גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצעד התירוצים: ח"כים מכל הקשת הפוליטית אוהבים את רעיון ביטול יום השבתון. עד שצריך לעשות משהו

ח"כים מכל רחבי הקשת הפוליטית מסכימים שיום שבתון שלישי בתוך פחות משנה, לצורך בחירות, יעלה הרבה לקופת המדינה • חלקם גם תומכים נלהבים בחלופות - בין אם ביטול חצי יום שבתון, ובין אם הטלת המימון על גורם אחר • פנינו לח"כים בשאלה אם הם מוכנים להתחייב להעלות את הנושא לסדר היום ולקדם חקיקה בעניין - למעט ח"כ מיקי לוי שהבטיח להעלות את הנושא לדיון, כולם התחמקו באלגנטיות

כמה באמת עולות בחירות נוספות / צילום: שלומי יוסף,
כמה באמת עולות בחירות נוספות / צילום: שלומי יוסף,

יום השבתון השלישי בתוך פחות משנה, לצורך בחירות, יגבה מהמשק מחיר כבד מאוד. המחיר הזה ירכוב על גבי הגירעון התקציבי המנופח, מה שמעלה את המחשבה בקרב רבים כי ייתכן ויש לשנות את המנגנון המבטיח יום שבתון אוטומטי לכל העובדים במשק.

גם ח"כים מכל רחבי הקשת הפוליטית מדברים על המשמעות הכלכלית של יום השבתון, וחלקם אף מדברים בהתלהבות על קידום חקיקה שתוביל לשינוי - בין אם ביטול חצי יום שבתון, ובין אם הורדת נטל המימון מהמעסיקים. בניסיון להבין כמה רחוק הח"כים מוכנים ללכת, ביקשנו מהם לענות על שאלה פשוטה - האם גם יסכימו להיות אלו שיובילו חקיקה או לפחות דיון בכנסת, כדי לנסות ולהוביל לשינוי עוד לפני הבחירות הקרובות.

מתברר שלמעט ח"כ מיקי לוי (כחול לבן), שהבטיח להעלות את הנושא לדיון ביום שני הבא, אצל כל היתר הפרקטיקה נותרה מעט מאחור.

סגן שר האוצר יצחק כהן (ש"ס) מציע כמה אפשרויות: "הראשונה, ביטולו המוחלט של יום השבתון. אם יש מי שנבהל מזה, ורוצה למתן, אפשר להגדיר שיש רק חצי יום חופש. אפשרות שלישית היא מתן יום החופש רק למי שהציג אישור הצבעה - מי שיצביע בפועל". כהן מתנגד להטלת חובת הצבעה: "הטלת חובת הצבעה - מעקרת את המשמעות של חופש הצבעה, גם החלטה שלא להצביע היא זכות דמוקרטית".

ומה יקרה אם יוצע מהלך שיביא את אחד מהפתרונות שלו: "זה מהלך שמחייב הסכמה, מהלך שצריך להביא כשהרוב תומך בו. אם זה כך - אפשר לעשות זאת אפילו בפגרה, ואולי אפילו רק לבחירות האלה, החוזרות. הבזבוז הזה ממש מקומם". כלומר, מבחינתו של ח"כ כהן ניתן ללכת על החלטה זמנית, כהוראת שעה, ואחר כך בכנסת הבאה לקדם את זה באופן מסודר וקבוע.

■ שורה תחתונה: בעד, אבל לא מתחייב להיות זה שיקדם

ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) מכירה בבעייתיות בשבתון מלא בבחירות, ולכן מצדדת בהתניית יום חופש רק למי שיציג אישור הצבעה. ומה אם ירוץ מהלך כזה של מתן יום חופש/שבתון רק למי שיצביע, כבר עכשיו, בכינוס פגרה או משהו. האם תתמכי? האם זה אפשרי לדעתך? על כך יחימוביץ' כבר לא מתחייבת. "זו חקיקה רצינית שצריך ללמוד את השלכותיה, ואי-אפשר להריץ אותה בחקיקה חפוזה, בטח לא בכנסת הבלהות הזאת המשועבדת כליל לצרכי ההישרדות של נתניהו. אתה עשוי למצוא את עצמך מקדם משהו טוב, ולסיים בלתפוס את הראש ולהגיד מה לעזאזל עשיתי".

 ■ שורה תחתונה: בעד שינוי חקיקה, אבל לא כרגע - ולא מתחייבת לקדם

ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) בעד ביטול יום השבתון באופן חלקי. "זו מערכת בחירות שלישית ובה יום שבתון בתוך שנה אחת והציבור שמבין שדמוקרטיה עולה כסף, אך לא מבין שמי שישלם על זה הם האנשים עצמם בצורה של העלאת מסים. לכן אני חושב שההצעה שלי, לבטל את מחצית יום השבתון, היא קול קורא במדבר".

ומה לגבי זה שיהיה האיש שיקדם ויוביל חקיקה בנושא? זה כבר סיפור אחר. "אפשר לקדם את החקיקה בעניין חצי יום שבתון באמצעות תיקון חוק הבחירות. אבל אני לא מקדם את זה זאת מכיוון שהליכוד לא יסכים לכך. הם חושבים שהם מפלגת ההמונים, ושביטול יום השבתון עשוי לפגוע במנדטים שלהם ולכן לא יסכימו לכך. אם הליכוד יתנגד למהלך - אז לא יהיה סיכוי. אני מגיע מן הכיוון של הדרישה המצפונית הכלכלית, אבל מפלגת השלטון צריכה לרצות בכך ושזו תהיה חקיקה מוסכמת".

יאמרו מי שיאמרו, שבתור נציג של החברה החרדית, אתה מניח שחקיקה כזאת תפגע בשיעורי הצבעה כלליים וכתוצאה מכך תעלה באופן יחסי את שיעורי ההצבעה בחברה החרדית? "אז הנה לך עוד סיבה מדוע אני לא אהיה זה שיזום את זה".

 ■ שורה תחתונה: בעד שינוי חקיקה, אבל מעדיף שהליכוד יהיה זה שייזום

היחיד שמרים את הכפפה: ח"כ מיקי לוי

ח"כ מיקי לוי, לשעבר סגן שר האוצר וחבר סיעת כחול לבן, אומר שחייבים לבטל את יום השבתון בשל הנזק האיום למשק הישראלי. "אני בעד לבטל את יום השבתון. אין בכך צורך ואין לזה תועלת והנה הגענו לכנסת ה-22, עם נזק של יותר מ-15 מיליארד שקל למשק הישראלי".

האם אתה תומך באפשרות שרק מי שיצביע יתוגמל על ידי המעסיק? "אני בעד, אבל יגידו לי שיש אנשים הנמצאים בחו"ל או בבית החולים ולכן לא יכלו להצביע והתשובה היא שמי שיביא אישור ששהה בחו"ל או שאושפז, יקבל את יום החופש שלו".

על השאלה האם הוא מתחייב להביא את הנושא לדיון ביום שני הכנסת, אמר: "כן, אני בהחלט הולך לדבר על כך ביום שני, אני מודאג שהגענו לגירעון של 3.8% ואנחנו נמצאים בשנה כלכלית אבודה. אני צועק כבר ארבע שנים שתקציב דו-שנתי טוב רק לראש הממשלה, ואין אף כלכלן בעולם שיכול לומר שניתן לתכנן כך לשנתיים מראש, והנה עכשיו עם מערכת בחירות שלישית אלו פירות הביאושים של תקציב שנוצר שנתיים מראש ללא איזונים ובלמים". ומה לגבי הובלת חקיקה בעניין יום השבתון, שתחייב אותו לאחד כוחות עם חבר כנסת או שר מן הליכוד - על כך הוא אומר: "הליכוד לא יעשו את זה, כי הם מיישרים קו עם מי שאין לו אינטרס לבטל את השבתון. לצערי, ייתכן שאיחרנו את הרכבת".

 ■ שורה תחתונה: מתכוון להעלות את הנושא לדיון, אבל איחרנו את הרכבת לקדם חקיקה

בליכוד, באופן טבעי, קצת פחות מוכנים לדבר על שינוי חקיקה. "בשנת 2019 נוצרה סיטואציה ייחודית בה יום השבתון הוא השלישי במספר ואכן יש קושי למעסיקים, בינוניים, קטנים ואחרים ולכן אחרי שאתייעץ עם ארגוני מעסיקים ועם אנשי הביטוח הלאומי, ייתכן שהפתרון הוא להשוות את יום השבתון הספיציפי הזה, ליום מילואים או יום מחלה ולממן את זה מכספי הביטוח הלאומי" - זהו הפתרון המוצע של ח"כ קרן ברק (הליכוד) למימון יום השבתון.

אבל היא אינה מדברת על ביטולו. "אני חושבת שאם אין יום שבתון זה עשוי לשרת הצבעה בקרב אוכלוסיות מאורגנות ולפגוע בהצבעה של מצביעים חופשיים, וכך זה יחזק מגזרים מסויימים ויביא לתוצאות בחירות שיוטו באופן לא פורפוציונלי. לי הכי חשוב מעל לכל הוא ששיעור ההצבעה יעלה באחוזים גבוהים בכל המגזרים".

לגבי האפשרות להעלות לדיון ביום שני בכנסת את הצעתה להשתת מימון יום השבתון על הביטוח הלאומי - על כך היא לא ממהרת להתחייב. "אתייעץ עם ארגוני מעסיקים ועם אנשי הביטוח הלאומי ואשקול טיפול בהתאם למענה שלהם".

 ■ שורה תחתונה: לא תפעל לביטול השבתון, בעד מימון השבתון על ידי הביטוח הלאומי

במסגרת פניית "גלובס" ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין (הליכוד) לשאלה כיצד ניתן להתמודד עם יום השבתון השלישי במהלך 12 חודשים, והאם יהיה מוכן לקדם יוזמות לעבור לחצי-יום שבתון או להוביל חקיקה שתשפה מעסיקים, הגיבה דוברת יו"ר הכנסת אדלשטיין בשמו: "כעיקרון, אין חקיקה פרטית בזמן פגרת בחירות, אלא חקיקה ממשלתית בלבד. אם תגיע יזמה ממשלתית לחקיקה בנושא, יו"ר הכנסת אדלשטיין ייתן לכך אור ירוק". יחד עם זאת, על האפשרות לעברי חקיקה במצב הפוליטי הנוכחי, נמסר: "זה כמעט בלתי אפשרי".

 ■ שורה תחתונה: ייתן אור ירוק לשינוי חקיקה - אם תהיה יוזמה כזאת

הבא בתור הוא ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה). "זה מצחיק שמעניקים חופש עבור הצבעה בבחירות, פעולה אשר לוקחת כשעה ברוטו אם חושבים על ההגעה לקלפיות, החניה וההמתנה. עם כל הכבוד, בעבור זה יום חופש?", כך אומר ח"כ אשר על הסוגיה של ביטול יום השבתון בבחירות. "ראינו בבחירות המקומיות שזה לא שיפר את אחוז ההצבעה. אולי היה שיפור בהשוואה לשנת 2013, אבל לא ראינו שיפור ביחס לנתונים ההיסטוריים ומערכות בחירות אשר לפני 2013".

מה הפתרון המוצע שלו? "להפוך את יום הבחירות לחצי יום חופש, כי הפעולה עצמה לוקחת רק שעה. הגענו למצב לא נורמלי, אדם אחד הביא אותנו לזה, בחירות בזבזניות תוך 3 חודשים. נזק אדיר לתעשיינים ולכלכלה".

לגבי האפשרות שהוא זה שיוביל את שינוי החקיקה בעניין כבר בדיון הקרוב בכנסת, זה כבר קצת פחות פשוט. "מדובר בהליך שמחייב שינוי חקיקה, ואני לא בטוח שתהיה לזה תמיכה בשלב הזה".

 ■ שורה תחתונה: תומך נלהב במעבר לחצי יום שבתון, אבל לא מתחייב לקדם

שר הכלכלה אלי כהן: "מעמסה על המשק"

"יום השבתון הוא מעמסה לא פשוטה על העסקים בכלל ועל הקטנים בפרט, אולם משום שהכנסת פוזרה ולא ניתן לבצע חקיקה, יש לפעול למציאת פיתרון יצירתי לסייע לעסקים", כך אומר שר הכלכלה, ח"כ אלי כהן.

כששאלנו את השר מה הוא הפתרון היצירתי שהוא עשוי לשקול, האם ניתן להשית זאת על הביטוח הלאומי או קרן שיפוי חד פעמית מיוחדת ובנוסף האם בכוונתו להעלות מיזמתו הצעה שכזו, כבר בימים הקרובים - הוא כבר לא השיב לשאלות ההמשך.

 ■ שורה תחתונה: מסכים שיום השבתון הוא מעמסה על המשק. ידחוף חקיקה? אין תגובה

"אני חושב שבמצב זה של בחירות מיותרות אחת אחר השנייה - ניתן לבטל את יום השבתון", אומר ח"כ יעקב מרגי מש"ס. "אנו במדינה דמוקרטית לבחור ולהיבחר, זו זכות אזרחית ולא חובה - לכן לא נכון לחייב הצבעה בשביל מימוש זכות". מסיבה זו הוא מתעקש "כי נכון בעת הזו בלבד לבטל את השבתון", אבל לא מתחייב להוביל את המהלך - "אפעל בהתאם להחלטות הסיעה".

 ■ שורה תחתונה: בעד חקיקה לביטול יום השבתון, אבל יפעל בהתאם להחלטת הסיעה

גם יוזם ההצעה מעדיף להמתין

ח"כ רועי פולקמן (כולנו) שיזם את הצעת החוק האחרונה בנושא - שהתנתה קבלת יום החופש באישור הצבעה - משוכנע כי אם הכנסת לא הייתה מתפזרת, התהליך היה מואץ והחוק היה עובר. "אני סבור שהקשר בין יום השבתון לאחוז ההצבעה הוא חלקי ביותר, והמחיר המשקי שלו גדול מאוד - ולכן ניתן לצמצם אותו", הוא אומר.

האם נכון יהיה לנסות לקדם את הצעת החוק כעת, כדי להרוויח את השפעתה על הבחירות בספטמבר? "אני לא חושב. כל דיון והצעת חוק כעת, לוקה בבעיה בשל האינטרסנטיות והפיכת כל הנושא לפוליטי לחלוטין ויעורר ויכוח לא ענייני. הדיון בשלב כה קרוב לבחירות ובמצב המורכב של בחירות כפויות בטווח כה קצר, היה גורם לכל מי שמאחוריו קבוצות הצבעה מאורגנות לעמוד על הרגליים האחוריות. מה גם שאין לכך תשתית של נתונים ודיון". מה הוא כן מבטיח? לאחר הבחירות, ובהנחה שיבחר, יביא מחדש את הנושא לדיון בכנסת.

 ■ שורה תחתונה: אין טעם לקדם הצעת חוק כרגע; מתחייב להביא את הנושא לדיון אחרי הבחירות

ח"כ אוסאמה סעדי מתע"ל אומר ל"גלובס", כי "הממשלה היא שהחליטה ללכת לבחירות והיא צריכה לשאת באחריות הכספית של עלות הבחירות. אי-אפשר להטיל את הסנקציה הכספית על האזרחים שהחליטו להצביע או להצביע".

האם אתה שומע ביקורת או דיון בחברה הערבית מצידם של מעסיקים על כך שזה הוא יום השבתון השלישי השנה והנטל כבד? "לא שמעתי ביקורת כזו. לא מדברים על כך, הבעיה אצלנו היא בכך שאנשים לא הלכו להצביע כי חושבים שאין אופק ואין תקווה לשינוי ביחס לחברה הערבית. הם לא מאמינים שבכנסת יכולים לסייע להם בנושא בעיות תכנון ובניה או בנושא האלימות ברחוב הערבי ולכן לא מצביעים". הוא אומר שניתן למצוא דרך לפצות מעסיקים על יום השבתון: "אם הקואליציה מצאה 9 מיליארד שקל כדי לשלם בהסכמים קואליציוניים, אז שימצאו את הסכום לפצות מעסיקים לפחות בנוגע לחלק מן העלויות של יום השבתון". ואם כך, מדוע אינו יוזם מהלך מן הסוג הזה? "אנחנו נהיה בקשר עם הסיעות האחרות, ואם יזמו מהלך - אנחנו נצטרף אליו".

 ■ שורה תחתונה: אם מישהו ייזום מהלך של פיצוי המעסיקים - יסכים להצטרף אליו

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם