גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הראשון בקנאביס: הישראלי שהשקיע בתחום כשעוד היה בחיתוליו - ונשאר כל הדרך עד לאקזיט

כולם מדברים על העתיד של שוק הקנאביס, אבל יובל סויירף זיהה את הפוטנציאל כבר ב־2013, ובשנה שעברה החברה שבה השקיע נמכרה לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר ● היזם הישראלי, שיופיע היום בכנס "עושים שוק - מפצחים את תעשיית הקנאביס" של "גלובס", מספר בראיון מיוחד על ההחלטה להמר על החלום ולא שולל השקעה בחברות בתחום גידול הקנאביס בישראל

יובל סויירף / צילום: שלומי יוסף
יובל סויירף / צילום: שלומי יוסף

יובל סויירף ומשפחתו השקיעו בחברת מדרליף הקנדית כאשר תחום הקנאביס הרפואי היה בחיתוליו, כמעט בגדר חלום. סויירף עשה זאת מתוך אמונה בצמח, אך תוגמל ביותר מהתגשמות אמונתו: בשנה שעברה מדרליף נמכרה לאורורה קנאביס הקנדית בעסקה בשווי 2.5 מיליארד דולר במניות - עסקת הקנאביס הגדולה בעולם עד אותה תקופה.

בעת המכירה היה סויירף בעל אחזקות משמעותיות במדרליף, שהיו שוות מאות מיליוני דולרים, אך זה לא הכול - כחבר בורד במדרליף במשך השנים הקריטיות שקדמו להנפקתה ומכירתה, הוא הרוויח גם היכרות אינטימית ומעמיקה עם תחום הקנאביס הבינלאומי. חברת פארמקן פולסקה מיוצגת על ידי עורכת הדין רעות אלפיה העומדת בראש מחלקת הקנאביס ושוק ההון בפירמת עורכי הדין הבינלאומיות ZAG-S & W. 

היום סויירף ייחשף לראשונה לציבור משקיעי הקנאביס הישראלי בכנס "עושים שוק - מפצחים את תעשיית הקנאביס" של "גלובס". בעקבות מימוש חלק מהשקעתו במדרליף הוא הקים את פעילות פארמקן פולסקה, אחת מחברות הקנאביס הרפואי הראשונות בפולין, המעסיקה 100 עובדים. היום הוא מחפש השקעות הן בתחום הטכנולוגיה של הקנאביס והן בתחום גידול הקנאביס, גם בישראל.

"האמנתי כי הקנאביס יחליף את האופיאטים"

"המשפחה שלי הגיעה בעיקר מעולם המוזיקה", הוא מספר היום את סיפורו. "שיווקנו ערוצי מוזיקה בשם מיוזיק בוקס". המשפחה עסקה גם בתחום הטכנולוגיה והנדל"ן, אך לא היה לה קשר רפואי ולא חקלאי. "ואז הגיעה הצעה מחבר לא ישראלי, שהיה אחד המייסדים של מדרליף".

מה הציגו לכם?

"חלום. אף אחד לא ידע לאן זה הולך. הם רק קיבלו את הרישיון, היו להם שני חדרי גידול, ועם ההשקעה שלנו, שהייתה ההשקעה המשמעותית הראשונה שלהם, הם בנו שמונה חדרי גידול. השנה הייתה 2013. חברות קנאביס כמעט לא היו קיימות אז, בוודאי לא נסחרו בבורסה. לגליזציה בקנדה לא הייתה על הפרק עדיין, ואף אחד לא היה יכול לדמיין לאן יגיע תוך שנים ספורות בלבד ההייפ סביב התחום".

איך החלטת להשקיע במיזם כזה?

"מבחינתי זה היה בגדר חלום. האמנתי בצמח ובהיבטים הרפואיים שלו. האמנתי בחזון של הקבוצה, האמנתי כבר אז כי הקנאביס יחליף יום אחד את האופיאטים, שרק מזיקים, שהורגים מיליוני אנשים כל שנה. ומקנאביס אף אחד לא מת. היום השוק האמריקאי מבין בהדרגה מה היה הנזק העצום של האופיאטים לאוכלוסיית ארה"ב, והתפכחות זו היא אכן אחד הגורמים הדוחפים קדימה את מהפכת הקנאביס. ב-2013 הרעיון הזה רק הנץ בקהילה הרפואית".

איך נראתה ההתחלה במדרליף?

"הייתי לאורך כל התקופה מאז ועד ההנפקה בדירקטוריון של החברה וכך רכשתי את כל הידע שיש לי היום על הענף. היו עליות ומורדות, בהחלט. הקושי הגדול ביותר היה לגדל את הצמח באופן אחיד. אנחנו דחפנו את הסטנדרטיזציה בענף, הגדרנו את התקנים יחד עם משרד הבריאות הקנדי. היינו הראשונים שקיבלו אישור GMP (אישור ייצור נאות) לשמן קנאביס".

מתי נוצר הקשר בין מדרליף ובין תיקון עולם הישראלית?

"כמה שנים לפני ההשקעה שלנו, ממש כשהחברה נוסדה. תיקון עולם העניקו למדרליף ידע שלא היה להם בתחום של התאמת זנים שונים לחולים שונים והייעוץ לחולים. אנשי תיקון עולם היו בבורד של מדרליף ושם המותג תיקון עולם היה משמעותי לשוק הקנדי. הקשר בין החברות היה מצוין".


ב-2017 מדרליף, שהתמחתה בחולי כאב ופוסט טראומה, יצאה להנפקה בבורסה הקנדית, כנראה ההנפקה המשמעותית היחידה עד היום שבה השתתפו ישראלים ברואד שואו. החברה גייסה כ-100 מיליון דולר קנדי לפי שווי של כ-850 מיליון דולר קנדי (יותר מ-600 מיליון דולר אמריקאי). "מ-2013, שבה כמעט לא הייתה פעילות קנאביס, ועד 2017 כשהחברה הונפקה, היה שינוי דרמטי בגישה של השוק כלפי התחום", אומר סויירף. "הבנקים כבר מאוד אהבו את הסיפור, הליגליזציה - מתברר שהייתה במרחק של שנה אם כי אז לא ידענו זאת. אבל את המרשמים הרפואיים בקנדה כבר היה מאוד קל לקבל".

"העתיד הולך לכיוון של ניסויים קליניים"

לאחר ההנפקה והמכירה הקים סויירף את הפעילות שלו. "הלכנו לפולין כי היא הייתה מדינה בתולה מבחינת פעילות קנאביס. ניהלנו בעצמנו את הלובי בפולין. ב-2017 קיבלנו את הרישיון הראשון לגדל קנאביס רפואי במדינה. אנחנו מגדלים ומעבדים את החומר במקדוניה על פני 12.5 דונם. במתחם ישנו מפעל שמני הקנאביס הגדול באירופה, והכול פועל לפי תקינת EU-GMP (תקן ייצור קנאביס, ג"ו)".

סויירף כנראה מדגיש זאת משום שהחברות הישראליות היום פועלות על פי תקן GMP ישראלי ויצטרכו תקן אירופי כדי לייצא לאירופה. "היום בפולין ישנן שלוש חברות קנאביס פעילות. אנחנו מעריכים את פוטנציאל המטופלים ב-600-300 אלף. עסקנו בחינוך השוק, התחלנו לעשות קורסים לרופאים, איך לרשום, מה לרשום לאיזה חולה על בסיס הניסיון במדרליף, שחלקו מבוסס כאמור על הניסיון של תיקון עולם במקור. היום יש בפולין ‘ספר ירוק’ שמסביר לרופאים איזה הרכב לרשום לאיזה חולה".

אתה חושב שנכון יותר לרשום מרשם לקנאביס על פי אחוזי החומרים הפעילים בצמח או על פי הזן?

"שניהם חשובים. הזן קובע את פוטנציאל החומרים הפעילים בצמח, וגם האופן שבו מגדלים את הצמח משפיע על כך. מה חשוב יותר? זה תלוי במחלה".

בימים אלה מתחילה החברה גם בפעילות בגרמניה. "הבאנו את החומר לתוך פולין, שער הכניסה שלי לאירופה, ושם הוא נארז ונשלח לגרמניה".

כיום מתמקדת החברה בתחום הקנאביס הרפואי במרשם, אך מפתחת גם פעילות CBD - החומר הלא ‘ממסטל’ בקנאביס - כתוסף מזון וקוסמטיקה.

מה לגבי השוק הישראלי?

"בעוד אנחנו כחברה לא השקענו עד כה בניסויים קליניים, בישראל אני משקיע בחברות שעושות ניסויים קליניים, במחשבה שהפארמה לא תוכל להעלים עין מעולם הקנאביס עוד זמן רב. למשל אני מעריך שהטיפול בכאב ובתופעות נוירולוגיות כמו אפילפסיה יהיה שוק רחב מאוד לקנאביס, במקום התרופות הקיימות, שיש להן תופעות לוואי. העתיד הולך לכיוון של ניסויים קליניים, ומי שיעשה את הניסוי יוכל למכור במחיר גבוה יותר מוצרים שממש יתפסו כתרופות מרשם".

אתה רואה את עצמך משקיע בחברות המגדלות קנאביס בישראל או רק בחברות מו"פ וטכנולוגיה?

"אני לא שולל".

עד כמה שוק ההון העולמי פתוח לקבל את החברות הישראליות?

"בהחלט. פתוח מאוד".

מה הדבר הכי חשוב שהתעשייה הישראלית יכולה להציע?

"מאגר מידע על מטופלים והמחקרים המדעיים המתקיימים כאן על בסיס היכרות עם החולים".

יש בשוק ההון העולמי בועת קנאביס לדעתך?

"אפשר לראות כי בארה"ב ובקנדה מתחיל להסתמן כי בקרוב יהיה עודף של תפרחת, והמחירים של המוצר הסופי ירדו. באירופה יש עדיין מחסור בתפרחת ולכן זו ההזדמנות".

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה