גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם מכרז הדור החמישי יעצור את הדימום ויספק חבל הצלה להשקעות בשוק הסלולר

המכרז שפרסם השבוע משרד התקשורת מסמן שינוי כיוון במדיניות כלפי חברות הסלולר המדשדשות, החל מוויתור על אגרות ועד ליצירת ודאות לטווח הרחוק ● בשוק תוהים האם זה מה שיעודד השקעה בתשתיות ומה החורים שעדיין נותרו ● חמש הערות על מכרז דור העתיד של ענף הסלולר

נתי כהן מנכל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר
נתי כהן מנכל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר

עוד לא יבשה הדיו על פרסום המכרז לדור החמישי, ועוד בטרם הגיע לידי חברות הסלולר, יצאו חלקן בהתקפה על משרד התקשורת. הן מצדן טוענות כי ההקלות שמתכוון המשרד להעניק להן כתמריץ להשקעה לא מספקות.

ובכן, זה לא שהמכרז שפורסם השבוע אינו חף מטעויות. אבל התגובה של חברות הסלולר לא מידתית, בטח כשהן אפילו עוד לא עיינו בו. משרד התקשורת כן מנסה דרך המכרז להעניק להן הקלות משמעותיות מתוך הבנה למצוקותיהן. ולכן היה עדיף שהפעם הן יפנו את המשאבים שלהן לביצוע שיפורים בנקודות המרכזיות במכרז במקום להתלונן באופן כמעט אוטומטי.

וצריך גם להגיד מילה טובה למשרד התקשורת. למרות העובדה שאנחנו בפיגור לעומת מדינות אחרות, המכרז יצא בלוחות הזמנים שהמשרד התחייב עליהם. הדור החמישי הוא מהפיכה עולמית שהשלכותיה המלאות עדיין לא מובנות לגמרי, ולכן כה חשוב להוציא את התדרים כמה שיותר מהר. חבל שהתעכבנו עד כה.

משרד התקשורת חוטף ביקורות על ימין ושמאל, וברוב המקרים הוא מרוויח זאת ביושר. הפעם, בהנחה שלוחות הזמנים יישמרו, החברות יכולות להתארגן לקראת השנה הבאה עם ודאות יותר גדולה.

1. מכרזים שמשרתים מטרה קונקרטית

המכרזים של משרד התקשורת בתחום הסלולר נועדים בדרך כלל לשרת מטרה מסוימת. כך למשל, במכרז להוספת מתחרים חדשים בדור השלישי שיצא ב-2011, המשרד אפשר את כניסת גולן טלקום ואת הוט מובייל לשוק. מטרת המדינה אז הייתה להגביר תחרות, ולכן התמריצים היו החזר של הכסף שהפקידו החברות כערבות על עמידה בגיוס מנויים ופריסת רשתות, בהנחה שהדבר יביא להוזלת מחיר מהירה לצרכנים - מה שאכן קרה.

וגם הפעם למכרז יש מטרה מסוימת. מכרז הדור הרביעי האחרון היה שונה במהותו מהמכרז שפורסם השבוע לדור החמישי. ראשית, מכיוון שהקצו בו רק 40 מגה והיום מקצים מאות מגה.

בנוסף, במכרז הדור הרביעי מנגנון המכרז היה פשוט - יש כמות תדרים מוגבלת, ולכן הם הוקצו לכל המרבה במחיר. כל מציע נתן את הצעת המחיר שלו לפס התדרים, ובהינתן ההצעה שלו אמרו לו בכמה הוא יכול לזכות. מי שהביע את הערך הכי גבוה זכה בכמות הגדולה ביותר של תדרים. זה גם היה מודל רב סבבי, אבל בסופו של דבר הוא מיקסם ערך ותחרות.

במכרז הנוכחי החליט משרד התקשורת לא למקסם הכנסות, הוא העדיף שהכסף של החברות יושקע בתשתיות. לכן, המנגנון שנבחר היה מנגנון שמעודד את המציעים "להגיד אמת", כפי שמגדירים זאת במשרד התקשורת. המוטיבציה שלהם להגיד אמת מושגת כי הם יכולים לבטא את הערך האמיתי, בידיעה שהם יכולים לשלם פחות. פשוט כי הם משלמים על בסיס ההצעה השנייה בתור.

2. איך גורמים לחברות "להגיד אמת"

בשלב הראשון על המפעילים להציע מחיר, ובשלב השני להגיד גם כמה הם רוצים להציע בסבב הבא וכמה הם מוכנים לשלם על זה. זה אומר שהם לא יכולים להציע בסבב השני מחיר מופרז, כי צריך "להגיד אמת" בשלב הראשון.

בשלב של שיקלול ההצעות, עורך המשרד בדיקה האם ההצעות יכולות להתקיים ומוודא שחיבור של כל ההצעות לא חורג ממלאי התדרים הקיים. המשמעות של כל זה היא שהמציע משלם את הנזק שגרם למציעים האחרים כתוצאה מהשתתפותו. הפער שנוצר בין ההצעה והזכייה לבין מה שאחרים היו מוכנים לשלם זה "הנזק" שגרם המציע ואת זה הוא ישלם. לדברי המשרד, מנגנון כזה מוריד את התשלומים עבור המפעילים.

3. הנחות על אגרות וצ’ופרים נוספים

אחד הנושאים הכאובים הוא שאלת התשלום על אגרות התדרים. כיום החברות משלמות בכל שנה כ-300 מיליון שקל לקופת המדינה עבור השימוש בתדרים. כעת, במכרז הדור החמישי, טווח התדרים צפוי לגדול משמעותית, ולכן החברות חוששות באופן טבעי מכך שהסכום שהן משלמות יגדל משמעותית.

במשרד מנגד משדרים צפירת הרגעה לחברות. אנשיו מבטיחים כי בארבע השנים הקרובות לא תחול עלייה בתשלומים. כך למשל הן ישלמו 255 אלף שקל עבור מגה אחד אגרה במקום מיליון שקל לשנה עבור תדרים בתחום ה-2.6 גיגה, עבור תדר בתחום ה-3.5 גיגה הן ישלמו 143 אלף שקל ועבור ה-700 מגה התשלום יישאר כפי שהוא היום.

הרציונל הוא שהחברות נזקקות למוטיבציה להשקיע, ולכן צריך להפחית להן את ההוצאות התפעוליות. לאחר מכן הולבש היעד של "החזר בגין השקעות בתלוי בהיקף הפריסה" - כלומר, ישקיעו יקבלו. לא ישקיעו, לא יקבלו. פה ניתנת הפחתה של 28% על כלל האגרות בתמורה לעמידה ביעדים ריאליים של הקמת אתרים, שימוש בתדרים החדשים ועוד.

הקלות נוספות שיינתנו לחברות הן למשל תשלום דחוי ל-2022 של דמי הרישיון. המטרה היא שחברות שיש להן חובות גדולים לא יצטרכו להעמיס על גבן חובות נוספים בעלויות ההקמה. בנוסף, המענקים הקבועים במכרז יוענקו כפרסים על הקדמת הפריסה. הכול על מנת לעודד את החברות לפרוס כמה שיותר תשתיות מתקדמות וכמה שיותר מהר. כל זה לצד הקלות נוספות.

4. מה בכל זאת עלול לעכב

לצד ההקלות, קיימות גם כמה נקודות בעייתיות במכרז. ראשית, משרד התקשורת הוציא מהמכרז את תדרי ה-800 מגה הרץ. מדובר בתדרים מאוד חשובים שהוצאו מהמכרז בגלל בעיות מול סלקום ופלאפון בכל הקשור לצורך להזיזם מתחומי תדרים שבהם הן משתמשות כעת.

אי ההסדרה של סוגיית הפינוי וההקצאה מחדש עבור שתי החברות היא כישלון גדול של משרד התקשורת לדורותיו. את זה היה צריך לעשות מזמן, והעיכוב עכשיו יצר קושי גדול מאוד עבור שתי החברות, שמתווסף לקושי הכבד שממילא כרוך בכניסה להשקעה בדור החמישי. גורמים במשרד טוענים שמדובר בבעיה משפטית שלא ניתן היה לפתור כעת, וכי הם ייאלצו לדחות את הפתרון למכרז שייערך בשנה הבאה.

הבעיה השנייה שמוסיפה לאי הוודאות היא אי ההקצאה של התדרים שבלעדיהם אין דור חמישי - וזה תחום התדרים המילימטריים. ל"גלובס" נודע שהמשרד עושה מאמץ להכניס את התדרים למכרז לצד תדרי ה-800 מגה הרץ בשנה הבאה.

5. לרדת לשורש הבעיה בשוק

למרות כל הבעיות, טוב שהמכרז יצא לדרך. אם היו מחכים עד שכל הכוכבים יסתדרו במדויק זה כנראה לא היה קורה. כעת השאלה העמוקה יותר שצריכה להישאל היא איך פותרים את הבעיה בשוק הסלולר, שמשפיעה על כל שוק התקשורת. מפעיל סלולרי גדול שיקרוס יכול לשבש את כל התוכניות.

וכאן הכדור חוזר לידיים של החברות. משרד התקשורת הבהיר בצורה ברורה שהוא לא יתנגד למיזוגים בשוק הסלולר, הבעיה שאף אחת מהחברות עדיין לא הרימה את הכפפה, אולי משום שכל חברה בטוחה שאחרות יקרסו לפניה.

בסוף התיקון בשוק יקרה, השאלה רק מה יהיה מחירו. כשסלקום מקימה רשת סיבים נייחת עם תש"י במסגרת IBC ולפלאפון יש את בזק מאחוריה, השאלה המתבקשת היא האם פרטנר והוט, שכבר משתפות פעולה ברשת סלולרית משותפת, יתמזגו לחברה אחת.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00