גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העימות הדמוקרטי הראשון: מי יצטייר כפטיש שיכה את טראמפ?

בשני עימותים טלויזיוניים, מחר ומחרתיים, ינסה כל אחד מ-20 המתמודדים לשכנע את הבוחרים הדמוקרטים שלה, או לו, יש הפוטנציאל הגדול ביותר לשלוח את טראמפ הביתה (או לכלא) ● מעבר לטראמפ, יש לפנינו עימות בין-דורי ועימות אידיאולוגי, אבל זה פחות חשוב מהיכולת להיפטר מהנשיא הנוכחי ● פרשנות

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ /צילום: shutterstock
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ /צילום: shutterstock

אחרי שנתיים וחצי של חריקת שיניים, מתחילה המפלגה הדמוקרטית להיערך למאבק קשה שיסתיים - כך היא מקווה - בשליפת דונלד טראמפ מהבית הלבן ובתיקון מהיר של מה שהיא מגדירה כ"קלקוליו". בשני עימותים טלוויזיוניים, היום (ד') ומחר, במאיימי, ינסה כל אחד מ-20 המתמודדים לשכנע את הבוחרים הדמוקרטים, שלה, או לו, יש הפוטנציאל הגדול ביותר לשלוח את טראמפ הביתה (או לבית-הכלא) בשנה הבאה.

לקראת הבחירות לנשיאות בנובמבר 2020, מצפים הדמוקרטים, לאו דווקא בכליון עיניים, לעימות בין-דורי ולמחלוקות אידיאולוגיות בשורותיהם. הגווארדיה הוותיקה - ברני סנדרס, אליזבת וורן וג'ו ביידן, שלושתם בעשור השביעי של חייהם - מול הגווארדיה הצעירה (חלק מהמועמדים בני פחות מ-40). ה"סוציאליסטים", שמאלנים אם תרצו, נגד ה"פרגמטים". מתנגדי הכיבוש הישראלי לעומת אלה שמבינים את רגישויותיה הביטחוניות של ישראל.

מחלוקות כאלה או אחרות צצות בכל אחת משתי המפלגות הגדולות כל ארבע שנים, כאשר הבחירות המקדימות מתחילות לתפוס תאוצה. אבל דמוקרטים רבים מאמינים, שבתהליך הפריימריז של מפלגתם ב-2019-20, לא ירשו הבוחרים לעצמם ליהנות מהמותרות של הצבעה בעד מתמודד מסוים רק מפני שהוא מוצא חן בעיניהם. לא יהיה די בכך שהבוחר יזדהה עם האידיאולוגיה שמקדם מועמד א', או שהבוחרת תסמוך על הניסיון שצבר מועמד ב' בעשרות שנות כהונה בקונגרס.

לא, לא הפעם. בבחירות המקדימות האלה אמת המידה היחידה של דמוקרטים רבים תהיה היכולת החזויה של המתמודד הנבחר להשכיב את טראמפ על הקרשים (הווירטואליים) בעימותים הטלוויזיוניים עמו בשנה הבאה, ולעקור אותו מהלשכה הסגלגלה בעוד שנה וחצי. כל השאר לא חשוב. צעיר או זקנה; משפטנית שחורה או הומו שיצא מהארון; סגן נשיא לשעבר או מי שהיה ראש עיריית ניו-יורק - העיקר שהמועמד/ת הדמוקרטי/ת לנשיאות יוכל/ תוכל לספק את הסחורה, כלומר להיפטר מהנשיא המכהן. מי יהיה המשיח הדמוקרטי? זה יהיה המתמודד שישכנע את הבוחרים הדמוקרטים, כי הוא האנטי-טראמפ שהם מייחלים לו.

זה מה שחברי הבייס הדמוקרטי רוצים, ובהחלט לא רק הם. יש הרבה משטמה לטראמפ בשטח, והסקרים מאששים זאת. טראמפ מוסיף להיות אחד מהנשיאים הכי פחות פופולריים בתולדות ארה"ב מפני ששלוש השנים שחלפו צרבו בתודעה הציבורית את דימויו כבריון מכור לטוויטר, אדם לא ישר, בלתי יציב ונרקיסיסטי, כדברי האנליסט השמרני צ'רלס סייקס, ששוטם את טראמפ בדיוק כמו הליברלים השרופים ביותר (והוא, אגב, רחוק מלהיות השמרן היחיד שחש כך).

התוצאה היא, ש-57% מהאמריקאים הצהירו כי הם בהחלט לא יצביעו בעד טראמפ ב-2020. הוא היה מפסיד למועמד הדמוקרטי הפונטציאלי ביידן בכל מדינות המפתח, ובמקרים רבים בשיעורים דו-ספרתיים, לו הבחירות היו נערכות עתה. למעשה, הסקרים מראים שהוא היה נופל שדוד גם לרגלי כמה מהמועמדים הדמוקרטים המרכזיים, לרבות אליזבת וורן ה"סוציאליסטית" ופיט בוטג'ג', בן 38 וההומו המוצהר הראשון שרץ לנשיאות.

ולמרות זאת, טראמפ עדיין עלול לנצח ב-2020, בין היתר מפני שמתמודדים דמוקרטים, בלהיטותם להוכיח את טהרנותם הרעיונית ואת היותם ההיפוך המושלם של טראמפ, עלולים לגלוש - ולעיתים גולשים - למחוזות התמהונות. הם משמיעים הכרזות אקסצנטריות, שמאלניות מדי, ליברליות מדי. הם שוכחים שלמרות ההתבטאויות הקיצוניות של מחוקקים דמוקרטים מסוימים בבית-הנבחרים, כאילהאן עומאר או ראשידה טלאיב (לאו דווקא בנושאים שקשורים בישראל), רוב הדמוקרטים מגדירים עצמם מתונים. נכון, הם שונאים את טראמפ אבל הם אינם שמאלנים שרופים.

סייקס מספר כי כותב שמרני ידוע, ג'ורג' וויל (שפרש מהמפלגה הרפובליקאית בגלל איבתו לטראמפ) נוהג לשאת עמו פתק קטן ובו ציטוטים מהתבטאויות של דמוקרטים, התבטאויות שהניעו את הציבור האמריקאי לומר: "האנשים האלה מוזרים. הם אינם מדברים על נושאים שקרובים ללבי". כדברי וויל: "האזרחים שומעים את הדברים והם אומרים, כל אחד לחוד: אני לא בעד זה".

ובכל זאת, מתמודדים דמוקרטים על הנשיאות יצאו בהצהרות שסחררו את ראשיהם של דמוקרטים מן השורה: טרוריסטים בעלי אזרחות אמריקאית, שמרצים עונש מאסר בכלא, צריכים ליהנות מזכות הצבעה בבחירות; להוציא אל מחוץ לחוק את החברות הפרטיות לביטוח רפואי; לתת שילומים לאזרחים שחורים בגין עוולות העבדות שנגרמו לאבות אבותיהם וכך הלאה וכך הלאה.

זה יהיה מבחנם הגדול של 20 המתמודדים הדמוקרטים בעימותים היום, מחר ואלה שיבואו בשבועות ובחודשים הקרובים: איך להתבדל בלי להסתמן כקיצונים שמאלניים? איך להפגין נחישות במאבק נגד טראמפ בלי להצטייר כדון קישוט? איך למתוח ביקורת על המתמודדים האחרים בלי שהעימות יראה כמו כיתת יורים מעגלית שקוטלת את כל חבריה? טראמפ השפיל ללא רחם את המתמודדים הרפובליקאים האחרים בעימותים ב-2016 ("תראו את ג'ב בוש, אין לו טיפת אנרגיה") וזה עבר לו בשלום. אבל רוב העולם אינו טראמפ. מה שהאיש הזה יכול להרשות לעצמו אחרים אינם יכולים. לא הוגן, מרתיח אפילו, אבל זו המציאות שנכפית על המתמודדים הדמוקרטים היום ומחר.

יהיה צפוף, צפוף מאוד על בימת האולם שבו ייערכו העימותים. 25 דמוקרטים נרשמו כחוק למירוץ לנשיאות. 20 עמדו בקריטריונים שנדרשו כדי להשתתף באירוע והמפלגה הדמוקרטית נאלצה לערוך שני עימותים כדי לתת לכל מתמודד לפחות כמה דקות חשיפה. אבל גם בעימות שבו משתתפים 10 אנשים, החשיפה תהיה מינימלית. כל מתמודד יצטרך למצוא גימיק כדי להתבדל, להתבלט, ולטעת בציבור האמריקאי רצון לשמוע ממנו/ה יותר. רק מעטים יצליחו. חבורת המתמודדים תצטמק בהדרגה.

עוד לפני העימות הראשון מצביעים הסקרים על השביעייה המובילה: בראש צועד ג'ו ביידן, סגן הנשיא לשעבר עם תמיכה בשיעור 34%-38%. במקום השני ניצב הסנטור ברני סנדרס ("דמוקרט סוציאליסט", כהגדרתו) עם תמיכה של 27%. במקום השלישי, הרחק מאחוריו, נמצאת הסנטורית אליזבת וורן, ענקית אינטלקטואלית שהפיקה עשרות ניירות עמדה על רוב הסוגיות שעומדות על הפרק ("יש לי תכנית לזה", היא אחת מסיסמאות הבחירות שלה), עם 14%.

במקום הרביעי: קאמלה האריס, משפטנית שחורה, עם לשון חריפה ומזג תוקפני; אולי המתמודדת היחידה שעשויה לרסק את טראמפ בעימות פנים אל פנים, עם 7%. במקום החמישי - פיט בוטג'ג', ראש עיריית סאות-בנד, אינדיאנה, לשעבר לוחם בעיראק, והומו מוצהר, עם 6% תמיכה. במקום השישי: קורי בוקר, לשעבר ראש עיריית נוארק, ניו-ג'רזי, שהצליח לקנות לו שם בהתבטאויות קיצוניות נגד שדולת בעלי הנשקים (NRA), שעלולות לשלהב את הפלחים הליברליים בבייס הדמוקרטי, אבל להרחיק דמוקרטים מתונים, עם 3% תמיכה. במקום השביעי, בטו אורורק, פוליטיקאי כריזמטי, שכמעט הביס את סנטור טד קרוז בבחירות לסנט בטקסאס הרפובליקאית ב-2018, עם 1% תמיכה (7% על פי סקר אחר).

התמיכה בכל המתמודדים האחרים נעה בין 0% ל-1%. לכן כדאי להתמקד בשמות למעלה ולזכור אותם: אחד מהם יהיה המועמד הדמוקרטי לנשיאות עם סיכוי בהחלט לא רע להיכנס לבית הלבן בינואר 2021. הכסף החכם אומר שזה יהיה ג'ו ביידן, אבל הכסף החכם גם אמר לפני שלוש שנים שהילארי קלינטון תהיה נשיאת ארה"ב ותראו איפה היא ואיפה דונלד טראמפ.

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"