גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין הודו לבריטניה: ניצחונו של שומר הלילה, תבוסתה של רודפת הפשרות

הם נקלעו לאותו סוף השבוע עצמו: המנצח הגדול מן המזרח, המפסידה הגדולה מן הצפון ● מה משותף לנרנדרה מודי ולתרזה מיי? לא הרבה, חוץ מדעתם על פשרות בחיים הפוליטיים ● הוא מעולם לא התעניין בהן, היא קיוותה לשכנע את בני ארצה בחיוניותן ● הוא חזר ונבחר ברוב עצום, היא כרעה תחתיה

נרנדרה מודי, תרזה מיי / צילום: רויטרס
נרנדרה מודי, תרזה מיי / צילום: רויטרס

דרמה שייקספירית זימנה את שני ראשי הממשלות האלה לסוף שבוע אחד. הם ריצדו על מרקעי הטלוויזיה בשני חלקים מרוחקים של העולם מסיבות שונות בהחלט. אחת נחנקה בדמעות-שליש לפני שחמקה במהירות מן המיקרופון, ונבלעה במעונה הרשמי. השני התיישב על הר של זרי דפנה, בדרך אל חמש שנים נוספות בשלטון, ועוד חמש, ועוד חמש.

זו הייתה פגישתם הלא מכוונת של נרנדרה מודי ושל תרזה מיי. מודי קצר את הניצחון הגדול ביותר של מנהיג הודי כלשהו זה 35 שנה. הוא הוביל את הימין הדתי הלאומני לניצחונו הגדול ביותר מאז ומעולם. הודו נפלה לרגליו באקט שהדהים את כל רואיו. הכותרת הראשית ב"טיימס אוף אינדיה" הכריזה "צ׳ארקאר לצ׳אוקידאר", או "נס היה לשומר הלילה" (בהינדית). הסבר לשימוש הלא-שגרתי הזה יינתן בהמשך.

גם תרזה מיי זכתה בלשון הפלגה. "ראשת הממשלה הגרועה ביותר בתולדותינו", אמר עליה מנהיג אחד של מפלגת אופוזיציה. גם אם אין היא "הגרועה ביותר", כישלונה הוא מלא ומוחץ. היא מסיימת שלוש שנים איומות, שבהן נחלה סדרה בלתי פוסקת של מפלות, אישיות, מפלגתיות ולאומיות. היא עלתה לשלטון כדי להסדיר את יציאת בריטניה מאירופה. בצאתה, בריטניה תקועה בדלת, אינה מצליחה לצאת, ואינה רוצה לחזור ולהיכנס.

האם תעתועי הגורל בהודו ובבריטניה מייצגים "גל פוליטי" עולמי? פופוליזם עולה, ליברליזם יורד? מוטב להסס קצת בסיווגים נחרצים כאלה. קשה לטעון ברצינות, ש-610 מיליון מצביעים הודיים הושפעו ממהלך הפוליטיקה האירופית או האמריקאית. יש צדדים ממשיים של דמיון, אבל אין זאת אומרת שכל מעשה במחשבה תחילה, או שכל התוצאות נובעות מאותן הכוונות.

הודו פנתה ימינה עוד לפני חמש שנים בעיקר מפני שנמאסה עליה מפלגת השלטון הקודמת, שמשלה עשר שנים עד שהרוח יצאה לחלוטין ממפרשיה. אידיאולוגיה מילאה תפקיד, אבל לא תפקיד מרכזי. לפני חמש שנים מפלגת העם ההודית (BJP) של מודי קיבלה רוב מוחלט של המושבים בפרלמנט עם 31% של הקולות. דברים אלה יכולים לקרות רק במערכת רב-מפלגתית המצביעה על פי השיטה הבריטית: מחוז בחירה לכל מושב פרלמנט, שבו המנצח אינו זקוק לרוב מוחלט, ודי לו להגיע ראשון בהפרש זעיר.

הפעם מפלגת העם קיבלה 45% של הקולות. לא זו בלבד שהיא ביססה את שליטתה במרכזי האוכלוסייה הענקיים של צפון הודו ("רצועת ההינדו"), אלא היא התפשטה מערבה, אל מפרץ בנגל. היא תקעה יתדות באזורים שבהם לא הייתה לה כמעט נוכחות. היא השפילה את יריבתה העיקרית, מפלגת הקונגרס, במידה שסתרה את רוב הציפיות.

לנסיך אבד הכתר

ההשפלה הגדולה ביותר הייתה מנת חלקו של מנהיג הקונגרס, ראהול גאנדהי, שאביו, סבתו ואבי-סבתו היו ראשי הממשלה של הודו במשך חצי מ-72 שנות קיומה. ראהול, שמודי נוהג לקרוא לו בלגלוג "הנסיך", הפסיד את מושב הפרלמנט שלו בצפון הודו. אביו ראג׳יב החזיק במושב הזה לפניו.

קשה להעלות על הדעת סטירת לחי מצלצלת מזו למנהיג פוליטי בדמוקרטיה פרלמנטרית (לראהול הייתה פוליסת ביטוח: הוא התמודד בו זמנית במחוז בחירה במדינה דרומית, שבו ניצח).

