גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב בעל הבית יידע עליכם הרבה יותר בעזרת מאגר האשראי

חברות כרטיסי האשראי MAX וישראכרט החלו להשקיע בסטארט-אפים שפועלים בתחום השכרת דירות ● הצירוף של מאגר נתוני אשראי של בנק ישראל ביחד עם הנתונים שמוחזקים אצלן יוצר מאגר מידע מעמיק על השוכרים ● בין השירותים המוצעים לבעלי דירות: דוח פיננסי על השוכרים ותשלום שכר דירה מובטח לבעלי הנכסים, במקרה שהשוכר מפסיק לשלם

רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר
רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט / צילום: איל יצהר

ימי הקיץ הם תקופת השיא בתחום השכרת הדירות. אינספור פגישות בין משכירים לשוכרים מתקיימות בימים אלה, ועסקאות נחתמות ויוצאות לדרך כשהן מלאות אופטימיות. אלא שמדובר בשוק חסר בפיקוח ובעייתי. מחד גיסא יש בעלי דירות שמפנים עורף למחויבויות שלהם, כמו טיפול בתשתיות בנכסים המושכרים. מאידך גיסא, בעלי דירה להשקעה ניצבים לעתים במצבים בעייתיים, למשל, שנוגעים לאי-תשלום שכר דירה.

נתונים שהעבירה רשות האכיפה והגבייה לבקשת "גלובס" מספקים "טעימה" מהמתרחש בשטח. כך למשל ב-2018 נפתחו 961 תיקים בהוצאה לפועל במסגרת הליכים משפטיים לפינוי נכסים מושכרים. במחצית הראשונה של השנה המספר כבר עומד על 573 תיקים.

על רקע מה שרבים מזהים ככשל שוק, יש מי שזיהו בשנים האחרונות פוטנציאל כלכלי ומבטיחים להוות משענת כלכלית עבור בעלי הבתים. בין המשקיעים בחברות הללו נמצאים שמות גדולים מתחום האשראי - לאומי קארד וישראכרט.

השירותים החדשים שהחברות מציעות כוללים הבטחה לרשת ביטחון כלכלית עבור בעלי הבתים. השירות השני, שמעורר שאלות מתחום הגנת הפרטיות, הוא בדיקת רקע על מצבם הפיננסי של השוכרים. חברות האשראי חשופות ממילא לנתונים פיננסיים מקיפים על חיינו, גם מעצם פעילותן השוטפת וגם לאור כניסתו באפריל האחרון של חוק נתוני אשראי. אלא שכאן החברות הללו מספקות דוח פיננסי לבעלי הבתים, ונשאלת השאלה עד כמה ניתן להיכנס לנו לכיס ועם מי מותר לשתף את המידע הזה.

"חיתום פיננסי על אנשים פרטיים"

סטארט-אפ שהוקם לפני שנתיים וכבר פועל מספר חודשים בתחום הוא WeCheck, שמשקיעות בו החברות יד2 וישרכארט. "הרעיון הבסיסי היה פיתוח מנוע, שמאפשר חיתום פיננסי על אנשים פרטיים", מסביר מנכ"ל החברה רמי רונן. במילים יותר פשוטות - החברה מציעה לבעל הנכס להפיק דוח פיננסי על יכולותיו של השוכר הפוטנציאלי.

"מדובר במערכת מתוחכמת, שיודעת לאסוף מידע ממגוון מקורות, חלקם פתוחים לציבור וחלקם לא, והכול בצורה חוקית, על מנת להביא לניתוח מהיר של הפרופיל הפיננסי של אדם", מסביר רונן שמדגיש כי השירות שמעניק לבעלי דירות מידע על שוכרים ניתן בחינם.

כשאנחנו מבקשים לברר אם אנחנו צריכים לחשוש לפרטיותינו כשחברה בעלת עוצמה כמו ישראכרט מפיקה דוח פיננסי על יכולותינו, הוא מדגיש כי הפקת הדוח תלויה בראש ובראשונה במתן היתר לבדיקה מצד השוכרים. "לא ננפיק דוח על שוכר דירה, שלא מעוניין בהפקת הדוח לגביו ולא מאשר לנו לבצע את הפעולה".

לדברי רונן, הערך שניתן הוא לא רק לבעל הדירה, אלא גם לשוכר. "לשוכר דירה טוב, קשה להוכיח שהוא טוב. הדוח נותן בעצם גושפנקא לכך".

מלבד בדיקת שוכרים, מציעה WeCheck לבעלי דירות שירותים פיננסיים נוספים, המפוקחים על ידי רשות שוק ההון. "בעל דירה יכול לרכוש הבטחת תשלום, כך שאם שוכר דירה מפסיק לשלם את שכר הדירה, אנחנו נשלם במקומו", אומר רונן, "כמעין תחליף לערבות שבעלי דירות מבקשים בחלק מהמקרים. אלא שהערבות, בהתאם לחוק שכירות הוגנת, מוגבלת ל-3 חודשי שכירות וגם עולה לשוכר כסף, בעוד שאנחנו נותנים ערבות לשנה שלמה. בנוסף, אנחנו מציעים לבעלי הדירות לקבל את כל שכר הדירה מראש, במקום לחכות חודש בחודשו".

כמה עולה שירות כזה? לדבריו החברה גובה בגין השירות סכום שמשתנה בהתאם למידת הסיכון שבו מוגדר השוכר, וככלל הוא נע בין 2-4.5% מגובה שכר הדירה בכל חודש לכל תקופת השכירות. לדבריו בכל רגע נתון ניתן להפסיק את השירות.

לסייע לבעלי בתים בשוק מוצף

בעוד שבעל דירה במרכז תל-אביב יכול לסנן שוכרים ולדרוש ביטחונות גבוהים, בשל עודף הביקוש לשכירות, במקומות אחרים המצב הפוך. בשנים האחרונות הוקמו שכונות חדשות רבות בערים כמו חריש, ראש העין, קרית גת ועפולה. חלק ניכר מהדירות באזורים אלה נרכש על ידי משקיעים, שגילו כי לעתים הם מתקשים למצוא שוכרים, בשל התחרות הגדולה ועודף ההיצע. במצב כזה בעלי הדירות לעתים "מקלים" בדרישות, כמו בדיקת הדייר ומתן הביטחונות על ידו. הכל כדי לאכלס את הדירה ו"להרוויח".

לדברי רונן, לשירות שהם מספרים נרשמו עד כה אלפי בעלי דירות, כאשר בולט בהם ריכוז של משקיעים מחריש. "השירות ניתן בעיקר לבעלי דירות שמעוניינים להבטיח שכר דירה של 4,000-6,000 שקל לחודש", הוא אומר.

ישראכרט לא לבד בתחום. חברה נוספת שמספקת שירותים לבעלי דירות היא חברת הסטארט-אפ Iagree, ששותפה בה גם חברת האשראי MAX (לאומי קארד). "אנחנו מבינים שחשוב לך להכיר את השוכר שלך לפני חתימת החוזה. לכן, לפני חתימת הבטחת התשלום אנחנו נבדוק עבורך כל שוכר במאגרי המידע: בנק ישראל, כונס נכסים, הוצאה לפועל, בנקים וחברות כרטיסי אשראי, בשילוב מידע נוסף אותו בחר השוכר לשתף", נכתב בבולטות באתר האינטרנט של החברה.

ציון שמו של בנק ישראל כאחד מהמקורות בהם מעיינת החברה כדי להפיק דוח פיננסי על השוכרים, מעלה תמיהה האם הכוונה לנתונים שגלויים כיום למספר מצומצם של חברות ובהן חברות אשראי כמו MAX, לאור כניסתו באפריל האחרון של חוק נתוני אשראי. בשיחה עמנו בחברה לא ששים לפרט על דרך הפקת הדוח, ורק מציינים, כמו במקרה של ישראכרט, כי הדוח מופק בהסכמת השוכרים, ובאופן חוקי לחלוטין.

מעבר לשירות הזה, Iagree מציעה למשכירי הנכסים בטוחה לתשלום שכר הדירה באמצעי דיגיטלי, למקרה שהשוכר לא ישלם את שכר הדירה. תמורת השירות הזה החברה גובה 3% משכר הדירה החודשי. לפי אתר החברה עד כה 2,300 איש נרשמו לשירות שלהם, רובם משקיעים

"אנחנו בוחנים כל הזמן באילו שווקים אנשים עדיין לא מתנהלים בכרטיסי אשראי ולמה", מסביר סמנכ"ל אסטרטגיה ופיתוח עסקי ב-MAX, אוהד מימון. "מצאנו שאנשים עדיין מתקשרים בחוזי שכירות בצורה מיושנת ומסורבלת, ועל כן אנחנו מייעלים את השוק כשמציעים לצדדים להתנהל בצורה דיגיטלית ומהירה במקום תהליך שמסורתית התנהל באמצעות צ'קים ומזומן".

החשש הגדול - שוכרים שלא משלמים

חברה נוספת שזיהתה את המתח בין משכירים לשוכרים היא Different. מאחוריה עומדים משקיעים יהודים מצרפת, בעלי עסקים בתחום הנדל"ן והטכנולוגיה, שלדברי יועצי התקשורת שלה "מחזיקים בישראל במספר נכסים להשכרה".

גם Different מציעה לבעלי הנכסים לבדוק את השוכרים הפוטנציאליים עבורם. בחברה מכנים זאת "בדיקת רקע בסיסית" וכשאנחנו מבררים מולם כיצד מופק דוח שכזה, הם ממהרים להסביר שהם לא מבצעים בדיקות שמפרות את פרטיותם של השוכרים, וכי הבדיקה מתמקדת אך ורק במקורות גלויים כמו מאגר פושטי הרגל, מאגר חשבונות מוגבלים של בנק ישראל ובעלי מרשם מוגבלים באמצעים של המדינה.

עם זאת לדבריהם ליבת הביזנס שלהם מופנית לכיוון אחר לגמרי. "המטרה שלנו היא להבטיח לבעלי דירות להשכרה, שהסכם השכירות יתקיים במלואו". אומר מנכ"ל החברה אלעד שריקי. "אם השוכר לא משלם, נשלם במקומו. החברה בעצם אחראית להתחייבות השוכר. במקרה שהשוכר לא משלם, אנחנו נדאג לפנות אותו ולהביא שוכר במקומו. בהרבה מקרים תום תקופת הסכם השכירות, אפילו ששוכר שילם את שכר הדירה, הוא עדיין לא מתפנה מכל מיני סיבות, ואז אנחנו נכנסים לתמונה".

בנוסף, החברה מסייעת במקרים שבהם השוכר פותח למשל עסק בדירה בניגוד להסכם השכירות. "גם פה אנחנו נכנסים לתמונה, לקחת מבעל הנכס את הכאב ראש במקרים שיש בעיות".

לדברי שריקי, המצב שבו שוכרים לא משלמים הוא הרבה יותר שכיח משנדמה: "קורה ששוכר מפסיק לשלם שכירות או לא מפנה דירה בתום התקופה, לא כי הוא נוכל, אלא דווקא כאשר מדובר במשפחה נורמטיבית, שלפתע, למשל, בני הזוג מתגרשים ועוד אין פתרון דיור לכל אחד מבני הזוג או אחד מבני המשפחה מפוטר מהעבודה או חולה במחלה פתאומית, או משפחה נורמטיבית שבעבר פשוט חתמו ערבות לקרוב משפחה, שלפתע נקלע לקשיים ורודפים את חשבונות הבנק שלהם".

עבור השירות גובה החברה עמלה של 2.5% משכר הדירה למשך כל תקופת השכירות, וניתן להפסיק את ההתקשרות בכל עת. "השירות מיועד למי ששכר הדירה חשוב לו מאוד, ושהוא מתקשה להתקיים ללא שכר הדירה. כמו למשל משפחה ששוכרת דירה, ומשכירה את הדירה בבעלותה לשוכר וכך משלמת את המשכנתא. וגם כששכר הדירה הוא פרנסה לכל דבר". לדברי שריקי כיום רשומים לשירות מאות לקוחות. 

תיקי הוצל"פ שנפתחו לפינוי מושכר

אוגוסט-דצמבר 2017: 337

ינואר 2018 - דצמבר 2018: 961

ינואר-יולי 2019: 573

כך זה עובד:

שלב 1 - בעל דירה ושוכר מעוניים בעסקת השכרה

שלב 2 - השניים פונים לחברה שמבצעת בדיקה פיננסית על השוכר, בהסכמתו

שלב 3 - אם השוכר נראה למשכיר - חותמים על חוזה מול החברה

שלב 4 - בתקופת השכירות החברה יכולה לספק למשכיר שירותים, כמו תשלום מראש של שכר דירה, תשלום במקרה של דייר סרבן ואף שירות פינוי דירה

מאגר נתוני אשראי - הכוח נמצא אצל מחזיק המידע

רבים מהאזרחים במדינה לא מודעים לכך שכל אזרח רשאי להנפיק דוח על מצבו הפיננסי של עצמו, בלשכת נתוני האשראי שבבנק ישראל. כמו כן, על פי הסבירות בשוק, בעתיד משכירי דירה יבקשו משוכרים דוח פיננסי עצמי, כחלק מהדרישות הסטנדרטיות משוכרי דירה.

יחד עם זאת, חוק מידע נתוני אשראי משנת 2016 מאפשר גישה לנתוני האשראי לבנקים לחברות האשראי, ולחברות BDI, דן אנד ברדסטריט וקו מנחה בלבד. מדובר במאגר מידע מרכזי בבנק ישראל שבו נאספים נתונים לגבי התחייבויות האשראי של יחידים, כולל מסגרות אשראי בחשבונות עו"ש, מסגרות אשראי בכרטיסי אשראי, הלוואות משכנתאות של אזרחים ותושבים בישראל, לצד אופן הפירעון או אי-עמידה בפירעון של התחייבויות אלה.

חשוב לדעת כי השימוש במידע שנמצא בידיים פרטיות והעברתו לפורמטים פומביים הוא כבר אסור.

"לחברות שמספקות את הדוח על שוכר הדירה, אסור לעשות שימוש פומבי או להפיץ את המידע" אומר עו"ד יורם הכהן, לשעבר ראש הרשות להגנת הפרטיות, "שכן מדובר בעבירה על חוק הגנת הפרטיות ועל חוק נתוני אשראי". 

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; רדיט יורדת ב-7%, טסלה ב-2.5%

נאסד"ק עולה ב-0.1% ● הצמיחה השנתית בארה"ב עמדה ברבעון האחרון על 3.4%, יותר מהצפוי ● האסטרטג של ג'יי.פי מורגן מזהיר: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר נוספים בחברת ה-AI אנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות בעולם