גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר שלא הכרתם: הצרכנים בדרום קוריאה מחרימים מוצרים יפניים

סופרמרקטים, בתי ספר וסוכנויות נסיעות מצטרפים למחאה על ההגבלות שהטילה טוקיו על יצוא חומרים רגישים שחיוניים לתעשיית ההייטק

סופר מרקט בסיאול. לא קונים ולא מוכרים מוצרים יפניים / צילום: רויטרס, Heo Ran
סופר מרקט בסיאול. לא קונים ולא מוכרים מוצרים יפניים / צילום: רויטרס, Heo Ran

בחנות 365 Fresh Mart בסיאול, בירת דרום קוריאה, סל הקניות גדוש בחבילות של סיגריות יפניות Seven Stars באריזת ואקום, שאסורות למכירה. בירות מקומיות מתוצרת דרום קוריאה ממלאות את מדפי המקרר במקום המותגים היפניים Asahi ו-Sapporo שחלשו על המדפים בעבר. ברחבי החנות מוצבים שלטים שמסבירים את תמהיל המוצרים החדש.

"החנות הזאת לא מוכרת מוצרים יפניים! אין קנייה! אין מכירה!" מכריזים השלטים. בכרזה שמתנוססת מעל הכניסה נכתב: "ליפן אין חרטה על העבר!".

על אף שהסיגריות היפניות נמנו עם הלהיטים הכי נמכרים בחנות, הצטרף מנהל הסופרמרקט, קים ג'ונג-מיונג, ללא היסוס החודש לקמעונאים הדרום קוריאנים, שמספרם עולה על 50,000, שמטהרים את מדפיהם ממוצרים יפניים, לדברי אחד מארגוני הסחר.

"לדעתנו חשוב יותר להבהיר את האמת מאשר לדאוג לרווח שלנו", אמר קים.

מה שהחל כמלחמת סחר לא-מתוקשרת בין טוקיו לסיאול על אספקת חומרים לתעשיית ההייטק התפתח לתנועת חרם שמתפשטת ברחבי דרום קוריאה - תגובת נגד חריפה נגד בגדים, חבילות נופש ומוצרי אלקטרוניקה יפניים.

מרבית אזרחי דרום קוריאה נמנעים מרכישת מוצרים יפניים, על פי ממצאי סקר שנערך לאחרונה.

זה לא נגמר כאן. בתי ספר מבטלים טיולים ליפן, לדברי אחת מחברות התעופה הדרום קוריאניות. סוכנות נסיעות גדולה מדווחת שההזמנות החדשות לנסיעות ליפן התכווצו בשבוע שעבר ב-50%. תמונה של פאב בסיאול שמציע כחצי ליטר בירת אסאהי מהחבית תמורת 1 מיליון וון דרום קוריאני (849 דולר) הפכה לוויראלית. 

כמה יפן מייצאת

הקרב מול יוניקלו

מפגינים התאספו לפני כמה חנויות של רשת Fast Retailing, שבבעלות יוניקלו, בסיאול, כשהם נושאים שלטים שעליהם נכתב "החרימו את יפן".

יוניקלו, הפועלת מטוקיו, מושכת ביקורת חריפה במיוחד בעקבות דברים שאמר בשבוע שעבר סמנכ"ל הכספים של Fast Retailing, טקשי אוקזאקי, שהודה כי המכירות בדרום קוריאה ירדו, אך הוסיף כי אינו מצפה לנזק ממושך. אמצעי התקשורת של דרום קוריאה מתחו עליו ביקורת.

בעקבות הדברים התנצלה דוברת יוניקלו על הבלבול, והבהירה שאוקזאקי התכוון לומר שהחברה מקווה שהחרם לא יהיה ממושך.

ההתלקחות החדשה בסכסוך בין שתי המדינות השכנות החלה ב-1 ביולי, כשיפן הטילה מגבלות יצוא על דרום קוריאה. זה היה המהלך האחרון בעימות הממושך בין ממשלתו של שינזו אבה ביפן לבין נשיא קוריאה הדרומית מון ג'אה-אין, על מה שקרה במלחמת העולם השנייה.

המגבלות החדשות מאיטות את משלוחיהם של שלושה חומרים חיוניים לייצור מוליכים למחצה וצגים גמישים - שניים ממנועי כלכלתה מבוססת-היצוא של דרום קוריאה.

פקידים בטוקיו אמרו שהמהלכים מוצדקים מטעמי ביטחון לאומי, והאשימו את דרום קוריאה שלא עשתה מספיק לוודא שכימיקלים מתוצרת יפן לא יישלחו למדינות סוררות שישתמשו בהן לייצור נשק. אחד מעוזריו הקרובים ביותר של אבה אמר שצפון קוריאה עשויה להיות אחד היעדים.

"תכסיס ערמומי"

סיאול הכחישה את אמיתות הטענה. צפון קוריאה מתחה ביקורת חריפה על מדיניות הסחר של יפן בכתבה באמצעי התקשורת הממלכתיים. "זהו תכסיס ערמומי שנועד להצדיק את הנקמה הכלכלית הלא-סבירה באמצעות הסוואתה כ'סוגיה שקשורה לביטחון הלאומי'", נאמר באמצעי התקשורת הממלכתיים של צפון קוריאה באשר למגבלות היצוא של יפן.

מומחים אינם צופים שסכסוך הסחר הזה ייפתר בעתיד הקרוב. שתי המדינות צפויות להציג את טיעוניהן בפגישת המועצה הכללית של ארגון הסחר הבינלאומי בשבוע הבא. בינתיים הסכסוך גורם לבעיות קצרות טווח בשתי המדינות.

מדובר במשחק שבו שני הצדדים מפסידים - גם דרום קוריאה וגם יפן - לדברי חברת שירותי הברוקרים CLSA, שהוסיפה כי קרוב לוודאי שזוהי הפעם הראשונה שבה גלש הסכסוך ליחסים הכלכליים הדו-צדדיים. כלכלנים העריכו שמגבלות הסחר שהטיל ממשל אבה עלולות בסופו של דבר לפגוע גם בחברות יפניות שתלויות בשבבי הזיכרון והצגים של דרום קוריאה.

פקידים יפנים עדיין לא הביעו שום חשש מההשפעה הכלכלית של החרם הלא-רשמי בדרום קוריאה.

אך לעת עתה התקרית הכעיסה את דרום קוריאה, שוק היצוא השלישי בגודלו של יפן. אזרחי דרום קוריאה מפיצים באינטרנט רשימות שמפרטות מוצרים יפניים, ומציעות חלופות מקומיות.

בחנות מכולת בסיאול הודה אחד הקונים, קוון בונג-צ'ון בן ה-82, שהוא מתעצבן כשהוא רואה מוצר יפני. "אני חש מרירות", אמר קוון. "אנחנו לא צריכים להשתמש במוצרים יפניים אם אנחנו יכולים להימנע מכך".

לא נוסעים ליפן

יותר מ-7.5 מיליון אזרחים דרום קוריאניים ביקרו ביפן בשנה שעברה, והפכו אותה למקום השני לאחר סין היבשתית ברשימת יעדי התיירות המועדפים על הדרום קוריאניים, שמהווים כ-25% מהמבקרים הזרים ביפן. מנהל סוכנות התיירות הממשלתית של יפן אמר ביום ד' שעבר שחלק מהחברות הדרום קוריאניות ביטלו טיולים, והודו כי צפויים ביטולים נוספים.

ביוטיוב הופיעו כמה בלוגרי וידיאו פופולריים כשהם קורעים לגזרים את כרטיסי הטיסה שלהם ליפן, או כשהם מבטלים טיולים ליפן.

חברות תעופה דרום קוריאניות מקצצות מחירים ומציעות הנחות נוספות כדי לשקם את הביקוש, לדברי פקיד ב-Hana Tour, חברת הנסיעות הגדולה ביותר בדרום קוריאה.

אך התנזרות מוחלטת ממוצרים יפניים היא משימה קשה - אפילו לאנשים שחשים מחויבות עמוקה לחרם, כמו קים סה-היון, תלמיד בית ספר בן 15.

"אסור לנו לשתוק", אמר קים. אבל לאחר מכן הוא הוסיף: "אני משתמש המון בעטים יפניים כי יש להם איכות טובה".

הצרכנים היפניים אינם מגיבים בצעדי נקם דומים. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר