גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השר אריה דרעי דורש העלאת שכר המינימום ב-1,000 שקל - ולא בטוח שזה רעיון כל-כך רע

הצעת הבחירות של מנהיג ש"ס נשענת על סיפור הצלחה של העלאת שכר המינימום בישראל, ואפילו הכלכלנים בארה"ב שינו גרסה ומודים כי העלאת שכר המינימום לא מעלה את שיעור האבטלה • עם זאת, יש מי שמזהיר מההשלכות - בעיקר מעליית יוקר המחייה או עבודה "בשחור" ● פרשנות

ח"כ אריה דרעי./ צילום: רפי קוץ
ח"כ אריה דרעי./ צילום: רפי קוץ

הצעת מנהיג ש"ס ח"כ אריה דרעי להעלות את שכר המינימום ב-1,000 שקל נוספים, ל-6,300 שקל לחודש, נוגעת באחד הנושאים הבוערים ביותר כיום בישראל ובעולם כולו.

בארה"ב, שלטה שנים רבות בזרם המרכזי תפיסה שלפיה העלאת שכר מינימום פוגעת בראש ובראשונה בעובדים עצמם, משום שהיא מגבירה את האבטלה. אולם בתקופה האחרונה מורגש כרסום של ממש בגישה הזו, שבא לידי ביטוי בין היתר בדוח של הקונגרס שקבע כי העלאת שכר המינימום בארה"ב מ-7.25 דולר לשעת עבודה, בהדרגה עד 15 דולר לשעה עד 2025 לא רק שתוציא 1.3 מיליון אמריקאים ממעגל העוני ותסייע ל-27 מיליון שכירים עניים - אלא תביא לצמצום באבטלה ולא לגידול בה.

ג'ארד ברנשטיין, מי שהיה יועצו הכלכלי של ג'ו ביידן סגן נשיא ארה"ב בתקופת ברק אובמה ושם מוביל במירוץ למועמדות הדמוקרטים בבחירות הקרובות לנשיאות ארה"ב, הגדיר את התפיסה הישנה "טעות ענקית שהשלכותיה ארוכות-טווח".

בישראל שוררת הסכמה רחבה לגבי הצלחת המהלך להעלאת שכר המינימום - ואפשר לראות זאת לפי אורך רשימת הטענים לקרדיט עליו, החל מיו"ר ההסתדרות לשעבר אבי ניסנקורן (בצדק) דרך שר האוצר משה כחלון ודרעי עצמו (פחות בצדק). בין 2012-2018 עלה שכר המינימום בישראל מ-4,100 ל-5,300 שקל לחודש, כשבמקביל שיעור האבטלה הלך וירד. העלאת שכר המינימום הניעה שני תהליכים מרכזיים נוספים: עליית השכר בכלל המשק בקצב שנתי של 3%-4%, אחרי קיפאון של מעל עשור; וצמצום משמעותי במדד ג'יני לאי-שוויון בהכנסות. ישראל מדורגת כיום במקום ה-12 במדד, לאחר שדורגה כבר במקום השני בין המדינות המפותחות ברמת אי-השוויון. 

העלאת שכר עלולה להתגלגל לצרכן

ומה לגבי ההמשך? כלכלנים כמו פרופ' עומר מואב ממכון אהרן במרכז הבינתחומי בהרצליה נזהרים מלהביע עמדה חד-משמעית בעד או נגד, אך מצביעים על מקורות סיכון אפשריים. לדבריו של מואב, "קיימות בשוק העבודה מגבלות שפוגעות בתחרות על עובדים, בעיקר עובדים בעלי כושר השתכרות נמוך, ולכן לשכר מינימום מתון יש חשיבות מסוימת".

מואב מוסיף כי "שכר מינימום מתון יכול לשפר את מצבו של העובד החלש מבלי לפגוע בתעסוקה, אך המחקר הכלכלי מוצא בצורה ברורה שהעלאת שכר המינימום במגזר הפרטי מתגלגלת רובה ככולה להעלאת מחירי המוצרים והשירותים". מואב לא מוצא הגיון כלכלי העלאה נוספת של שכר המינימום כפי שמציע דרעי, ורואה בהצעתו לא יותר מתעמולת בחירות.

טיעונים נוספים שאפשר למצוא נגד העלאת שכר מינימום, הם שהעלאת השכר מתמרצת מעסיקים לחפש פתרונות עוקפי-חוק כמו תשלום "בשחור" לעובדים, ללא מתן זכויות סוציאליות והעסקת עובדים במצג-שווא של קבלנים או פרילנסרים.

יוזמה אחרת שכבר זכתה לתמיכת יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון - ועשויה לקבל תמיכה רבה יותר - היא להחריג את העובדים הזרים המועסקים בחקלאות ובסיעוד מתחולת חוק שכר המינימום, ולסווג אותו כזכות המוקנית לאזרחי ישראל בלבד. 

מנגד העלה אבי ניסנקורן את הטיעון הכלכלי המעניין הבא: ככל שעלויות כוח-האדם יהיו יקרות יותר, כך יגדל התמריץ למעסיקים להשקיע במיכון ובחדשנות טכנולוגית. מה שמחזק את הטיעון של ניסנקורן היא העובדה שבעיית הפריון הנמוך חריפה במיוחד בסקטורים שנוהגים לשלם לעובדיהם שכר מינימום: מלונאות, קייטרינג וענף הבניין.

"עובד מתוגמל הוא עובד יעיל"

גורמי התעסוקה מעדיפים להדגיש את המשמעות החברתית החשובה של העלאת שכר המינימום. "במחקרים שערכנו, רוב העובדים (72%) הצביעו על שכר כפרמטר החשוב ביותר במקום העבודה", אומרת עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר באולג'ובס. "ברור לכולם שעובד מתוגמל הוא עובד יעיל". טיעון נוסף שמעלה בוימפלד, שיש לו גם הגיון מקרו כלכלי הוא שהעלאת שכר המינימום יכולה לתמרץ יציאה לעבודה: "לוחות המודעות מלאים במקצועות כלליים ולא מקצועיים, שבהם לעובדים אין צורך בהשכלה או ידע, אין בהם אופק קידום והם מתוגמלים בשכר זעום. אנחנו נמצאים בשוק של עוני ולא של אבטלה. אז מה שווה העלייה בתעסוקה, אם רוב האוכלוסייה מרוויחה שכר מינימום?"

מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור תומך ביוזמה. "חשוב להעלות את שכר המינימום", הוא אומר ל"גלובס" "כי יוקר המחיה לא מאפשר לאנשים רבים מידי לחיות בכבוד. יחד עם זאת, חשוב לעשות זאת במשורה, אחרת תהיה לזה השפעה הרסנית על שוק התעסוקה. העלאת שכר המינימום לא יכולה לעמוד בפני עצמה, אם לא משתלבים בה כלים אשר יעלו את הפריון במשק". גראור מציע, לפיכך, הגדלת התקציבים להכשרה מקצועית שתשפר את כישוריהם של העובדים ברמות השכר הנמוכות.

עיקרי המצע הכלכלי החדש של ש"ס

■ הקמת רשות ממשלתית למלחמה בעוני
■ חינוך חינם מגיל אפס לתושבי שכונות ויישובי מצוקה (פעוטונים ומעונות יום)
■ העלאת שכר המינימום ב-1,000 שקל במהלך הקדנציה
■ הנחות נוספות במים ובחשמל

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון