונה; ולכן בחינת הבקשות שלה לרישום סימני מסחר תימשך", בעוד שבקשות 'קונדיטוריית אֵנגל' נדחו.

למרות הניצחון של מאפיית אנג'ל בקרב, נראה כי המלחמה בין יצרניות המאפים טרם הסתיימה. יש באפשרותה של אֵנגל לערער על החלטתה של עו"ד ברכה לבית-משפט מחוזי.

סכסוכים מתוקשרים בתחום הקניין הרוחני

על קוצו של גרש

תחילת הפרשה בשנת 2014, בעקבות תלונות שקיבלה מאפיית אנג'ל מצרכנים, בגין איכות ירודה לכאורה של מוצרי מאפה ארוזים, כשרים לפסח, ששווקו ברשתות השיווק. אנג'ל אשר כלל איננה מייצרת או משווקת מוצרים כשרים לפסח, הופתעה לגלות כי המוצרים שבגינם התלוננו הצרכנים, מיוצרים על-ידי הקונדיטוריה, המסמנת אותם בשם "אֵנגל".

הצרכנים אשר רגילים לזהות את המילה "אנג'ל", לא ייחסו חשיבות לניקוד השם או להיעדר הגרש בשם המותג, ולטענת אנג'ל, הוטעו לחשוב שהם רוכשים את המוצרים שלה. לטענת אנג'ל, הטעיה זו הובילה להגשת תובענה ייצוגית נגדה ביחס למוצרים ששיווקה בכלל קונדיטוריית אֵנגל.

בעקבות ההטעיה, פנתה אנג'ל במכתב אל הקונדיטוריה, ודרשה כי תחדל מהשימוש בשמה. במקביל, מיהרה להגיש המאפייה הוותיקה בתוך 5 חודשים, 3 בקשות לרישום סימני מסחר נוספים, שכללו את שמה המסחרי ("קונדיטוריית אנג'ל", "אנג'לי" ו"אנג'לנו"). אך הקונדיטוריה מצידה לא ויתרה, סירבה לחדול מהשימוש בשם "אֵנגל", והגישה מטעמה לרשם סימני המסחר, בקשה לרישום סימני מסחר, שכללה את השם אֵנגל ("אֵנגל - פשוט, אפיה של איכות").

לאור הבקשות המתחרות המונחות בפניה, וטענת כל אחת מהמאפיות כי זכותה לרשום את הסימנים גוברת על זכותה של רעותה, הורתה סגנית רשם סימני המסחר על קיום הליך של "בקשות מתחרות". הליך, שבמסגרתו יוכרע למי מהצדדים הזכות להמשיך את תהליך רישום סימני המסחר.

במהלך ההליך צורפו לבקשת הצדדים מספר בקשות נוספות לרישום סימני מסחר, כאשר מאפיית אנג'ל ביקשה לרשום מותגים של מוצרי לחם ומאפה שונים מבית אנג'ל ("אנג'ל מלא" ו"אנג'ל צרפתי"); וקונדיטוריות אֵנגל ביקשה לרשום כסימן מסחר את השם "אֵנגל".

ייצוגית נגד אנג'ל

סגנית הרשם, עו"ד ברכה, קיבלה את טענותיה של מאפיית אנג'ל, שיוצגה באמצעות עורכי-הדין נרדה בן-צבי ודניאל סקלר, ממשרד עוה"ד סולומון ליפשיץ. ברכה קבעה, כי אנג'ל "הצליחה להוכיח כי היקף ומשך השימוש שלה בסימניה נרחבים יותר, וכי היא הצליחה להחדיר לתודעת הצרכנים את המותג אנג'ל באופן שהציבור מייחס לה, לא רק את מוצריה שלה, אלא גם את מוצריה של הקונדיטוריה".

כדוגמה לכך הזכירה ברכה את דבר הגשת הבקשה לתובענה ייצוגית על-ידי צרכן שרכש מוצר של הקונדיטוריה, במחשבה שמדובר במוצר של אנג'ל. על אף שהטעות תוקנה באופן מיידי, טענו באי-כוחה של אנג'ל, כי טעות זו מעידה על עומק ההטעיה שנגרמת לצרכנים מהשמות הדומים.

מאפיית אנג'ל

בפסיקתה, דחתה סגנית רשם סימני המסחר את הטענה המקדמית של קונדיטוריית אֵנגל, שיוצגה על-ידי משרד עוה"ד בלום, גדור, פריימן, שלפיה הבקשות לרישום סימני המסחר אינן דומות עד כדי הטעיה; ולכן לא היה מקום לפתיחת הליך התחרות בין שתי החברות. בעקבות בקשות הצדדים (אנגל ואנג'ל) בחנה הרשמת את הדמיון בין השמות, לאור "המבחן המשולש" שנקבע בפסיקה. המבחן מורכב מבחינת "המראה והצליל", בחינת "הסחורות וחוג הלקוחות", ובחינת "יתר נסיבות העניין".

ברכה קבעה, כי "עולה בבירור כי קיים דמיון מטעה בין הסימנים, וכי לא די בהבדלים ביניהם כדי לאפשר לציבור להבחין בין מוצריה של המבקשת 1 (קונדיטוריית אֵנגל - מ' ש') לבין אלה של המבקשת 2 (מאפיית אנג'ל - מ' ש')"; ומשכך, נפתח בצדק הליך התחרות בין הצדדים".

סגנית הרשם הוסיפה, כי לפי "מבחן יתר נסיבות העניין", הבקשה לתובענה ייצוגית שהוגשה בטעות נגד אנג'ל, במקום נגד קונדיטוריית אֵנגל, מוכיחה את הבלבול של הציבור בין השתיים. מסקנה, שהובילה אותה לקבוע, כי "די בכך שקיימת הטעיה בשוק אשר לא נמצאו דרכים למנוע אותה, על מנת לדחות את הבקשה לרישום הסימנים במקביל".

עו"ד ברכה קבעה בנוסף - גם על-סמך ראיות כגון מחזורי מכירות - כי המוניטין של מאפיות אנג'ל "גדול לאין שיעור" מזה של הקונדיטוריה, ובכך העדיפה את המשך בדיקת בקשותיה לרישום הסימנים של אנג'ל. עם זאת, היא קבעה, כי לא הוכח שבחירת "אֵנגל" בסימן המסחר שלה נעשתה ממניעים פסולים. כי בשים לב לכך שנטען כי השימוש בסימן "אֵנגל" החל לפני כמעט 70 שנה, לא ניתן לקבוע אם היה כבר אז, במועד זה, למאפיית אנג'ל מוניטין רב.

עוד נימקה ברכה את החלטתה בכך שכניסת אנג'ל לתחום הקונדיטוריה בשנת 1984, והעובדה שהחלה להפעיל רשת חנויות ובתי-קפה תחת המותג "אנג'ל", הובילו למכירה ישירה לצרכן, שיצרה קרבה בין הצרכנים לאנג'ל (מכירה שלא התקיימה בין הקונדיטוריה לצרכנים), והיא זו שהביאה לקליטת המותג אנג'ל בתודעה הצרכנית, עד למצב שהצרכנים מזהים את המוצרים של הקונדיטוריה (אנגל) עם אנג'ל.

ברכה זקפה לחובת קונדיטוריית אֵנגל את העובדה שלמרות טענתה כי השתמשה במשך עשרות שנים בסימני המסחר שאותם היא מבקשת לרשום כעת, אנגל לא מצאה לנכון לרשום אותם עד עתה. לדברי ברכה, "הצורך" ברישום אֵנגל, הוא תולדה של מכתב התראה שקיבלה ממאפיית אנג'ל, שביקשה ממנה להימנע מלעשות שימוש בשם מסחרי מטעה.

עו"ד דוד בלום לשעבר ממשרד בלום, גדור, פריימן (כיום ממשרד ד"ר אייל ברסלר ושות') מסר בתגובה: "אנו לומדים את ההחלטה ושוקלים האם לערער על ההחלטה לביהמ"ש המחוזי".

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות