גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושה לאונרדו דיקפריו כשהוא נתקע מאחורי משאית זבל

בתוך סקטור התעשייה, שמאבד ערך ותפוקה לטובת מפעלים במדינות המזרח הרחוק, בולט מגזר תעשייתי אחד שדווקא נמצע בצמיחה מתמדת - פינוי אשפה ● רבים כבר גילו את פוטנציאל ההשקעה הטמון בתחום - וביניהם גם כמה שמות מפורסמים ● רוב קרנות הסל של מגזר התעשייה מקצות בינתיים משקל זעום לחברות בתחום, אבל אפשר למצוא גם כאלה שמתמחות בו

אתר אשפה / צילום: shutterstock
אתר אשפה / צילום: shutterstock

בעשורים האחרונים עלה באופן ניכר משקלן של מניות הטכנולוגיה בתמהיל ההשקעות שלנו. זו לא הייתה ממש בחירה מעשית שלנו, אלא פשוט עלייה חדה במשקלות חברות אלה במדדי המניות בכל העולם. עלייה זו הגיעה במידה רבה מאוד על חשבון משקלן של חברות מסקטור התעשייה, שאיבדו את תפוקתן ואת שוויין לטובת מפעלים במדינות המזרח הרחוק.

אבל ישנו סקטור תעשייתי אחד שדווקא נמצע בצמיחה מתמדת - סקטור פינוי האשפה. אנחנו, שרגילים להיתקע מאחורי משאית פינוי האשפה ברחוב, לא חשבנו עליה לרגע כאפשרות השקעה, אבל בעולם של השקעה פסיבית גבוהה בטכנולוגיה, מגזר שנמצא בימים אלה במלחמות סחר, בעיקר בין סין לארה"ב, ובסקטור התעשייה העולמי שסובל מתחרות ממדינות המזרח, אנחנו סבורים כי מדובר במרכיב איכותי ביותר לתמהיל ההשקעה.

300 מיליארד דולר בערך הוא גודל השוק העולמי של תעשייה זו, וגודל השוק בארה"ב עומד על כ-53 מיליארד דולר. בארה"ב, שמהווה את יצרנית האשפה הגדולה ביותר בעולם, ישנה תעשייה של כ-12 אלף חברות שעוסקות בתחום, רובן עסקים קטנים כמובן, כמו קבלני אשפה של עיירות קטנות, אך בהמשך נסקור גם שתי חברות ענק.

220,000 ויותר הוא מספר העובדים בתעשייה זו, החל מנהגי משאיות הפינוי דרך מרכזי המיחזור, המהנדסים ועד המנכ"לים. תרבות הצריכה שלנו מצד אחד, ותהליך האורבניזציה מצד שני, הביאו לכך שגודל השוק עולה בהתמדה בעשור האחרון, והוא צפוי להכפיל את עצמו בחמש השנים הקרובות. רק בארה"ב, שבה התעשייה צריכה להתמודד היום עם כ-250 מיליון טונות אשפה, היא תצטרך בקרוב מאוד לעמוד מול אתגר כפול של כ-500 מיליון טונות אשפה, וזאת במהלך 5-6 השנים הקרובות.

חברת המחקר allied market research צופה גידול עולמי שנתי ממוצע (CAGR) של כ-6%, שצפוי להביא את גודל השוק העולמי של תעשייה זו לכ-500 מיליארד דולר עד שנת 2025.

קוברים במדמנה ומפיקים אנרגיה

30% מהאשפה בארה"ב ממוחזרת. אתרי מיחזור של החברות הגדולות ממיינים את האשפה במאות אתרי מיון, ומצליחים להביא למיחזור את רוב הפלסטיק, הזכוכית, המתכות והנייר. את חומרי הגלם הם מוכרים בממוצע בעשרות דולרים לטונה (כשסין קנתה המחירים היו במאות דולרים לטונה). היתרה מועברת למדמנות (מזבלה) שם מובאת האשפה לקבורה.

מדמנות האשפה מהוות את התחנה האחרונה לאשפה הלא ממוחזרת. הקמת מדמנות נעשית לפי אישורים רגולטוריים, ונמצאת תחת פיקוח מתמיד של החברות והרשויות. כאשר אתר כזה מתמלא, הוא מכוסה ונאטם, כדי לפקח על איכות הסביבה, שכן מהאשפה שנקברת ישנה פליטה של גז מתאן, המזיק לסביבה.

למראית עין, המדמנות שסיימו את שלב החיים הראשון שלהן ייראו כגבעת חול מכוסה ביריעות סולאריות, אך בשנים האחרונות החלו החברות להפיק תועלת מהגז הנפלט, והקימו מערכות אשר הפכו את המדמנות לאתר אנרגיית גז בשלב החיים השני שלו. כמו כן, על שטח האתר מקימות חברות אלה מערכים של פאנלים סולאריים. כיום סך האנרגיה הסולארית המצרפית המופקת מאתרים אלה כבר יכולה להספיק לעיר קטנה, והגז המופק יכול לתדלק כ-5,000 רכבים מדי שנה.

כ-128 מיליון משקי-בית בארה"ב משלמים בין 10-20 דולר בחודש לחברת פינוי האשפה, בין אם באופן ישיר או דרך העירייה. כ-60 מיליון עסקים קטנים משלמים סדר גודל של 100 דולר לשבוע, בעוד שאתרי בנייה, מפעלים ובתי חולים משלמים סכומים של עשרות אלפי דולרים - לפי סוג ותדירות הפסולת.

פינוי האשפה מחולק לשלוש קטגוריות גדולות: מוניציפלית - האשפה הביתית ועסקים קטנים ובינוניים; אשפה מסוכנת - פינוי של חומרים כימיים, דלקים, רעלים, חומרים ביולוגיים מבתי חולים וכו'; וחומרים לא מסוכנים - אתרי בנייה, מפעלים גדולים וכו'. פינוי אשפה הוא הוצאה קבועה לא מבוטלת לעסקים בארה"ב, ואלה לרוב לא יוכלו לבחור את ספק השירותים שלהם, מכיוון שהוא זכה במכרז עירוני. סטארט-אפ דמוי אובר, בשם rubicon global, מציע שירותי פינוי אשפה על בסיס המציע הזול ביותר לפינוי מהבית או מהעסק. אחד המשקיעים הבולטים בסטארט-אפ זה הוא הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו.

גם ביל גייטס ניצל חלון הזדמנויות

החברות בסקטור מתומחרות אומנם במכפילי רווח גבוהים, אך מדובר בחברות שרובן עם חוב נמוך, תזרים גבוה ויציב, שוק גדל ודיבידנדים שהולכים וגדלים (ככה זה כשאין חוב מהותי). כמו כן מדובר בחברות שמבצעות תהליכי התייעלות מסיביים, אשר משפרים באופן ניכר את רווחיות החברות, ותהליכים אלה צפויים להמשיך להשתפר. לדוגמה, תהליכים אוטומטיים של מיון פסולת שמקטינים באופן מהותי את כוח האדם הנדרש במרכזי המיון; מערכות אוטומטיות שמרימות את פח האשפה למשאית ללא התערבות של פועל שרץ לסדר את הפח; שיפור בצריכת הדלק של המשאיות דרך שימוש בהנעת גז. כל אלה ועוד תהליכים רבים אחרים תומכים בשיפור מצבן של החברות בסקטור.

החשיפה לסקטור דרך קרנות סל היא מוגבלת, ולא תמצאו מגוון ETF רחב. אחת מהן היא EVX, שמחזיקה את חברות הענק במשקולות גבוהים, ומפזרת את יתר החברות במשקלות כמעט שווים. לרוב ייכללו החברות מסקטור זה בתעודות כלליות של סקטור התעשייה, כדוגמת קרן סל XLI, שם מקבלות חברות הסקטור ייצוג זניח של כ-3% בלבד. נסקור את שתי החברות הגדולות בתחום, אשר יחדיו נאמדות בשווי שוק של כ-75 מיליארד דולר, ואלה גם החברות הגדולות בקרן הסל ה-EVX.

Waste management) WM) - היא חברה הפועלת בכל שרשרת הפינוי, המיחזור והפקת אנרגיית הגז ממדמנות האשפה. לחברה כ-100 מרכזי מיחזור, כ-250 אתרי מדמנות ועוד חמישה אתרים לפסולת מסוכנת.

כמו שאר החברות בתחום, נהנית החברה משיפור בטכנולוגיית המיחזור והמיון, ובהפקת אנרגיית גז מהמדמנות שאותן היא מכסה בפאנלים סולאריים כדי להפיק עוד אנרגיה ירוקה מהשטח הפתוח.

החברה מעסיקה כ-45 אלף עובדים, וצומחת בקצב של כ5% לשנה בזכות גידול בחוזים מוניציפליים וממשלתיים, וכמו כן נהנית מגידול בקצב הבנייה, אשר מהווה מרכיב הכנסה מהותי.

שווי החברה עומד על כ-50 מיליארד דולר, ובין המחזיקים הגדולים ניתן למצוא את ביל גייטס, שמחזיק ב-4.39% מהחברה. זו ההחזקה השנייה בגודלה בפורטפוליו של גייטס אחרי ברקשייר-האת'אווי של באפט.

Waste connections) WCN) - החברה פועלת בכל שרשרת הפינוי בארה"ב ובקנדה, ומתמחה בפינוי והובלה עבור חברות נפט באתרי קידוח. החברה מתמקדת בצמיחה ובהגדלה של נתח הפעילות דרך הפריפריה יותר מאשר בערים הגדולות, בשל תחרות אגרסיבית פחות ורווחיות גבוהה יותר מאתרי המדמנות.

מדיניות הצמיחה של החברה פועלת היטב: הכנסותיה עלו בכ-9% בשנה האחרונה, ובכ-30% בשלוש השנים האחרונות. בין המחזיקים הגדולים לא נמצא כאן סלבריטאים, אבל נמצא בנקים כמו RBC, ג'יי.פי מורגן ו-WFC, שיחד מחזיקים כ-9.5% מחברה זו, ששווי השוק שלה עומד על 25 מיליארד דולר.

רגישויות מהותית לחברות בסקטור

פרט לפעילות העסקית של התרחבות, סגירת חוזים והתייעלות, אשר תמיד יהיו רלוונטיות לכל חברה בכול סקטור, חשוב לשים לב לחשיפות העיקריות של החברות בתחום, ובראשן מחיר הדלק, שכן האיסוף מתבצע על-ידי אלפי המשאיות שעושות את דרכן בין מסלולי הפינוי לאתרי המיחזור או למדמנות. רוב החברות הגדולות מבצעות תהליך של מעבר להנעה משולבת-גז, כדי למתן את הוצאות הדלק, אך עדיין מדובר בחשיפה סקטוריאלית מהותית.

חשיפה מהותית נוספת היא מחירי הסחורות הממוחזרות. כ-75 מיליון טונות של סחורה ממוינת למיחזור נמכרת מדי שנה, בין שבתוך ארה"ב ובין שמחוצה לה. השינויים של מחירי הסחורה הזאת יכולים לנוע בין הרמה הנמוכה הנוכחית, של מספר עשרות דולרים לטונה, לבין מספר מאות דולרים במקרה הטוב (כשסין קנתה את הסחורה).

לסיכום, לסקטור פינוי האשפה תמיד יהיה ביקוש, ואפילו ביקוש קשיח ומתגבר. חוזים, בין אם מוניציפליים, ממשלתיים או של התעשיות השונות, הם גם בגדר חובת החוק, וגם הולכים ומתגברים עקב טרנדים עולמיים של הכול בדולר, הכול חד-פעמי וכמובן - תהליך האורבניזציה שמביא לקצב בנייה מוגבר. 

הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות יצירה. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות, והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם 

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי