גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ממשיכים את המומנטום ומה עושים עם כאל: האתגרים של מנכ"ל דיסקונט החדש, אורי לוין

מנכ"ל דיסקונט הנכנס, שמינויו הוכרז היום, יקבל לידיו בנק חזק בהרבה משקיבלה קודמתו לילך אשר-טופילסקי ● ההצלחה שלה בחילוץ דיסקונט מדשדוש היא גם האתגר שלו: הוא יידרש לשמור על הצמיחה המואצת, להוביל התייעלות נוספת, לחמוק מהפסדים באשראי אחרי צמיחה מואצת, להחליט אם למכור את כאל ולפצח את שוק אפליקציות התשלומים ● ועוד לפני כן, הוא צריך לבנות הנהלה חדשה

אורי לוין / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
אורי לוין / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מנכ"ל חדש בבנק דיסקונט: אורי לוין, מנכ"ל אי.די.בי ניו יורק, הבנק האמריקאי של קבוצת דיסקונט. הוא יחליף את לילך אשר-טופילסקי המכהנת בתפקיד מאז 2013, לאחר שנבחר היום על ידי דירקטוריון הבנק, בראשות היו"ר שאול קוברינסקי. מועד כניסתו לתפקיד טרם נקבע, והמינוי טעון עדיין את אישור בנק ישראל, שלוין צפוי לקבל. הליך המינוי היה מהיר יחסית: 40 יום מהודעת הפרישה של אשר-טופילסקי.

לוין נחשב מקורב למנכ"לית היוצאת, עוד מהימים ששניהם עבדו בבנק הפועלים, והיא זו שהביאה אותו לדיסקונט במהלך 2014. כמי שנמנה עם האנשים הכי קרובים אליה בבנק, לצד רן עוז, לוי הלוי ואחרים, הוא לקח חלק מרכזי בגיבוש האסטרטגיה המוצלחת שהובילה בדיסקונט. בתפקידו כמנכ"ל אי.די.בי ניו יורק הביא לוין את הבנק לשיא ברווח הנקי בסוף 2018 - 96.2 מיליון דולר, זינוק של 93% בהשוואה ל-2017.

יש כמה נקודות דמיון בין הרזומה של לוין לזה של אשר-טופילסקי. המנכ"ל החדש של דיסקונט, בעברו טייס קרב בחיל האוויר, מחזיק כמוה בתואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטה יוקרתית זרה (לונדון ביזנס סקול במקרה שלו), ובניסיון בפירמת ייעוץ עסקי בינלאומית מובילה (מקינזי לונדון). התפקיד הראשון של שניהם בעולם הבנקאות בישראל היה כעוזרים אישיים של מנהלים בכירים בפועלים - במקרה של לוין היה זה מנכ"ל הבנק לשעבר צבי זיו.

אלא שלוין, ששימש בתפקידו הקודם בדיסקונט בישראל כמנהל התכנון, האסטרטגיה והכספים, יקבל לידיו בנק חזק בהרבה מזה שקודמתו קיבלה. בשנים האחרונות רשם דיסקונט צמיחה ניכרת בשלל היבטים, ובראשם תיק האשראי ומדדי הרווחיות והיעילות, אחרי שבעבר ידע שנים קשות יותר. "אני זוכה להתמנות לתפקיד המנכ"ל כאשר קבוצת דיסקונט נמצאת במצב הטוב בתולדותיה", אמר היום לוין, תוך שהוסיף כי "לצד ההישגים, עולם הבנקאות משנה את פניו ועלינו מוטלת החובה להתחדש, להתאים עצמנו למציאות המשתנה ולהמשיך לייצר ערך ומובילות אמיתיים ללקוחותינו. אני בטוח שיחד נוביל את הקבוצה לשיאים חדשים".

שני הבנקים הגדולים חוזרים לאיים

בהתאם לדבריו, לוין מקבל בנק חזק וצומח, אך לא חסר אתגרים. בראש ובראשונה עליו לשמור על המומנטום החיובי, תוך שימור מערכת יחסי העבודה בדיסקונט שאשר טופילסקי יצרה, וזאת במקביל לבנייה של הנהלה חדשה. למעשה, לוין כבר צריך למנות "חצי הנהלה" מחדש: לאחרונה נודע שיעזבו את דיסקונט אורית אלסטר, מנהלת החטיבה העסקית הוותיקה, ורן עוז, יו"ר כאל, שעובר לתפקיד מנכ"ל מגדל. כמו כן, על לוין למנות מנכ"ל חדש לאי.די.בי ניו יורק, במקומו. כל זאת עוד מבלי לקחת בחשבון עזיבות נוספות, שיכולות להיות בבנק לאחר מינויו.

ההצלחה של אשר-טופילסקי מהווה גם אתגר ללוין: כיצד להמשיך ולצמוח באותו הקצב, כשלא אחת צמיחה מואצת בתיקי אשראי מניבה הפסדי אשראי בפיגור זמנים. לכך מתווספים שני איומים אפשריים: הראשון שבהם הוא ששני הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים, חוזרים בימים אלה לאסטרטגיה של צמיחה - דבר שיקשה על דיסקונט להמשיך במסלול הצמיחה המואץ של השנים האחרונות. השני הוא ששנים חזקות אלה נרשמו בתקופה שבה הכלכלה הישראלית נהנתה משנים מוצלחות, והשאלה היא מה יקרה אם וכאשר היא תישנה כיוון.

בנוסף, לוין אמור להצעיד את הבנק קדימה בהיבטים הטכנולוגיים. כיום יש לדיסקונט אפליקציית תשלומים שלא הוא פיתח, הנקראת פייבוקס, וממשק שירות מקוון בשם דידי. זו רחוקה מלהיות הבשורה הדיגיטלית שהבנק זקוק לה: בשנים האחרונות הוא בעיקר סגר פערים מהעבר ביחס למתחרים, שבעצמם לא דורכים במקום. עתה הוא צריך לעשות עוד כברת דרך קדימה, גם בהיבטים של החדשנות הדיגיטלית.

אתגר מרכזי נוסף נוגע לשאלה כיצד לוין יהפוך את חברת כרטיסי האשראי כאל ליתרון גדול יותר על הפועלים ועל לאומי, שנפרדו מהחברות שבבעלותם. במקביל הוא ודיסקונט יצטרכו להוות גב שנותן יתרון לכאל בתחרות מול מקס (לשעבר לאומי קארד) וישראכרט.

כיום מניבה כאל חלק לא זניח מרווחי דיסקונט. היא עוסקת בתחום שהופך למשמעותי יותר ויותר עבור כל הבנקים, בגלל השינויים בממשקים בינם לבין לקוחות הקצה - שירותי תשלומים. רפורמת שטרום הובילה להפרדה של הפועלים ולאומי מחברות כרטיסי האשראי שלהם, שהפכו למתחרות, בעוד שכאל נותרה בשליטת דיסקונט (לצד שותפות מיעוט של הבינלאומי).

בחוק שטרום נקבע כי ההחזקה של דיסקונט והבינלאומי בכאל תיבחן מחדש ב-2021. עד אז יצטרך לוין להחליט אם הוא מעדיף למכור את החברה, או שמא יבחר לשמור עליה, ואז לפעול כדי לשמר מבחינה רגולטורית את המצב הקיים לתקופה נוספת. כיום הנוהג הוא שכאל פועלת כחברה עצמאית ולא כשלוחה של דיסקונט, והוא צפוי להימשך - אך גם זו סוגיה שלוין יידרש לה בשלב מוקדם של כהונתו.

שאלת ההחזקה בכאל מתחברת לאתגרים של לוין בתחום הטכנולוגיה. בפועלים ולאומי כבר החליטו שאפליקציות התשלומים שלהן, ביט ופפר פיי בהתאמה, הן כלי משמעותי שאמור להתחרות בחברות כרטיסי האשראי. בדיסקונט, לעומת זאת, יש דילמה בנוגע לפייבוקס: מצד אחד, יש לו חברת כרטיסי אשראי בבעלותו. מנגד, אסור לו לאבד את המעמד שיש לו בשוק אפליקציות התשלומים.

ללוין אתגרים נוספים בזווית משמעותית אחרת, של ההתייעלות. אם בעבר דיסקונט אופיין ביחסי עבודה בעייתיים מאוד מבחינת ההנהלה ובעלי המניות, בשנים האחרונות הוא הצליח לשנות זאת, ובהתאם לשפר במידה ניכרת את יחסי היעילות שלו. על לוין להמשיך את המגמה ואף להוביל התייעלות נוספת. הוא גם יהיה אחראי על פרויקט המעבר המשמעותי של הבנק, מלב הסיטי בתל אביב לאזור התעשייה החדש במערב ראשון לציון. 

עוד כתבות

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"