גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הצילה החסינות הצרפתית את שיראק וסרקוזי | המשרוקית

זיוף בחירות, מימון מדיקטטורים, מעילות בדיור הציבורי וקבלת תרומות אסורות מטייקונית • אלה רק חלק מההאשמות נגד נשיאי צרפת לשעבר, שיראק וסרקוזי, שהתבררו באיחור בגלל חוק החסינות הצרפתי ● המשרוקית של גלובס

ניקולא סרקוזי / צילום: Jean-Christophe Verhaegen, רויטרס
ניקולא סרקוזי / צילום: Jean-Christophe Verhaegen, רויטרס

התיקון לחוק החסינות כבר הוגש השבוע לנשיאות הכנסת כהצעה של ח"כ מיקי זוהר, והמחאות נגדו עוררו את אחד מהתומכים להעלות באוב טיעון ישן. "בהרבה דמוקרטיות מערביות, ראשי מדינה מראש לא יכולים בכלל להיחקר", אמר ל-ynet השר להגנת הסביבה זאב אלקין, ברמז למודל שמכונה "החוק הצרפתי". "בואו נגיד לצרפת שהיא מדינה מושחתת", הוא לעג בהזדמנות אחרת, בראיון לכאן ב'.

בצרפת החסינות של הנשיא לא תלויה בשיקול הדעת של הפרלמנט, וכל ההליכים, גם החקירה וגם ההעמדה לדין, מחכים להשלמת הכהונה. "כמה מהנשיאים שהיו שם בתקופות האחרונות, כולם כמעט, היו תחת סכנה של חקירה בזמן הכהונה - שהוקפאה ונמשכה אחר כך. והיו כאלה שזה הניב גם תוצאות", אמר אלקין.

כדי ללמוד באמת מהמודל הצרפתי, כדאי להתבונן לעומק איך מתמודדים איתו הצרפתים עצמם. בשישה עשורים שבהם מודל החסינות הצרפתי עומד בתוקף כיהנו במדינה תשעה נשיאים. לא כולם הצטיינו בניקיון כפיים, אך רק שניים מהם חסו בצל החסינות: ז'אק שיראק וניקולא סרקוזי. שיראק הוא היחיד שהועמד לדין לאחר כהונתו; סרקוזי עלול להצטרף אליו בקרוב.

שיראק: החוקרים זכו בעשור וחצי של וקאנס

החסינות הנשיאותית המיוחדת בצרפת נולדה ב-1958, כחלק משיטת המשטר שעיצב שארל דה גול במטרה לתקן את חולשות הדמוקרטיה הפרלמנטרית שנהגה בצרפת עד אז. חוקת הרפובליקה החדשה העניקה אפוא לנשיא סמכויות מופלגות. מנסח החוקה, מישל דברה (Debré), קרא לזה "מונרכיה רפובליקנית". החוקה קבעה בין השאר שכל עוד הנשיא מכהן, הוא לא יידרש להעיד בבית משפט, לא ייחקר ולא יועמד לדין. סעיף שלא הופעל מעולם קובע שבמקרה של האשמה ב"בגידה חמורה", יישפט הנשיא בידי הפרלמנט, שישמש כבית משפט גבוה.

בניגוד לחסינות פרלמנטרית, ההגנות האלה חלות על הנשיא בלבד: כמו ח"כים ישראלים, חברי פרלמנט צרפתים נהנים מחסינות חלשה יותר, שמגנה עליהם ממעצר וממאסר, אך לא מחקירה ומהעמדה לדין על עבירות שביצעו מחוץ למסגרת תפקידם.

בסוף שנות התשעים נפתחו בצרפת חקירות על חלוקת עשרות משרות מדומות בעיריית פריז לחברי המפלגה הגוליסטית RPR. ראיות מוצקות הובילו אל הנשיא הטרי שיראק, שהיה ראש העירייה מ-1977 עד בחירתו לראשות המדינה ב-1995.

בשנים הבאות נדרשו המועצה החוקתית של צרפת, לשכת התובע הציבורי בנאנטר וביהמ"ש העליון לפרש לראשונה את סעיף 68 לחוקה, המעניק לנשיא חסינות. מסקנתם הייתה זהה: הנשיא שיראק נמצא מעל לחוק עד אחרי שיסיים את תפקידו. בינתיים התרבו פרשות השחיתות ששמו של שיראק נקשר בהן: אל המשרות הפיקטיביות נוספו הטיית מכרזים, זיוף קולות בבחירות לעירייה ונסיעות יקרות לחו"ל במימון מקורות עלומים.

כשהתמודד שיראק לכהונה נוספת ב-2002, הוא נענה ללחץ הציבורי והבטיח לקדם תיקון בחוקה שיאפשר לפרלמנט להדיח נשיא מכהן, וכך להקדים את ההליך הפלילי. אלא שרק ב-2007 - חמש שנים אחרי שנבחר - אישר הפרלמנט תיקון כזה. על שיראק זה לא השפיע. הוא ממילא סיים את הקדנציה שלושה חודשים לאחר מכן, והחקירה נגדו התחדשה.

בשנים ששיראק ישב לבטח בארמון האליזה נפתחה שורת משפטים באותן פרשות נגד מקורביו ובכירים במפלגתו. עשרות הורשעו, ובראשם רה"מ לשעבר אלן ז'ופה, שנידון ב-2004 לשנה וחצי מאסר על תנאי. שניים ממקורבי שיראק, ראש הסגל שלו מישל רוסן והבכיר במפלגה הגוליסטית מישל ז'ירו, נידונו לארבע שנות מאסר כל אחד.

כתב האישום הראשון נגד שיראק הוגש רק ב-2009, והוא הורשע שנתיים אחר כך - בגיל המופלג 79, כשמצב בריאותו הולך ומחמיר. העונש על פרשות השחיתות המסועפות הסתכם בשנתיים מאסר על תנאי.

סרקוזי: הניסיון לחזור לאליזה ולחסינות נכשל

גם סרקוזי, יורשו של שיראק, נתלה בחסינות כדי להתמודד עם חקירות בכמה פרשות שחיתות. השתיים הבולטות נגעו למימון הקמפיין לבחירתו לנשיאות ב-2007. ב-2010 הוא הואשם, לצד שר העבודה בממשלתו אריק וורת, בקבלת תרומות של 150 אלף אירו במעטפות מהאישה העשירה בתבל - ליליאן בטנקור, יורשת אימפריית הקוסמטיקה לוריאל.

בנוסף, ב-2011, בראיון לרשת הטלוויזיה הצרפתית euronews, רמז בנו של מועמר קדאפי, סייף אל אסלאם, כי סרקוזי קיבל כספים מלוב. "הליצן הזה צריך להחזיר את הכסף: עזרנו לו כדי שיעזור לנו, והוא אכזב אותנו", הוא התלונן על מעורבות צרפת בפלישה של נאט"ו ללוב. לפי החשד שהתעורר, סרקוזי קיבל מקדאפי 50 מיליון יורו.

כמה לאט טחנו טחנות הצדק במקרה של סרקוזי? וורת התפטר מתפקידו כבר ב-2010, כשהנשיא עוד נהנה מחסינות. משפטו נפתח ב-2012 והוא זוכה ב-2015. חקירת סרקוזי בפרשה החלה רק עם פרישתו ב-2012, והתיק נגדו נסגר כעבור שנה.

סרקוזי שב והתמודד בבחירות לנשיאות ב-2012, אך הפסיד למועמד הסוציאליסט פרנסואה הולנד. במהלך הבחירות, טענה חברת המפלגה הסוציאליסטית וזוגתו של הולנד לשעבר, סגולן רויאל, כי סרקוזי נאבק על כסאו כדי לשמור על חסינותו. "אנחנו מכירים היטב את כל בעיות השחיתות שהאפילו על שנות נשיאותו".

בפרשת קדאפי נפתחה חקירה רשמית נגד סרקוזי ב-2013, וב-2014 הוא זכה לכבוד המפוקפק להיות הנשיא-לשעבר הראשון שנעצר לצורך חקירה. במרץ 2018, הוא נעצר שוב, ובתוך כמה ימים הוחלט להגיש נגדו כתב אישום, ובו סעיף נוסף: ניסיון לקדם שופט-חוקר תמורת הדלפה מהחקירות בפרשה. בסוף 2018, אחרי שסרקוזי ערער לשווא, נקבע שיעמוד לדין. משפטו טרם נפתח.

הביקורת הציבורית על החסינות הנשיאותית בצרפת מזכירה לפעמים את זו שנמתחת עכשיו בישראל. ב-2001 התפטר במחאה אריק אלפן, השופט החוקר באחת מפרשות השחיתות של שיראק בעיריית פריס. "הנשיא שלנו חשוד שבמשך שנים העשיר את מפלגתו מכספי משלם המסים", הוא אמר אז בראיון, והזכיר שריצ'רד ניקסון בארצות הברית נאלץ להתפטר על עבירות קלות בהרבה. "אם לא נחקור אותו, איך נוכל להמשיך לחקור את כל החשודים האחרים?".

 

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הנפט עבר לירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.3% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס