גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה טראמפ רוצה לקנות את גרינלנד, ואיך זה קשור דווקא להתחממות הגלובלית שהוא מעדיף להכחיש

הרעיון של נשיא ארה"ב לקנות את הטריטוריה שנמצאת בבעלות דנמרק נתפס בתחילה כהלצה ● אבל דווקא תופעת ההתחממות הגלובלית, שטראמפ מתכחש אליה, היא הסיבה העיקרית לפוטנציאל כלכלי לא מבוטל שטמון באי ש-85% ממנו מכוסים בכיפת קרח

גרינלנד / צילום: Lucas Jackson , רויטרס
גרינלנד / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

מה שהיה נראה בתחילה כהלצה - הדיווח בסוף השבוע שלפיו הממשל האמריקאי בוחן את האפשרות לרכוש את גרינלנד מידי דנמרק - קיבל אתמול חותמת רשמית מהנשיא האמריקאי עצמו.

"זה דלף איכשהו החוצה", אמר הנשיא דונלד טראמפ לכתבים, "זה לא במקום הראשון בסדר היום שלנו, אבל אנחנו אכן בוחנים את הרעיון. בעיקרון זאת תהיה עסקת נדל"ן גדולה". כמה שעות לפני כן, היועץ הכלכלי הבכיר של טראמפ, לארי קודלו, אמר בראיון טלוויזיוני, "אני לא רוצה לחזות מה תהיה התוצאה, אבל הנשיא, שיודע דבר או שניים על עסקאות נדל"ן, רוצה לבחון את רכישת גרינלנד".

עוד לפני שאומת על ידי הנשיא, עורר הדיווח סערה בינלאומית. פוליטיקאים דנים אמרו כי הם מקווים שמדובר בבדיחה גרועה; דיפלומטים לעגו לממשל טראמפ על כך שאינו מבין כי הזמנים השתנו וכי טריטוריות אינן מחליפות ידיים בעבור כמה מיליוני דולרים בין מעצמות ואימפריות בעידן הנוכחי; הגרינלנדים, עם קטן שחולק היסטוריה משותפת עם כל ילידי "הטריטוריות הצפוניות", האינואיטים, אך יש לו שפה ותרבות עצמאיים לחלוטין, דחו בשאט נפש את ההצעה.

אבל השאלה העיקרית העולה מהסערה היא מדוע בכלל מעוניין טראמפ לקנות אי ש-85% ממנו מכוסים בכיפת קרח בעובי ממוצע של שלושה קילומטרים, מקום שומם שהחיים בו אפשריים רק ברצועות החופים הצרות שבהן הים ממתן את השפעות הקור.

התשובה, כמו רוב התשובות לשאלות הנוגעות למדיניות הנשיא האמריקאי הנוכחי - עשויה להיות כסף. לצד חשיבות אסטרטגית, טראמפ מזהה בגרינלנד פוטנציאל כלכלי, שיכול להציב אותה ברשימת רכישות הקרקע המוצלחות של נשיאים אמריקאים קודמים (ראו רשימה). היא אולי תלויה כיום במימון שהיא מקבלת מדנמרק, שלה היא שייכת באופן רשמי, אבל בעתיד גרינלנד אמורה להיות שווה הרבה יותר.

מפה

הסיבה העיקרית לכך שגרינלנד היא "עסקה טובה" נובעת דווקא מתופעה שטראמפ ורבים במפלגתו מתכחשים אליה - ההתחממות הגלובלית. חודש יולי האחרון היה החם ביותר ברחבי העולם מאז שהחלו המדידות, לפני 140 שנים; שיאי חום נשברו במערב אירופה, וגלי החום שנדדו צפונה המסו כמויות אדירות של מים מתוקים מכיפת הקרח של גרינלנד. אף על פי שלא נשברו שיאים בגרינלנד, הקיץ הנוכחי היה אחד מהחמים ביותר בטריטוריה, שהיא האי הגדול ביותר בעולם, בין השאר מכיוון ששינויי האקלים מתבטאים באופן החד ביותר בקטבים: באוקיינוס הארקטי, שמעטה הקרח שלו מצטמצם משנה לשנה, וגם באנטרקטיקה, היבשת מכוסה הקרח שבקוטב הדרומי.

הפוטנציאל הכלכלי של גרינלנד נובע מכמה מקורות הכנסה אפשריים, בין שהם מנוצלים כבר היום או בעתיד הלא-רחוק:

גז טבעי ונפט. מתחת לים הארקטי הקפוא שוכנות, לפי הערכות המכון הגיאולוגי האמריקאי, כרבע מעתודות הנפט והגז הטבעי בעולם. עד כה, הן היו בלתי נגישות בגלל התנאים הבלתי אפשריים באזור. לא ניתן להקים אסדת קידוח - כמו אלו הנמצאות בים הצפוני והפכו לגורם העושר של נורבגיה, למשל - באוקיינוס המפשיר בכל קיץ וקופא בכל חורף, שבו יש קרחונים בגודל ערים הנעים באטיות או במהירות בים.

אבל עם התכווצות מעטה הקרח, שלפי תיעוד הלוויינים נמצא בשיא שלילי מבחינת היקפו בחורף, ואם התחזיות השמרניות הנוקבות בעלייה של מעלה אחת עד שלוש וחצי מעלות עד סוף המאה יתאמתו, הים הארקטי יכול להפוך לאזור נקי מקרח ונוח לעבודה.

כמה חברות נפט וגז כבר חתמו על חוזים עם הממשל העצמאי בנוק, בירת הטריטוריה, כדי לבצע קידוחי ניסיון מול החוף המערבי של המדינה, אזור שבו חיים רוב מבין 56 אלף התושבים של האי העצום, שגודלו 2.2 מיליון קילומטר רבוע.

התחממות זו של האזור הארקטי והפוטנציאל לגז ולנפט הם גם הסיבה שבעשור האחרון מתנהל קרב שהולך ומתחמם בין כל המדינות שלהן יש גישה אליו - דנמרק (באמצעות גרינלנד), קנדה (באמצעות הטריטוריה העצמאית נונאווט), רוסיה, נורבגיה (באמצעות ארכיפלג סוואלבארד) וארה"ב (באמצעות אלסקה) - על הרחבת זכויות המים הכלכליים שלהן.

לפי החוק הבינלאומי, תחום זה אמור להקיף אזור במרחק של עד 200 מייל (370 קילומטר) מחופיה של מדינה. אבל יש גם חריג לחוק - אם המדינה מוכיחה כי מבחינה גיאולוגית, האזור הימי הוא למעשה חלק מהיבשה שלה (כמעין מדף תת-ימי), היא עשויה לקבל זכויות נוספות.

הסעיף הזה שלח את חמש המדינות להתנצח ביניהן על הזכויות לחלקים גדולים מהים הארקטי, כאשר גרינלנד ורוסיה (באמצעות סיביר) נחשבות למועמדות המובילות לזכות בתחרות הגיאולוגית. כחלק מהעימות, שלחה רוסיה ב-2007 צוללת שתקעה את דגל המדינה על קרקעית האוקיינוס הארקטי בקוטב הצפוני, ודנמרק התעמתה ב-2009 עם קנדה על השליטה באי האנס ושיגרה אליו תיירים שנעצו את דגלי גרינלנד ודנמרק על אדמתו.

גרינלנד העניקה עד כה 23 רישיונות לחפש גז ונפט מול חופי המדינה, והיא צפויה לפרסם בשנה הבאה מכרזים גדולים לרישיונות, שעליהם יתחרו חברות האנרגיה הגדולות ביותר בעולם.

נתיבי שיט. אחת התופעות של השנים האחרונות היא פתיחתו ההדרגתית של המעבר הצפון-מערבי, נתיב השיט שעשוי לקצר משמעותית את מרחק השיט בין אסיה לבין ארה"ב ואירופה. במקום להקיף את אסיה מדרום, מאפשר הנתיב להגיע ישירות אל צפון אירופה ואל קנדה.

עד השנים האחרונות, רק שוברות קרח היו מסוגלות לבצע את המסע, בגלל שדות קרח דחוסים וקרחונים שהפריעו לשיט בנתיב. עם זאת, עם הצטמצמות היקף הקרח של הים הארקטי, עשו כמה ספינות מסחר בשנים האחרונות את הדרך.

אמנם עונת השיט קצרה נכון להיום, אך הפוטנציאל עשוי להתגבר ככל שכדור הארץ ילך ויתחמם. גרינלנד ממוקמת היטב לשמש כנמל אפשרי לספינות בנתיב זה, מה שעשוי להפוך למקור רווח בעתיד.

זהב, מחצבים ומתכות נדירות. אחת התוצאות של ההתחממות הגלובלית היא שמעטה הקרח "היושב" על גרינלנד, שריד לעידן הקרח האחרון שממשיך להתקיים בשל הקרבה של האי לקוטב הצפוני ובשל העובדה כי גודלו של האי יוצר מעין אקלים מקומי, נמס בקצב הולך וגדל. לפי חישובי המדענים, יותר ממחצית מכיפת הקרח הראתה סימנים של הפשרה בקיץ הנוכחי, וביולי האחרון היא איבדה קרוב ל-200 מיליארד טון קרח בשל החום. במקביל, קצב תנועת הקרחונים מערבה, אל הים, התגבר פי שניים בשנים האחרונות. זו אחת הסיבות לדאגה מפני עליית פני הים (נפח כיפת הקרח הגרינלנדית הוא כחצי מנפח הים התיכון כולו, והמסה מלאה שלה תעלה את פני הים ברחבי העולם באופן דרמטי).

אבל מבחינה כלכלית, התופעה הזו חושפת אט אט, בין השאר, פיסות אדמה שהיו מכוסות בקרחונים ובלתי נגישות פחות או יותר מאז תחילת הציוויליזציה האנושית. חברות הכרייה הבינלאומיות עטות על האי בניסיון למצוא זהב, מתכות נדירות המשמשות לתעשיית ההיי-טק בכמויות הולכות וגדלות (Rare Earths), אורניום וגם מחצבים אחרים. חלק מכלי התקשורת בעבר קראו לגרינלנד "קליפורניה החדשה" בגלל התחרות ביניהן על חוזי כרייה. הממשלה המקומית בנוק העניקה עד כה שמונה רישיונות לכרייה, כולל למכרות זהב, יהלומים ומחצבים אחרים, ומתכננת מכרזים לרישיונות נוספים.

דגה. נכון להיום, רוב תושבי גרינלנד, שרובם ממוצא אינואיטי ושחלקם צאצאי דנים שהיגרו לאי, מתפרנסים מדיג בקנה מידה תעשייתי. 90% מהיצוא של גרינלנד נובע משרימפס, דגים וסרטנים. מפעלים גדולים שבהם המקומיים מקלפים בידיים את שריוני השרימפס נמצאים בכמה מוקדים עיקריים באי. עם זאת, ההכנסות כתוצאה מפעילות זו אינן עולות על כ-400 מיליון דולר בשנה.

המצב הכלכלי העגום הוא אחת הסיבות שדנמרק מעבירה מדי שנה סובסידיה בגובה כחצי מיליארד אירו לטריטוריה העצמאית, וזו גם אחת הסיבות שהזכיר טראמפ כמניע אפשרי בעבור דנמרק למכור את האי.

בנוסף לסיבות כלכליות אלה, יש גם סיבות אסטרטגיות צבאיות רציניות לרכישת גרינלנד. האי "הוכיח את עצמו" כנקודה חשובה בזמן מלחמת העולם השנייה, אז שימש גם כבסיס אווירי שקיצר את הדרך לאירופה, וגם סייע לנטר את איום הצוללות הגרמניות. שדה התעופה המרכזי במערב גרינלנד, קאנגרלוסואק, היה פעם בסיס אמריקאי, והאמריקאים מחזיקים עד היום בסיס אסטרטגי בתולה, בצפון האי, שממנו הם יכולים לאיים מצפון על כל רוסיה. לפי הדיווחים, בבסיס זה הוחזק או עדיין מוחזק נשק גרעיני.

השילוב של שני האספקטים - הביטחוני והכלכלי - עשוי לקרוץ לארה"ב, אף על פי שהסיכויים לקנות את האי קלושים. הוא גם קרץ לסין, שניסתה לקבל חוזה לבניית שדות תעופה בגרינלנד, עד שארה"ב ודנמרק שכנעו את הממשל בנוק לסגת מהיוזמה. בעוד היועץ הכלכלי קודלו התרכז אתמול בראיון הטלוויזיוני אתמול ב"אפשרויות הכלכליות" הטמונות באי, טראמפ - כמו כל איש עסקים - העדיף להתעלם מהן ולדבר על החשיבות האסטרטגית של גרינלנד. הוא צפוי לבקר בתחילת ספטמבר בדנמרק. 

כמה עולה לקנות אי?

1946
100 מיליון דולר

נשיא ארה"ב הארי טרומן מציע לדנמרק לקנות את גרינלנד, לאור החשיבות האסטרטגית של האי הארקטי במאבק הבין-גושי מול רוסיה; דנמרק מסרבת

1917
25 מיליון דולר

נשיא ארה"ב וודרו ווילסון רוכש את איי הודו המערבית הדניים מידי קופנהגן, והטריטוריה הקריבית הופכת לאיי הבתולה, שטח חסות של ארה"ב

1898
20 מיליון דולר
לאחר מלחמת ארה"ב-ספרד, וושינגטון רוכשת מספרד את הפיליפינים ומקבלת את השליטה בגואם ובפורטו ריקו. התשלום הוא בעבור התשתיות הספרדיות באיים

1867
7.2 מיליון דולר
נשיא ארה"ב אנדרו ג'קסון רוכש את אלסקה מידי רוסיה הצארית

1803
15 מיליון דולר
נשיא ארה"ב תומאס ג'פרסון קונה מצרפת נתח שכיום הוא מרכז ארה"ב במה שנודע כ"רכישת לואיזיאנה"

הגרינלנדים: "אנחנו לא למכירה"

ההצעה לרכוש את גרינלנד תפסה את הדנים בהפתעה. בהתחלה הם חשבו שמדובר בבדיחה, אבל אחרי שהבינו כי יכול להיות שמדובר בבלון ניסוי אמיתי מצד וושינגטון, באו ההבהרות. "גרינלנד אינה למכירה", אמרה ראשת ממשלת דנמרק, מטה פרדריקסן, לעיתון גרינלנדי מקומי בסוף השבוע. "גרינלנד אינה דנית, גרינלנד היא גרינלנדית. אני מקווה מאוד שזה לא רעיון שמישהו מתכוון אליו ברצינות".

גם מנוק, בירת הטריטוריה העצמאית, הגיע מסר ברור: "אנחנו לא למכירה", מסר משרד החוץ של גרינלנד, וחבר פרלמנט מקומי אמר כי "זה מביך לשמוע שמדברים עלינו בתור סחורה שניתן לקנות".

הגרינלנדים זכו לעצמאות כמעט-מלאה מדנמרק רק ב-2009, אחרי קרוב לשלוש מאות שנות שליטה. רק ענייני ביטחון וחלק מענייני החוץ עדיין נקבעים על ידי דנמרק, שהשתלטה על גרינלנד כבר בתחילת המאה ה-18. הסיבה לתלות בקופנהגן היא המצב הכלכלי העגום, נכון להיום, באי. החוק שנחקק אז בפרלמנט הדני מעניק לפרלמנט בנוק את הזכויות הבלעדיות לנצל את המחצבים באי ואת פוטנציאל הנפט והגז בו, ולשמור את הרווחים לטובת התושבים. הרעיון הוא לנסות ולצמצם את התמיכה הדנית בתושבי האי, העומדת על כחצי מיליארד אירו בשנה (591 מיליארד דולר). ברגע שהאי "יעמוד על הרגליים" מבחינה פיננסית, רוב הגרינלנדים מעוניינים בעצמאות מלאה. שני שלישים מהם אמרו כי עצמאות היא "יעד חשוב", לפי סקר מקיף שהתפרסם לפני שלוש שנים.

מעבר ליחסים הפורמליים, לדנמרק ולגרינלנד יש מערכת יחסים סבוכה. גרינלנדים רבים מאשימים את דנמרק בחיסול אורח החיים המסורתי, במחיקת התרבות שלהם, בכפיית הנצרות ובהכרח להתיישב ביישובים קטנים ומבודדים, שדנו אותם, לדבריהם, לעוני ולמחסור. הגרינלנדים, שיש להם שפה משלהם (הקרובה ביותר מבחינה אטימולוגית לשפות במזרח אסיה, ושמצביעה על מקורם שם), מתמודדים בין השאר עם בעיית אלכוהוליזם חמורה, שנובעת גם מחוסר היכולת של גופם להתמודד אפילו עם כמויות קטנות של אלכוהול.

גם בקרב התושבים באי הרעיון של טראמפ זכה לכתף קרה. "אנחנו עדיין מנסים להתאושש מקולוניאליזציה של פחות או יותר 300 שנה", אמרה תושבת מקומית ל"וול סטריט ג'ורנל", שהיה הראשון לדווח על יוזמת טראמפ, "ואז מגיע איזה בחור לבן מארה"ב שמציע לקנות אותנו".

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה