גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם בגלל הברקזיט: הפליפרים בצרות בשוק הקשה בלונדון

חוסר הוודאות סביב הברקזיט ושוק הנדל"ן המוצף הפכו את הקנייה לצורך מכירה מהירה לעניין מסוכן, למרות עליות המחירים בבירת בריטניה

פרויקט מגורים במקום תחנת הכוח Battersea   / צילום: סימון דוסון, רויטרס
פרויקט מגורים במקום תחנת הכוח Battersea / צילום: סימון דוסון, רויטרס

כשמשקיע תושב סינגפור סיכם על רכישת שני פנטהאוזים בפרויקט המגורים שנבנה על מה שהיה פעם תחנת הכוח Battersea, פרויקט שהיקפו 6.35 מיליארד דולר, על התמזה בלונדון, זה היה ב-2016 והשוק היה בריא. הוא הסכים לשלם 3.778 מיליון דולר לכל פנטהאוז, והניח מקדמה של 10%, כלומר 755,600 על שני הנכסים. ואז הוא מיהר להציע אותם למכירה תמורת 4.06 מיליון דולר בסוכנות Hamptons International, במטרה למכור אותם ברווח מהיר עוד לפני שנחתמה העסקה.

אם יקבל את מה שהוא דורש, היא ירוויח בערך 282 אלף דולר על כל דירה, מינוס עמלות תיווך שמסתכמות ב-68.5 אלף דולר ושכר עו"ד - 6,350 דולר.

האסטרטגיה הפיננסית הזו, מכירה עם חתימת החוזה, סייעה לספקולנטים של נדל"ן בבריטניה להשיג רווחים פנטסטיים ומהירים בעשור האחרון. אבל בשוק המפרכס של היום, הניסיון להשיג רווח במכירות כאלה הפך לאסטרטגיה מסוכנת.

שני הפנטהאוזים של המשקיע שהזכרנו מוצעים למכירה כבר שלוש שנים. במהלך התקופה הזו, המחירים בשוק הנדל"ן של מרכז לונדון, שספוג היצע ועדיין אין לו הסכם ברקזיט - ירדו. אם המשקיע לא ימכור את הדירות לפני שתושלם הבנייה, מתישהו ב-2020, הוא יצטרך לשלם את שאר הסכום או לוותר על כל הפיקדון ששילם. הוא לא היחיד שבסכנה, או שכבר נכווה, מהתגלגלות האירועים בחמש השנים האחרונות.

רוב המלאי נמצא באזורים מתחדשים

רוב המלאי של מגורי היוקרה בלונדון נמצא ב"אזורים מתחדשים" - אזורי תעשייה לשעבר. אלה נחשבו לאדמות לוהטות במיוחד בקרב משקיעים שחיפשו רווח מהיר, והם נפגעו במיוחד בתקופת השפל.

לפי מחקר של חברת המחקר LonRes, שמדד את מחירי הדירות בבנייה חדשה בבירת בריטניה, המחירים ב-Nine Elms, אזור שכולל גם את Battersea ואת השגרירות האמריקאית החדשה, שבו יש עוד 20 אלף דירות שנמצאות בבנייה, נפלו ב-15.4% בין השנים 2014 ל-2019. בשכונת Earl's Court במערב העיר אבל קרוב למרכז, שחיכתה זמן רב לעליות מחירים, הם נפלו ב-9.3%. בקאנרי וורף, המרכז הפיננסי המודרני של לונדון, המחירים ירדו ב-8.3%, ובקינגס קרוס - שם העורף התעשייתי של קו הרכבת המרכזי הפך לשכונה חדשה - המחירים ירדו ב-5.2%.

בלונדון רבתי המחירים דווקא עלו ב-28% באותה תקופה, אבל בשנה האחרונה נרשמה ירידה של 1.9%.

ב-LonRes מצאו שברחבי לונדון, בתים חדשים נמכרים מחדש ב-2019 בממוצע ב-13.1% פחות מהמחיר המקורי שבו הוצעו למכירה, בהשוואה לרק 2.2% פחות בשנת 2014. אלה שתכננו למכור מהר עומדים בפני החלטה קשה: לאבד את הפיקדון ששמו, או להעמיד את שאר הסכום ולהישאר עם נכס שערכו בירידה. וכדי לסבך את העניינים עוד יותר, כמעט בלתי אפשרי לקבל משכנתה על נכס ששווה פחות מהמחיר שהוסכם עליו. ועוד דבר הוא, שאם מחיר העסקה גבוה מ-1.142 מיליון דולר (900 אלף ליש"ט) - חל על המוכר מס של 15%.

כריס אוסמונד, מנהל המכירות של John&Co, סוכנות תיווך בבריטניה, אומר שרוב הפליפרים של היום, תערובת של בריטים אירופים ומשקיעים ממזרח אסיה ומהמזרח התיכון, השקיעו בסוף 2015 ובתחילת 2016, לפני שבריטניה הצביעה לעזוב את האיחוד האירופי. "היו לנו שנתיים וחצי של צמיחה סולידית בשווקים וכולם הרגישו נוח וקנו מתוך ביטחון", אומר אוסמונד. "חלק מהמחירים היו ממש טובים".

לא כל המשקיעים מוכרים בהפסד

אוסמונד משווק עכשיו כמה עסקאות כאלה, בהן דירה של שני חדרי שינה, בשטח של כ-80 מ"ר, ב-Principal Tower בשכונת שורדיץ' האופנתית. היא מוצעת למכירה בכ-1.7 מיליון דולר, בדיוק כמה שהקונה שילם עבורה. הוא גם יפסיד יותר מ-30 אלף דולר על עמלות.

ב-10 Park Drive, הבניין האיקוני בקנארי וורף, אוסמונד משווק דירה בת חדר שינה אחד ב-983 אלף דולר. היא נרכשה, לדבריו, ב-1.053 מיליון. אם תימכר במחיר המבוקש, המשקיע שמוכר אותה יפסיד כמעט 70 אלף דולר, עוד לפני 19 אלף דולר הוצאות תיווך ושכר טרחת עו"ד.

נתניאל ווילד, מנהל הסניף של המפטונס אינטרנשיונל בלואן סקוור, אומר שהפליפרים שנמצאים במיוחד בסכנה הם אלה שברשותם דירות רגילות, שיש הרבה כמותן. "אם יש לך משהו ממש מיוחד, כמו דירה עם נוף לנהר בפרויקט איקוני כמו תחנת הכוח בטרסי - יהיה לך הרבה יותר קל למצוא קונה, מאשר אם אתה מוכר קופסת נעליים רגילה בלי שום נוף ב-Nine Elms Lane".

אבל הוא מציין כי גם בשוק מאתגר כמו השוק הנוכחי, לא כל הפליפרים מוכרים בהפסד.

סבסטיאן דה אנג'ליס, ראש תחום בנייה חדשה בסוכנות התיווך Chestertons, אומר כי "בשנה האחרונה ראינו גם פליפרים שהצליחו להרוויח סכומים יפים - אבל רק במקומות מסוימים. קונים שרוצים מאוד דירה בפרויקט מסוים, מוכנים לשלם מחירים אסטרונומיים".

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם