גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיווח: פגמים קשים במטוסי F-35 מסכנים בטיחות טייסים

מסמכים של הפנטגון שהודלפו מגלים: הזרמה ישירה של דלק למבער האחורי של המטוס כדי לטוס במהירות על-קולית עלולה להתיך את המעטה החמקני ולפגוע בשלדת המטוס ● חלק מהפגמים ידוע ליצרנים כבר שנים, אך לא דלף לציבור ● ישראל היא אחת מהרוכשות הגדולות של מטוסי התקיפה החמקניים, והיא שוקלת אופציה לרכישת עשרות מטוסים נוספים

לאחר 18 שנות פיתוח וייצור ראשוני עתירות קשיים ומחלוקות, משפחת מטוסי אף 35 (JSF) - מטוסי התקיפה החמקניים - עומדת להיכנס לשלב של ייצור מואץ. מאות פגמים ותקלות תוקנו בשנים שחלפו בהשקעות גדולות, לפעמים לאחר שהמטוסים נמסרו ללקוחות. אך היצרן, התאגיד הענקי לוקהיד מרטין, טרם הצליח להתגבר על פגמים רבים, ובכללם 13 פגמים משמעותיים, שחלקם עלולים לסכן בטיחות טייסים ולפגוע ביתרון הגדול ביותר של המטוסים - יכולות החמקנות ממערכות מכ"ם - כך חושף "דיפנס ניוז", שבועון אמריקאי לענייני צבא.

מסמכים של משרד ההגנה האמריקאי, שהגיעו לידי השבועון, מדווחים כי עליות פתאומיות בלחץ האוויר בתא הטייס עלולות לגרום כאבים "מייסרים" באוזניים ותעלות האף (סינוסים) של הטייס. יתר על כן, הזרמה ישירה של דלק למבער האחורי של המטוס, שנעשית על מנת לטוס במהירות על-קולית, עלולה להתיך את המעטה החמקני ולפגוע בשלדת המטוס. נוסף לכך, נרשמו קשיים בהצגת הנתונים של קסדת הטייס, שפותחה ע"י אלביט מערכות אמריקה, בשת"פ עם רוקוול קולינס.

כמה מהבעיות הבלתי פתורות של המטוס מתויגות בקטגוריה מספר 1 - סיווג שניתן לפגמים שעלולים לפגוע בבטיחות הטייסים או ביעילות ביצוע המשימה, אומר "דיפנס ניוז". כך, טייסים של מטוסי אף 35-B (הדגם שמסוגל להמריא אנכית) ואף 35-C (הדגם שמותאם לנחיתה על נושאות מטוסים) נאלצו להגביל את מהירות הטיסה כדי להימנע מגרימת נזק למעטפת החמקנות ולחלק הזנב של השלדה במטוסיהם.

חלק גדול מהבעיות המשמעותיות היה ידוע ללוקהיד מרטין אך חמק מביקורת אינטנסיבית של הקונגרס והתקשורת במשך שנים ולא ניתן לו פומבי עד עתה.

הבעיות האלה עלולות להשפיע לא רק על הלקוחות המקומיים של לוקהיד - חילות האוויר, הנחתים והים של ארה"ב - מציין השבועון. 11 מדינות - ישראל, אוסטרליה, בריטניה, איטליה, דנמרק, בלגיה, הולנד, נורווגיה, יפן, טורקיה וקוריאה הדרומית - בחרו ב-F-35 כמטוס הקרב של הדור הבא וחתמו על חוזים לרכישת המטוסים. תשע מדינות השקיעו כספים בפיתוח הפרויקט.

כפי שדיווח יובל אזולאי ב"גלובס" במרץ השנה, יצטרך הרמטכ"ל, אביב כוכבי, להחליט בחודשים הקרובים אילו מטוסי-קרב חדשים ירכוש חיל האוויר ב-11 מיליארד דולר מכספי הסיוע האמריקאי: טייסת נוספת של מטוסי F-35 מלוקהיד, או 25 מטוסי F-15 של בואינג. בעשור שחלף עשתה ישראל שלושה סיבובי רכש של המטוסים החמקניים מלוקהיד - 50 מטוסים בסך-הכול, שירכיבו שתי טייסות מבצעיות עד 2024, בעלות של כ-100-110 מיליון דולר למטוס. עד עתה סופקו לישראל 14 מטוסים. (בחיל האוויר הישראלי הם מכונים "אדיר"). המשך האספקה מתוכנן בקצב של כשישה מטוסים בכל שנה. סביר להניח שהרמטכ"ל ומשרד הביטחון מודעים זה מכבר לבעיות שחושף עתה "דיפנס ניוז".

השבועון מתאר את השינוי שחל בעמדות של הנהגת הפנטגון כלפי מטוסי F-35 בשנים האחרונות - מקביעה שהבעיות הטכניות של המטוסים הן הבעיה הגדולה ביותר של פרויקט F-35, עד לקובלנות מרות על עלויות הרכש של המטוסים ותחזוקם, אבל ייתכן שהמציאות העכשווית של הליקויים במטוסים אכזרית עוד יותר.

עד סוף 2019 יצטרכו קברניטי הפנטגון לקבל החלטה קריטית: האם לסיים את שלב הפיתוח של פרויקט F-35 ולעבור לשלב של יצור בקצב מואץ. במילים אחרות: אם אכן יעבור הפרויקט לשלב של ייצור מואץ, תייצר לוקהיד כ-160 מטוסים בשנה עד 2023, בעוד שב-2018 יוצרו 91 מטוסים.

בדרך כלל, מדיניות משרד ההגנה היא לתקן את כל הליקויים בפלטפורמה מסוימת לפני המעבר לשלב ייצור מלא. אבל במקרה של פרויקט F-35 תהיה כנראה חריגה מכלל זה. סגן אדמירל מאט ווינטר, ראש תוכנית F-35 במשרד ההגנה, אמר ל"דיפנס ניוז" כי תשע מתוך 13 הבעיות המשמעותיות שעימן מתמודד הפרויקט יתוקנו או חומרתן תופחת לפני קבלת ההחלטה האם לעבור לשלב של ייצור מלא, אך אין שום כוונה לתקן ארבע מהבעיות החמורות שמפורטות במסמך. המשמעות היא, שמשרד ההגנה מוכן ליטול על עצמו סיכון מוגבר שיהיה כרוך בהפעלת המטוסים.

ווינטר הדגיש בראיון כי אף אחד מהפגמים הבלתי מתוקנים אינו משקף סיכון רציני או קטסטרופלי לטייסים, לשלדת המטוס או ליכולות ביצוע המשימות.

על פי המסמכים שהגיעו ל"דיפנס ניוז", בינואר 2018 נרשמו 111 ליקויים שסווגו בקטגוריה מספר 1 (כאמור, סיווג שניתן לפגמים שעלולים לפגוע בבטיחות הטייסים או ביעילות ביצוע המשימה). ב-24 מאי 2018, ירד מספר הליקויים בקטגוריה זו ל-64 (מתוך 913 ליקויים בכלל). השבועון נתן ביטוי פומבי ל-13 פגמים משמעותיים, וכאמור חלקם לא יתוקנו לפני ההחלטה האם להאיץ את קצב הייצור.

בכל זאת, טייס בכיר בשירות פעיל בחיל הים לא התרגש מהגילויים במסמכים שהציג לפניו "דיפנס ניוז": "אני לא רואה משהו שיגרום לי לומר, לעזאזל, איזה זבל קנינו. אם השאלה היא, למה יש למטוס הזה יש כל כך הרבה בעיות? אני לא יודע; אולי זה נשמע נדוש, אבל זו באמת מכונה מסובכת". 

עוד כתבות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע