גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין תוכניות האוצר לקיצוץ בגירעון: גביית מס גבוה יותר על כלי רכב היברידיים ופלאג-אין

הצעד צפוי להיכלל ברשימת הגזירות שתוגש לממשלה בתחילת השבוע הבא ולהכניס לקופת המדינה 500 מיליון שקל ● עוד מתוכנן קיצוץ רוחבי של 1.1 מיליארד שקל בתקציבי הפעילות של משרדי הממשלה ● היקף הצעדים עומד על 3.25 מיליארד שקל ואמור להוריד את הגירעון ב-2020 ל-3.8%

משה כחלון / צילום: רויטרס
משה כחלון / צילום: רויטרס

משרד האוצר מתכנן להקטין את הטבת מס הקנייה על מכוניות היברידיות החל מינואר 2020 במסגרת חבילת הקיצוצים לצמצום הגירעון שתוגש לממשלה בשבוע הבא. ל"גלובס" נודע כי הקיצוץ בהטבת המס ייקבע בצו שייכנס לתוקף בינואר לאחר שיפקע התוקף של הצו הזמני מ-2017 עליו חתום השר כחלון, שהאריך את תוקף ההטבות הללו לשנתיים.

עוד במסגרת התוכנית לסגירת הגירעון, מציע האוצר לקחת הכנסות של 150 מיליון שקל ממפעל הפיס ולבצע קיצוץ רוחבי של 1.15 מיליארד שקל בתקציבי הפעילות של משרדי הממשלה. הקיצוץ הרוחבי מיועד למימון הצהרונים ב-2019 בהיקף של (350 מיליון שקל) וכן תוספת מיוחדת לתקציב הביטחון. בנוסף האוצר מתכוון ליישם את תקנות השיבוב שיבטיחו כי הביטוח הלאומי יקבל מחברות הביטוח כ-3 מיליארד שקל שמגיע לביטוח הלאומי מחברות הביטוח, והסכום המיועד ל-2019 עומד על מיליארד שקל. בנוסף יוטל בלו על חומרים ממסים בגובה 2.94 שקלים לליטר. ברשות המסים מסבירים כי החומרים הממסים (מלשון המסה) לא מוסו עד היום גרמה לכך שמהלו אותם בדלקים בניגוד לחוק. מהמס יהיו פטורים מפעלי תעשייה שעושים בחומרים האלה שימוש חוקי.

ההיקף הכולל של הצעדים עומד על 3.25 מיליארד שקל והוא אמור להוריד את הגירעון הצפוי ב-2020 מ-4% ל-3.8% תוצר. גורמים באוצר הדגישו כי "חשוב לציין כי הצעדים האלה לא אמורים לפתור את הבעיה, אלה הצעדים היחידים שאנחנו יכולים לעשות על מנת לצמצם קצת את הבעיה. את הבעיה כולה נפתור במסגרת התקציב של 2020". התוכנית תוגש לאישור הממשלה בישיבתה הקרובה.

מיסוי כלי הרכב ההיברידיים אמור להכניס לקופת המדינה 500 מיליון שקל ומיסוי חומרי הבערה (חומרים ממיסים) אמור להכניס 450 מיליון שקל. ההכנסות ממיסוי רכב יעלו למיליארד שקל החל מ-2021.

על פי הערכות בענף הרכב, שלא זכו לאישור רשמי, יועלה בשלב הראשון מס הקנייה על רכב היברידי ונטען ("פלאג-אין") בשיעור מתון יחסית שינוע סביב כ-15%. כלומר תקרת מס הקנייה על מכוניות היברידיות, שזכאיות להטבת המס עקב שיוכן לקבוצה ירוקה 2 ומטה, תעלה לכ-45% במקום 30% כיום ואילו תקרת מס הקנייה על מכוניות פלאג-אין תעלה לכ-30%-35% במקום 20% כיום.

האוצר צפוי לפרסם במקביל תוכנית מדורגת חדשה להעלאה שנתית ומדורגת של מס הקנייה על כלי רכב כאלה על פני מספר שנים עד להשוואת מס קנייה עליהם למס הקנייה של כלי רכב רגילים, כלומר כ-82% בניכוי הפחתות "המס הירוק" על פי רמת הזיהום.

ככל הידוע אין כוונות כרגע לקצץ בהטבת המס על רכב חשמלי "נטו", שמס הקנייה שלו עומד כיום על 10% בלבד. זאת בין השאר מכיוון שהיקף המכירות של כלי רכב חשמליים נטו בישראל הוא זניח וצפוי להיות כזה גם בשנה הבאה.

הצעד נובע בין השאר בשל העלייה החדה, שנרשמה בשנתיים האחרונות במכירות כלי רכב היברידיים בישראל תודות להטבת המס. בחמשת החודשים הראשונים של השנה נע נתח השוק של כלי הרכב ההיברידיים סביב 17%-20% מכלל השוק ועלות הטבת המס עליהם למדינה צפויה תסתכם השנה על פי הערכות, סביב 750 מיליון שקל, לעומת תחזית ראשונית של כ-600 מיליון שקל.

בענף הרכב מעריכים כי בהנחה שזה אכן יהיה שיעור העלאת תקרת המס, עליית המחירים הסופית לצרכן של כלי הרכב ההיברידיים העממיים תהיה מתונה יחסית בשל ספיגת חלק מההתייקרות על ידי היצרנים. אולם הצעד עשוי להביא לקיצוץ לא מבוטל בהנחות לחברות הליסינג, שנחשבות לצרכניות הגדולות ביותר של כלי רכב היברידיים בישראל. עדיין לא ברור האם האוצר מתכוון להשאיר על כנה את הטבת שווי השימוש על כלי רכב היברידיים, שעומת על כ-500 שקל בחודש לרכב צמוד, ועל כ-1000 שקל לחודש ברכבי פלאג-אין.

בנוסף תיתכן גם הכרזה על עדכון נוסף של "נוסחת המס הירוק", שנכנסה לתוקף באפריל 2019. עדכון כזה, עשוי להקטין את הטבת המס לכלל כלי הרכב החדשים, ולא רק לכלי רכב היברידיים, להעלות את מס הקנייה הריאלי ולהכניס עוד מאות מיליוני שקלים לקופת האוצר.

בתגובה אומרים בענף הרכב כי הצעדים הללו עתידים "לשפוך את התינוק יחד עם המים" וכי העלאת מס הקנייה על כלי רכב היברידיים תקטין משמעותית את מכירותיהם אך לא בהכרח תעלה את מכירות כלי הרכב הרגילים, מה שיפגע בהכנסות המדינה בשורה התחתונה ויקזז את השפעת הקטנת הטבת המס.

גורמים באוצר: "אלה הצעדים היחידים שאנחנו יכולים לעשות על מנת לצמצם קצת את הבעיה"

גורמים באוצר אמרו כי "אין פה צעדים גרנדיוזיים ומשמעותיים, כל הצעדים המשמעותיים יהיו בתקציב 2020 שיוגש לכנסת באזור חודש ינואר. אנחנו נמצאים באירוע קצת בעייתי מבחינתו כי היינו אמורים להיות בתהליך הכנת תקציב ולהגיש את התקציב לשנת 2020 ביולי לאישור הממשלה. כתוצאה מכך שמדובר בתקופת מעבר והכנסת התפזרה היכולת שלנו לכנס את הפערים ולחזור בחזרה למסגרות הגירעון היא כמעט בלתי אפשרית. את רוב הצעדים לא ניתן לעשות בממשלת מעבר, בין אם זה צעדי חקיקה או צעדים אחרים משום שממשלה יוצאת לא יכולה לחשק את הממשלה הנכנסת".

במסגרת העדכון לממשלה בינואר האחרון עודכנה תחזית הגירעון ל-3.6% ל-2019 ו-3.7% ב-2020. על-פי העדכון הנוכחי הגירעון ל-2020 יעמוד על 3.8%, בכפוף לביצוע צעדים שיפחיתו את הגירעון לרמה הזו. בשנת 2021 צפוי גירעון דומה, של 3.8%. הגירעון ל-2019 נותר ללא שינוי על 3.6%. 

תחזית הצמיחה שתציג הכלכלנית הראשית באוצר שירה גרינברג היא 3.1% ל-2019 ו-3.2% ל-2020. מדובר בקצב צמיחה נמוך מזה שצופה בנק ישראל (3.2% ל-2019 ו-3.5% ל-2020). בעדכון האחרון עודכנה תחזית הכנסות המדינה למטה ב-3.5 מיליארד שקל. בעדכון הנוכחי התחזית עומדת על 363.05 מיליארד שקלים ל-2020 ועל 349 מיליארד שקלים ל-2019. במקור תוכננה הורדה של 1.5 מיליארד ב-2019 ו-2.5 מיליארד ב-2020 - אך בעקבות הצעדים החדשים (ובהנחה שייושמו בהצלחה) התחזית נותרה כמעט ללא שינוי לעומת ינואר.

הסיבות להאטה בצמיחה הן האטה בגידול בצריכה הפרטית ובצריכה הציבורית. שוק העבודה ממשיך להימצא בתעסוקה מלאה והשכר גדל בקצב ניכר ומהיר יותר מקצב הגידול בפריון, מה שמסכן את שוק העבודה בטווח הארוך. קצב האינפלציה מתאושש באופן מתון אך מצד שני הצמיחה בשווקים הגלובליים במגמת ירידה.

גורמים באוצר הדגישו כי "אף אחד לא מתכוון להגיש תקציב על בסיס יעד גירעון של 3.8%. יעד הגירעון לשנת 2020 עומד על 2.5%".

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל