גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קווי התעופה הרווחיים בעולם: איזה קו תעופה מגלגל יותר ממיליארד דולר בשנה?

דוח שפירסמה חברת OAG מעלה כי התוצאות הכספיות של חברות התעופה האמריקאיות הצביעו על גידול ברווחים ומושכות את ממוצע הנתונים מעלה ● באירופה, לעומת זאת, התמונה אחרת, כשחברות התעופה רשמו ירידה ברווחים

 מטוס של בריטיש איירוויז בשדה תעופה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מטוס של בריטיש איירוויז בשדה תעופה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

עולם התעופה התחדש לאחרונה בשיא חדש: קו תעופה שמגלגל יותר ממיליארד דולר בשנה. מדובר בטיסה בין נמל התעופה הית'רו בלונדון ובין נמל התעופה JFK בניו יורק, שמפעילה חברת בריטיש איירווייז. כך לפי נתונים שמפרסמת חברת OAG המנטרת נתונים כלכליים על עסקי התעופה. החברה פרסמה את רשימת קווי התעופה הגורפים את המחזור הכספי הגבוה ביותר. בראש הרשימה ניצב הקו הפופולרי לונדון - JFK, שהניב מחזור של 1.15 מיליארד דולר ב-12 החודשים בין אפריל 2018 לאפריל 2019, עם תדירות של יותר מ-600 טיסות בחודש.

הטיסות נעשות במטוסי בואינג 747 ובואינג s777-200. לפי הניתוח הכספי של OAG, הקו הזה גלגל מחזור שעתי של 27,159 דולר, עלייה של 10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

מסתבר כי לא רק קווים טראנס-אטלנטיים יכולים להניב רווחים כאלה לחברות. כך, הקו הרווחי השני בסקירה הוא של טיסת פנים בתוך אוסטרליה. מדובר בטיסות שמחברות בין שתי הערים הגדולות, סידני-מלבורן, שמבצעת החברה האוסטרלית קוואנטס. קו זה הניב לחברה מחזור של 861 מיליון דולר בשנה ומחזור שעתי של 23,773 דולר.

במקומות השלישי והרביעי חוזרים לנמל התעופה העמוס בעולם - הית'רו לונדון; למקום השלישי הגיע הקו המחבר בין לונדון לדובאי שמפעילה חברת אמירטס. הקו הניב לה מחזור של 797 מיליון דולר וכ-25 אלף דולר בשעה.

במקום הרביעי נמצא קו שמפעילה החברה האהובה על טסים רבים, סינגפור איירליינס, בין הית'רו לונדון לנמל התעופה צ'אנג'י בסינגפור. קו זה גלגל מחזור של 735 מיליון דולר.

עוד מככבות ברשימה חברות התעופה הצפון אמריקאיות, בעיקר בטיסות פעילות פנים-ארציות, וכן קטאר איירווייז וקתאי פסיפיק.

עשרת קווי התעופה הרווחיים בעולם

רווח מצרפי של כ-6.5 מיליארד דולר

השאלה המעניינת היא - האם בניגוד לתחזיות, ענף התעופה נמצא במגמת שיפור בביצועי והכספיים? מהדוח לרבעון השני של 2019 שפרסם ארגון התעופה העולמי (IATA) עולה כי התוצאות הכספיות של חברות התעופה האמריקאיות הראו גידול ברווחים, כך שהן מעלות את ממוצע הנתונים של חברות התעופה מאזורים אחרים בגלובוס. משקלול של ארבעה שווקים - צפון אמריקה, אסיה, אירופה ואמריקה הלטינית - עולה כי הענף הגיע לרווח מצרפי (אחרי מס) של כ-6.5 מיליארד דולר, לעומת רווח כולל של 5.267 מיליארד דולר ברבעון השני של 2018.

עם זאת, לפני שמגלים אופטימיות מהמספרים הנאים הללו, נזכיר כי הדוחות החיוביים של חברות התעופה האמריקאיות העלו את הממוצע של כלל השווקים, לרבות שיפור ביחידת הרווח לנוסע לחברות האמריקאיות. יצוין כי התוצאות הכספיות נובעות הן מהתייעלות, הן מהגדלת הרווחים של החברות עצמן והן מגורם חיצוני קריטי שהוא מחיר הדלק שמהווה רכיב עיקרי בתמחור כרטיסי הטיסה.

לפי דוח יאט"א, מחירי הדלק ש"קפאו" על מקומם אפשרו לחברות בשוק הצפון אמריקאי להציג דוחות חיוביים בחודשים האחרונים. אומנם נכון לכתיבת הדוח, המחיר לחבית דלק מטוסים היה 76 דולר, אך יאט"א מזהירה כי בדוחות הבאים המחיר עלול לעלות כחלק מהשלכת "מלחמת הסחר" בין ארה"ב לסין.

יאט"א ביססה את נתוניה על סמך דוחות כספיים של חברות שפורסמו עד כה. בניתוח דוחות כספיים שפרסמו 10 חברות תעופה מצפון אמריקה, הרווח המצרפי (אחרי מס) ברבעון השני של 2019 עלה ל-4.5 מיליארד דולר, לעומת 2.9 מיליארד דולר ברבעון ראשון 2018. ניתוח דוחות כספיים שפרסמו 5 חברות תעופה בשוק אסיה מצביעים גם הם על שיפור בתוצאות ועלייה לרווח של 366 מיליון דולר ברבעון שני של 2019, לעומת 264 מיליון דולר ברבעון שני ב-2018.

מנגד, באירופה התמונה אחרת: ניתוח דוחות כספיים של 7 חברות תעופה מצביעים על ירידה ברווח. הרבעון השני ב-2019 הניב לחברות בשוק התחרותי הזה רווח נמוך יותר, של 1.588 מיליארד דולר, לעומת רווח של 2,041 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. ביאט"א תולים את סיבת הירידה ברווחים בתחרות המתחזקת מול חברות הלואו קוסט ובמחירי הדלק, שבניגוד לשוק בצפון אמריקה, הכבידו על החברות האירופיות.

הצמיחה בתנועת הנוסעים נבלמה

עוד עולה מהניתוח הכלכלי של יאט"א כי בחודשים האחרונים התשואה הגלובלית פר-נוסע הצביעה על יציבות. זאת, בין היתר, לאור התנהגות זהירה שגילו חברות התעופה בכל הנוגע להגדלת הקיבולת של מושבים בטיסות בתחשיב אל מול הביקוש.

קצב הצמיחה השנתי בתנועת הנוסעים נבלם יחסית: מול שיעור גידול של 5.5%, נכון לעכשיו קצב הגידול השנתי יסתכם ב-4.6%. כך גם נבלם תחום המטען (קרגו) שבתקופה האחרונה מהווה ערוץ הכנסה משמעותי לחברות התעופה. כאן הסיבה נעוצה בעיקר בסכסוך הסחר שבין ארה"ב לסין, יחד עם ההאטה הכלכלית שמשפיעה על יותר שווקים.

נתוני התשואה לנוסע, שאליהם מתייחסת יאט"א, מחושבים מנתוני המחיר ששילמו הנוסעים עבור הטיסה בלבד, ללא תחשיב של הכנסות נוספות משירותים נלווים, סגמנט שנמצא בעלייה ככל שיותר ויותר שירותים הופכים להיות מותנים בתשלום, דוגמת מזוודות, הושבה, מזון ושתייה. התשואה של החברות מהנוסעים במחלקת התיירים עלתה בשיעור מתון של 0.2%. עם זאת, עדיין, תשואת הנוסעים בממוצע העולמי נמוכה ב-2.9% לעומת רמתה לפני שנה.

אחת המשימות שעומדת לנגד עיניה של כל חברת תעופה היא להגיע לתפוסה אופטימלית במטוסים. חודש יולי נחשב בעולם לחודש שיא מבחינת תנועת הנוסעים, ולכן חברות רבות מגדילות את היצע המושבים בתקופה זו של השנה, באמצעות הגדלת תדירות טיסות ליעדים קבועים, או הוספה של יעדים חדשים. גם מהלכים אלה, כך גורסים כלכלני יאט"א, נעשים באופן מדוד וזהיר. התפוסה העולמית עמדה בממוצע על 82.9%, למרות מטוסי הבואינג 737 מקס המקורקעים זה חודשים ארוכים, מאז שתי תאונות האוויר הקטלניות שגבו את חייהם של 346 בני אדם.

ובנוגע לנעשה בישראל - גם דוחות אל על, שהיו אמורים להתפרסם בשבוע שעבר, ושמועד פרסומם נדחה, אמורים לשקף תוצאות טובות יותר מהדוחות האחרונים של החברה. הדוחות של הרבעון השני ב-2019 כוללים גם את הפעילות של אל על בפסח, ובחלקו הראשון של הקיץ. מה שפוגע ברווחיה של אל על הוא שער הדולר הנמוך.

עם זאת, לזכות החברה עומדת הגדלת הקווים ליעדים בארה"ב ובאירופה, הכנסת עוד מטוסי דרימליינר יעילים בתצרוכת הדלק לצי המטוסים והוצאת מטוסים מיושנים. זאת, לצד הגידול הטבעי בתנועת הנוסעים בעיקר בחודשי הקיץ.

נכון לחודש יולי הטיסה אל על (הלוך ושוב) כ-633 אלף נוסעים, שהם עלייה של כ-5% לעומת יולי 2018. כעת נותר לראות - ולקוות - אם העלייה הזו תשקף שיפור בביצועים, והיא תרכוב על הגל העולמי החיובי (יחסית) של הענף.

עוד כתבות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

טסלה ונטפליקס מציגות: תוצאות הפוכות, והכלל החשוב ביותר בעונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה