גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנצחים, המפסידים וכוכב היוטיוב שמשך בחוטי הבחירות לפרלמנט האירופי

מפלגות הימין והירוקים התחזקו, מפלגות המרכז נחלשו, ושיעור ההצבעה היה היסטורי ● כמה הערות בעקבות תוצאות הבחירות לפרלמנט האירופי

מתאו סלביני, אלכסיס ציפראס, נייג’ל פאראג’, עמנואל מקרון / צילום: רויטרס עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מתאו סלביני, אלכסיס ציפראס, נייג’ל פאראג’, עמנואל מקרון / צילום: רויטרס עיבוד: טלי בוגדנובסקי

1. כוכב היוטיוב נכנס לוואקום התקשורתי

לאיש שככל הנראה השפיע בצורה הרבה ביותר על הבחירות לפרלמנט האיחוד האירופי בגרמניה קוראים "Rezo", והוא כוכב יוטיוב גרמני עם שיער כחול ומאות אלפי עוקבים. כמה ימים לפני הבחירות העלה "רצו" לערוץ שלו וידיאו מושקע באורך שעה, בסגנון ג'ון אוליבר מ-HBO אך ללא הומור, שבו הוא מפרט כיצד נכשלה מפלגת השלטון (CDU) ביחד עם הסוציאל-דמוקרטים (SPD) במילוי הבטחותיה בתחום החברה, הכלכלה והאקלים. בשבוע האחרון צפו בווידיאו מיליוני בני אדם והוא הפך לסנסציה תקשורתית. כוכב היוטיוב נכנס בהצלחה לוואקום שמותירה תקשורת המיינסטרים בגרמניה, שמעדיפה לחבק את הפוליטיקאים מהמרכז מאשר לעודד את הקצוות, כחלק מלקחי ההיסטוריה. "רצו" חתם את הווידיאו בקריאה "להרוס את ה-CDU", ולא להצביע ל-SPD או ל"אלטרנטיבה לגרמניה" מימין.

במקרה או שלא, ספגו מפלגות "הקואליציה הרחבה" (CDU ו-SPD) את ההפסדים הגדולים ביותר ורשמו שפל היסטורי בתמיכה בהן בבחירות לפרלמנט האירופי. השמרנים בראשות הקנצלרית אנגלה מרקל קיבלו 29% והסוציאל-דמוקרטים רק 15.5% - הפסד משולב של 18% לעומת הבחירות הקודמות. "הירוקים", לעומת זאת, הכפילו את כוחם ל-20.5%. "הפסדנו כי לא הגבנו טוב ביוטיוב", אמר בכיר ב-CDU לתקשורת.

למעשה, גם בלי קטעי וידיאו ויראליים, ברוב מדינות האיחוד האחרות נשחק המרכז הפוליטי - התמיכה במפלגות המרכז-ימין (שמרנים) ומרכז שמאל (סוציאל-דמוקרטית) שעיצבו את פניה של אירופה אחרי מלחמת העולם השנייה ירדה (ראו תרשים), והתמיכה בקצוות הפוליטיים - בין שהם קוראים לאסור על הגירה או לצמצם את פליטת גזי החממה - עלתה. הפרלמנט האירופי תמיד היה יעד להצבעות מחאה, אך הפעם נראה כי המחאה הפכה לכוח משמעותי, ושני הכוחות הפוליטיים המרכזיים יצטרכו למצוא שותף פוליטי שלישי כדי להקים קואליציה, ולמנות את נשיא או את נשיאת הנציבות האירופית הבאים.

2. הימין התחזק, אבל לא באופן גורף

הימין האירופי המתנגד להגירה וקורא לרפורמות עמוקות באיחוד האירופי התחזק, ללא ספק. באיטליה הפכה מפלגת ה"ליגה" בהובלת מתאו סלביני לכוח הפוליטי החזק ביותר (34.5%), לראשונה; בפולין קיבלה מפלגת "חוק וצדק" 46% מהקולות. בהונגריה זכתה "פידס" של ראש הממשלה ויקטור אורבן ברוב מוחלט מהקולות (56%). אפילו באוסטריה, למרות שראש המפלגה נתפס בפרשת שחיתות מביכה, 17.5% מהציבור עדיין בחרו במפלגת החירות הימנית.

אבל התוצאות שזרמו אתמול לא בישרו על שבירה חזקה לימין, כפי שהבטיח סלביני. בדנמרק ובפינלנד נחלש כוחו של הימין המתנגד להגירה, בין השאר בגלל שעמדותיו אומצו באופן חסר תקדים על ידי מפלגות המרכז. בגרמניה קיבלה "אלטרנטיבה לגרמניה" רק 10.5% מקולות הבוחרים, פחות מאשר בבחירות הכלליות, ויוזף שוסטר, יו"ר ארגון הגג של היהודים בגרמניה, אמר בראיון כי "ייתכן שהמפלגה כבר עברה את השיא שלה". "הנדידה הגדולה לימין לא התממשה", כתב המגזין "דר שפיגל".

העיתון הבלגי "דה מורגן" פסק, כי "האירו-סקפטים נעשים חזקים יותר, אבל ההפיכה שהבטיחו לא התממשה". למעשה, אם סוכמים את מספר הנציגים של מפלגות הסבורות כי יש משהו שגוי באופן בסיסי בדרך שבה האיחוד האירופי מתנהל, מגיעה הספירה לקרוב ל-200 חברי פרלמנט, מתוך 751. למזלו של האיחוד, הם מפוצלים בין שמאל לימין, בין ליברליזם כלכלי למדיניות כלכלית ממשלתית, בין לאומיות לבינלאומיות. כוחם של האירו-סקפטיים מעולם לא היה חזק כל כך כפי שהם בפרלמנט הנוכחי, וחוקי המשחק שהשתנו בהדרגה במזרח ובמרכז אירופה משתנים כעת גם בו.

העלייה במספר התרופות שאושרו

3. הניצחון הגדול של מפלגת הירוקים

בקלפי 615 בבית הספר שברחוב שוודטר בשכונת פרנצלאואר ברג בברלין היה קשה אתמול למצוא מישהו שלא מצביע ל"ירוקים". אחד אחרי השני סיפרו תושבי השכונה, הנחשבת ליאפית ומבוססת, מדוע זו הבחירה היחידה בעבורם. "כולם מתחילים לדבר על איכות הסביבה, אבל לירוקים יש כבר עמדות מגובשות ותוכנית טובה לפעולה בעניין", אמר ל"גלובס" לוקאס, צעיר גרמני שבא להצביע עם חברתו הספרדייה. בקלפי עצמה, דגלי גרמניה נפרשו לצד דגל העיר ברלין ודגל האיחוד האירופי באמצע, ולא נרשמו תורים. מצביע אחר, טוביאס, אמר: "כל מי שאני מכיר מצביע לירוקים, כל החברים שלי. בוא נאמר שאם היה מישהו שמצביע לאלטרנטיבה לגרמניה, או אפילו לשמרנים, הוא לא היה חבר שלי יותר".

הסיבה לכך היא שרבים בגרמניה רואים במשבר האקלים את הסוגיה החשובה ביותר של זמננו. הם גם רואים כיצד הנושא מטואטא מתחת לשטיח על ידי המפלגות הגדולות, שמבטיחות ירידה בפליטת פחמן דו-חמצני, אך לא נשארות נאמנות להבטחות. הירוקים בגרמניה הפכו בבחירות הללו לפרלמנט למפלגה השנייה בגודלה. הם לא מפחדים לשנות את המסר שלהם, ולצד מסרים פרו-סביבתיים עידנו קצת את הרטוריקה בעד גבולות פתוחים שאפיינה אותם בעבר. מועמדת המפלגה בבוואריה הבטיחה בעבר "שמירה על הביטחון" למצביעים וקראה להגדיל את מספר השוטרים. בין השמרנות הפוליטית לשמרנות הסביבתית אין מרחק רב - אלה אולי תומכים בחקלאים בשם המדינה, ואלה בשם הרצון לאוכל אורגני ומקומי - אך עמדותיהם דומות בנושאים רבים. ייתכן כי הבחירות אתמול מסמלות כי קואליציה שמרנית-ירוקה היא העתיד של גרמניה, ושל מדינות רבות אחרות. מבחינה זו, הירוקים קיבלו אתמול חותם רשמי כי ביכולתם להחליף את הסוציאל-דמוקרטים.

4. שיעור ההצבעה הגבוה בעשרים שנה

האיחוד האירופי חי. שיעור ההצבעה בבחירות לפרלמנט עמד על 51%. זהו השיעור הגבוה ביותר בשני העשורים האחרונים, ומהווה סיבה לשמחה בבריסל בנוגע לרלוונטיות של המוסד הדמוקרטי. מצד אחד, זוהי סיבה לחגיגה; מהצד שני, רבים מהכוחות שנבחרו לאיחוד האירופי שואפים באופן גלוי להרוס אותו. לדוגמה נייג'ל פאראג', הפוליטיקאי הבריטי שהיה הרוח החיה מאחורי הברקזיט. פאראג' נבחר לפרלמנט האירופי כבר ב-1999, מקבל את משכורתו מהאיחוד במשך שני עשורים, אך פועל באופן עקבי כדי לפרק אותו. בבחירות בבריטניה הוא קיבל ככל הנראה 33% מהקולות בראש מפלגת ברקזיט שהקים לפני שלושה שבועות בלבד, ועקף את השמרנים ואת הלייבור יחד. אין שבועת נאמנות בפרלמנט האירופי, אין מחויבות לו. השאלה אם הפרלמנט - והאיחוד כולו - יצליחו להתגונן בפני הניסיונות לחבל בהם מבפנים, או שיצליחו להמיר אותם לרפורמות שיגבירו את התמיכה בהם - תתברר בחמש שנות הכהונה הקרובות של הפרלמנט.

5. המפסידים הגדולים: ציפראס ומקרון

הבחירות לפרלמנט משמשות לעתים כמבחן אלקטורלי עדכני לנעשה ב-28 המדינות החברות בו, מעין "בחירות אמצע" לקואליציות השולטות. אחד המפסידים הגדולים היה ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפראס, העומד בראש מפלגת "סיריזה" מהשמאל, שפיגרה ב-9% אחרי יריביה השמרנים. בהחלטת בזק הודיע ציפראס כי יוון תלך לבחירות, וכי התאריך המיועד הוא 30 ביוני. בצרפת ספג עמנואל מקרון מכה פוליטית סמלית, כאשר מפלגתו (LREM) הגיעה רק למקום השני, אחרי "האיחוד הלאומי" של מארין לה-פן. הבחירות היו מעין ניסיון למדוד עד כמה הציבור מעריך את הנשיא, למרות הפגנות האפודים הזוהרים, למרות הבטחות הסרק בנושא הכלכלה והאיחוד האירופי, והתוצאה - לא ממש. באיטליה, ההפסדים של תנועת "חמשת הכוכבים" הפכו אותה באחת מהשותפה הבכירה בקואליציה עם "הליגה" (לפי תוצאות הבחירות בבחירות הכלליות), לשותפה הזוטרה. בגרמניה ההפסד הצורב לקואליציה הרחבה עשוי לזרז את העברת השלטון מהקנצלרית מרקל ליורשתה אנגרט קראמפ-קארנבאואר.

6. יעלו או יירדו? השווקים צריכים לעכל

מבחינה כלכלית, יידרשו לשווקים עוד כמה ימים נוספים, אולי שבועות, כדי לעכל את משמעות הבחירות. הרבה תלוי בהשלכות המיידיות ביוון, צרפת וגרמניה, וגם בקרב שנפתח כעת על התפקיד החשוב ביותר באיחוד האירופי - נשיא הנציבות. מי שנחשב למועמד המוביל לפני הבחירות, מנפרד וובר ממפלגת העם, ייאלץ לבנות קואליציה חדשה, כשהוא "צבוע" בצבעי ההפסד של הגוש שלו. מי שיכולה להרוויח מכך היא הדנית מרגרטה וסטאייר, שהודיעה רשמית כי תשאף להפוך לנשיאה הראשונה של הנציבות. לזהות הנציב או הנציבה הבאה יהיו השלכות על המסלול שבו יצעד האיחוד, והוא צפוי להשפיע גם על השווקים האירופיים. בכל מקרה, משימתו של הנשיא החדש תהיה לנהל בהצלחה פרלמנט אירופי מפוצל מתמיד, שמייצג אירופה שבה קולות מחאה, קיצונים ופופוליסטים משמאל ומימין מיוצגים באופן חסר תקדים. 

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה פה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו