גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מכריז: שוקל עוד סבב קיצוצי מס; ברקע: חששות ממיתון

74% מכלכלני העסקים מצפים למיתון בארה"ב לקראת סוף 2021 ● הנשיא: "אנו רחוקים מאוד ממיתון" ● עם זאת, טראמפ תוקף שוב את יו"ר הפד ג'רום פאואל בגין "היעדר חזון" ● אנליסטים: סקרים חדשים מצביעים על היחלשות ניכרת של טראמפ בקרב המצביעים; הכלכלה היא הקלף היחיד שלו, והוא חושש מתבוסה אם קלף זה יילקח ממנו

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Carlos-Barria
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Carlos-Barria

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז אתמול (ג') כי הוא שוקל שורת צעדים לחיזוק הכלכלה הלאומית ובכללם קיצוץ מס רווחי הון ו/או מס על שכר, אך טען כי דיונים על צעדים כאלה אינם מצביעים על חשש מהאטה במשק.

"אנו בוחנים אופציות שונות לקיצוצים במסים, אך אני עושה זאת כל הזמן", הדגיש טראמפ במאמץ להראות שממשלו לא החל לחשוש לפתע מזעזועים כלכליים. "קיצוץ מס על שכר הוא אחד מהדברים שאנו חושבים עליהם, והרבה אנשים היו רוצים ליהנות מקיצוץ כזה; זה ישפיע במידה רבה על העובדים בארה"ב". הוא נחפז להוסיף: "מה שלא נעשה, אין לכך כל קשר למיתון... אנו רחוקים מאוד ממיתון".

הנשיא לא הסתפק בכך, ובניסיון לטאטא אל מתחת לשטיח כל ספק לגבי איתנות הכלכלה האמריקאית הוא הדגיש: "אנו מצליחים באופן פנטסטי". טראמפ דחה בבוז כל שאלה לגבי מיתון אפשרי. "אין זה יאה לדבר על כך" הוא אמר. "אנשים מסוימים והמדיה בכלל מנסים לעשות מזה עניין גדול, מפני שהם היו רוצים לראות מיתון".

לדברי כמה אנליסטים, אחת מהאפשרויות שנבחנות בממשל היא להצמיד את את מס רווחי הון לאינפלציה, אופציה שמשמעותה קיצוץ מס למשקיעים בתקווה לתמרץ הזרמת הון למשק. הממשל מאמין כי ניתן לנקוט צעד זה באמצעות צו נשיאותי וכך לחמוק מתהליך חקיקה בקונגרס, שייתקע ללא ספק בבית-הנבחרים (בשליטת הדמוקרטים). מנגד, צו נשיאותי ייתקל מיד בחומה בצורה של תביעות משפטיות, שבירורן עלול להימשך עד הבחירות לנשיאות.

הודעת טראמפ חשפה את הדילמה של ממשלו: כיצד להכשיר את הקרקע לקיצוץ במסים בלי לחזק עוד יותר חששות של משקיעים ואנליסטים שמיתון ממתין לארה"ב מעבר לפינה. על-פי דיווחים באמצעי תקשורת, נערכו באחרונה בבית הלבן דיונים קדחתניים כיצד להיערך למיתון פוטנציאלי. ההצעות שהועלו בדיונים אלה נעו מפרסום הכחשות גורפות שהממשל בכלל עוסק בכך, ועד לייזום תהליך למציאת דרכים לדחיפת הכלכלה.

פקידים בבית הלבן חוששים, שהאטה ב-2020, בעיצומו של של מסע הבחירות לנשיאות, תפגע בסיכויי טראמפ להיבחר מחדש. למעשה, שתי המגמות - ניצני היחלשות במשק וסימנים להיחלשות מעמדו של טראמפ בקרב הבוחרים - החלו להכתיב את סדר היום הציבורי כבר עתה.

את החששות הגוברים מפני מיתון מזין סקר חדש של האגודה הארצית לכלכלה עסקית (National Association for Business Economics), או, בראשי תיבות: NABE, בקרב אלפי הכלכלנים שחברים בה. 74% מכלכלנים אלה מודאגים מהסיכונים שטמונים בכמה מהצעדים שנקט טראמפ, בעיקר המכסים על סחורות יבוא מסין, והם מצפים למיתון בארה"ב עד סוף 2021. לכך יש להוסיף את ההיפוך בעקומות התשואה של אגרות החוב הממשלתיות, ואת הצניחה המדהימה של 800 נקודות במדד דאו ג'ונס ביום אחד, לפני שבוע, בתגובה על ההיפוך ועל נתוני מקרו מדאיגים מגרמניה וסין.

את החששות הגוברים של הבית הלבן מפני תבוסה אפשרית של טראמפ ב-2020 מזינים בעיקר הסקרים שמצביעים על החלשות עקבית של הנשיא בקרב המצביעים.

סקר של וול סטריט ג'רנל /NBC, שפורסם אתמול (ב'), מראה שלו הבחירות היו נערכות עתה, היה טראמפ מפסיד למועמד דמוקרטי כלשהו - יהיה מי שיהיה - ב-12%. יתר כל כן, הסקר מצביע על הגורם העיקרי להיחלשות האלקטורלית של הנשיא: עריקה גדולה של נשים. 62% מהנשים שרשומות כבוחרות אמרו שיצביעו בעד כל מועמד דמוקרטי, לא חשוב מי; רק 30% אמרו שיצביעו בעד טראמפ.

הנה הפילוח: בקרב נשים בעלות תואר אקדמאי - 63% יצביעו בעד דמוקרט, 30% בעד טראמפ; בקרב נשים ללא תואר אקדמאי - 49% יצביעו בעד דמוקרט, 43% - בעד טראמפ; גברים לבנים בעלי תואר אקדמאי: 49% יצביעו בעד דמוקרט, 44% בעד טראמפ; גברים לבנים ללא תואר: 22% יצביעו בעד דמוקרט, 67% בעד טראמפ. בכל הקבוצות האלה חלה שחיקה בתמיכה בטראמפ, אפילו בקבוצת הגברים הלבנים ללא תואר אקדמאי).

כמה ימים קודם לכן, מצא סקר של פוקס ניוז, ערוץ החדשות שאינו חשוד בעוינות לטראמפ, שהנשיא היה מפסיד בהתמודדות עם כל אחד מארבעת המתמודדים המובילים במירוץ על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות: מול ג'ו ביידן, הדמוקרט המוביל, היה טרמפ מפסיד ב-12% (50% לעומת 38%); מול הסנטור ברני סנדרס היה הנשיא מפסיד ב-9% (48% לעומת 39%); מול הסנטורית אליזבת וורן היה טראמפ מפסיד ב-7% (46% לעומת 39%); ומול הסנטורית קאמלה האריס הוא היה מפסיד ב-6% (45% מול 39%).

טראמפ יצא בשצף קצף נגד פוקס בעקבות פרסום הסקר. "אני אומר לכם כבר עכשיו שמשהו קורה בפוקס ניוז וזה לא משמח אותי", הוא אמר לכתבים ביום א'. "פוקס השתנתה... כמה מהסקרים הגרועים ביותר מבחינתי באו מפוקס".

ההתנגשות שנראית כבלתי נמנעת בין מגמת הירידה של טראמפ בסקרים לבין מגמת הגלישה של הכלכלה הלאומית לעבר האטה או מיתון דוחפת את הנשיא וממשלו לפעילות יח"צ קדחתנית, שגובלת לפעמים בקונספירציות. נראה כי טראמפ משוכנע שקבוצה של שוחרי רעתו זוממת להטיל את אמריקה לבור עמוק של מיתון. הכלכלה הייתה, עד עתה לפחות, הקלף החזק ביותר של טראמפ במסע הבחירות של 2020. אם זה יילקח ממנו, הוא עלול להיבעט מהבית הלבן אחרי תקופת כהונה אחת, חלום בלהות של נשיא אדיר אגו.

וכך, לפני כמה ימים, הופיע הציוץ הבא בחשבון הטוויטר הנשיאותי: "המדיה של הפייק ניוז עושה כל מה שביכולתה כדי לרסק את הכלכלה מפני שהמדיה חושבת שזה יהיה רע בשבילי ויפגע בסיכויי להיבחר מחדש... הבעיה שלהם היא שהכלכלה חזקה יותר מדי ובקרוב ננחל ניצחון במלחמת הסחר (עם סין), וכל אחד יודע זאת, אפילו סין".

ובמאמץ לשכנע את תומכיו, שהוא, רק הוא, יציל את כלכלת ארה"ב, הכריז טראמפ בעצרת בחירות בניו המפשיר בשבוע שעבר: "אין לכם ברירה אלא להצביע בעדי, בין אם אתם אוהבים אותי או שונאים אותי מפני שחשבונות הפנסיה שלכם ילכו לאבדון, כל דבר ילך לאבדון אם אני אפסיד".

והנשיא חוזר ומתנפל על יו"ר פדרל ריזרב ג'רום פאואל, בתביעה שהוא יוריד - ומיד - את שערי הריבית ומאשים אותו ב"חוסר חזון נוראי". בציוץ שלשום הוא קרא לפאואל להוריד את הריבית באחוז שלם, מהלך שלא יעלה על הדעת במצב הנוכחי של המשק.

ובמקביל מנהלים יועציו הכלכליים של טראמפ קמפיין משלהם כדי לשכנע את הציבור שהכלכלה משייטת על מי מנוחות. "אין שום סימנים למיתון", אמר לארי קודלו, ראש המועצה הכלכית הלאומית, בראיון באחת מתוכניות הראיונות ביום א'. ובראיון אחר הוא אמר: "בואו לא נפחד להיות אופטימיים".

ובמילים אחרות: "האסטרטגיה של טראמפ נגד מיתון היא: להכחיש, להכחיש ולהכחיש". (בתודה לבעלת הטור קתרין קמפבל ב"וושינגטון פוסט"). 

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט  בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; מחירי הנפט קופצים ב-1%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה