גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זעקת בעלי העסקים הקטנים: "יום השבתון הוא נזק כבד"

פנינו לארבעה בעלי עסקים קטנים ברחבי ישראל כדי לשמוע מהם איך מתמודדים עם שלושה ימי שבתון תוך שנה, ומה הם מצפים מהממשלה ● מצביעים. לא מבזבזים עוד יום עבודה

אברהם מימון, אורלי דקר, יוסי ולדמן / צילום: כדיה לוי, שלומי יוסף; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
אברהם מימון, אורלי דקר, יוסי ולדמן / צילום: כדיה לוי, שלומי יוסף; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אורלי דקר

מפעל עין גדי קוסמטיקה ופארמה
אשדוד
7 עובדים

אורלי דקר / צילום: כדיה לוי

"אני מוכנה לממן הסעות לעובדים שלי לקלפיות. שיצביעו ויחזרו לעבודה"

"כבר שנים שאנחנו מתריעים על מצב העסקים הקטנים והבינוניים, צועקים 'גוועלד' ואין שומע. אנחנו קוראים למדינה די, הרגתם אותנו, רמסתם אותנו התעלמתם מיאתנו, סחטתם אותנו. ובמקרה הזה, של יום השבתון בפעם השלישית השנה בגלל בחירות סוחטים אותנו בהגדרה וזאת סחיטה לאור יום.

"יום שבתון ניתן במטרה לעודד הצבעה אבל עובדתית, אנשים מנצלים אותו כיום חופש לכל דבר. הרי ברור שמי שחשוב לו לממש את זכותו הדמוקרטית וללכת להצביע - יעשה זאת בין אם יש ובין אם אין שבתון. כל עוד במחיר יום השבתון במשק נושאים בעלי העסקים, הרי מה אכפת למחוקק? זה הכעס שלנו, זאת התרעומת.

"מבחינתנו, בעלי העסקים שמניעים את המגזר העסקי, זה הקש האחרון ששבר את גב הגמל. המדינה לא סופרת אותנו, לוקחת אותנו כמובן מאליו, חושבת שאפשר להתעלל בנו ולהשית עלינו עוד ועוד מסים, חובות, תשלומים ורבים מאיתנו קורסים מתחת לעול הזה. בשנה שעברה נסגרו ברחבי הארץ 48 אלף עסקים קטנים ובינוניים.

"יום השבתון הזה, שיהיה בפעם השלישית בתוך פחות משנה בגלל מערכות בחירות, מציף תסכול מתמשך על אוסף גדול של דברים ונקעה נפשנו. הגיע הזמן לזעוק את הזעקה, ועכשיו אנחנו יורים את הירייה הראשונה במאבק לשנות את כל התחלואים של כל המגזר. אנחנו הרי לא אויבי המדינה ולא אויבי הציבור. אנחנו חלק מהם. גם אנחנו רוצים להוריד את יוקר המחייה, הלוואי שהייתי מרוויחה מספק בשביל לתת לעובדים שלי במפעל באשדוד הרבה יותר, אבל אנחנו בקושי מתקיימים. ועצוב לי. פעם העסקתי 120 איש, ומספר העובדים צנח באינתיפאדה השנייה ל-40 ועכשיו אני מעסיקה רק 7 כי יש הרבה מקרים שבשטחי הרשות הפלסטינית מחקים את המוצרים שלי. אין לי גב, אין רשות שמגנה עלי. אני לא טייקונית ולא באתי מבית עשיר. אבל למחוקק לא אכפת, לא מהמצב שלי ולא מהמצב של עמיתיי וכואב לנו, כואב לנו בלב וכואב לנו בכיס".

"גם אם העובדים שלי יתייצבו לעבודה ביום הבחירות הם ילכו להצביע. אעמיד לרשותם הסעה מסודרת, על חשבוני. הם יצאו, יצביעו, יחזרו ונמשיך לעבוד. זה סיפור של כמה דקות. בשביל זה לשתק אותנו?".

אברהם מימון

מפעל תבליני מימון
באר שבע
120 עובדים

אברהם מימון / צילום: שלומי יוסף

"עובד שמצביע שיביא אישור מהקלפי כדי לקבל שכר. אחוז ההצבעה יעלה"

"כבר שילמתי פעמיים השנה על יום שבתון שהעובדים שלי קיבלו בגלל הבחירות והפעם השלישית תהיה בחודש ספטמבר. ועל מה אני משלם? על זה שעובדים שלא הולכים להצביע בכלל, תהליך פשוט וקל שנמשך לכל היותר רבע שעה בלבד, ילכו לים?".

"אם כבר מחייבים אותי, כמעסיק, לשלם שכר לעובדים ביום שבתון כזה אז לפחות שנרגיש שיש לזה סיבה. להתנות את תשלום השכר לעובדים ביום הבחירות בכך שלפחות ילכו להצביע. מי שמימש את זכותו והצביע, שיביא אישור על כך שהיה בקלפי ויקבל את שכרו על אותו היום ומי שלא, ובחר לעשות ביום הזה משהו אחר, לא יקבל תשלום.

"אני מעריך שהרבה מאוד אנשים לא ילכו לקלפיות בספטמבר, כי לציבור נמאס. שיעור ההצבעה הכללי יהיה בין 40% ל-50%. ההתניה הזאת, שעובד יקבל שכר על היום הזה בכך שיצביע, תעלה משמעותית את שיעור ההצבעה. מה כל כך מסובך בזה? למה מה שכל כך פשוט בעיני כמעסיק וכאזרח המדינה עם שכל ישר - כל כך מסובך מבחינת נבחרי הציבור והפקידות העלובה והאטומה במדינה?

"המגזר העסקי סוחב את המדינה את הגב. במקום לתמוך בנו ולחזק אותנו - המדינה והפקידות מוציאים לנו את הנשמה. מה שאפשר לפשט, לעשות בקלות נהיה מבחינת מוסדות המדינה ליום לימודים ארוך. וכבר שנים שאני פונה למקבלי החלטות, כותב לחברי כנסת ונותן עצות בנוגע ליום השבתון. הם פותחים את ההודעות שלי, אבל ממשיכים הלאה. זה לא באמת מעניין אותם. הם פופוליסטים, קופצים בין האולפנים. לא בכדי קוראים לפרלמנט כפי שקוראים לו: 'פרלה', דיבורים בצרפתית. והכל דיבורים.

"למגזר העסקי, במיוחד לעסקים הקטנים והבינוניים, יש המון בעיות שמקשות עליו ביום יום וכולן מחייבות טיפול ופתרון מהאופן שבו מנהלים עסק בצורה נכונה ועד הצורך לטפל בצורה רצינית בהכשרות המקצועיות של עובדים. יכול להיות שיש גופים שפועלים בנושא הזה אבל אם זה לא מספיק, לא ממוקד וזאת טיפה בים. ואנחנו, אנחנו ממילא לא מבקשים יותר מדי, זולת זה שיתנו לנו לעבוד ולא יפריעו".

יוסי ולדמן

מנהל בית דפוס
תל אביב
עובד אחד

יוסי ולדמן / צילום: כדיה לוי

"אני לא יודע אם אני יכול להרשות לעצמי לצאת להפגין. העסק יהיה סגור"

"במדינה דמוקרטית כל האזרחים צריכים להיות וגם להרגיש שווים בין שווים במשך כל השנה, על אחת כמה וכמה ביום הבחירות לכנסת אבל זה בפירוש לא כך. אני, כבעל עסק לא נהנה מהזכות שעומדת לשכירים ליום שבתון במשק כדי לאפשר להם ללכת לקלפי ולהצביע. דווקא ביום חגה של הדמוקרטיה, אני מרגיש כיצד המדינה מקפחת אותי כבעל עסק כי אני עומד בתור לקלפי, לידי העובד שלי שנהנה מחופש בשכר ואני לא.

"זה כבר לא עניין של הפסדים כספיים ושל חסרון כיס, אלא עוול משווע שנגרם לעצמאים במשק ולבעלי העסקים. מקוממת אותי קלות הדעת של המחוקק, הפזיזות שבה הוא מקבל החלטות מבלי להביא בחשבון את המשמעות המזיקה שלהן, בלי להסתכל ימינה ושמאלה ולראות את הניזוקים.

"מבלי להיכנס לדיון על הנסיבות הפוליטיות ובלי להביע את דעתי על המצב הפוליטי, בהינף קולמוס מחליטים כאן על יציאה למערכת בחירות נוספת, שנייה בתוך פחות מחצי שנה ושלישית בתוך פחות משנה, אם סופרים את הבחירות לרשויות המקומיות שגם בהן היה יום שבתון כללי במשק. אני תוהה איפה האחריות?

"להבדיל אלף אלפי הבדלות, כשוועדת סל התרופות מקבלת החלטה לא לכלול בסל התרופות תרופה כלשהי, לרוב היא מנמקת את ההחלטה שלה בכך שאין כיסוי תקציבי להכללת התרופה האמורה בסל. וכאן, איש לא קם ואומר אם יש או אין כיסוי למערכת בחירות נוספת. למה כאן, כשיש בעלי עסקים שעמלים, מייצרים מקומות עבודה למשק, איש לא מתחשב בהם ולא שואל אם הם מסוגלים לשאת בנטל הזה שוב ושוב ושוב?

"אני מתוסכל. האם זה הגיוני שהמדינה תתסכל אותי? תפקידה של המדינה, תפקידם של נבחרי הציבור הוא להיטיב עם העם והעם זה אני. כפי שהמדינה לוקחת על עצמה את תשלום השכר של עובדים שנקראים לשירות מילואים - מוטב שתעשה כך גם בימי בחירות. מדוע אני צריך לממן את זה?

"התאחדות המלאכה והתעשייה תקיים מחר הפגנה מול משרד האוצר בירושלים, בזעקה הצודקת נגד יום השבתון שצפוי שוב במשק בגלל מערכת בחירות ואני בדילמה קשה. השנה כבר איבדתי שלושה ימים, בגלל מערכות בחירות והחלטה מצדי ללכת להפגין בירושלים זה להשבית את העסק יום נוסף. אני עדיין לא יודע אם אוכל להרשות לעצמי לצאת להפגנה הזאת".

נתי אבן צור

נגריית אבן צור
פתח תקווה
15 עובדים

נתי אבן צור/ צילום: שלומי יוסף

"האבסורד הוא שגם עובדים שאינם ישראליים מקבלים יום חופש. אין איזון"

"אני מרגיש כמו פרה חולבת, בכל פעם מחדש המדינה אונסת אותנו ואני מרגיש זוועה. בפעם השלישית בתוך שנה המדינה הולכת לבחירות ועליי, כמעסיק נכפים ימי השבתון שאני צריך לשלם לעובדים וכל אלה בגלל פופוליזם זול.

"האבסורד הוא שיש לי עובדים שאינם ישראליים ואין להם זכות הצבעה, אבל אני נדרש לשלם להם את יום השבתון הזה ואם הם מגיעים לעבודה באותו היום - החוק מחייב אותי לשלם להם 200%. אם זה היה קורה אחת לארבע שנים ניחא, המגזר העסקי היה מוכן לתרום את חלקו בשביל הדמוקרטיה אבל בפעם השלישית בתוך שנה, זה מוגזם לחלוטין. אין כאן בלמים ואין כל איזון.

"אלך להפגין מחר מול משרד האוצר בירושלים כי קצתי בפופוליזם. אני שומע את שר האוצר שאומר שהוא מיטיב עם המגזר העסקי והם העסקים הקטנים ואני לא מבין איך והיכן. המדינה עושקת אותנו פעם אחר פעם וימי השבתון האלה הם דוגמה אחת מתוך רבות.

"החלטתי להפסיק להיות אדיש למצב, לקחת את אחריות על גורלי ולכן אני רוצה להשמיע את הזעקה שלי ושל עמיתיי למגזר העסקי. רשויות המדינה חושבות רק על עצמן, לא רואות אותנו ואת מצבו ולא קשובות לזעקותינו. היא מקבלת החלטות בעלות משמעות הרסנית לעסקים רבים, בזמן שכולנו נלחמים כאן על ההישרדות, בזמן שהפריון נמוך מאוד ביחס למדינות אחרות והתחרות קשה. נמאס לנו מהניצול הזה ומה שקורה כאן זה ניצול, חד משמעית".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם