גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצלחה של מונדיאל הנשים מעניקה רוח גבית למאבק נגד האפליה התקציבית

גביע העולם בכדורגל נשים רק הסתיים, וכבר מיהרה פיפ"א להכריז כי תכפיל את הפרסים בטורניר הבא בעוד ארבע שנים • אלא שהפער מהגברים עדיין עצום, ובארה"ב, אלופת העולם, המאבק לשוויון מגיע לביהמ"ש • וגם: מי מבקש להחזיר את הגלגל לאחור בענף השוויוני היחיד - הטניס

נבחרות ארה”ב בכדורגל / צילום: shutterstock
נבחרות ארה”ב בכדורגל / צילום: shutterstock

ג'יאני אינפנטינו, נשיא פיפ"א, התאחדות הכדורגל העולמית, הכריז לאחרונה כי פיפ"א תגדיל את סכום הפרסים שתחלק לנבחרות המשתתפות במונדיאל הנשים ב-2023 ל-60 מיליון דולר, והוסיף כי "יש אפשרות שהסכום אף יגדל". מדובר בסכום כפול מזה שחולק במונדיאל הקיץ בצרפת והמשך ברור של המגמה להעלאת סכומי הפרסים לנשים בספורט.

למה לפיפ"א היה חשוב להכריז על כך כבר עכשיו, ארבע שנים לפני מונדיאל הנשים הבא? בעיקר בגלל לחץ הולך וגובר, שמגיע כמעט מכל כיוון אפשרי, לצמצם את אפליית הנשים בתקציבי הספורט. הלחץ הזה הגיע לשיא במונדיאל הנשים שהתקיים לפני חודש בצרפת ונמשך גם כעת, גם בישראל.

בסיום גמר המונדיאל בחודש שעבר שבו ניצחה ארה"ב את הולנד, 37 אלף צופים באצטדיון בליון החלו לצעוק בבת אחת ובמשך שניות ארוכות: "!Equal Pay! Equal Pay". לא משהו שקהל רגיל צועק אחרי גמר מונדיאל. כמה ימים לפני כן, כשהטורניר היה בעיצומו, 50 חברי קונגרס בארה"ב חתמו על מכתב שנשלח להתאחדות הכדורגל בארה"ב שבו הביעו את אכזבתם העמוקה מהאי שוויון כלפי נבחרת הנשים, שמתבטא בעיקר בתקציבים נמוכים ובחשיפה מועטה בהשוואה לנבחרת הגברים.

הלחץ נמשך גם מכיוון נותני החסות. כך למשל תאגיד פרוקטור אנד גמבל, המשמש כספונסר של נבחרת הנשים האמריקאית, הודיע מיד אחרי הטורניר על תרומה מיוחדת בסך 529 אלף דולר שתחולק בין שחקניות הנבחרת במטרה לצמצם פערים.

המגמה לא עוצרת על אדמת ארה"ב. היא מחלחלת גם למדינות נוספות, ובהן ישראל. בימים אלו מתנהלות בבתי המשפט ברחבי העולם עתירות שעוסקות באפליה על רקע מגדרי של נשים בספורט, כשהעותרות דורשות השוואת תקציבים ציבוריים וכן שימוש שווה במתקנים ציבוריים.

המנגנונים שמשמרים את הפערים

השאלה המרכזית היא האם גופי הספורט המרכזיים מסוגלים היום להפנים ולקבל את הדרישה להשוואת תקציבים. כשפיפ"א מעניקה בהינף יד 60 מיליון דולר למונדיאל הנשים ב-2023, היא רק מייצרת מראית עין ציבורית של שוויון - כי ביד השנייה היא מחלקת 440 מיליון דולר לנבחרות שישתתפו במונדיאל הגברים בקטאר ב-2022. 40 מיליון יותר מאשר במונדיאל 2018.

חוסר השוויון המדובר נוגע כרגע בעיקר לכספים ציבוריים. הטיעון המרכזי הוא שכל דולר או שקל שמחולק על ידי התאחדות, עירייה או גוף הקשור לממשלה ונתמך על ידי כספי ציבור, חייב מבחינה חוקית להיות מחולק שווה בשווה בין גברים לנשים.

אז איך בכל זאת התשלומים לא שוויוניים? בין היתר בגלל מנגנוני חלוקה שעוקפים את הרעיון הזה. הם מבוססים על פופולריות (וספורט נשים תמיד פחות פופולרי), או על מנגנונים שבוחנים מי מייצר יותר כסף בחזרה (כנ"ל).

הכסף שמגיע מהמדינה הוא נדבך חשוב, אבל הבעיה העיקרית היא שרוב הכספים בספורט הם בכלל פרטיים, ואף אחד לא יכול לקבוע לבעלים כמה כסף לשלם לשחקנים. רובם המכריע של הבעלים אפילו לא מחזיקים קבוצת נשים מקבילה - פשוט כי היא לא מייצרת הכנסות וכי אין שום רגולציה שמחייבת אותם לכך.

מעבר לכך, גם פיפ"א עצמה למשל לא מחויבת לתת דין וחשבון בנוגע לאופן חלוקת הכספים שלה. היא ניזונה מכספים פרטיים של זכייני שידור ושל ספונסרים פרטיים. מבחינתה, הספונסרים וכספי השידורים מגיעים בזכות ההצגה של הגברים, ולכן החלוקה צריכה להיות ברורה לטובת נבחרות גברים. פיפ"א היא דוגמה אחת, זה נכון גם כלפי ארגונים אחרים בספורט העולמי.

ומה קורה בהתאחדויות המקומיות? גם אלו פועלות במסגרות שמבחינה חוקית מאפשרות להן להתנהל באופן עצמאי עם חלוקת הכספים - לפחות עד שבית משפט יפסוק אחרת. אם לוקחים את שני האיגודים הגדולים בישראל מבחינה תקציבית, איגוד הכדורסל וההתאחדות לכדורגל, גם הם מחלקים יותר כסף באופן מובהק לפעילות של נבחרות הגברים.

האם הבשורה תגיע מביהמ"ש

כעת העיניים נשואות לארה"ב. במסגרת תביעה פדרלית שהוגשה נגד התאחדות הכדורגל האמריקאית, נטען כי נבחרת הנשים האמריקאית מקופחת בתקציבים מול נבחרת הגברים. הנושא הועבר בינתיים לגישור, אבל הוביל לחשיפת נתונים מעניינים של התאחדות הכדורגל המקומית. הטענה של ההתאחדות היא שהנשים זוכות ליותר כסף, חרף העובדה שהן מייצרות פחות הכנסות עבור ההתאחדות.

לפי הנתונים שהועברו במסגרת הגישור ופורסמו בתקשורת האמריקאית, בין השנים 2010 ל-2018 שילמה ההתאחדות 34.1 מיליון דולר בבונוסים ובשכר לשחקניות של נבחרת הנשים, בהשוואה ל-26.4 מיליון דולר שחילקה באותה תקופה לשחקני נבחרת הגברים. בין היתר, מזכירה ההתאחדות כי כדורגל הנשים לא מניב מספיק כסף למרות ההצלחות הגדולות של הנבחרת (פעמיים ברציפות אלופות עולם) והחשיפה לה היא זוכה.

בין השנים 2009 ל-2019 קיימה נבחרת הנשים האמריקאית 238 משחקים שהכניסו להתאחדות 101.3 מיליון דולר. נבחרת הגברים קיימה באותה תקופה 191 משחקים וייצרה מהם להתאחדות הכנסה של 185.7 מיליון דולר. במילים אחרות - הגברים "שווים" להתאחדות 972 אלף דולר למשחק, לעומת 425 אלף דולר למשחק נשים.

הנשים מצדן טוענות שכל שיטת החישוב שגויה ומקפחת אותן. לטענתן, אם הגברים היו מצליחים קצת יותר ולא נכשלים בהעפלה למונדיאל 2018, בעוד שהן זכו פעמיים באליפות העולם, הפערים היו ניכרים הרבה יותר.

מי רוצה להחזיר את הגלגל לאחור

במקרים נדירים נעשה ניסיון במגזר הפרטי להגדיל את ההשקעה בספורט הנשים, אבל זה בעיקר תלוי בהחלטה של אדם פרטי או תאגיד מסחרי. על כל אחד כזה יש עשרות שימצאו היגיון דווקא בהשקעה בספורט גברים. הדוגמה האחרונה התרחשה לפני כשבועיים: מארגני טורניר סוף השנה של טניס הנשים שייערך בעיר הסינית שנזן, הודיעו כי יחלקו פרס של 4.75 מיליון דולר למנצחת בטורניר.

מדובר בפרס הגדול אי פעם שחולק על מגרש הטניס, כולל בטורנירי גברים. לשם השוואה, בטורניר הגברים המקביל חילקו בשנה שעברה 2.71 מיליון דולר למנצח. אבל מדובר בכסף פרטי ובהחלטה שרירותית. הפעם הייתה זו חברת הטיפוח היפנית Shiseido שמשמשת כספונסר של הטורניר. זה יוצא מן הכלל שלא מעיד על הכלל.

לדיון בעניין האפליה המגדרית בספורט יש גם קול שני - זה שטוען שלגברים מגיע יותר. הקול הזה מגיע דווקא מהמקום היחיד בספורט המקצועני שבו קיים שוויון מוחלט בין גברים לנשים - ענף הטניס.

ב-2006 יישר קו טורניר הרולאן גארוס, האחרון מבין טורנירי הגראנד סלאם שעדיין נתנו העדפה לגברים בפרסים הכספיים, והשלים את המאבק שהחלה בילי ג'ין קינג בשנות ה-70 להשוואת הפרסים בטניס. אבל מאז מתנהל דיון ארוך שנים על כך ש"נשים לא ראויות לשוויון הזה כי הן אפילו לא משחקות את אותו משחק". הטענה היא שהן משחקות מקסימום שלוש מערכות בעוד שהגברים משחקים בחלק מהטורנירים חמש מערכות, ואם המאמץ שונה אין סיבה לשלם אותו דבר.

למשל, בטורניר ווימבלדון האחרון שיחק נובאק דיוקוביץ' 25 מערכות ובסך הכול 18 שעות של טניס כדי לזכות בצ'ק של 2.35 מיליון ליש"ט. סימונה האלפ שקיבלה עבור הזכייה בטורניר הנשים את אותו צ'ק עשתה את זה אחרי 15 מערכות וקצת פחות מ-9 וחצי שעות של משחק.

לקראת טורניר הרולאן גארוס בפריז הועלתה שוב השאלה האם גברים לא צריכים להיות מתוגמלים יותר - תיאוריה שלא כך כל מקובלת בימים אלו. כראייה הובאו הנתונים הבאים: חבילת אירוח לצפייה בגמר טורניר הגברים באותה שנה נמכרה במחיר כפול לגמר הגברים בהשוואה לגמר הנשים. המארגנים טענו כי הסיבה לכך היא שהביקוש לגמר הגברים פשוט גבוה הרבה יותר.

הטענה הזו הגיעה בין השאר מכיוונו של דיוקוביץ', שבמשך הקריירה שלו עד כה הרוויח 122 מיליון דולר מפרסים כספיים בטורנירים. בראיון ל"גרדיאן", שנערך כ-35 שנה אחרי שבילי ג'ין קינג הצליחה לגרום למארגני היו.אס. לשלם לטניסאיות בדיוק כמו לטניסאים, אמר הסרבי כי "אני מעריץ את הנשים על המאבק שלהן, אבל מצד שני, אני חושב שאנחנו הגברים צריכים להילחם כדי לקבל יותר - כי הסטטיסטיקה מראה שיש אצלנו במשחקי הגברים הרבה יותר צופים. וכל עוד זה נמשך כך, ויש נתונים וסטטיסטיקה שמראים מי מעניין, מי מושך יותר קהל, ומי מוכר יותר כרטיסים - החלוקה (של הכסף) צריכה להיות הוגנת". הוגנת, כלומר אנחנו הגברים צריכים לקבל יותר. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות