גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אג"ח למאה שנים? חותם על זה ב-100%

כשהמלצתי בספטמבר 2017 להסיט חלק מתיק ההשקעות לאיגרות חוב אולטרה-ארוכות, הגיבו לי שזה רעיון השקעה מהגיהינום, ושמדובר בהפסד ודאי של עשרות אחוזים ● מאז עברו פחות משנתיים, ואיגרת החוב של אוסטריה ל-100 שנים, למשל, השיאה תשואה של 100% ● איך מתרחשת הכפלה של שווי ההשקעה בשנתיים באיגרת של מדינה המדורגת +AA, והאם מח"מ ארוך זו עדיין השקעה כדאית?

כלכלה אוסטריה / צילום: שאטרסטוק
כלכלה אוסטריה / צילום: שאטרסטוק

הוא השוכב במארב בעקשנות ובסבלנות בהמתנה לאויב שטרם הגיע ינחל ניצחון", סון טסו.

במהלך קורס קציני חי"ר בבה"ד 1, כל צוער מקבל את הספר אומנות המלחמה של סון דזה. הספר נכתב לפני למעלה מ- 2,500 שנים, אך התובנות המצויות בו רלוונטיות גם כיום. אחת התובנות שאני משתדל לאמץ מאז קראתי את הספר היא לאו דווקא מהמפורסמות של סון דזה, אבל היא בהחלט תובנה שאני מתחבר אליה - ערכה של סבלנות. סון דזה מדבר על כך שכאשר אורבים לאויב, צריך לשמור על ערנות ומקצועיות בכל רגע נתון אף אם האויב טרם נראה בעין. כך, רק זה אשר יהיה סבלני מספיק ינחל ניצחון. בעידן שבו כל בוגר תואר ראשון חושב שהוא יכול לנהל חברה או לכל הפחות להיות סמנכ"ל כספים של חברה בינלאומית - ערכה של הסבלנות לא יסולא בפז בחיים האמיתיים בכלל ובעולם ההשקעות בפרט.

עקביות וסבלנות

במהלך חמש השנים שבהן אני מפרסם את טוריי ב"גלובס", אני מתייחס לא מעט לעובדה שיש פער בין המודלים הכלכליים למתרחש בפועל מכיוון שהמודלים הכלכליים מסתמכים על העבר, בדגש על התקופה הכלכלית החל מסיום מלחמת העולם השנייה. מדובר על תקופה סינגולרית שמהווה סטיית תקן ביחס לאלפי שנות אנושות מתועדות. בתקופה קצרה יחסית היו מספר מהפכות שהובילו לקדמה וכן עולם שהוחרב והיה צריך לבנות מחדש. בנוסף, נשים ואוכלוסיות מיעוטים נכנסו לשוק העבודה. כל המהלכים הללו - כלכליים או חברתיים, לא צפויים להיות בעלי עוצמה זהה בעתיד הנראה לעין.

המשמעות היא שההנחה הכלכלית של צמיחה עולמית בשיעור של 3.5%-4% כאירוע שבשגרה היא הנחה יומרנית. ניתן להקביל את זה לכך שנמדוד את גובהו של אדם מרגע הלידה, וכאשר הוא יגיע לגיל 21 נניח שהוא ימשיך לגבוה משום שזה מה שקרה ב-21 השנים האחרונות.

כאשר פרסמתי את הטור "אוסטריה מצטרפת למועדון האג"ח למאה שנה, ואתם?", בתאריך 22/9/2017, כבר למחרת התפרסמו מאמרי דעה שטענו שמדובר בהשקעה מהגיהינום. אציין שבתקופה שלאחר הנפקת האיגרת (בדירוג +AA), בסך הכול לא היו אירועים חריגים והיא אמנם הונפקה בשער של 99.50, אך נסחרה בטווח מחיר של 100-110 אירו במשך תקופה ארוכה. כאשר רוכשים איגרת לתקופה כל כך ארוכה, על כל סיכון התנודתיות שבהחזקה בה, מצפים לתשואה גבוהה יותר.

מחיר איגרת החוב של אוסטריה למאה שנים

החל בתחילת השנה, השתנה טעמם של המשקיעים, וגם ניסיונות להסביר בדיעבד למה דווקא עכשיו - מועדים לכישלון. ממש כפי שאי אפשר להסביר למה דווקא בשלהי 2007 פרץ המשבר הפיננסי ולא ב-2006 לדוגמה. בהשקעות לטווח ארוך, חשוב להחליט מה מהותי ומה תפל; וביחס לנושאים שאנחנו מגדירים כמהותיים - להיות עקביים. אם אנחנו לא צופים צמיחה משמעותית בעולם ולא מדובר רק ברחשי לב, אלא במחקר מעמיק - אזי זה רק עניין של זמן עד שזה יבוא לידי ביטוי בשווקים. ונכונה האמירה גם ביחס לחברות ממונפות ולהעדפה להתרחק מהן גם אם כל השוק חושב שיש פוטנציאל לא מגולם. נכונה אמירה זו בעיקר ביחס לחברת טבע, כש"גלובס" היה בין היחידים בעיתונות הכלכלית הישראלית שהתייחס בשלילה לסוגיית המנוף של חברת טבע הרבה לפני מצבה הנוכחי של החברה.

סיכונים וסיכויים במח"מ ארוך

כאשר מדברים על השקעה באיגרות חוב אולטרה-ארוכות, מדברים בפועל על כך שהצפי הוא לסביבת תשואות נמוכה יותר בעתיד. לא לתשואה נמוכה בשנת 2024 שלאחר מכן התשואה תעלה שוב, אלא על סביבה כלכלית עולמית שבה התשואה נמוכה יותר משמעותית מכפי שהיא כיום. כאשר הונפקה איגרת החוב של אוסטריה למאה שנים הנקובה באירו בספטמבר 2017, התשואה עמדה על 2.12% לשנה, והיום התשואה עומדת על 0.68% לשנה, כלומר משקיעים מאמינים שבטווח הנראה לעין, סביבת התשואות לטווח אולטרה-ארוך באירו תעמוד על פחות מ 0.7% בשנה.

מי שלחלופין מאמין שהעולם צפוי להציג צמיחה מרשימה ושיש פיתוחים מרשימים בקנה, אין לו מה לחפש באג"ח לטווח ארוך. הסיבה שאיגרות חוב ארוכות משיאות תשואה גבוהה יותר היא לאור התופעה של מכפיל המח"מ (משך חיים ממוצע), בפשטות, מדובר על כך שאם באיגרת שבה המח"מ הממוצע הוא שנה התשואה יורדת ב-1%, אז מחיר האיגרת עולה ב-1%; אם באיגרת בה משך החיים הוא שנתיים התשואה יורדת ב-1%, המחיר יעלה ב-2%; ואם באיגרת למאה שנים שהמח"מ שלה הוא 50 שנים התשואה יורדת ב-1%, המחיר יעלה ב-50%. אותה התנודתיות נכונה גם בכיוון ההפוך במידה והתשואה עולה.

מכיוון שאיגרות חוב מסוג זה הן בעלות סטיית תקן גבוהה מהרגיל, אני לרוב מתייחס להשקעה זו כעוגן בתיק ההשקעות ולא כהשקעה לטווח קצר. לצרכי המחשה, גוף מוסדי שמנהל השקעות לפנסיה והחזיק רק 2% מתיק ההשקעות שלו באג"ח למאה שנה, הוסיף לתשואת תיקי העמיתים 2% - שהם ברוב המקרים פער התשואה בין המקום הראשון לאחרון בתשואות השנתיות.

תשואת איגרת חוב דולרית ל-30 שנה של ממשלת ארה"ב

אג"ח ארוכה - ההגנה הכי זולה על התיק

מכיוון שתיקי השקעות כוללים מניות ואג"ח קונצרניות והשקעות לא סחירות ועוד, הרי שמדובר בהשקעות שמשיאות תשואה חיובית כשהעולם צומח ותשואה שלילית כשהצמיחה שלו היא בקצב איטי/ אפסי. הדרך הזולה ביותר להגן על תיקי ההשקעות היא להחזיק רכיב של איגרות חוב אולטרה-ארוכות על מנת שרכיב זה ישיא תשואה חיובית משמעותית בזמן ששאר המרכיבים מציגים תשואה שלילית. התקופה הנוכחית היא תקופה תזזיתית, ואף אם נדמה שהגענו לתחתית בכל הנוגע לתשואות של האג"ח הארוכות - כדאי לזכור שבשוק ההון כשהמחיר נדמה כאילו הוא בשפל, תמיד יש לאן לרדת. ובסביבה כלכלית בה יש מדינות שבהן התשואה על האג"ח היא שלילית, גם תשואה של אפס לא מהווה חסם תחתון.

כשהתחלתי לכתוב את הטור, התשואה באיגרת החוב הדולרית של ארה"ב ל-30 שנים עמדה על 2.14%, וכעת היא כבר מתחת ל-2.02% - התשואה הנמוכה ביותר מאז ומעולם לאג"ח ממשלת ארה"ב ל30 שנה. האם מכאן התשואות רק יעלו?

כדי לענות על השאלה הזו, צריך לשאול את עצמנו קודם כל שאלה חשובה אחרת - האם אנו צופים שהעולם יצמח בקצב מרשים בעשורים שלפנינו? האם רכב אוטונומי זו המצאה שתשנה את פני הכלכלה, או שבסך הכול זה יוביל לקריסה של חברות ביטוח אלמנטרי המבטחות מפני תאונות רכב ויזניק את מניית נטפליקס, משום שכעת הנוסעים יראו סרטים תוך כדי נהיגה? מי שמאמין שהעולם לא יחזור לקצבי הצמיחה שהיו בעשורים האחרונים - מומלץ לו ליישם את משנתו של סון דזה ולהיות סבלני. בסוף, זה גם יוביל לרווחים. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת