גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשיינים חיפשו פתרונות לירידה בפריון במשק, ומצאו את התשובה בגוגל

רמת הפריון של התעשייה המקומית ירדה בין 2014 ל–2018 בחצי אחוז, בזמן שבמדינות ה-OECD היא עלתה ב-2.5% בממוצע ● תעשיינים, שמחפשים דרכים להתמודד עם התחרות מצאו אותה בגוגל: תוכנית TechFactory לשיפור הפריון על ידי שימוש בנתונים, שפיתחה הזרוע הפילנתרופית בחברה

משרדים-משרדי גוגל-ישראל / צילום: איתי סיקולסקי
משרדים-משרדי גוגל-ישראל / צילום: איתי סיקולסקי

מה צריכה לעשות חברה תעשייתית שמתרשמת שהמתחרות שלה מתחילות לתפוס גובה ולנגוס לה בפעילות? ברוב המקרים היא צריכה להבין שהיא סובלת מבעיית פריון ושהיא צריכה לייעל את מהלכיה. אלא שלא כל חברה יודעת איך לעשות את זה - איפה ואיך בדיוק מתחילים את תהליך ההתייעלות. דוגמה למקרה כזה היא חברת ישרלייזר שפועלת מקיבוץ רעים שבעוטף עזה, מעסיקה כ-150 עובדים ומייצרת רכיבי מתכת למוצרים שונים עבור חברות תעשייתיות. ישרלייזר מצאה את הדרך לפתרון בעיית ההתייעלות שלה דווקא בגוגל.

בקיץ שעבר היא הצליחה להיכנס לתוכנית ניסיונית (פיילוט) שגוגל ישראל השיקה ב-10 מפעלים קטנים ובינוניים ברחבי הארץ, שנועדה לשפר את רמת הפריון שלהם באמצעות הדבר שהכי מזוהה עם ענקית החיפוש האמריקאית: מידע ונתונים.

התוכנית נקראת TechFactory, היא גובשה ביחד עם התאחדות התעשיינים, משרד האוצר והסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים שבמשרד הכלכלה והתעשייה במטרה להגדיל את הפריון של התעשייה בישראל תוך שימוש בנתונים, חדשנות וכלים טכנולוגיים. זאת על רקע רמת הפריון הנמוכה של התעשייה הישראלית בהשוואה לרמת הפריון הממוצעת במדינות החברות בארגון ה-OECD.

בחודשים האחרונים התוכנית סיימה את שלב הפיילוט. בגוגל ישראל מרוצים מהתוצאות ומדווחים על הצלחה, כך שבחודש הבא היא כבר תורחב לכ-50 מפעלים נוספים, רובם באזור הצפון.

"הצלחנו להיכנס לתוכנית הזאת ברגע האחרון", מספר ל"גלובס" מנהל מערכות המידע של ישרלייזר מוטי ליזרוביץ', "באותם הימים עמדנו לפני הצורך להתייעל. חיפשנו איך ואיפה ואחד הדירקטורים שלנו, שנחשף לפיילוט של גוגל במסגרת פעילותו בהתאחדות התעשיינים, ביקש ממני להצטרף אליה. מאז, אנחנו בעיצומה של מהפכת מידע".

התוכנית של גוגל מבוססת על סדנאות המועברות להנהלות הבכירות של חברות תעשייתיות והכשרות לניתוח נתונים בקרב בעלי תפקידים במפעלים. בנוסף התוכנית מעבירה ידע לניהול הון אנושי ושיווק ולהטמעה של שיטות וכלים, שמותאמים באופן פרטני לכל מפעל תוך ליווי של מנטורים מנוסים.

לפי החזון של גוגל בכוחה של התוכנית לשפר את הרווחיות של מפעלים בזכות ייעול תהליכי היצור; שיפור תהליכי קבלת ההחלטות, בהתבסס על מדידות ועל נתונים של היקפי עבודה אל מול התפוקה; הגדלת ההכנסות באמצעות ניתוח המאפיינים של הלקוחות הקיימים; ומיצוי הפוטנציאל העסקי שבקשר איתם ועוד.

ליזרוביץ' מספר שבעקבות הסדנאות והליווי הצמוד שקיבל ממנטורית שלימדה אותו כיצד לרכז נתונים, לנתח ולעבד אותם באופן מועיל, הוא גילה שהצומת המרכזי בדרך להתייעלות המיוחלת של החברה נמצא דווקא בחלקת האלוהים הקטנה שלו, בתפקידו כמנהל מערכות המידע. "יש לנו המון דאטה בכל פעילות שמתקיימת אצלנו במפעל, ולמדתי שבאמצעות שימוש נכון וממוקד באותם נתונים אפשר לעשות המון כדי לחתור אל הנורמות הרצויות שקבענו לעצמנו. מצאתי כלים רלוונטיים ושימושיים שמאפשרים לי לממש את מה שנכון לעשות - כל מכונה במפעל מספקת לי נתונים, וכל הנתונים ביחד מספרים לי סיפור".

הנתונים שהוא מקבל, מנתח ומעבד מתייחסים לקצב התפוקה של כל עובד בכל תחנת פעילות במפעל תוך בחינת עמידתם בתקנים הפנימיים שנקבעו ולמצבן של המכונות שמידע עליהן הוא מקבל מחיישנים ברצפת היצור ואם אחת מהן עומדת לשבוק - הוא יזעיק מבעוד מועד טכנאי כדי להימנע מהצורך לקיים אחזקת שבר. כתוצאה מכך עובדים מקבלים מדי יומיים משוב על עמידתם או אי עמידתם ביעדי ההצלחה שהוגדרו להם ומנהלים יודעים, כמעט בזמן אמת, מהן השעות המניבות של העובדים ביחס לזמן שבו הם נוכחים במפעל.

פריון העבודה בישראל נמוך

פוטנציאל גידול של 6% בשנה

מנהל המחלקה למדיניות ציבורית בגוגל ישראל שמעון שמואלי מספר כי "רוב התעשיות המסורתיות לא עושות את הניטורים כאלה, אף שברוב הגדול של המקרים הנתונים האלה זמינים ונמצאים בהישג יד. ברוב המקרים מנכ"ל של חברה שמייצרת לא יודע מה באמת קורה כל הזמן בקו היצור שלו. הוא לא יודע מתי קו היצור מתחיל ליצר עבור לקוח מסוים ומתי מלאכת היצור נגמרת.

"אז בשביל לדעת, הוא מרים טלפון לאיש שאחראי על קו היצור, וגם התשובה שהוא מקבל לא כל כך מדויקת. ישבנו עם מנהלים של חברות ואיתרנו נקודות תורפה בניהול השוטף וזיהינו את הצורך לזמן להם מידע מדויק על מה שנעשה במפעל שלהם בזמן אמת.

"לפיילוט שהתחלנו לפני כשנה קיבלנו בין 70 ל-80 בקשות השתתפות מצד מפעלים מכל רחבי הארץ. לפני כן הזמנו מחקר מקיף מחברת דלויט, על מצב הפריון במשק הישראלי. המחקר לימד אותנו כי בשל נתוני הפריון הנמוכים של תעשייה המסורתית בישראל, יש לתוכנית שלנו פוטנציאל הצלחה גבוה מאוד ועבור מפעלים רבים זאת הזדמנות של ממש".

את חלקה הגדול של התוכנית גוגל מממנת בעצמה: עלות התוכנית למפעל היא 50 אלף שקל וגוגל מממנת 30 אלף שקל מתוכם. את השאר מממנים באופן שווה המפעלים בעצמם ומשרד הכלכלה. "אחרי הפיילוט למדנו שיש הישגים במפעלים שהשתתפו בו ויש הרבה מאד אופטימיות לגבי העתיד. עדיין מוקדם לקבוע אם יש עליה בפריון, אך לפי המחקר של דלויט, אנחנו מדברים על פוטנציאל גידול של 6% בשנה ואפילו יותר. נוכח נתוני הפריון הנמוכים מאוד בתעשייה המסורתית בארץ, גם עליה של 3% יכולה להיחשב הצלחה לא קטנה", אומר שמואלי.

מתקשים לשמר ידע ארגוני לאורך זמן

הרבה דוחות של הרבה גופים כלכליים חשובים שהתפרסמו בשנים האחרונות הצביעו על רמת הפריון הנמוכה במשק הישראלי כאחת הבעיות הבהולות שלו. דוח כזה פורסם באפריל האחרון על ידי ה-OECD, ולפיו בין 2014 ל-2018 חלה ברוב המדינות במערב עליה שנתית ממוצעת של כ-2.5% ברמת הפריון של התעשייה אך ישראל מזדנבת הרחק מאחור - באותן השנים ישראל רשמה ירידה של חצי אחוז, והיא התמקמה במקום האחרון ברמת הפריון בתעשייה - הענף שעדיין נחשב לקטר המרכזי של הכלכלה המקומית. בכל הקשור לתעשיית ההייטק רמת הפריון בארץ גבוהה, אך נתוני הפריון הנמוכים של התעשייה המסורתית מושכים את כל הממוצע למטה.

לדברי שמואלי כשהזרוע הפילנתרופית הבינלאומית של גוגל מיפתה את הצרכים של המשק הישראלי כדי להפנות אליהם תוכנית ייעודית, הוא בדק במשרדי הממשלה ובהתאחדות התעשיינים. "הבנתי די מהר שהתעשייה סובלת מבעיית פריון והתחלנו לקדם את TechFactory. ההיענות של מפעלים לתוכנית מדהימה: רובם מתמודדים עם אתגרי הקיום של דרישה לתוצרים "מהיום למחר" וכיצד להכניס דחוף הון כדי להישאר יציבים. יש לא מעט מפעלים שמבינים את החשיבות של התוכנית שלנו, אבל הם תופסים אותה כמהלך שאולי יתאים להם לטווח הארוך, בעוד הם זקוקים למענה מידי".

אחת התובנות שאליהן נחשפו מובילי התוכנית בגוגל משלב הפיילוט שלה, תיושם בתוכנית המורחבת שתפתח בימים הקרובים. לדברי שמואלי "התעשייה מתמודדת עם אתגרים הקשורים לכוח אדם מקצועי, אבל גם עם כוח אדם פחות מקצועי: למפעלים בפריפריה קשה להחזיק עובדים לאורך זמן, אין שימור של ידע לטווח הארוך ומבחינת מפעלים רבים זאת נקודה כואבת כי כשאין שימור ידע - הזיכרון הארגוני נפגע וכל הזמן צריך ללמוד את התורה מחדש.

"מצאנו שיהיה נכון לקיים הכשרות רציניות ועמוקות בנושא הזה, כדי לאפשר שימור ידע וליצור רצף בזיכרון הארגוני כמו גם פיתוח של מסלול שנוגע לשיווק מוצרים של מפעלים קטנים ובינוניים וזאת על רקע תקציבי השיווק הנמוכים שלהם: אנחנו מלמדים אותם כיצד לקיים שיווק דיגיטלי, אגב לא רק באמצעות הכלים של גוגל - אלא גם בכלים שמזמנים המתחרים שלנו".

ובינתיים, ליזרוביץ' מישרלייזר שקוע עד צוואר בהטמעת התוכנית במפעל ובחזונו הוא רואה סביבת יצור מתקדמת שמזרימה נתונים, מנתחת את הרלוונטיים שבהם, ומשתפת את המחלקות השונות. האם הפריון של ישרלייזר עלה? לפי ליזרוביץ' עוד מוקדם לקבוע, אבל הוא אומר שהוא אופטימי: "בינתיים אנחנו רואים שינוי כללי בגישה ואפילו ההנהלה שלנו מתחילה לעבור לניהול בזמן אמת ולעקוב כל הזמן אחרי הנתונים". 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?