לפני הבחירות השתרר הרושם, שלקונגרס נשקף לכל הפחות הסיכוי לכרסם במידה ניכרת את הרוב הפרלמנטרי של BJP. היעד הריאלי היה להכפיל את מספר מושביה של המפלגה בהשוואה עם 2014. אז היא לא הצליחה להגיע למינימום של 10% מן המושבים, הדרוש למעמד של כאופוזיציה רשמית. ובכן, גם הפעם היא לא הגיעה אל המינימום (מספר מושביה נופל בהרבה מחלקה היחסי בהצבעה. היא קיבלה 22% מן הקולות.)

גאנדהי, שירש את נשיאות מפלגתו מאמא סוניה רק לפני שנה וחצי, הציע את התפטרותו להנהלת המפלגה. אבל, ראו זה פלא, ההנהלה דחתה "פה אחד" את ההצעה, והסמיכה את האיש, שהוביל אותה אל שתי תבוסות, "לשקם" את המפלגה. האמת היא, שהמפלגה הזו תלויה לעצם קיומה במשפחת גאנדהי. בלעדיה היא מועמדת כמעט ודאית להתפוררות.

תקוות המפלגה להישג אלקטורלי הייתה בהחלט רציונלית. היא הסתמכה על קשיים כלכליים: האטה בצמיחה ואבטלה מחמירה. הודו זקוקה לעשרה מיליון מקומות עבודה חדשים בשנה, רק כדי לשמור על רמת התעסוקה הנוכחית. זו ארץ של-44% מתושביה עדיין לא מלאו 24. ההנחה הייתה אפוא שצעירים יפנו נגד מודי, לא מסיבות אידיאולוגיות אלא מאינטרס עצמי. גאנדהי הבטיח שכר מינימום חודשי של 6,000 רופי (בערך 87 דולר) לכל מובטל.

"צ׳אוקידאר"

התוצאות מדברות בעדן. ההסבר הרווח בתקשורת ההודית הוא שהבוחרים פשוט האריכו את המנדט של BJP, כדי להעניק לה סיכוי הגון להוציא את תוכניותיה אל הפועל. זה ייתכן. הבוחרים עשו כן ב-2009 עם מפלגת הקונגרס. אבל ניצחון הקונגרס לפני עשר שנים לא התקרב כלל לשיעור ניצחונה של מפלגת העם הפעם.

מערכת הבחירות הזו, עוד יותר מקודמתה, עמדה בסימן מודי. הוא הופיע בעשרות עצרות בחירות, גם באזורים של הודו שאת לשונותיהם הוא אינו דובר. נוכחותו ניכרה כמעט בכל אחד מ-542 מחוזות הבחירה. הוא טקטיקן מבריק ונואם חסר עכבות. אין לו כל קושי לתקוף את תכונות האופי של יריביו ולהעמיד בספק את הפטריוטיות שלהם. הוא הולם ללא רחמים, והוא מנצל חולשות והזדמנויות.

הלהטוט הבולט ביותר שלו במערכת הבחירות הזו היה שימוש הלשון "צ׳אוקידאר", או "שומר לילה". מפלגת הקונגרס ניסתה לתאר אותו כמושחת, בגלל עסקת רכש צבאית שהוא אישר. "שומר הלילה הגנב", היא קראה לו. הוא הפך את היוצרות, והוסיף את "צ׳אוקידאר" לכינוי הטוויטר שלו, ללמדך שהוא, מודי, שומר הלילה של הודו. המונים מתומכיו הלכו בעקבותיו, והוסיפו את התואר הזה לכינוייהם.

מודי, הבא מרקע צנוע מאוד (הוא נולד לקאסטה, או כת, נמוכה במדרג ההודי), השתמש ב"שומר הלילה" כדי להזכיר להמוני הודים באזורים הכפריים העניים, שהוא אחד מהם, בשעה שראהול גאנדהי הוא בן טובים מפונק, שנולד לשלטון ולממון.

אגב, מודי השמיט את התואר "צ׳אוקידאר" למחרת ניצחונו בבחירות. בימים האחרונים לפני פרסום התוצאות הוא העדיף למרק את דימויו כקדוש של דת ההינדו, והצטלם בזמן מדיטציה במערה בהרי הצפון.

"החיים תלויים בפשרות"

תרזה מיי יורדת מן הבמה עם מעט מאוד מעריצים וללא הדרן. אבל הבריטים אולי עוד יהרהרו בסיפור קטן שהיא סיפרה בנאום ההתפטרות שלה. אחד המצביעים במחוז הבחירה שלה היה לפנים סיר ניקולס ווינטון, ממארגני "טרנספורט הילדים", אשר הציל ילדים יהודים מפראג ב-1939.

זמן קצר לפני מותו, ווינטון העניק לה עצה. "לעולם אל תשכחי שפשרה אינה מלה גסה. החיים תלויים בפשרות".

כמובן. אבל תראו לאן פשרות הובילו את תרזה מיי, ותראו לאן שנאת הפשרות הובילה את נרנדרה מודי. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי