גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא מוכנה באופן עקרוני להפסיד כסף": מנכ"לית הולמס פלייס סוגרת מועדוני כושר בלי היסוס

מנכ"לית רשת הולמס פלייס, קרן שתוי, באופן עקרוני לא מוכנה להפסיד כסף ולא תהסס לסגור מועדון ● בראיון ל"גלובס" היא מספרת על פוטנציאל הצמיחה בפריפריה, ומסבירה מדוע הרשת מתמקדת במועדונים משפחתיים, ולמה גם במקרה של מיתון הרשת תיפגע פחות מהמתחרים

קרן שתוי, מנכ"לית רשת הולמס פלייס / צילום: יוני רייף
קרן שתוי, מנכ"לית רשת הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

ענף הכושר והבריאות צומח בשנים האחרונות בקצב גבוה למדי, בכל העולם וגם בישראל. הכנסות שוק הכושר המקומי מתקרבות לכ-4 מיליארד שקל בשנה (כ-3.7 מיליארד שקל ב-2018), לאחר צמיחה ממוצעת של כ-7% בשנה בשנים האחרונות. בישראל פועלים כיום כ-3,700 אתרים שונים הקשורים לענף, ביניהם כ-2,000 מכוני כושר, כ-1,000 חדרי ואולמות סטודיו שונים, וכ-400 מועדוני "קאנטרי קלאב" המיועדים בעיקר למשפחות. הצמיחה המתמשכת בענף מספקת רוח גבית חזקה לעסקים שונים הקשורים לתחום הכושר והבריאות, ביניהם רשת "הולמס פלייס " שמניותיה נסחרות בבורסה בת"א.

הולמס פלייס, אותה מובילה המנכ"לית קרן שתוי, היא חלק מקבוצת הולמס פלייס העולמית שנוסדה לפני 38 שנים בלונדון. הרשת מחזיקה כיום 44 מועדונים בארץ הפועלים באמצעות ארבעה מותגים המיועדים לקהלים שונים: פרימיום (מועדונים הפונים לקהל אמיד ומבוגר יחסית), פמילי (משפחות), אנרג'י (צעירים) ואייקון (מותג ה"לואו קוסט" של הרשת). בסך הכל יש לחברה יותר מ-130 אלף מנויים, לעומת כ-122 אלף בסוף 2018 וכ-111 אלף בסוף 2017.

"אנחנו נהנים כמובן מהמגמה של התרחבות העוסקים בכושר גופני והגברת המודעות לבריאות ומראה חיצוני משנה לשנה. כיום אנחנו רואים במועדונים שלנו ציבורים, כמו אנשים מבוגרים מאוד או ילדים, שבעבר לא היו עוסקים בכושר. לילדים למשל אנחנו מציעים היום חוגים שונים בשעות אחרי הצהריים, בהם המועדונים שלנו ריקים יחסית. בדרך זו אנחנו כמובן גם מגדילים את החשיפה למועדונים לילדים ונוער", אומרת שתוי בראיון ל"גלובס".

"אנחנו לא רואים כיום סיבה שהשוק הזה לא ימשיך לצמוח, בארץ ובעולם, גם בשנים הקרובות. שוק הכושר והלייף-סטייל צפוי להמשיך לצמוח מעבר לצמיחת התוצר כמעט בכל מדינה בעולם, בכל הסגמנטים שלו - החל מהפרימיום ועד למועדונים הזולים יותר".

בהולמס פלייס שולטת קרן גרין לנטרן של יוסף אליאש, דני בן-רעי וריצ'י הנטר (25.5%) לצד משפחת פישר, הבעלים של הולמס פלייס העולמית (כ-20%). החזקות משמעותיות בהון יש גם לבית ההשקעות אלטשולר שחם (כ-20%), פועלים שוקי הון (11.5%) ומוטי בן-משה (9.6%). הראל מחזיקה בכ-5.5% כך ש"הציבור" נותר עם כ-8% בלבד. מניית החברה סובלת לפיכך מ"המחלה" של הרבה מאוד חברות שנסחרות בת"א - סחירות דלילה מאוד, כלומר מחזורי מסחר נמוכים במיוחד.

הולמס פלייס נסחרת בשווי של כ-300 מיליון שקל לאחר עלייה של כ-15% במניה בשנה האחרונה אך ללא שינוי מאז הצטרפה למועדון החברות הציבוריות לפני כשנה וחצי (בדצמבר 2017). אז ביצעה החברה הנפקת מניות - לא לפני שנדרשה לחתוך עשרות אחוזים מהשווי המבוקש - וגייסה כ-62 מיליון שקל לקופתה, לצד הצעת מכר של בעלי השליטה בהיקף של כ-32 מיליון שקל.

הפגישה עם שתוי נערכה בתחילת השבוע במועדון "אייקון" של החברה בראשון לציון בשעות הבוקר. שטח המועדון, שפעל עד לאחרונה תחת המותג "אנרג'י", קוצץ בכחצי לפני מספר חודשים והוא עבר לפעול תחת תת המותג הזול יותר שמכוון לצעירים (תשלום חודשי של 149 שקל לעומת 360-400 שקל במועדוני הפרימיום ו-250-300 שקל במועדוני אנרג'י).

"נקלענו לסיטואציה תחרותית מורכבת במיקום זה והחלטנו לשנות את הפורמט. זה מעיד, בין השאר, על הגמישות הרבה שיש לנו כרשת וחתך מאוד משמעותית את עלויות התפעול. את המועדון הזה אנחנו יכולים לתפעל עם שניים-שלושה עובדים בלבד מכיוון שכמעט הכל כאן אוטומטי ודיגיטלי", אומרת שתוי.

"ביותר מחצי מהערים עדיין אין לנו נוכחות"

"בארץ יש היום כ-2,000 מכוני כושר אבל מרביתם קטנים הרבה יותר ולא פועלים תחת רשתות. אנחנו מציעים חוויה אחרת לגמרי. מועדוני הולמס פלייס מיועדים לקהל אמיד יחסית, אחוז הנטישה שלהם הוא הכי נמוך. אנחנו לא בונים יותר מועדונים כאלה. אם נוצרת הזדמנות אנחנו קונים אחד כזה, כמו למשל מועדון זאוס ברמת גן או זאוס בראשון לציון שאנחנו עומדים לרכוש בקרוב כפי הנראה".

למה אתם כבר לא מקימים כאלה מועדונים?

"הגענו למסקנה שעדיף לנו להשקיע בהקמת מועדוני פמילי בשטח של כ-10 דונם. להקים מועדון פמילי מאפס זו השקעה של 25-35 מיליון שקל והוא צריך להיות ממוקם בתוך אוכלוסייה מאוד חזקה מכיוון שהתשלום החודשי גבוה יחסית. מועדוני הפמילי נבנים בשיטת BOT, כלומר העירייה מפרסמת מכרז, אם אנחנו זוכים בו, כמו בכפר סבא וחדרה לאחרונה, אז אנחנו מפעילים את המועדון למשך תקופה של 20-25 שנה לאחר ההקמה. אנחנו משקיעים בהקמה של מועדון כזה והבאתו לסטנדרט שלנו 5-7 מיליון שקל ולאחר מכן משלמים דמי שכירות שנתיים לתקופה ארוכה".

ומה העלות החודשית למנוי במועדון פמילי?

"לבודד זה 300-350 שקל ולמשפחה של ארבע נפשות 700-750 שקל. באייקון, פורמט הלואו קוסט של החברה, עלויות התפעול נמוכות משמעותית לעומת המועדונים האחרים, מכיוון שכמו שאמרתי, כמעט הכל מתופעל עצמאית על ידי הלקוח. לכן, קל באופן יחסי להגיע לרווחיות בפורמט הזה".

שתוי מעריכה כי פוטנציאל הצמיחה של הרשת עדיין רחוק ממיצוי. "היום אנחנו מנהלים 44 מועדונים כשהצפי שלנו הוא להגיע לכ-70-80 לפחות בתוך מספר שנים, וייתכן שגם נגיע לכ-100 מועדונים".

זה בהנחה שלא יגיע מיתון או משבר שיכולים לפגוע בכם באורח קשה, בעיקר במועדוני הפרימיום והפמילי.

"זה תמיד יכול לקרות. אבל גם אם יגיע אירוע מאקרו שלילי, אנחנו ניפגע פחות מהמתחרים כי אנחנו יעילים הרבה יותר. דרך אגב, יש הרבה מועדוני כושר בארץ שנסגרים כל הזמן. אנשים חושבים שקל ופשוט להרוויח כסף בעסק הזה של ניהול מועדוני כושר אבל זה ממש לא ככה. אתה חייב להשגיח ממש מקרוב על כל הוצאה, קטנה כגדולה. גם בתקופה של מיתון הולמס פלייס לא תקרוס. אנחנו לא חוששים מזה.

"יש לנו פוטנציאל גדילה מאוד משמעותי. ביותר מחצי מהערים בישראל עדיין אין לנו נוכחות, בעיקר בפריפריה. כבר התחלנו לפעול בערים החזקות ששם יש אוכלוסיות חזקות יותר עם הכנסה פנויה ועכשיו אנחנו מתפרסים לאט ובזהירות לפריפריה, לערים כמו אשקלון, נהריה, מעלות ורמלה".

בדרך כלל במקומות כאלה היחס ללקוחות הוא מאוד אישי. יהיה לכם לא פשוט להעביר אנשים למועדונים שלכם.

"אנחנו עושים את זה בהצלחה. אדם נקשר כמובן גם למקום ולאווירה, ואת זה אנחנו מספקים בגדול, אבל גם לאנשים, הרבה פעמים חברים, שמתאמנים ביחד. אנחנו מקפידים לייצר את הקשר האישי דרך כמה ערוצים, בין השאר שיעורי סטודיו, חוגים ואפליקציה ייעודית המאפשרת לחברים שלך לדעת שהגעת להתאמן במועדון. אנחנו מביאים בשורה לפריפריה, רמה אחרת של מקצוענות ואיכות".

"מנהל טוב צריך לקום כל בוקר בחרדה"

את הרבעון הראשון של 2019 סיימה הולמס פלייס עם הכנסות של כ-101 מיליון שקל, עלייה של 7.5% לעומת הרבעון המקביל ב-2018. כניסת תקן 16 IFRS (העוסק בחכירות) השפיע לטובה על שורת רווח התפעולי של החברה שזינק בכ-150% לכ-12 מיליון שקל (ללא התקן החדש היה הרווח התפעולי צומח ב-32% "בלבד"). ה-EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) קפץ מ-11.7 מיליון שקל לכ-33.6 מיליון שקל בעקבות התקן החדש (כ-13 מיליון שקל ללא התקן). בשורה התחתונה רשמה החברה רווח נקי של 3.3 מיליון שקל לעומת כ-1.3 מיליון שקל ברבעון המקביל.

"אנחנו עוברים לצמיחה מואצת מתוך כוונה להגיע ל-EBITDA שנתי של כ-100 מיליון שקל בתוך ארבע-חמש שנים, כלומר עד 2022-2023. זאת לעומת קצת יותר מ-50 מיליון שקל ב-2018. נגיע לשם כשהרשת תמנה 70 מועדונים בערך. זאת באמצעות צמיחה ושיפור במועדונים הקיימים, צמיחה אורגנית כלומר המשך פתיחה של עוד מועדונים, וצמיחה באמצעות רכישות נוספות. הרבה מועדונים שלנו עובדים כיום בתפוסה מלאה", אומרת שתוי.

למה הכוונה "תפוסה מלאה"? אם אני למשל רוצה להצטרף למועדון כזה אני לא יכול ?

"תפוסה מלאה זה אומר 4,500-5,000 לקוחות במועדון הולמס פלייס. אבל צריך להבין שבתעשייה הזאת יש תחלופה גבוהה יחסית. גם במועדון מלא אנשים עוזבים במהלך החודש כך שכל הזמן מתפנים מקומות ויש מצטרפים חדשים".

"לצד הכוונה שלנו לפתוח עוד שלושה מועדוני פמילי בשנים הקרובות, בחדרה, בכפר סבא ובהרצליה, שצפויים להוסיף 25-35 מיליון שקל ל-EBITDA השנתית בטווח הארוך אנחנו כל הזמן מחפשים מיקומים חדשים למועדוני אייקון. במהלך הרבעון הראשון של השנה פתחנו ארבעה מועדונים ויש לנו כוונה לפתוח עד לסוף השנה עוד ארבעה עד שישה מועדוני אייקון נוספים. בכל מועדון כזה אנחנו משקיעים 2-3 מיליון שקל בהקמה, הוא מגיע לתפוסה מלאה בדרך כלל בתוך שנה ותורם 1-2 מיליון שקל ל-EBITDA בטווח הארוך".

הולמס פלייס פועלת במודל הוצאות רזה יחסית, ולכן לא נזקקת להלוואות או גיוסי אג"ח אלא מקימה את המועדונים החדשים מהתזרים השוטף. "אין לנו בעלות על נדל"ן. במועדוני הפמילי אנחנו משקיעים 5-7 מיליון שקל בהקמה של כל אחד. יש לנו הסכם שכירות ארוך טווח מול העירייה ובמועדונים אחרים אנחנו פועלים מול חברות הנדל"ן המניב כמו מליסרון, גזית גלוב או עזריאלי", אומרת שתוי.

היו לכם בשנתיים האחרונות מצבים שנאלצתם לסגור מועדונים?

"כן. אני באופן עקרוני לא מוכנה להפסיד כסף. אם אנחנו מגיעים לסיטואציה שמועדון עלול להפסיד כסף אנחנו סוגרים ומשנים כיוון. באשדוד זה קרה פעמיים. הסתיים הסכם שכירות במועדון גו אקטיב ובעל הנכס ביקש שכר דירה מוגזם, לא הסכמנו לזה, סגרנו ופתחנו ממול מועדון אייקון שעובד נהדר. סגרנו גם מועדון ביהוד וברחוב הירקון בתל-אביב בגלל שהוא לא הרוויח כסף, והעברנו את הלקוחות למועדון שלנו בדיזינגוף".

הולמס פלייס נהנית מהגידול במהיר יחסית באוכלוסייה בישראל לצד מצבה המשופר של הכלכלה המקומית. מנגד, החברה צריכה להתמודד עם תחרות מכיוונים רבים כמו מכשירים וציוד ביתי, עמדות אימון בפארקים וגנים עירוניים, ומועדונים אחרים (גרייט שייפ, סטודיו סי, ספייס, פרופיט - שתי האחרונות פועלות בפורמט של "לואו קוסט").

את חוששת מכניסה של רשתות בינלאומיות נוספות לארץ?

"אני תמיד חוששת. מנהל טוב צריך לקום כל בוקר בחרדה. יש לנו כ-2,700 עובדים שכירים כך שהאחריות מאוד גדולה. אבל, השוק פה קטן יחסית וגם די רווי. יש פורמט חדש של סטודיו קטן על בסיס אימונים חד פעמיים ממוקדים שתופס בעולם ויכול להיות שניכנס אליו. יש סניף חדש בנמל תל-אביב של רשת בשם F45 שנפתח לאחרונה, אבל זה פורמט פרימיום מאוד מוגבל ולכן אנחנו לא חושבים שזה עלול לסכן אותנו". 

עוד כתבות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?