גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם צניחת קסטרו הופכת אותה להזדמנות השקעה?

האינדיקטור המוביל בניתוח פיננסי של קמעונאים הוא השינוי במכירות החנויות הזהות - אלה שפעלו תקופה מלאה גם בשנה שעברה ● כשמביטים בפרמטר הזה בדוחות של קסטרו, התמונה מטרידה

בשבוע שעבר, בערב יום שישי, הזדמן לי לצפות בכתבה בטלוויזיה על חברת קסטרו, ששודרה בחדשות 12. זאת לא כתבה טיפוסית למהדורה האמורה, אבל אם הבנתי נכון את מה שהיא שידרה, עלה ממנה המסר הבא: תעשיית האופנה במצוקה, ולכן זה אך טבעי שגם קסטרו הוותיקה נפגעה, אבל צניחת המניה - שאיבדה קרוב למחצית משוויה - מבטאת פאניקה של משקיעים קצרי ראייה. במלים אחרות: השפל הנוכחי אולי אלים, אבל הוא חלק אינהרנטי מהמחזוריות של עסקי האופנה.

המטוטלת לא תמיד חוזרת: באופן בסיסי, תחום האופנה וההלבשה הוא אכן מחזורי, שהרי מעבר לרגישותו הגבוהה למצב הכלכלי, טעמי הצרכן מתחלפים חדשות לבקרים, כך שלא אחת קורה שהחברה מגיבה באיחור לשינויים בדפוסי הצריכה - כלומר, מעדכנת בפיגור את קו המוצרים.

כשמביטים בנתונים הכספיים שקסטרו מציגה, ניתן לחשוב כי הפסדי הרבעון האחרון הם עניין זמני, שהרי החברה רשמה רווח נקי של 50 מיליון שקל רק לפני שנה. אז זאת בדיוק הנקודה, שלמרות הקונוטציה לתנועת המטוטלת, אינני משוכנע שבמקרה הזה היא מתאימה.

הסביבה מידרדרת, וזאת מגמה: יכולתי להתחיל מהסוף, ממספר חברות האופנה שנסגרו באחרונה, אבל הייתי רוצה לגעת דווקא בסיבה שהביאה לתוצאה העגומה. רבים מייחסים את ההידרדרות של רשתות האופנה להתפתחות המסחר האלקטרוני, אבל מה שמקשה לא פחות על החברות המקומיות, זו העובדה שהעולם נהפך לכפר גלובלי נגיש - וישראל היא פשוט מדינה יקרה. כמות הישראלים שיוצאים לחו"ל גדלה בצורה מונוטונית וחדה, אבל אם בעבר הם היו נוסעים בעיקר לטייל, אז עכשיו הם גם ממלאים בבגדים את המזוודה. 

זאת איננה "תחושה", או תובנה משיחות סלון בין חברים, אלא זוהי התמונה המצטיירת בבירור מהנתונים. ההוצאה הכספית של ישראלים בחו"ל (ראו תרשים) נסקה בשנים האחרונות בקצב של סדרה הנדסית - הרבה מעבר לגידול בצריכה הפרטית על הלבשה והנעלה. אם כך, נדמה לי שהמסקנה ברורה: הישראלים רוכשים חלק משמעותי מהמלתחה שלהם מחוץ לגבולות המדינה, והחלק הזה גדל משנה לשנה. נכון, ההוצאות בחו"ל לא מתייחסות רק למוצרי אופנה, אבל חלק ניכר מהן הוא על ביגוד והנעלה.

ירידה נמשכת ומדאיגה במכירות החנויות הזהות

האינדיקטור המוביל בניתוח פיננסי של קמעונאים, לא רק בתחום האופנה, זה הנתון של השינוי במכירות החנויות הזהות - אלה שפעלו תקופה מלאה גם בשנה שעברה. כשמביטים בפרמטר הזה בדוחות של קסטרו, התמונה בהחלט מטרידה, שכן רואים ירידה משמעותית וברורה זה תקופה ארוכה.

מדוע זה כל כך מטריד? משום שמעבר לפגיעה ברווחיות, הימשכות התופעה מצביעה על כך שעוצמת המותג נשחקה.

ההשוואה לרשת פוקס מפתה, אבל הסיטואציה שונה: גם פוקס חוותה בעבר תקופה מאתגרת וקשה, כך שהעובדה שהיא יצאה ממנה רווחית וחזקה, מספקת לקסטרו סיבה לאופטימיות ותקווה. יתרה מכך, קסטרו גם מיישמת את מה שפוקס בזמנו עשתה - רוכשת חברות כדי להגדיל את חלקה בעוגה.

מניית קסטרו לא זולה, לא אבסולוטית ולא בהשוואה

אז זה בדיוק העניין, שלעיתוי יש בהקשר הזה משמעות אדירה. אומר זאת באופן הבא: כשפוקס החליטה לגדול דרמטית באמצעות רכישות, היא הייתה הראשונה שקפצה לבריכה - כך שהיה בזה סיכון, אבל גם פוטנציאל מוחשי להפוך ל"גורילה" של התעשייה. כשקסטרו עושה זאת עתה, או ליתר דיוק לפני שנה - באמצעות רכישת קבוצת הודיס - זה נראה כמו תגובה מאוחרת, ומעמדה יחסית נחותה. אם תשוו למשל את עסקת הודיס לעסקאות שפוקס ביצעה, תגלו שהיא נעשתה ברמת תמחור נדיבה הרבה יותר - מה שכמובן מגביל את פוטנציאל ההשבחה.

צניחתה של מניית קסטרו מעלה באופן רפלקסיבי את התהייה הבאה: אולי קסטרו נחבטה יתר על המידה? קשה לי למצוא לכך אחיזה במספרים היבשים, שכן בכל מה שנוגע למכפילי הרווח היחסיים, הייתי אומר שהיא אפילו יקרה.

חשוב להדגיש כי לצורך החישוב התעלמתי לחלוטין מההפסדים ברבעון הראשון של השנה, כך שהבסיס למכפילים הוא שנת 2018 המלאה. בשולי הדברים הייתי מציין גם את הדבר הבא: החולשה ברבעון הראשון אפיינה את התעשייה כולה, אבל אצל קסטרו ההפסדים היו גבוהים בצורה חריגה, כך שהשימוש בשנת 2018 כמישור ייחוס אפילו מיטיב עמה.

הירידה במכירות בחנויות הזהות

גולף אטרקטיבית יותר להשקעה

בהשוואה לקסטרו, רמת התמחור של רשת האופנה גולף קיצונית בשמרנותה, שכן מכפיל הרווח התפעולי שלה הוא שליש מזה של הראשונה. האמת היא שעוצמת המסקנה חזקה עוד יותר. מדוע? משום שגולף מחזיקה את עדיקה, שהיא חברה סחירה, וגם מגזר כלי הבית שלה מרוויח ברמה סבירה.

אין לי כוונה להתיש אתכם בחישובים, אבל אם תנטרלו ממחיר השוק של גולף את שווי ההחזקה בעדיקה, תקבלו ערך של 55 מיליון שקל. בהינתן החוב הפיננסי סולו של גולף, הרי ששווי הפעילות של שני המגזרים העיקריים שלה מתכנס לכדי 67 מיליון שקל.

תחום ההלבשה אמנם הפסיד 9 מיליון שקל בשנת 2018, אבל מגזר כלי הבית הרוויח 19 מיליון שקל באותה תקופה, כך שהמתמטיקה פשוטה: פעילות כלי הבית של גולף מתומחרת במכפיל רווח תפעולי מגוחך של 3.5. מה לגבי ההפסדים במגזר ההלבשה? ההנחה שהוא לא ידמם לנצח, היא יותר מסבירה.

שורה תחתונה: גם כיום, לאחר הירידות החדות במניה, אינני סבור שמניית קסטרו זולה. אני חושב שגם פוקס וגם גולף עדיפות בהרבה כהשקעה. 

הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר מניות בלאומי שוקי הון, עובד בנק לאומי. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועליהם בלבד.

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע