גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצ'כים נגד רה"מ בהפגנה הגדולה ביותר במדינה מאז נפילת הקומוניזם

כ-200 אלף איש התאספו כדי למחות על מה שהם תופסים כסחף גובר לכיוון שלטון סמכותני ● המחאה נבעה מחקירת רה"מ אנדרי באביס ע"י המשטרה באשמות הונאה ומרמה ● דוברת הממשלה: "זה נהדר שאנשים יכולים להפגין את דעתם בצורה חופשית"

הפגנת הענק בצ'כיה נגד ראש הממשלה אנדרי באביס / צילום: מילאן קאמרמאייר, רויטרס
הפגנת הענק בצ'כיה נגד ראש הממשלה אנדרי באביס / צילום: מילאן קאמרמאייר, רויטרס

הצ'כים קיימו אתמול (א') את אחד מאירועי המחאה הגדולים ביותר שלהם מאז נפילת הקומוניזם: מאות אלפים נאספו על גבעה שמשקיפה על פראג כדי למנוע מן המדינה להצטרף למה שמארגני המחאה רואים כסחף גובר במזרח אירופה לכיוון שלטון סמכותני.

המפגינים, כ-200,000 לפי אומדן המשטרה, התאספו כדי למחות נגד ראש הממשלה אנדרי באביס, איש עסקים מיליארדר שרכב על מצע פופוליסטי לניצחון בבחירות ב-2017. המפגינים מילאו את הגבעה מכוסת העשב שהיא חלק מההיסטוריה של צ'כיה המודרנית: לפני 30 שנה, מהפכת הקטיפה שסייעה לסיים את הקומוניזם באירופה פרצה כאן, וחילצה את צ'כיה מהשלטון הקומוניסטי.

המחאה, שהייתה ההפגנה המשמעותית השנייה שהתרחשה החודש, נבעה מחקירת באביס על ידי המשטרה. באפריל המליצה משטרת צ'כיה שהתובעים יגישו גיליון אישום נגד ראש הממשלה באשמות הונאה ומרמה, שנושאות עונש של עד עשר שנות מאסר. למחרת התפטר שר המשפטים מהממשלה.

באביס מינה בינתיים שר משפטים חדש, שהמפגינים חוששים שהוא יקבור את התיק נגד באביס. ראש הממשלה מואשם בהטיית מענקים אירופיים בסך 2 מיליארד אירו - שנועדו לסיוע לעסקים קטנים - לתשלובת המזון, הלוגיסטיקה והתקשורת הענקית שלו. הוא דוחה את ההאשמה.

אבל העניין הפוליטי הרחב יותר בהרבה הוא מצבה של מרכז-מזרח אירופה, כלומר כמה כוח צריך להיות בידי מנהיגים שנבחרו בבחירות חופשיות להחליש את המוסדות העצמאיים שמרסנים אותם.

בפולין ובהונגריה, מפלגות לאומניות-שמרניות הצטרפו לבאביס בעשיית שימוש ברוב הפרלמנטרי שלהן כד לבצר את שליטתן בבתי משפט מקומיים ובמוסדות עצמאיים יותר לשעבר, כמו גופי פיקוח פיננסי ותקשורתי.

מה שמתרחש בפראג מזכיר במיוחד את הונגריה, שמאבקיה בשחיתות ועל מערכת המשפט הם מרים במיוחד. התביעה בהונגריה לא צייתה להמלצות האחוד האירופי לנהל הליכים נגד ממשלת של ויקטור אורבן בחשדות שהיא היטתה כספים של האיחוד האירופי לחברות שבבעלות משפחתו של אורבן. אורבן דוחה כל טענה שמשפחתו פעלה שלא כשורה.

באביס מבטל את חשיבות ההפגנות, ומייחס אותן לכמה שבועות של מזג אוויר נעים בפראג. לשכתו מסרה שהמוסדות הדמוקרטיים במדינה חזקים ומשגשגים. באביס עצמו נוהג לטעון שהאשמות ההונאה הן ניסיון של האופוזיציה להדיח ראש ממשלה שנבחר בבחירות דמוקרטיות, באין לה יכולת להביס אותו בקלפיות.

"זה נהדר ש-30 שנה אחרי מהפכת הקטיפה, אנשים יכולים להפגין את דעתם בצורה חופשית", אמרה דוברת הממשלה, יאנה אדמקובה. "זו דוגמה מושלמת לעובדה שהחופש והדמוקרטיה בארצנו אינם בסכנה".

באביס עלה לשלטון במסגרת גל של הישגים אלקטורליים ללאומנים הפופוליסטים במרכז ומזרח אירופה, ששינו את המפה הפוליטית באזור זה, והעלו חלופה לממסד הליברלי-שמרני בדרך-כלל, ששלט ביבשת מאז סוף המלחמה הקרה.

מתחת לזה, זרם נגדי תת-קרקעי נוסף של מחאה נגד השחיתות עלה על פני השטח באזור, ומכרסם במעמד הלאומי והבינלאומי של אותן ממשלות.

ברומניה, שנים של הפגנות ענק - כולל ההפגנה הגדולה ביותר במדינה זו מאז הסרת מסך הברזל - החלישו את המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, מפלגת השלטון שהפכה ללאומנית יותר ויותר. בחודש שעבר אישר בית המשפט העליון גזר דין שלא עלה בעבר על הדעת, שלוש שנות מאסר, לליביו דרגנאה, מנהיג מפלגת השלטון שהיה במשך שנים הפוליטיקאי החזק ביותר במדינה.

בסלובקיה, מחאות דומות, גם הן הרחבות ביותר מאז קריסת הקומוניזם, פרצו בשנה שעברה אחרי שעיתונאי שתיחקר שחיתות ממשלתית נרצח יחד עם חברתו. המפגינים אילצו את ראש הממשלה רוברט פיקו, שלא חשוד בקשר לרצח, להתפטר. במארס בחרו הסלובקים נשיאה חדשה, עורכת דין לענייני סביבה בת 45 שמיקדה את הקמפיין שלה בשחיתות.

המחאות בצ'כיה נבנו במשך כמה שבועות. ב-3 ביוני צעדו כ-90,000 מפגינים במרכז פראג, לפי המשטרה. אתמול התקיימו גם עצרות מחאה קטנות יותר בערי שדה ובעיירות במדינה.

המפגינים טוענים שבאביס - האיש השני בעושרו במדינה - הוא הבעלים של הכול, ממאפיית הלחם שלהם עד העיתונים שהם קוראים, יחד עם כ-1% משטח המדינה. כמה צרכנים בחנויות מכולת משתמשים ביישומי טלפון מיוחדים כדי לקנות מצרכים שאינם קשורים לעסקיו של באביס.

באביס לא צפוי לאבד את השלטון בקרוב. "מפלגת הפעולה של אזרחים לא מרוצים", שהוא הקים, מממן ומנהיג, נשארה הפופולרית ביותר במדינה, בייחוד בקרב מצביעים מבוגרים ופחות עירוניים. בבחירות לפרלמנט האירופי בחודש שעבר, המפלגה הזו גברה על כל יתר המפלגות האחרות בצ'כיה. לאופוזיציה יש די מושבים בפרלמנט לכפות הצבעת אי אמון, שצפויה בספטמבר, אך אין לה די קולות כדי לנצח אותה.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35