גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההאקר הוותיק בטוח שהתעייפתם מלשמוע על פריצות וממליץ לציבור לא לסמוך על ממשלות

מארק רוג'רס, מההאקרים המוכרים והוותיקים בעולם, מספר בראיון ל"גלובס" על האובססיביות של האקרים והרצון שלהם למרוד, על האדרנלין בפריצות למערכות מתוחכמות, ועל העבודה עם יוצרי הסדרה "מר רובוט", שלה הוא מייעץ ● "כל אדם שיוצא מבית ספר צריך לדעת לזהות התקפות סייבר בסיסיות, הציבור לא יכול לסמוך על הממשלה", אומר רוג'רס

אירוע למעריצי הסדרה "מר רובוט"  / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
אירוע למעריצי הסדרה "מר רובוט" / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

ב-2015, שני האקרים הצליחו לפרוץ לרכב טסלה מודל S, לפתוח ולסגור דלתות, לשנות נתונים בלוח המכוונים ולכבות את הרכב לחלוטין - הכול באמצעות שליטה מרחוק. הפריצה, שהפכה לאחת הפריצות האייקוניות של השנים האחרונות, מבוססת על ניצול של ארבע חולשות שונות, אשר יחד הן אפשרו להאקרים לחדור למערכות המידע של הרכב. מאחורי הפריצה המפורסמת עומדים ההאקרים קווין מהאפי ומארק רוג'רס.

"אנשים מסתכלים על הפריצה לטסלה, ואומרים 'זה מדהים! איך עשיתם את זה?' - אבל זה לא שפשוט הגענו עם אייפון ונהגנו ברכב. היו שנתיים של עבודה קשה, של מציאת החולשות ועבודה עם חברת טסלה על תיקונן - ולבסוף היינו צריכים 'להרים' הדגמה כדי שנוכל להראות את הפריצה. זו עבודה מתישה שכוללת הרבה כישלונות", אומר רוג'רס בראיון טלפוני ל"גלובס". רוג'רס צפוי להגיע לביקור בישראל, במסגרתו ישתתף בשבוע הסייבר של המרכז למחקר סייבר באוניברסיטת ת"א, בשיתוף מערך הסייבר הלאומי.

רוג'רס הוא האקר בריטי ממוצא יהודי, יווני ואיטלקי, שמתגורר בסן פרנסיסקו. הוא משמש כסגן נשיא אסטרטגיות אבטחת סייבר בתאגיד Okta, נמנה עם מארגני DEF CON, כנס ההאקרים הגדול בעולם, וגם עובד כיועץ טכנולוגי לסדרה "מר רובוט".

מארק רוג'רס  / צילום: איאן צ'ו,

את דרכו כהאקר החל רוג'רס בגיל 15, כשפרץ לרשת המחשבים של בית הספר שלו באמצעות תוכנת סיסמה, וכך לדבריו "הסתבך בצרות". "באותה תקופה, 'האקינג' היה תחביב מוזר של כמה ילדים מוזרים. במושג האקינג החלו להשתמש ב-MIT בשנות ה-70, וההגדרה שלו הייתה להשתלט על מערכת קיימת ולשנות אותה כך שתעשה את מה שאתה רוצה, מבלי לפגוע במערכת ובמה שהיא אמורה לעשות במקור.

"שיחקתי עם מחשבים במשך שנים, וזה לעולם לא היה המקצוע שלי - זה היה תחביב. בתחום שלי, חייבים לעבור דרך המון כישלונות כדי להגיע להצלחה, ואם אין לך תשוקה לזה - הכישלונות והעבודה עם דאטה משעמם לאורך חודשים ירתיעו אותך. בגלל זה אנחנו רואים הרבה אנשים שיוצאים מאוניברסיטאות והם מאוד מנוסים בכתיבת קוד ושימוש באפליקציות למציאת חולשות, אבל אם הם יצטרכו למצוא חולשה באופן ידני - הם יתקשו מאוד.

"תחשבי על האקינג כעל תרגיל של פתירת בעיות - את מסתכלת על מערכת, רואה איך היא מוגנת, ואז מנסה למצוא דרך לעקוף את זה. זה הופך לתחרות של מי יותר טוב - את או האדם שעיצב את ההגנות של המערכת. היו פעמים שביליתי חודשים בעבודה על פריצה כדי לגרום לה לעבוד, וכשזה עובד יש תחושה מאוד חזקה של הצלחה. זה מתעצם אם גם משתמשים בחולשה הזו ומצליחים להיכנס לתוך המערכת, וזו זריקת אדרנלין של ממש. הטריק הכי גדול שגוף כמו בית ספר או אוניברסיטה צריך למצוא הוא לא רק איך לגרום לאנשים להיות מאומנים היטב - אלא גם איך להצית את התשוקה הזו", אומר רוג'רס.

"כל טכנולוגיה שפיתחו בני אדם יכולה להיפרץ"

רוג'רס אמנם מרבה לדבר על חשיבותם של כישלונות, אולם לאורך הקריירה שלו הוא ראה הצלחות לא מעטות: מלבד הפריצה לטסלה, הוא פרץ גם לזיהוי טביעת האצבע של מכשירי חברת אפל, וגם למשקפיים החכמות של גוגל. בימים אלה הוא מחפש פרצה ליכולות זיהוי הפנים של אפל. "אפל עשתה עבודה טובה, אבל לדעתי כל טכנולוגיה שנבנתה על ידי בני אדם יכולה גם להיפרץ על ידי בני אדם. עם הזמן, ככל שנקודת המבט והידע שלנו משתנים יש גם הזדמנויות חדשות לפרוץ לדברים", הוא אומר.

מה האתגר הכי גדול במציאת חולשות?

"כמעט כל החולשות המקוריות הן מאוד קשות למציאה, כי מעצם ההגדרה מנסים ללכת למקום שאף אחד לא הלך אליו קודם לכן. בנוסף, אתה מנסה לגרום למשהו לעשות דבר שהוא לא עוצב לעשות, אז זה תמיד יהיה קשה והסיכויים תמיד יהיו נגדך. טסלה היא אולי הדוגמה הטובה ביותר - עבדנו על זה שנתיים, ובשלב מסוים מצאנו כבר שמונה חולשות שונות, אבל לא הצלחנו לחשוב איך לנצל אותן כדי לפרוץ למערכת. רק אחרי כמה חודשים של הפסקה שבהם ניקיתי את הראש, הייתה לי סוג של התגלות לגבי איך נוכל לעשות זאת. זו הייתה דרך מאוד ארוכה ובשלב מסוים חשבנו שלא נוכל להצליח, אבל עם התמדה ומזל הצלחנו לבסוף".

באיזה אופן השתנה התחום מאז שהתחלת לבצע האקינג בשנות ה-80 ועד היום?

"אבטחת סייבר היא משחק בלתי נגמר. תמיד יהיו התקפות חדשות להגן מפניהן ותמיד יהיו מערכות חדשות להגן עליהן. תמיד יהיו דברים חדשים ודברים שלא חשבנו עליהם. לאחרונה התחלנו לראות פגמים בשבבים, מהאופן שבו הסיליקון מעוצב ועד להבנה כי שינוי במטען האלקטרומגנטי בתא זיכרון יכול לשנות את המטען האלקטרומגנטי בתוך השבב - ולאורך זמן יכול ליצור שינוי בדאטה שנמצא במקום אחר באותו השבב. הפרצה הייתה קיימת יותר משנה לפני שאנשים הבינו איך הם יכולים להשתמש בזה כדי לעקוף דברים כמו סיסמאות.

"ככל שדברים הופכים ליותר בטוחים - גם הפריצות יהפכו ליותר מורכבות. בשנות ה-90 היית צריך רק חולשה אחת כדי לקבל גישה מלאה לכל המערכת. היום, במערכות מודרניות כמו שיש באייפון, צריך שתיים או שלוש חולשות כדי להצליח לפרוץ: הראשונה כדי להיכנס פנימה, דרך איזושהי אפליקציה; השנייה כדי לפרוץ מתוך הסביבה המאובטחת שבה רצה האפליקציה; והשלישית כדי לקבל גישה מלאה למכשיר".

אתה מזהה שינויים שחלו גם אצל ההאקרים עצמם?

"כן, ההאקרים המקוריים היו בקטע של לחקור מערכות ולהשיג גישה אליהן כדי ללמוד על טכנולוגיה. לא היה תמריץ כלכלי באותו הזמן. אני למשל נכנסתי לזה כי אבא שלי קנה לי מחשב. לאורך השנים, זה עבר מתחביב של קומץ אנשים סקרנים והפך לתעשייה. בשנות ה-80 רוב החברות לא הרגישו שהן זקוקות לאבטחה, ואמצעי האבטחה היו שם משתמש וסיסמה במקרה הטוב - כי לא היו הרבה איומים. ככל שהאינטרנט התפתח ויותר כסף עבר לעולם המקוון, התוצאה הייתה עלייה בפשעים ובתקריות.

"זה הוביל ממשלות לקבוע רגולציה שמחייבת חברות להקים מערכי אבטחה, וגרם לכך שחברה שנותרת בלי אבטחה נהיית חשופה גם לנזק כלכלי וגם לאחריות פלילית. כך נהייתה תעשייה - וכשהגיע הכסף - נכנסו הרבה אנשים לתחום בשביל אינטרסים וכסף. זה שינה הרבה דברים, ובעיקר את המחקר בתחום. אחד החסרונות של זה הוא שהתעשייה היום לא מסתכלת על מה שמעניין וכיפי, אלא על מה שרווחי".

"הציבור החל להתעייף מלשמוע על פריצות"

התדמית הרווחת של האקרים היא של אנשים בודדים, אאוטסיידרים ואנרכיסטים, ורוג'רס מחזק את התפיסה הזאת. "באופן מסורתי, קהילת ההאקרים מורכבת מאנשים עם אישיות מסוימת: אנשים מאוד מופנמים, עד שהם נכנסים לרשת - כי שם אנחנו מביעים את עצמנו. לנו כהאקרים יש צדדים שאנחנו לא מדברים עליהם הרבה, אבל רוב ההאקרים הם אנשים אובססיביים ובעלי נטייה להתמכרות, שלא מסתדרים במצבים חברתיים - וזה לא נעים להודות בזה. אין לנו תחביבים אלא אובססיות, וכשאנחנו מתעניינים במשהו אנחנו מגזימים. כשהתחלתי להתעניין באקווריומים היה לי אחד, ותוך כמה שבועות היו לי שמונה.

"אנחנו נוטים לחרדה חברתית, אנחנו אינטליגנטים וגם מורדים, והחלק הזה הוא חשוב - כי להיות מורד זה מה שמוביל אותנו לאתגר את הסטטוס קוו ואת איך שדברים נעשים בדרך כלל. היכולת שלי לאתגר חוקים נותנת לי את היכולת להסתכל על מערכי אבטחה ולדעת איך לעקוף אותם. אותה היכולת היא מה שמוביל האקרים לרצות להיות אקטיבסטים נגד חוסר צדק. זה לא מפתיע שה'האקטיביזם' (האקרים אקטיביסטים, י"י) נולד בשנות ה-90 - כשההאקרים היו בשיאם.

"בשנות ה-90, אם הצלחת לפרוץ לאתר של חברה גדולה, היה מובטח לך עמוד ראשי בעיתונים ושהמסר שלך יופץ בעולם. היום הציבור החל להתעייף מלשמוע על פריצות. אם הפריצה שלך לא תהיה מאוד משמעותית לא תקבל כמעט סיקור, וזה הופך את זה למאוד קשה עבור האקטיביסטים לקבל את תשומת הלב שהם רוצים".

רוג'רס הוביל בעצמו קבוצה של האקטיביסטים, שפרצו בשנות ה-90 למחשבים של ממשלת בריטניה והחדירו מסרים פוליטיים לעמוד הבית של אתר מפלגת הלייבור. הקבוצה נקראה Agents of Hostile Powers (סוכני הכוחות העוינים), כבדיחה על חשבון ראש היחידה החדשה לפשעים ממוחשבים במשטרת בריטניה. בנאום כניסתו לתפקיד הוא קבע שכל ההאקרים הם ילדים שטופי מוח, שפועלים כסוכנים של כוחות עוינים. כשהסיפור הזה עלה בשיחתנו, רוג'רס מיהר להביע הסתייגות: "כמו ילדים אחרים שמתעסקים עם טכנולוגיה, עשיתי כמה דברים שלא היו הכי חכמים", הוא אומר.

נשמע שהרצון למרוד הוא חלק בלתי נפרד מלהיות האקר. אתה מתחרט על הדברים שעשית בתקופה הזו?

"אותו הרצון למרוד מקבל צורות אחרות, ומשתנה ככל שאנחנו מתבגרים. אני לא מתחרט על מה שעשינו, אבל היום אני יודע שרק דרך מעקב אחר כללי האתיקה יכולתי להתקדם ולהגיע ולמקום שבו אני נמצא היום. אני רוצה לזהות ילדים אחרים שיש להם את אותם הכישורים שהיו לי, ולקחת אותם לכיוון הנכון לפני שהם ייכנסו לצרות. כילד, הדחף לחקור דברים ולכופף את הכללים הוא חזק. זה מה שאנחנו עושים כבני אדם - חוקרים את סביבתנו - ועבור האקרים הסביבה הזו היא האינטרנט".

מהו הדבר הטוב ביותר שיצא לך מההתנסות הזו?

"זה דבר שחשבתי עליו הרבה. כמו הרבה קבוצות באותה התקופה, עבדנו על הקמת מסגרת העבודה בה יכולה להתבצע חשיפה הוגנת של חולשות. באותה התקופה לא הייתה תרבות כזאת, ולא היו פרסים כספיים עבור חשיפות הוגנות. כשהיינו מודיעים לחברות על החולשות שלהן, הן היו מגיבות לרוב בצורה עוינת ואיימו בהליכים משפטיים.

"החשיפה ההוגנת הראשונה הייתה רק בשנות ה-2000 המוקדמות, עם באג שהתגלה בחברת מיקרוסופט, והתוצאה היא שהיום חוקרים יכולים להסגיר חולשות כמעט לכל חברה. אני אהיה הראשון לומר שיש הרבה מקום לשיפור. אנחנו עדיין נאבקים עם תגובות אגרסיביות של החברות, שמרגישות שאיום בנקיטת צעדים משפטיים באמצעות עורכי דין היא הדרך היחידה שהן יכולות להגן על עצמן. אם נוכל להגיע לנקודה שהחברות באמת שמחות לשמוע על חולשות - זה יהיה מעולה".

"ייצוג שקרי בטלוויזיה יוצר מצג שווא בציבור"

בין הפרויקטים הרבים שרוג'רס מעורב בהם, הוא משמש כאמור כיועץ טכנולוגי לסדרה מר רובוט. הסדרה עוקבת אחרי אליוט אלדרסון, מהנדס אבטחת מידע בחברת סייבר אמריקאית ביום והאקר בלילה. אלדרסון סובל מחרדה חברתית, דיכאון קליני ופרנויה, והוא נוהג לפרוץ לחשבונות ולמכשירים של האנשים הסובבים אותו כדי להשגיח עליהם מפני סכנה. הוא מגויס על ידי האקר מסתורי בשם מר רובוט על מנת להצטרף לקולקטיב האקרים אנרכיסטי, ויחד הם פועלים נגד הקפיטליזם, הבנקים ותאגידי הענק. רוג'רס סיפר כי לדעתו "יש משהו בדמות הזו שמאוד לא נוח לצפות בה, והרבה מחבריי ההאקרים אמרו את אותו הדבר".

איזו פריצה הכי אהבת בסדרה?

"אני אוהב את כולן כמובן, אבל אני מניח שלמדתי הכי הרבה מהפריצה לטלפון של סוכן FBI עם אנטנת Femtocell (מודם סלולרי קטן לשימוש ביתי, י"י) בסוף העונה השנייה. בניתי את האנטנה בבית ומאוד נהניתי לשחק איתה. עד היום אני משתמש בה כדי לבדוק חולשות אבטחה על מכשירי IoT (ה"אינטרנט של הדברים") המחוברים לרשתות סלולר, כמו למשל מכוניות".

הפריצה הזו קיבלה שבחים רבים על כמה שהיא הייתה מציאותית.

"בתור האקר, כשאני רואה 'פייק האקינג' בטלוויזיה זה ממש משגע אותי. כולם מציגים מסך שנראה כמו מטריקס אבל במציאות אתה לא מקליד כמה דברים ופורץ לבנק. כדי ליהנות מסרט או סדרה - אתה חייב להצליח להאמין לה - וכל פעם שאני רואה כזה זיוף זה הורס את האשליה. כהאקרים שגאים במה שאנחנו עושים, תמיד כעסנו על הייצוג השקרי הזה. בנוסף, אני חושב שזה גם מסוכן ליצור מצג שווא בציבור, כי האנשים שצופים בסדרות האלה צריכים להיות מסוגלים לזהות האקינג ולהסתכל על זה בצורה אובייקטיבית. ארגונים משקיעים איפה שהם חושבים שההשקעה נדרשת, וההחלטות נעשות על ידי אנשים - שהם אותם אנשים שצופים בסדרות הללו.

"אני חושב שהיום הציבור יותר מיודע גם כי המדיה מכסה את זה יותר, וגם כי יש הרבה יותר פריצות. לא עובר חודש בו חברה גדולה לא נפרצת. ההיכרות הזו עם עולם ההאקינג היא גם חיובית וגם שלילית: היא טובה כי אנשים מבינים יותר ושואלים יותר שאלות, אבל היא רעה כי הם מקבלים תשובות מאוד קצרות".

רוג'רס אף פועל לטובת חינוך הציבור בנושאי סייבר, והוא עובד עם בתי ספר בסן פרנסיסקו על כינון תוכנית לימודים לבתי הספר היסודיים, אשר במסגרתה יילמדו כללי בטיחות ברשת ותכנות. "אם הייתי יכול לנופף בשרביט קסם, הייתי אומר שכל אדם צריך לעזוב את בית הספר עם השכלה שתספק לו את הכלים לזהות התקפות בסיסיות - כמו מיילים זדוניים ורשתות Wi-Fi מזויפות. הציבור חייב להיות מעורב, כי אנחנו לא יכולים לסמוך על הממשלה כדי למצוא תשובה לבעיות האבטחה. זו אחת הסיבות שאנחנו, אנשי האבטחה וההאקרים, לוקחים חלק במאמץ", הוא אומר. 

עוד כתבות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע