גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקלות הבלתי נסבלת שבה מתווכי נדל"ן יכולים להפר את הכללים ולא להיענש

מתווך שקילל לקוחות והכפיש את דירתם ברבים נקנס ב-‭ 500‬שקל בלבד ● מתווך שניסה להוציא במרמה ‭ 16‬אלף שקל מלקוחותיו נקנס ב-‭ 1,500‬שקל ● ברוכים הבאים למערב הפרוע של הפיקוח על המתווכים בישראל: מרבית התלונות נגמרות בלא כלום ואלה שמגיעות לקו הסיום נגמרות בעונשים מגוחכים

דירות למכירה / צילום: איל יצהר
דירות למכירה / צילום: איל יצהר

בשלהי 2015 פרסמו בני זוג מהרצליה את דירת הפנטהאוז שלהם למכירה. מי שנתקל במודעה שפרסמו באינטרנט היה מתווך מהעיר, שפנה אליהם והציע את שירותיו לטובת מכירתה. עד כאן הכול שגרתי, אלא שאז חלה תפנית לרעה בעלילה. כשהמתווך שמע שבני הזוג חתמו על הסכם בלעדיות למכירת הדירה מול מתווך אחר, הוא התקשר לאחד מבני הזוג וקילל אותו. כשהוסבר לו שהשיחה מוקלטת הוא ענה, "אתה יכול לדחוף את ההקלטה עמוק לתוך התחת שלך". המתווך לא עצר כאן, ובאופן חריג הכפיש את הדירה ורמז להתנהלות פלילית של המוכרים בקבוצת וואטסאפ שבה חברים מתווכים מהרצליה. "חברים יקרים לידיעתכם הפנטהאוז בברנר 10 שבור ורצוץ כולו השקעה. רוצים שם מינימום 500 אלף שקל מתחת לשולחן לא להתקרב", לשון ההודעה.

לאור ההתנהלות הגישו בני הזוג תלונה נגד המתווך ברשם המתווכים שבמשרד המשפטים - קצר זה לא היה, וקשה להגיד שגם יעיל. במרץ 2016 נמצא שהתלונה מוצדקת והיחידה לדין משמעתי שבמשרד הגישה כתב קובלנה נגד המתווך בגין "ביצוע עבירות של התנהגות בדרך שאינה הולמת את העיסוק". במסגרת ההליך העידו המתלוננים וגם המתווך שטען בעניין הגידוף כי הקללות לא התחילו בצד שלו "מי שמנבל את הפה כלפי אני מנבל את הפה כלפיו", טען. ההליך נמתח על פני שנתיים ובהכרעת הדין מאפריל 2018 מצאה הוועדה, שמורכבת משלושה חברים בראשות עו"ד אביתר טסלר, כי המתווך עבר עבירת משמעת.

ברנר 10 הרצליה/ צילום: איל יצהר

לאחר מכן הגיע שלב הטיעונים לעונש, שהוביל לגזר דין בן חמישה עמודים, שבו הדגישה הוועדה את החשיבות של ההרתעה במקרים שכאלה. "הוועדה מוצאת לנכון להעביר מסר באמצעות גזר דין זה, ומבקשת לחדד ולהעמיק את עובדת היותו של מקצוע התיווך מקצוע מכובד". אלא שבאותו העמוד נמסר גם העונש, שקשה לראות כיצד הוא "מעביר מסר" - נזיפה וקנס של 500 שקל בלבד. בתביעה דרשו שהחלטה תתפרסם במלואה באתר משרד המשפטים כולל שמו של המתווך, אלא שבוועדה החליטו לפרסם את ההחלטה, תוך השחרת פרטי המתווך. כנראה שעץ שנופל בעומק היער יוצר תהודה גדולה מזו של הליך התלונה, בירורה המתמשך והתוצאה הדלה שבסופו. מבדיקת "גלובס" נמצא כי לא מדובר במקרה חריג.

הנה דוגמה נוספת. בנובמבר 2017 הסתיים דין משמעתי במקרה שבו מתווך ביקש מבני זוג שמכרו את דירתם, לקבל לידיו כ-16 אלף שקל מעבר לסכום שסוכם. כחלק מההליך התברר כי מדובר בעולים מאתיופיה שלא שולטים בשפה העברית, וכי הסעיף שעליו הסתמך המתווך בבואו לדרוש את הסכום, הוכנס לחוזה שנכתב בשפה העברית. עוד נמצא כי העו"ד שערך את ההסכם הינו אחיו של שותפו למשרד של המתווך. בגזר הדין נכתב כי המתווך הורשע בעבירה של התנהלות שלא בדרך הגונה ומקובלת. בין המתווך לתביעה נחתם הסכם טיעון שכלל עונש שלילת הרישיון על תנאי וקנס של 2,500 שקל. אלא שגם הקנס הזה הופחת במסגרת דיון של ועדת המשמעת שהתחשבה בין היתר בנסיבות חייו והעמידה את הקנס על 1,500 שקל בלבד. גם במקרה הזה שמו של המתווך לא פורסם ברבים, וכך התלונות שמוגשות בעניינם של מתווכים נמרחות וכשהן כבר מטופלות העונשים קלים למדי.

למעלה מ-30 אלף עסקאות בשנה

בשנים האחרונות מקצוע התיווך מצוי בצמיחה. נתונים שחשף "גלובס" בפברואר השנה העלו כי בתחילת השנה היו רשומים למעלה מ-21 אלף מתווכי מקרקעין לעומת 12,533 ב-2009 - עלייה של כ-70%. גם אם לא כולם עובדים בתחום באופן יומיומי, מדובר בעלייה חדה.

לכמה עסקאות הם אחראים בפועל? מנכ"ל חברת התיווך רימקס ברנרד רסקין, מעריך כי 25% מכלל העסקאות במשק מבוצעות באמצעות מתווך. בשנה שעברה נמכרו בכל המדינה כ-100 אלף דירות, עליהן יש להוסיף עסקאות שכירות במשק, ולכן ניתן להעריך באופן זהיר, כי מתווכים מעורבים בלמעלה מ-30 אלף עסקאות בשנה.

בשבועות האחרונים התפרסמה יוזמה של משרד המשפטים שעשויה לשנות את האופן שבו פועל הענף כולו. לפי היוזמה, תבוטל החובה לעבור מבחן כדי לקבל רישיון ולעבוד במקצוע, פרקטיקה שנהוגה בישראל מזה כשלושה עשורים. המשמעות: כל אחד יוכל להיות מתווך נדל"ן בישראל.

זה אולי יחסוך למתווכים את האגרה השנתית בסך של 217 שקל, אבל הדעות בתוך הענף עצמו חלוקות בקשר למהלך. רסקין תומך, בעוד שבלשכת המתווכים הארצית, וגם ברשת התיווך אנגלו סכסון מתנגדים למהלך. אף שבשלב זה מדובר ביוזמה בלבד, כפי שמצאנו, כבר יש לה השפעה ממשית בשטח על תחום האכיפה שגם כך סובל מחולשה.

מנכ"ל רשת התיווך רי/מקס ישראל, ברנרד רסקין / צילום: ישראל כהן

שני גופי אכיפה ומעט תוצאות בפועל

שני גורמים בישראל אחראים לאכיפה ולפיקוח על המתווכים. הראשון הוא רשם המתווכים במשרד המשפטים. בראש האגף עומדת כבר 14 שנה אתי מויאל. בהתאם להוראות חוק המתווכים במקרקעין, תלונות על עבירות משמעת מתבררות בידי תובע משמעתי. ככל שעולה מהבירור שיש ראיות לכאורה לעבירת משמעת, התובע מגיש קובלנה משמעתית נגד המתווך לוועדת משמעת שדנה בה, כפי שתואר במקרים שהוצגו בתחילת הכתבה.

מעיון בנתוני האגף עולה כי מספר התלונות שמתגבשות להליך קובלנה נמוך. כך למשל בין השנים 2016-2018 הוגשו 171 תלונות נגד מתווכים, אלא שרק 10 התגבשו לכדי קובלנה. חשוב לציין כי נתוני 2016 מתייחסים לחודש יוני והלאה ולפני כן רשם המתווכים לא איתר נתונים לשנה זו.

במשרד המשפטים מתגאים כי בכל המקרים הקובלנות הובילו להרשעה, אלא שבאף מקרה רישיונו של מתווך שהורשע לא נשלל, אף שכלי הענישה הזה מצוי בידי הוועדה. אילו עונשים כן הוטלו על מתווכים? עונש פופולרי הוא התליית רישיון על תנאי וכן נזיפה, שכלל לא ברור מה משמעותה ומה האפקטיביות שלה. בחלק מהמקרים הוחלט להטיל קנס כספי כחלק מגזר הדין. עם זאת באף אחד מעשרת המקרים שבהם הורשעו מתווכים בשלוש השנים האחרונות, גובה הקנס לא חצה את רף ה-5,000 שקל.

לשם השוואה, מנתוני לשכת עורכי הדין שנמסרו לנו השבוע נמצא כי בין השנים 2016-2018 הושהה רישיונם של 157 עורכי דין, כחלק מהליכי משמעת שהתנהלו בחמשת המחוזות של הארגון. כך למשל במחוז חיפה לבדו הושעו 66 עורכי דין בתקופה זו. אומנם מדובר בגוף שמעמדו שונה והוא בעל סמכויות אחרות, אך השורה התחתונה חד משמעית - לעורכי דין יש הרבה יותר סיבות לחשוש מהשעיית רישיונם מאשר למתווכים. והנה עוד סיבה שלא לחשוש מהאכיפה של המדינה. חלק מהליכי הקובלנה עולים לאתר האינטרנט של משרד המשפטים, אך מבדיקתנו בכולם שמות המתווכים הושחרו. כך שגם במקרים המועטים שבהם מתווכים מורשעים - הציבור לא יכול לדעת במי מדובר.

הגוף השני שמפקח על פעילות המתווכים הוא הרשות להגנת הצרכן. כאן מטופלים בעיקר מקרים של אנשים שמתווכים בעסקאות, ללא רישיון. גם במקרה הזה השיניים לא חדות במיוחד, אם הן בכלל קיימות. גורם שמכיר את פעילות הרשות סיפר כי "ברשות יש כ-20 חוקרים לכל הענפים כולם. זה מעט מאוד, והטיפול במתווכים לא נמצא בסדר עדיפות גבוה".
הדברים בהירים יותר כשמסתכלים על המספרים. מנתוני הרשות שהועברו לידינו עולה, כי בין השנים 2016-2019 נפתחו 52 חקירות נגד מתווכים שפעלו ללא רישיון. אלא שבכל התקופה הזו לא הוגש ולו כתב אישום אחד בעניינן. מהרשות נמסר כי 25 חקירות הסתיימו עד כה ובמקרים אלה יש צפי להגשת כתבי אישום.

עם זאת, הודעת הרשות בעניין זה מלמדת שלא נראה את כתבי האישום בקרוב, אם בכלל. "הגשת כתבי האישום הוקפאה ונבחנת היום על ידי המחלקה להנחיית תובעים במשרד המשפטים לצורך קבלת החלטה האם להגיש את כתבי האישום לאור הצפי לביטול הצורך ברישיון תיווך", נמסר מהרשות. בשורה התחתונה - החוק אומנם אוסר בצורה ברורה על תיווך בעסקה ללא רישיון, אבל בשטח אין מי שיאכוף אותו.

"העונשים לא רציניים, אין להם שיניים"

לדברי יו"ר לשכת מתווכי הנדל"ן הארצית, שמאגדת 2,000 מתווכים, איציק לוי, הוא היה רוצה לראות מנגנוני אכיפה חזקים פי כמה. "אין לפעילות שלהם שום משמעות. העונשים לא רציניים, אין להם באמת שיניים".

מה המשמעות של עונש כמו נזיפה?
"אני לא רואה בזה הרבה משמעות".

התרעתם בעניין?
"בטח. זו אחת הדרישות המהותיות שלנו. אנחנו דורשים יותר רגולציה. שתהיה העמקה של חוק האתיקה ויותר פיקוח והחמרה בענישה בכל מה שקשור במתווכים שסרחו. אנחנו צריכים לנקות את השורות, כי כאלה שעובדים בצורה עקומה מייצרים נזק לשאר המתווכים".

בשנה שעברה הוקם בלשכת המתווכים מוסד בוררות, שנועד לטפל במחלוקות שמתגלעות בפעילות של חבריו. אומנם מדובר בגוף שמהווה כתובת לתלונות, אם כי לפי לוי הכוונה בעיקר למחלוקות שבין מתווכים ופחות לבירור תלונות של לקוחות, אם כי לדבריו במוסד התבררו עד כה כמה תלונות בודדות שכאלה.

איציק לוי/ צילום: יהל הרמן

מה לגבי פומביות ההחלטות?
"במקרים קיצוניים אנחנו מפרסמים את ההליך, במקומות של מתווכים כמו עלונים וניוזלטרים". עם זאת הוא מודה כי "ברוב המקרים הפרסום אינו כולל שמות, ומה שמתפרסם זה רק תיאור המקרה". 

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עידן גרוס

רשות ניירות ערך הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על אי.בי.אי

העיצום, שהוטל בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, הוא הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות ● אי.בי.אי בתגובה: "ב-2018, התקופה אליה מתייחס דוח הרשות, תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין חדשני, ולא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, הרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר, אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, וכלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס ● מדור חדש

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים