גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מאלצת הודו את נסטלה ויוניליבר לאסוף את האריזות המשומשות של מוצריהן

חוק חדש שנועד להתמודד עם הזיהום הסביבתי שנוצר בעקבות שימוש באריזות פלסטיק שאינן ניתנות למיחזור, גורם לענקיות מוצרי הצריכה המערביות לחפש דרכים יצירתיות כדי לענות על הדרישות

שקיות הנודלס הפופולריות של נסטלה בהודו /  צילום: רויטרס, Amit Dave
שקיות הנודלס הפופולריות של נסטלה בהודו / צילום: רויטרס, Amit Dave

דור שלם של הודים גדל על מותג אטריות האינסטנט מאגי (Maggi), שמניב אחד מכל ארבעה דולרים שנסטלה מרוויחה בהודו. אך המארז, שאינו ניתן למיחזור, הפך לבעיה גדולה - גם להודו וגם לנסטלה.

אריזות מאגי צהובות ופסולת פלסטיק אחרת מזהמות באופן גובר את העיר מוסורי שלמרגלות הרי ההימלאיה, וגם את הודו כולה. כעת הפכו אריזות מאגי - לצד שקיות צ'יפס, עטיפות ממתקים ושקיקי שמפו - ליעד של חוקים חדשים בהודו, שמאלצים את חברות מוצרי הצריכה להתמודד עם הפסולת שיוצרים מוצריהן.

למרות שכמות פסולת הפלסטיק היומית שמייצר ההודי הממוצע נמוכה בהרבה משל האמריקאי הממוצע, היא זינקה ב-69% בשנים 2015-2018, על-פי אומדני הממשלה. בכל רחבי הודו, המזבלות עולות על גדותיהן, ומערכות הביוב פקוקות בפסולת פלסטיק.

בעיה מפלסטיק

תקנות מחמירות

כדי להתמודד עם הבעיה, השיקה הודו תקנות חדשות מהמחמירות בעולם על פלסטיק לשימוש חד-פעמי, שמאלצות את החברות לאסוף אריזות שמושלכות לעתים קרובות כפסולת.

מהלכיה של הודו ננקטים במסגרת מדיניות היד הקשה רחבת ההיקף שנוקטים רגולטורים ברחבי העולם בסוגיית הפלסטיק לשימוש חד-פעמי שגורם נזק בלתי הפיך ליצורים חיים בים וביבשה כאחד.

במשך עשרות שנים ייצרו חברות מוצרי הצריכה מיליארדי מארזים למוצרים שונים שאינם ניתנים למיחזור, תוך התעלמות מהטיפול בהם. כעת הן חוששות מאוד מאיום הקנסות או מאיסור גורף על שימוש במארזים ששיחקו תפקיד קריטי בהצלחתן בהודו. החברות מקוות שהצמיחה בהודו - שעומדת להדיח ב-2022 את סין מהמקום הראשון ברשימת המדינות המאוכלסות ביותר בעולם - תקזז את הירידה במכירות במדינות המערב.

בעיה עולמית

מארזים שאינם ניתנים למיחזור הם בעיה עולמית, אך במדינות שניהול הפסולת שלהן גרוע מדובר בבעיה חריפה במיוחד. משקי-בית הודים רבים אינם נהנים משירות איסוף אשפה קבוע, ולכן הם שורפים אשפה או משליכים אותה בצדי הדרך. מרבית האשפה מוצאת את דרכה לנתיבי מים. 90% מהפלסטיק שנמצא באוקיאנוסים בעולם מגיע אליהם מעשרה נהרות, על-פי מחקר מ-2017 שהתפרסם בכתב-העת "Environmental Science & Technology". שמונה מהנהרות האלה נמצאים באסיה, ושניים מהם עוברים דרך הודו.

במדינות השווקים המתעוררים נמכרים לעתים קרובות מוצרים כמו שמפו וחומרי ניקוי בשקיקים של מנה אחת, בדומה לשקיק הקטשופ שמגיע יחד עם מנת צ'יפס מהמסעדה. השקיקים ה"רב-שכבתיים" הגמישים מגינים על המוצר מטמפרטורות קיצוניות ומזיהום, ומה שחשוב יותר נמכרים במחיר שאותו יכולים להרשות לעצמם צרכנים עניים.

80% ממכירות השמפו

שקיקי מנה יחידה מהווים יותר מ-80% ממכירות השמפו בהודו, אינדונזיה והפיליפינים, על-פי נתוני יורומוניטור. אך בדומה למארזי מאגי, מארז כזה מורכב מסוגי פלסטיק שונים ומחומרים כמו אלומיניום. עקב כך לא ניתן למחזר את המארזים האלה, והם אינם מעוררים עניין בקרב מלקטי הפסולת בהודו, שמחטטים באשפה כדי למצוא מארזים שניתנים למיחזור ושאותם אפשר למכור.

לפני שלוש שנים הודיעה ממשלת הודו כי ב-2018 היא תטיל איסור על מארזים רב-שכבתיים, והודעתה זרעה בהלה בכל רחבי התעשייה.

קונסורציום של חברות - כולל נסטלה, פפסי ויצרנית מנטוס Perfetti Van Melle - ניסה במשך חודשים ארוכים לפתח חלופה שניתנת למיחזור. לאחר שכשלו המאמצים, החליט הקונסורציום לאמץ גישה חדשה.

באמצעות הצגות רחוב וסדנאות, הכשירו החברות האלה 1,500 אוספי אשפה בשמונה ערים בזיהוי ואיסוף מארזים רב-שכבתיים, כאשר התשלום לאותם אוספי אשפה התבסס על כמות האשפה שאספו. במסגרת תוכנית הפיילוט נאספו 680 טון אשפה בתוך שלושה חודשים.

אוספות חזרה

במרץ 2018 שינתה ניו דלהי את החוק כדי לאפשר מכירת מארזים רב-שכבתיים. התנאי הוא שהחברות חייבות לאסוף חזרה מארזים בנפח מקביל לכמות נפח המארזים שהן מוכרות, ולמצוא להם שימושים אחרים כמו שליחתם למפעלי מלט שבהם הם משמשים כדלק.

זה ממריץ את נסטלה, וגם חברות אחרות, לשכור את שירותיהם של עסקים, ארגונים לא-ממשלתיים וגופי ממשל מקומיים לאיסוף מארזים. החברות חייבות לאסוף 100% מהמארזים הרב-שכבתיים שלהן עד סוף השנה הבאה. מחצית האתגר היא לגרום למשקי הבית למיין את האשפה במקום להשליך את כולה לאותו הפח.

במוסורי שולחת נסטלה נציגים מדלת לדלת כדי ללמד את התושבים כיצד לטפל באופן נכון באשפה, וגם מממנת מבצעי איסוף מארזי פלסטיק. החברה מתכננת לנקוט מהלכים דומים גם במקומות אחרים .

בבנגלור החלה יוניליבר לשלם לחברת ניהול פסולת תמורת איסוף מארזים רב-שכבתיים ממשרדים ומבנייני דירות.

במתחם משרדים רחב שבו עובדים 60 אלף אנשים עבור חברות כמו מורגן סטנלי וקאפג'מיני, ממיינים אנשי סאהאס בכל בוקר את שקיות האשפה היבשה. לאחר שהם שולפים מהן פריטים כמו בקבוקים, פחיות משקה וחתיכות קרטון גדולות, נשלחת האשפה למפעל בשולי העיר, שבו מוציאים העובדים ידנית את המארזים הרב-שכבתיים מהמסוע שעליו מונחת האשפה. לאחר מכן מובלים המארזים הרב-שכבתיים במשאיות לכבשן שנמצא במרחק של 600 ק"מ ושבו הם משמשים כדלק.

הובלת מארזי פלסטיק למרחקים ארוכים במשאיות כדי לשרוף אותם פוגעת גם היא בסביבה, לדברי מדהאווי פורוהיט, מנהלת קיימות מארזים באסיה של יוניליבר. עם זאת, היא מוסיפה כי זה עדיין עדיף על מהשלכתם של מארזים אלה למטמנות אשפה.

איסוף מארזים מבנייני משרדים ומגורים שבהם כבר מתבצעת הפרדת אשפה היא משימה קלה. האתגר הגדול יותר הוא כיצד לצמצם את כמות האשפה ולשפר את הפרדת האשפה במשקי-הבית.

קורס בבית הספר

יוניליבר פיתחה קורס בן ארבעה שבועות בשם "ספארי פלסטיק" עבור בתי ספר, שבאמצעותו היא מסבירה את יתרונות הפרדת האשפה ומיחזורה. כמו כ, החברה מפעילה מאמצי לובינג בקרב פקידי מערכת החינוך להכליל במערכת הלימודים את הפרדת ומיחזור האשפה, בתקווה שהילדים ישפיעו על הוריהם.

למרות מאמצים אלה, מאשימים חלק מפקידי הממשלה את החברות בהתנהלות איטית מדי.

מנהלי חברות אומרים כי יעד איסוף 100% ממארזי הפלסטיק הרב-שכבתיים ב-2020 אינו ריאלי, וכי אין מספיק פרטים על יישום התקנה.

בעוד נפח האשפה הולך ותופח, והעלויות הולכות ומאמירות, מנסות החברות להרוויח כסף מהאשפה שהן אוספות. חלק מהן מחפשות שימושים אחרים למארזים, כמו בסלילת כבישים או ייצור רהיטים. חלקן מנסות לייצר מארזים שמורכבים מסוג אחד בלבד של פלסטיק כדי שניתן יהיה למחזרם.

יוניליבר פתחה באינדונזיה מפעל ניסיוני למיחזור שקיקים באמצעות טכנולוגיה שמשמשת למיחזור רכיבי פלסטיק של מכשירים אלקטרוניים.

גם נסטלה מתמקדת בתחום חינוך התושבים. כמו כן, החברה החלה להריץ פרסומות ברדיו ובעיתונים, כדי להניא את התושבים מהשלכת אשפה ולעודד את הפרדת האשפה.

המבקרים טוענים כי התוכנית במוסורי היא טיפה אחת בים, וכי במרבית הערים ההודיות לא ניתן לערוך קמפיין מדלת-לדלת.

נסטלה מעריכה כי אספה כמות אשפה שמקבילה ליותר מ-20% מהמארזים הרב-שכבתיים שמכרה בהודו אשתקד. כדי לעמוד ביעד מאת האחוזים שקבעה הממשלה בשנה הבאה, תצטרך נסטלה להרחיב משמעותית את מאמציה.

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים