גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמוטריץ': בנסיבות הקיימות כיום אין להעמיד את נתניהו לדין

ח"כ בצלאל סמוטריץ' בכנס לשכת עוה"ד: "לפעמים יש מספיק ראיות להעמדה לדין, אבל האינטרס הציבורי גובר על האינטרס להעמיד לדין" ● המשנה ליועמ"ש, עו"ד רז נזרי, על יוזמות החקיקה להגבלת מערכת המשפט: "התחושה היא שכאן יש רצון לרסק ולא רצון לרסן" ● עו"ד אלי זהר: "במערכת המשפט לא תופרים תיקים לפוליטיקאים, אלא הפוליטיקאים תופרים תיק למערכת המשפט"

ח"כ בצלאל סמוטריץ' בכנס לשכת עורכי הדין באילת / צילום: ליאב פלד
ח"כ בצלאל סמוטריץ' בכנס לשכת עורכי הדין באילת / צילום: ליאב פלד

"ישנן פעמים רבות שבהן מבחינת הראיות יש מספיק ראיות להעמדה לדין, אבל האינטרס הציבורי גובר על האינטרס להעמיד לדין. ההליך הפלילי נועד לשרת אינטרסים ציבוריים. הוא אינו המטרה, הוא האמצעי, ולא פעם הוא נסוג מפני אינטרסים אחרים" - כך אמר היום (ב') ח"כ בצלאל סמוטריץ' במושב תחת הכותרת "האם ההליך הפלילי הפך לכלי לחיסול חשבונות פוליטיים" בכנס לשכת עורכי הדין באילת, כשהוא מדגיש כי בנסיבות הקיימות כיום אין להעמיד את ראש הממשלה בנימין נתניהו לדין.

סמוטריץ' אמר את הדברים ביחס לשאלה מה ההצדקה לחוקק את חוק החסינות, אשר אמור להגן על ראש הממשלה בנימין נתניהו מפני העמדה לדין פלילי בפרשות 1000 (תיק המתנות), 2000 (פרשת מוזס-נתניהו) ו-4000 (פרשת בזק-וואלה).

"משהחליט היועמ"ש לפרסם את החלטתו על העמדתו לדין של ראש הממשלה לפני הבחירות, ומשאמר העם את דברו בבחירות, יש להעדיף את רצון העם", אמר סמוטריץ'.

את הכנס הנחתה העיתונאית דנה ויס, שציינה כי "אם פעם רק השוליים האמינו שיש חיסול חשבונות, הרי שהיום זה מתקרב למיינסטרים ולא רק מקבוצות שוליות. מראש הממשלה ומטה מדברים על ניסיון להפיל ראש ממשלה באמצעות הליך פלילי. המצייץ הכי גדול בעולם לגבי קונספירציות הוא האדם הכי חשוב בעולם המערבי, הנשיא טראמפ".

על השאלה הזאת, האם המשפט מהווה כלי לחיסול פוליטי, השיב סמוטריץ': "אינני יכול לענות על כך בוודאות".

לדבריו, "בית המשפט הוא חלק ממוסדות השלטון במדינה וכפוף לחוק, כמו גם היועץ המשפטי לממשלה. הדלפות - גם אם הן באצטלה של הוצאת ספר, מקרה 'ידיעות אחרונות' - הן פסולות. כתבי האישום המופרכים, כמו נגד יעקב נאמן ז"ל והנשיא כיום ריבלין, שטבע את המונח 'כנופיית החוק' ועוד דוגמאות, כמו הסטנדרט המחמיר שלו נדרש נתניהו - כל אלה ועוד מעוררים חשש ממשי שהמערכת אינה פועלת ממניעים ענייניים בלבד. מישהו הציע לי השבוע לא לקחת את תיק המשפטים, כדי שלא אמצא את עצמי עם פרשה משלי. זה מצדיק את החזרת החסינות של חברי הכנסת כפי שהייתה עד שנת 2005".

עוד הוסיף סמוטריץ' כי "נתניהו יכול לבקש דיון אישי ולהציג עמדתו בחמש דקות, להבדיל משינוי החוק שאני מבקש לערוך, שהוא מהלך ממושך יותר. מצפונם של נבחרי הציבור אינו מפותח פחות מעורכי דין ושופטים".

"רצון לרסק, לא לרסן" 

עו"ד רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, השיב לטענה של סמוטריץ' כי לפי רצון הבוחר אין להעמיד לדין את נתניהו, וכי הציבור ידע שמעל ראשו של נתניהו מתנהל הליך פלילי ובחר בו בכל מקרה. "אני לא יכול להיכנס לפרטים, אבל אני אתייחס לאמירה של סמוטריץ' על כך שהוא לא מדבר מפוזיציה, ואני רוצה לשאול אותו האם גם בתקופת ראש הממשלה שרון שעמד בפני הניסיון לתלות קשר בין בחירת הציבור להליך פלילי זה דבר והיפוכו. אני לא מקל ראש בטענה שבתי המשפט נכנסים לזירה הפוליטית, אבל עכשיו מה שרוצים בפוליטיקה שהמערכת הפוליטית היא זו שתחליט מה ייכנס לתוך ההליך הפלילי בבית המשפט".

עו"ד נזרי הדגיש כי "הליך פלילי מתנהל בתוך מערכת משפטית פלילית. להתווכח על פסקת ההתגברות או חקיקה אחרת, אפשר להתווכח. אני לא מאלה שרצים לצעוק שכל דבר הוא קץ הדמוקרטיה, ואני לא חושב שכל דבר זה קץ הדמוקרטיה, אבל הליך פלילי זה רק בבתי המשפט. השאלה היא האם יש רצון לרסן או רצון לרסק, ואני חושב שהתחושה היא שכאן יש רצון לרסק ולא רצון לרסן".

עוד הוסיף נזרי כי המערכת לא פועלת משיקולים זרים. "אין רדיפה ואין מריחה. יש ניסיון שלנו לטפל בדברים שבפנינו בצורה הכי עניינית. האם אנחנו טועים לפעמים? כן".

נזרי פנה לפוליטיקאים ואמר: "אל תגידו לציבור שאנחנו תופרים תיקים, כי אתם פוגעים באמון הציבור". 

"להקפיד על השיח" 

עו"ד טל שפירא, מסנגוריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו (עדיין לא ברור אם צוות ההגנה התפטר על רקע אי-תשלום שכר-טרחתו), אמר בפאנל כי "בתוך הסערה הציבורית כיום צריך להקפיד על השיח ועל הטרמינולוגיה. לא 'כנופיית שלטון החוק' וגם לא חלוקה של 'בני אור ובני חושך' והצגת כלל הסנגורים כמסלפים".

לדבריו, "יש הבחנה בין תפירת תיק לבין שאלה מורכבת של השימוש במידע המודיעיני. אני לא יכול לענות בלא מוחלט על השאלה האם יש שימוש בהליך הפלילי לחיסולים פוליטיים, אבל אני רוצה לדבר על השימוש ועל הניהול של המידע המודיעיני על-ידי גורמי האכיפה. זה בא לידי ביטוי במקרה של פואד ובמקרה של גל הירש.

"כשיש מצב שארבעה ימים לפני הבחירות לנשיאות מקבל פואד טלפון בוטא ללה"ב, ובלה"ב מניחים בפניו מידע שעמד בפני החוקר שנה לפחות, אז יש פה שאלה של עיתוי. איך קורה שדבר כזה שוכב שנה וצץ דווקא ארבעה ימים לפני הבחירות לנשיאות? ואיך במקרה של גל הירש צץ מידע כזה דווקא בעת הליך הבחירה שלו למפכ"ל משטרת ישראל?".

השופט דוד רוזן, נציב תלונות הציבור על הפרקליטות, התייחס בהמשך הפאנל לדבריו של סמוטריץ' על התיק ש"נתפר" לכאורה לשר המשפטים לשעבר, יעקב נאמן. "ישבתי על כס השיפוט במשפטם של וקהלני ושל נאמן. אלה המשפטים שהאשימו את המדינה במניעים פוליטיים. אני השופט שמצאתי אותם זכאים, ואני השופט שקבע שהמדינה שגתה שגיאות חמורות, אבל מכאן ועד רדיפה פוליטית המרחק רב. לא הייתה רדיפה פוליטית. טעויות ושגיאות דרמטיות כן, אבל בהחלט לא רדיפה פוליטית. אני ישבתי בתיק, ואני כתבתי את פסק הדין, ואני יכול לדבר בביטחון רב ולומר שלא הייתה כאן רדיפה. טעות דמרטית כן, ועוול כן. אין גוף שלא עושה טעויות. אני עושה טעויות, גם כשופט, וגם בית המשפט העליון עושה טעויות. בני אדם עושים טעויות".

"עם זאת", הוסיף רוזן, "לא שאני אפול מהכיסא משאגלה שהיו שיקולים זרים. ולכן מוסד הביקורת שאני עומד בראשו קיים, ולכן לא אעצור אם יטענו בפניי שהשיקולים היו לא ענייניים, ואבדוק את זה גם כשחוק אומר שיש שיקול-דעת, וניצבת חומה בינך לבין הבדיקה. גם במקומות האלה אבדוק".

"נתניהו לא קיבל רוב. מדברים על רוב מדומה"

עו"ד אלי זהר, שייצג את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, נשאל על הטענות שטען אולמרט, לפיהן השתמשו בכלי הפלילי לצורך רדיפה פוליטית, אך סירב להתייחס לאולמרט. "באופן עקרוני אמר עו"ד זהר כי "יכולות להיות טעויות, ובמקרה של ראש ממשלה הטעות יכולה להיות קרובה לפטלית, ולאלץ ראש ממשלה להתפטר כדי להתמודד עם ההצגה הכי טובה בעיר. אבל לא תופרים תיקים. לדעתי האמירה הזאת לא נכונה, להפך. היום אפשר לומר בלב קשה שהפוליטיקאים תופרים תיק למערכת המשפט. הפוליטיקאים מנסים לפגוע במערכת המשפט, והם עושים את זה ביסודיות ובאינטנסיביות רבה, ואז הם משלמים על זה. ואז באים עם הצעקה כי נתניהו קיבל רוב, אבל נתניהו לא קיבל רוב. יש לו את המפלגות הדתיות. היום מדברים על רוב מדומה שרוצה לתת לנתניהו חסינות".

עו"ד זהר הוסיף: "יש לי ביקורת על הפרקליטות, היא נאמרת בתום-לב ובשיקול-דעת ובאופן הנכון והמתאים ובמקומות שבהם היא ראויה. אבל גם כשהיו לי טענות לפרקליטות, אף פעם לא טענתי שתופרים תיק, שקושרים, דהיינו יושבים שם חבורה של פושעים".

עם זאת, עו"ד זהר אמר כי מרגע שנפתח ההליך הפלילי, גורמים פוליטיים עושים בו שימוש לחיסולים פוליטיים. "הכלי הפלילי הפך להיות אמצעי למאבקים בין פרטים ובין סיעות פוליטיות, וגם תלונות על הטרדה מינית שאין להן בסיס. עיקרון מרכזי ששמו חזקת החפות התמוטט טוטלית. ברגע שאדם מגיע לחקירה, חייו נפגעים וגם חייהם של אנשים סביבו. אין תפירת תיקים, אבל הכלי הפלילי הפך למכשיר שאיתו אפשר להשתמש אחד נגד השני". 

עו"ד אורי קורב, לשעבר מנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות מחוז ירושלים, אמר: "חייבים לעשות הבחנה בין הדברים. אין רדיפה פוליטית, זה ברור, אבל זה לא אומר שאין שגיאות. המערכת טועה, כמו שכל המערכות טועות, וגם משרד המשפטים טועה. התשובה לכותרת הפאנל היא כן, אבל לא מערכת המשפט היא זו שמשתמשת בכלי הזה, אלא משתמשים בה כדי לנגח. האם כשמסתכלים על הרפובליקה הצרפתית, כששיראק הועמד לדין רק בסוף הקדנציה שלו, וכל שותפיו ריצו עונשי מאסר...".

המנחה דנה וייס שאלה: "האם בדיעבד היה נכון לא לנהל את התיק במהלך כהונת אולמרט?". עו"ד קורב השיב: "כל מקרה לגופו. הסיבה שאתה מתחיל להרהר בזה, היא שמדובר בפרשות שאורכות שנים רבות. במקרה של אולמרט, זה לקח זמן קצר". עו"ד זהר אמר בתגובה: "רק בגלל שהוא (אולמרט) התפטר, אחרת גם אצלו זה היה לוקח שנים".

עו"ד קורב הוסיף: "יש צורך בהרבה איזונים ובלמים. לא יכול להיות חוק צרפתי בלי תחימת קדנציה, למשל. מני מזוז דיבר, בזמנו, על סימון מטרות. טרמינולוגיה הוא דבר מסוכן, והייתי מציע לבדוק את הדברים לגופו של עניין ולא לגופו של טוען". 

תא"ל במיל' אבי בניהו, דובר צה"ל לשעבר וכיום בעל חברת ייעוץ אסטרטגי, אמר בהמשך הפאנל כי "בעידן הרשתות החברתיות,'בית המשפט המודרני', מה שנקרא, אנשים לא עומדים בזה ושולחים יד בנפשם. אני זוכר את האמירה האומללה של אמנון דנקנר כלפי לדור - 'עכשיו, תתאבד!'. חייבים לעבוד קשה כדי לוודא שאם מביאים ראש ממשלה לשולחן האשמים, זה רק אחרי בדיקה וחקירה יסודית. מנדלבליט הוא איש הגון וראוי. נבחרי הציבור צריכים להבין שהם דוגמה אישית, ואין להם הקלות - נהפוך הוא".

בניהו התייחס גם לפרשת הרפז, במסגרתה נחקר, ואמר "הייתי ארבע שנים 'על המנגל', במה שמכונה 'פרשת הרפז'. בשעת בוקר מוקדמת ניידת הגיעה לביתי, ובערב הייתי במעצר. 'מסוכן לשלום הציבור'. לרגע אחד לאורך השנים הללו לא קרה שלא האמנתי בשלטון החוק. יש חקירות שתפקידן להזים ולהפריך, אבל צבר התיקים הוא בעייתי. אני מאמין לשופטים בירושלים במקרה של איציק מרדכי, אבל ראיתי נקמה בעיניים של נתניהו, ראיתי נקמה של אהוד ברק בפרשה אחרת. קהלני בכה אצלי במשרד כמו תינוק, כשהמחוזי החזיר את המועמד שלו למפכ"ל".

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו עודם בראשיתם. כל החשודים בתיקי נתניהו מכחישים את המיוחס להם, הם עומדי בפני הליכי שימוע שלפני הגשת כתב אישום, ועומדת לזכותם חזקת החפות.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"