גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מתמודדים עם סרבני הטכנולוגיה במשרד

בניגוד למה שחושבים, הגיל לא משחק תפקיד גדול בסרבנות טכנולוגיה, ודווקא עובדים מבוגרים מוצאים אסטרטגיות התמודדות טובות יותר ● קשיים בהסתגלות לטכנולוגיה חדשה ומורכבת עלולים לעורר חרדה מאובדן היעילות או הסטטוס מול עמיתים, וליצור איום על תחושת הזהות של המשתמש

לחשוב מחוץ לקופסה / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
לחשוב מחוץ לקופסה / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בכל משרד יש אחד כזה, סרבן שנאנח: "אני פשוט לא טוב בטכנולוגיה", וחומק מלימוד השימוש בכלי המשרד העדכניים ביותר.

השינויים הטכנולוגיים במקום העבודה יוצרים מתח בין הסרבנים שרוטנים וגוררים רגליים לעמיתיהם שנחפזים לאמץ כלים חדשים. סרבן טכנולוגיה אחד יכול לשבש עבודה של צוות שלם. אך כדי לשכנע את הסרבנים להצטרף לשאר העובדים צריך להבין את המכשולים הפסיכולוגיים שמולם ניצבים הסרבנים, לעזור להם לראות את התועלות של טכנולוגיה חדשה ולתת להם מספיק זמן ללמוד אותה.

עו"ד פול קנון הופתע כשחלק מהעובדים במשרדו התנגדו להחלטה להחליף את התוכנה המיושנת שבה השתמשו. כמה מהם סירבו לצפות בסרטוני וידיאו שהכשירו עובדים להשתמש בה, אחרים ירדו למחתרת והמשיכו לשמור קבצים במחשבים שלהם במקום בענן.

כמה מהסרבנים האשימו את המערכת החדשה בכל טעות קטנה, ודרשו בעקשנות לחדול להשתמש בה. אחרים ניסו להשתמש בתוכנה החדשה באותו אופן שבו השתמשו בתוכנה הישנה, אך גילו שייבוא רשימת כתובות ישנה למערכת החדשה יצרה כל כך הרבה טעויות, שקנון נאלץ לשכור שני אנשים לנקות אותה.

"אחד הדברים שלמדתי מכל זה הוא שהמון אנשים פוחדים משינוי בגלל שהם פוחדים לעשות שגיאות", אומר קנון. "הם יודעים איך לעשות את העבודה שלהם על המערכת הישנה. אפילו אם המערכת הישנה מסורבלת ולא יעילה, היא נוחה. ונוחות שווה לביטחון".

ב-2005 נאלצו רופאים בשלושה בתי חולים להתחיל להשתמש במערכות רישומים רפואיים אלקטרוניים. הרופאים התלוננו שזה משפיל אותם שהם צריכים להקליד בעצמם מרשמי תרופות והנחיות טיפול, במקום שהאחיות יעשו זאת. ההשמצות ומאבקי הכוח עם האחיות המריצו את אחד הרופאים לבצע סבוטאז'. הוא הורה לערוך לכל החולים ספירת דם מדי שעה עד להודעה חדשה - והמערכת קרסה.

עם זאת, קשיים בהסתגלות לטכנולוגיה חדשה ומורכבת עלולים לעורר חרדה מאובדן היעילות או הסטטוס מול עמיתים, וליצור איום על תחושת הזהות של המשתמש, על פי מחקר שממצאיו התפרסמו במארס ב-Journal of Management Information Systems. "יש אנשים שמתביישים יתר על המידה להודות שאינם יודעים כיצד להשתמש בטכנולוגיה, אז הם לא משתמשים בה בכלל, אומרת לינדסי פולאק, מחברת The Remix, ספר שעוסק בניהול כוח עבודה רב-דורי. עובדים אחרים מנסים לעקוף את הטכנולוגיה. זוכרים את סרבני המקינטוש הראשונים שמצאו דרכים להתקין את מערכת ההפעלה "חלונות" במכשירי האפל שלהם?

להתאים את שיטת הלימוד לעובד

בניגוד למה שסבורים רבים, הגיל אינו משחק תפקיד גדול בסרבנות טכנולוגיה, אומר פרופ' ג'רלד קיין, מומחה למערכות מידע והמחבר המוביל של The Technology Fallacy, ספר שמבוסס על סקר שהקיף 16,000 משתתפים ונערך יחד עם דלויט ו-MIT Sloan Management Review. כ-76% מהמשתתפים בשנות החמישים שלהם אמרו שחשוב מאוד לעבוד אצל מעסיק מוביל בתחום הטכנולוגיה. שיעור זה אינו נמוך בהרבה משיעור המשתתפים בשנות העשרים לחייהם שאמרו אותו דבר, על פי המחקר. יותר מכך, לדברי קיין , העובדים המבוגרים יותר נוטים לרשום ביצועים טובים יותר מעובדים צעירים בזיהוי דרכים אסטרטגיות ליישום תוכניות חדשות.

אנשים לומדים בדרכים שונות, וצריך להכיר להם את הטכנולוגיה החדשה באופן שיאפשר להם להבין אותה. שרה בוזוורט, מייסדת Fab Lab Hub - מעבדת ייצור ועיצוב בסנטה פה - מספרת על מכונאי שרצה להשתמש במדפסת תלת-ממד אך התקשה להתחיל. כדי להקל עליו, היא נתנה לו מטלה: תיקון ידני של חסימות במדפסות.

"לראות את היד של הבחור הזה מנקה חסימות במדפסות היה כמו לראות רקדן", אומרת בוזוורט, מחברת The New Collar Workforce. תוך זמן קצר הוא אמר שהמדפסת היא מכונה מגניבה, והתחיל ללמוד להשתמש בה כדי לייצר את חלקי הטנדר שרצה.

עובדים צריכים גם לזהות כיצד תועיל להם הטכנולוגיה החדשה. כשמנהלים בכירים בחברה קנדית השיקו בתרועת חצוצרות מערכת חדשה לניהול קשרים ואינטראקציה עם לקוחות, "הבכירים וצוות הטכנולוגיה היו סופר-נלהבים", אומרת לריסה לואות'ורפ, היועצת שליוותה את המהלך. אך מבחינת 85 אנשי מחלקת שירות הלקוחות זה היה כמו לעבור מפארק היורה למשפחת סילוני". חלק מהשכר שלהם התבסס על מספר הפניות הטלפוניות שבהן הם טיפלו, ורבים חששו שהמערכת החדשה תאט את קצב עבודתם. רק לאחר שהתועלות הפוטנציאליות - כולל היכולת לצפות במהירות רבה בכמות הרבה יותר גדולה של נתוני לקוח - התבררה להם, הם החלו לאמץ את המערכת החדשה.

ומה קורה כשהבוס שלכם שונא חדשנות טכנולוגית? יש מנהלים שעדיין מתעקשים שהעובדים ידפיסו אימיילים ויביאו אותם לשולחנם. פולאק מציעה להתייחס לבוסים כמו ללקוחות, ולשים לב להרגלים ולמידת הנוחות שלהם.

המוקד צריך להיות קידום האינטרסים של העסק. "אתם יכולים לומר, 'אני צריך את הדוח הזה עבור הלקוח עד חמש אחה"צ. יש לי תוכנה שיכולה לעשות את זה. אני יכול להראות לך איך?'. דברו על התוצאות שאתם יכולים להשיג", מציעה פולאק.

■■■

כשעובדים מתנגדים לטכנולוגיה חדשה

■ הפגינו אמפתיה. אל תיכנעו לדחף למתוח ביקורת או לתייג אותם
■ הציעו להנחות אותם צעד אחר צעד כדי להפיג דאגה או פחד
■ הסבירו כיצד יכולים הכלים החדשים לעזור להם בעבודתם.
■ הציעו הדגמות וידיאו, הסברים מילוליים או אימון מעשי שמתאים לסגנון הלמידה שלהם 
■ ארגנו עזרה בנטל העבודה כדי שיהיה להם הזמן לרכוש שליטה במערכות החדשות 
■ צפו להאטה בפריון העבודה במשך זמן מה, עד שכולם ילמדו את הכלים החדשים 

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"לא תמיד מגיעים לירח בניסיון ראשון": המנכ"ל שעזב את ביוג'ן בסערה מדבר על התרופה שכשלה והתוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023