גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתגרים חדשים, מנכ"לים חדשים: הבנקים כבר לא חייבים מנהל קלאסי מהעולם הישן

בימים אלה עומדים שלושת היו"רים של הבנקים הגדולים - הפועלים, לאומי ודיסקונט - בפני הדילמה הגדולה של מינוי מנכ"ל • מצד אחד יש הכרח במינוי מועמד שצמח בבנקאות ומכיר את המערכת הפיננסית, אבל הקידמה והשוק המשתנה עשויים להכריע דווקא לכיוון מנהלים שבאים עם ידע בחדשנות ● ניתוח "גלובס"

יו"ר דיסקונט שאול קוברינסקי, יו"ר הפועלים עודד ערן ויו"ר לאומי ד”ר סאמר חאג’ יחיא / צילום: איל יצהר, רון אלון, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
יו"ר דיסקונט שאול קוברינסקי, יו"ר הפועלים עודד ערן ויו"ר לאומי ד”ר סאמר חאג’ יחיא / צילום: איל יצהר, רון אלון, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בימים האחרונים עומד יו"ר בנק הפועלים עודד ערן בפני דילמה גדולה: האם להכריע על מינוי מנכ"ל שיבשר במידה רבה על כך שיהיה עוד ממה שיש בבנק הפועלים כבר עשור, לצד שמירה על יציבות עם החוזקות והחולשות שנלוות לכך; או שמא להכריע על מנכ"ל שיגיע מבחוץ, שינער ויזיז את הארגון, ושמגיע עם נדוניה ניהולית חיצונית.
הדילמה של ערן זהה לזו שעומדת בפני הקולגות-מתחרים שלו, בדיסקונט ובלאומי - גם הם נדרשים למצוא מנכ"ל חדש, בעיצומה של תקופת שינוי אדירה בכל מה שנוגע לתחום הבנקאות וללוויינים שלה.

המועמד המוביל לרשת את אריק פינטו, שהודיע על עזיבה באפריל האחרון, מבחינת ערן וחבריו לוועדת האיתור בבנק הפועלים, דליה לב ויעקב פאר, הוא דב קוטלר - אליו הם פנו לפני כחודש במטרה לעניינו במועמדות לתפקיד. גילוי זה עורר מאבקים יצריים אדירים בבנק ובסביבתו. גורמים רבים מעוניינים להשפיע על ועדת האיתור ולהביא לשינוי בהחלטה, או לכל הפחות לדחות את הישיבה המתוכננת להיום לאישור המינוי. בכל מקרה, נראה כי היו"ר ערן צפוי להכריע בנושא עוד קודם שהוא עצמו יועלה לבחירה מחדש, באסיפה הכללית של הבנק, עת יבקש מבעלי המניות בבנק לאשר לו כהונה נוספת.

הליך הבחירה בהפועלים נקלע לסערה אדירה בימים האחרונים. לחץ אדיר מופעל לטובת מינוי מועמד פנימי, והוא מלמד במידה רבה על השינויים שהתרחשו בשוק הבנקאות, ובעיקר על אלה שעתידים בשנים הקרובות, כשההתלבטויות של ערן לא מסתכמות רק בלחצים מפה ומשם. למעשה, קוטלר הוא המועמד היחיד ששמו עדיין מוזכר כמוביל שמחזיק בניסיון של הבנקאי-המנהל הקלאסי - לאחר שכבר ניהל בנק קטן, ובמסגרת זו היה מעורב בעבר בפעילויות אשראים מורכבות. יתר המועמדים המובילים לפי שעה לתפקיד בבנק הפועלים - וממה שידוע ומסתמן כנראה גם בדיסקונט ואולי אף בלאומי - אינם המועמדים הקלאסיים של פעם.

למה הכוונה? בעבר נהוג היה למנות לתפקיד מנכ"ל של בנק גדול כאלה שהיה להם ניסיון ממשי בתחום ליבה בבנק, בדגש על החטיבות העסקיות ו"לכל הפחות" החטיבות הקמעונאיות. עתה כבר ברור שלא מדובר בשורה הכרחית, כמו בעבר, בקורות החיים של הדור הבא של מנכ"לי הבנקים.

לא בנקאים קלאסיים? כבר לא חיסרון

נתחיל מהבחירה המסתמנת בדיסקונט, שם צפוי היום להתמנות למנכ"ל אורי לוין, במקומה של לילך אשר טופילסקי שהודיעה בחודש שעבר על עזיבה.

לוין אמנם מנהל בנק כיום, אך מדובר בשלוחה הישראלית של דיסקונט בניו יורק, ולא בבנק "רגיל" בישראל. קודם לכן הוא היה סמנכ"ל בכיר וראש החטיבה לתכנון, אסטרטגיה וכספים בבנק. הוא לא נחשב לבנקאי ותיק, ולא ניהל חטיבה קמעונאית או עסקית בישראל. למעשה, לוין חולק במשותף את הניסיון שיש לארז יוסף, מועמד פנימי בולט בבנק הפועלים, וכזה שנחשב לאחד המועדפים מטעם הגוורדיה הקיימת בבנק, כשהוא מכהן שם כמשנה למנכ"ל, COO (מנהל התפעול) והממונה על חטיבת אסטרטגיה, משאבים ותפעול.

גם בבנק לאומי נשמעים שמות שמוזכרים בהקשר פוטנציאלי למנכ"לות במקום רקפת רוסק עמינח, בהם חנן פרידמן או אבנר מנדלסון - גם הם לא נחשבים לבנקאים קלאסיים כבעבר; או קובי הבר, שמחזיק בניסיון בנקאי קלאסי, אך משמש כיום כמנכ"ל חברת הביטוח ביטוח ישיר.

בכל מקרה, המציאות הקיימת במרוץ למנכ"לות בשלושת הבנקים הגדולים מלמדת כי החשיבות של ניהול חטיבה עסקית פוחת. הגם שעדיין מדובר בתפקיד מרכזי מאוד, כנראה בגלל תזוזה אדירה שמתרחשת ושצפויה להמשיך ולקרות בתפקידים המרכזיים של מנכ"לי הבנקים, בעיקר בכפוף לטכנולוגיה המשתנה, ולחשיבות האדירה של מה שפעם נתפס כלא יותר מצנרת מוסרת של הענף: מערכות התשלומים.

בשנים האחרונות יצרו עולמות הפינטק, הטכנולוגיה העילית בתחומי הפיננסים, פוטנציאל שינוי אדיר בבנקאות בעולם וגם בארץ. זה נכון הן ביחס לנוכחות המקוונת של הבנקים בשירותים הבנקאיים "הרגילים", והן מבחינת יצירת עמדה תחרותית בעולמות חדשים שיכולים להזיז את הלקוח החוצה מהבנקים למתחרים זריזים וחדשים שלא היו קיימים עד לאחרונה.

השינוי האמור מורגש, למשל, בכל הקשור לממשקי התשלומים. בעבר הלא רחוק מדובר היה בעולמות שנתפסו כתשתית משעממת שמאפשרת את הפעילות הבנקאית - הצנרת, כאמור. אולם, בשנים האחרונות הצנרות הללו הפכו לאוטוסטרדות שמאיימות להשתלט על לקוחות.

כל זה מתרחש בעוד שהפועלים ולאומי מוצאים את עצמם ללא אחת מהחוזקות שפיתחו לאורך שנים רבות: חברות כרטיסי האשראי שהיו בבעלותם, ושהוכרחו למכור בעקבות הוראות חוק שטרום. כך, לא רק שהפועלים ולאומי נכנסים לעולם החדש והמשתנה עם אתגרים ניכרים כשיש להם הרבה מה לאבד, אלא שהם עושים זאת כשהכלים העיקריים שיצרו - ישראכרט ולאומי קארד (שהפכה לאחר מכירתה למקס) הפכו למתחרים ישירים.

האתגר: עמידה במורכבויות חדשות

הכיוונים האמורים מנחים את ועדות האיתור במינוי המנכ"לים הבאים של הבנקים כיום. עדות לכך ניתן למצוא בדגש שהפועלים ולאומי, כמו גם דיסקונט, שמו בשנים האחרונות על אפליקציות התשלומים (ביט, פפר פיי ופיייבוקס - בהתאמה). תחום זה, כמו גם הממשקים הדיגיטליים של הבנקאות הקיימת והמוכרת, בצל תחרות גוברת משלל גופים חיצוניים כגון המוסדיים ושוק ההון או פלטפורמות האשראי הדיגיטליות, וזאת בעולם שמשנה את זווית ההסתכלות ליותר צרכנית ונגישה לתזוזות של הציבור - משנה את המציאות בבנקים.

וכך, בכל מה שנוגע לבנקים לא מדובר עוד במנהלים שהם רק מנהלי הסיכונים הראשיים של הבנק אך שפחות חוששים מתחרות על צרכן הקצה, שבמידה רבה היה ועודו לקוח שבוי - כי אם מנהלים שצריכים לשמר ולחזק מותג ופלטפורמות תחרותיות, בעולם של תזוזות של לקוחות בהיקפים בעלי פוטנציאל אדיר מבעבר.
השינוי בנסיבות כבר מדריך את היו"רים.

מבחינתו של יו"ר הפועלים עודד ערן, כמו גם של מקביליו שאול קוברינסקי מדיסקונט וסאמר חאג’ יחיא מלאומי, ההתפתחויות הללו הם אתגר של ממש באיתור המנכ"ל הבא לכל אחד מהבנקים.

מבחינתם, וגם מבחינת כל מי שלא ייבחר, מדובר כבעבר בתפקיד שאחראי על ניהול של עובדים רבים, אף נראה שכיום נלוות לו מורכבויות נוספות - המצטרפות לאחריות על ניהול האשראי והפעילות מול ציבור הלקוחות והחטיבות הקמעונאיות.

במלים אחרות - השינוי האדיר שחל בשנים האחרונות, כזה שמשנה תעשייה שלמה וששם אותה במקום חדש - יצריך גם את היו"רים וגם את המנהלים העתידיים לשנות תפיסה.

האם זה מה שידריך את הבחירה במינויים בהפועלים, דיסקונט ולאומי? במידה רבה נראה שזה כבר השפיע.

בדיסקונט צפוי להתמנות למנכ"ל אורי לוין, שלא צמח באשראים; בהפועלים המועמד המוביל קוטלר עשה את כל המסלול הבנקאי והפיננסי הנדרש, אך בתפקידו האחרון היה מנכ"ל ישראכרט - תחום נלווה לבנקאות ומתפתח. 

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"