גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לטלטלה בתעשייה הביטחונית? תע"א רוצה להתמזג עם רפאל

הראל לוקר אומר ל”גלובס” כי הרעיון לאיחוד בין שתי החברות הביטחוניות נמצא על סדר היום: "אין היגיון לשתי חברות ממשלתיות שמתחרות בעולם בתחום הטילים" • בעבר הועלה הרעיון למיזוג ואף התקיימו מגעים חשאיים בניסיון לקדם את הנושא, אולם רפאל התנגדה

הראל לוקר / צילום: איל יצהר
הראל לוקר / צילום: איל יצהר

על רקע המיזוג הענק מתחילת השנה בין אלביט מערכות לבין תעש הישראליות, ולפני כשבועיים בין ריית’און לבין יונייטד טכנולוג’יס האמריקאיות - חוזר לסדר היום הרעיון לחיבור בין שתי חברות ביטחוניות ממשלתיות: התעשייה האווירית (תע"א) ורפאל.

בשיחה עם "גלובס" אמר היום יו"ר תע"א, הראל לוקר, ל"גלובס" כי מהלך כזה הוא בלתי נמנע. "אין היגיון לשתי חברות ממשלתיות שמתחרות בעולם בתחום הטילים, וכורח המציאות הוא שהחברות הללו תתחברנה". דברים ברוח דומה אמר לוקר גם בשבוע שעבר לעיתון "אוויאיישן וויק", במסגרת השתתפותו בסלון האווירי בפריז.

הדברים הללו מחזקים את הפרסום ב"גלובס" מיוני 2018 - לפיו מעט לפני כניסתו של נמרוד שפר לתפקיד מנכ"ל תע"א, התנהלו בין שתי החברות מגעים חשאים לאיחוד פעילויות ואף למיזוג מלא.

לדברי לוקר, "תע"א ורפאל הן חברות עסקיות ומהיצואניות הגדולות במשק, כשתע"א מייצאת 80% מהתוצרת שלה בכ-10 מיליארד שקל בשנה, ורפאל מייצאת 50% מהתוצרת שלה. בעולם יש מגמת מיזוגים, והענף הופך למגרש של ענקים. תע"א היא מוקד ידע לאומי בתחומי המכ"מים, החלל, המל"טים (מטוסים ללא טייס), תעופה וטילים. וגם רפאל היא מוקד לאומי בתחום הטילים".

החשש מהשלכות עסקת אירונאוטיקס

לדברי לוקר, "כחלק ממגמת הקונסולידציה שמאפיינת את הענף הביטחוני, עשינו השנה מיזוג ענק של שלוש חטיבות בתע"א שפעלו בנפרד בתחום התעופה לחטיבה אחת, ממוקדת מבחינה עסקית ומוטת יצוא. למעשה, כבר כיום יש בשטח המון שיתופי פעולה בין תע"א לבין רפאל, למשל בכיפת ברזל שבה מותקן המכ"ם של תע"א".

כאמור, זאת לא הפעם הראשונה שמיזוג בין רפאל לבין התעשייה האווירית מונח על שולחן הדיונים. לפני שנה חשף "גלובס" על מגעים חשאיים שהתקיימו בנושא אך לא הגיעו לכדי מיצוי, בין השאר בשל סירובה של רפאל למיזוג כזה, וזאת בשל חשש מצידה כי היא "תיבלע בתוך התעשייה האווירית".

במגעים אלו הייתה מעורבת רשות החברות הממשלתיות, לאחר שבינה לבין תע"א הייתה תמימות דעים על כך שלא ייתכן ששתי חברות ממשלתיות שמנועי הצמיחה המרכזיים שלהן נעים סביב פיתוח וייצור של מערכות טילים - יתחרו ביניהן בשוק המקומי ובשווקים בעולם.

מאז שהנושא ירד מסדר היום, ניכרה במהלך השנה האחרונה הסלמה בתחרות בין שתי החברות הביטחוניות הממשלתיות, שהגיעה לשיא בעסקת אירונאוטיקס: רפאל ואיש העסקים אביחי סטולרו קידמו מהלך לרכישת חברת המל"טים מיבנה בסכום של כ-430 מיליון שקל, וזאת כשרפאל שמה את יהבה על הכלים של אירונאוטיקס במטרה לשפר את כושר התחרות שלה בשווקים בעולם ובכך גם להגדיל את היצוא שלה.

תע"א חששה כי כניסתה של רפאל לתחום המל"טים תפגע בה בשוק זה - והניחה הצעה לרכוש את אירונאוטיקס בכ-600 מיליון שקל. בסופו של דבר רפאל וסטולרו הכפילו את הצעתם המקורית, וכעת נמצאים בהליכים מתקדמים לרכישת החברה ב-850 מיליון שקל. העסקה ממתינה לאישור של רשות החברות הממשלתיות.

בתוך כך, בתקופה האחרונה החלה רפאל להאיץ את פעילותה בתחום הלוויינים, פעילות שעד כה תע"א נהנית מבלעדיות מוחלטת בו: תע"א היא המפתחת והיצרנית של לווייני הביון המשמשים את מערכת הביטחון מסדרת "אופק", ורפאל מנסה לחדור לתחום זה באמצעות להקות של ננו-לוויינים שיספקו תוצרים מודיעיניים ללקוחותיה.

החשש מהאיחוד בין אלביט לתעש 

איחוד בין חברות ביטחוניות כבר התרחש לאחרונה. לפני כחצי שנה השלימה אלביט תהליך ממושך לרכישת התעשייה הצבאית (תעש) מהמדינה, מהלך שעורר הסתייגויות רבות גם מצד רפאל וגם מצד תע"א: שתי החברות פעלו בנפרד מול רשות החברות ומול רשות התחרות (לשעבר הרשות להגבלים עסקיים) בניסיון לעצור את מכירת תעש לאלביט - מחשש ליצירת כוח משמעותי חדש שיכרסם בחלקן של שתיהן בשוק, בייחוד בשוק הטילים. ניסיונות אלה לא צלחו, וגורמים ביטחוניים העריכו כי רכישת תעש בידי אלביט מהווה סיבה נוספת לדיון רציני על מיזוג היסטורי בין שתי החברות.

התומכים ברעיון למזג את שתי החברות הביטחוניות אומרים, כי אין מנוס ממנו. לטענתם הוא ימנע את התחרות הקשה בין השתיים בשוק הבינלאומי, ואף יעצים את היכולות של שתי החברות להעמיד קו מוצרים עתידי חדש.

דוגמה לשיתוף פעולה מוצלח בין רפאל לתע"א היא מערכת כיפת ברזל, שפותחה על ידי רפאל ומבוססת על המכ"ם של אלתא מערכות, חברת הבת של תע"א.

ככל הידוע, המתנגדת המרכזית למהלך כזה היא רפאל, שהיא קטנה משמעותית מתע"א. בכירים בחברה חוששים שהיא "תיבלע" בתוך התעשייה האווירית. תע"א מעסיקה כ-15,000 עובדים, לעומת כ-6,500 עובדים ברפאל. בכירים שמקורבים לרפאל הגדירו בעבר את מיזוג אפשרי שלה עם תע"א כ"הכנסת ראש בריא למיטה חולה" - הגדרה לא מנותקת בהתחשב בבעיות היעילות של החברה, הדומיננטיות של ועד העובדים ותדמיתה הבעייתית שבין השאר נגועה בפוליטיזציה.

ההחלטה תמתין לכנסת הבאה

בינתיים, המצב הפוליטי הנוכחי מקשה על הובלת מהלכים כלשהם בנושא. אך להערכת גורמים ביטחוניים שמעורבים בו, אחרי הבחירות וכינון ממשלה חדשה - מיזוג כזה יחזור לשולחן הדיונים ויחייב מחשבה עמוקה.

היעדר היכולת להוביל מהלכים משמעותיים בשל אותו מצב פוליטי, מאט משמעותית גם את הניסיונות של התע"א לקדם את תכניתה לצאת להנפקה של מניות מיעוט בחברה: לפחות בשלב ראשון, מעוניינת תע"א להנפיק 25% ממניותיה לציבור - ולשם כך היא גם הובילה לאיחוד החטיבות האזרחיות שלה, שהתאפיינו בהפסדים כבדים לחטיבה אחת, וזאת תוך שימת דגש על שיפור היעילות והרווחיות.

ההליכים שנוגעים לתוכנית הנפקת מניות המיעוט של החברה מתקיימים בעיקר ברשות החברות הממשלתיות ובמשרד המשפטים - כהכנת הקרקע לקראת האצת המהלך, קרוב לוודאי גם כן אחרי הבחירות הכלליות לכנסת ה-22. 

רפאל
יו"ר: עוזי לנדאו
מנכ"ל: האלוף (במיל') יואב הר אבן
מספר עובדים: כ-6,500
מוצרים מרכזיים: כיפת ברזל, שרביט קסמים, מעיל רוח, טילי ספייק
מכירות ב-2018: 2.6 מיליארד דולר
רווח ב-2018:  133 מיליון דולר


תע"א
יו"ר: הראל לוקר
מנכ"ל: האלוף (במיל') נמרוד שפר
מספר עובדים: כ-15 אלף
מוצרים מרכזיים: לוויינים, מל"טים, טילים, מכ"מים
מכירות ב-2018: 3.8 מיליארד דולר
הפסד ב-2018: 47 מיליון דולר

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום