גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה המשקיע הישראלי יכול להרגיש טוב יותר מאחרים?

על רקע ירידת ריביות בכל העולם וריבוי השווקים שבהם תשואות האג"ח שליליות, מתעוררת השאלה מה יכול בנק ישראל לעשות - אם הוא בכלל צריך לעשות - וכיצד יושפע המשקיע הישראלי מהצעדים האלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון./ צילום: רפי קוץ
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון./ צילום: רפי קוץ

כשהריבית בעולם משנה כיוון, ורוב הבנקים המרכזיים כבר נערכים לשימוש בכלים מונטריים מרחיבים, תוהים משקיעים רבים עד כמה אגרסיבי יידרש להיות בנק ישראל, ועד כמה נרחבים הכלים שלו. בניגוד למדינות רבות, בישראל הריבית עדיין חיובית, אם כי נמוכה; אך בניגוד לעולם, בנק ישראל נדרש עד היום להשתמש בכלים פחות אגרסיביים מאלה שבהם נעזרו כמה מהבנקים המרכזיים הגדולים. לנוכח מלחמת המטבעות הגלובלית והתחזקות השקל, סימני האטה בכלכלה העולמית והמקומית וחזרת השימוש בהרחבות מונטריות - ייתכן שהבנק יידרש לבחון שימוש בכלים כאלה בקרוב.

בסוף השבוע החולף ירדו התשואות ל-10 שנים בארה"ב לשפל של 1.56%, ושוק האג"ח עבר לתמחר צפי לארבע הורדות ריבית בשנה הקרובה, ולשש הורדות ריבית עד סוף 2020 - תרחיש אגרסיבי במיוחד, שמשמעותו שהשווקים צופים מיתון עמוק. לפני סוף השבוע פורסם גם כי כלכלת גרמניה התכווצה ברבעון האחרון, והיא על סף מיתון, וכך גם כלכלת בריטניה. כלכלת איטליה לא צמחה ברבעון החולף, וכך גם לא מעט כלכלות נוספות בעולם. בסין נרשמה הצמיחה הנמוכה ביותר בעשורים האחרונים.

למה חוששים ממיתון בארה"ב?

הדיבורים על מיתון בארה"ב באים למרות נתוני מקרו סבירים - עלייה במכירות הקמעוניות ואפילו עלייה באינפלציה. הגורם המרכזי לחששות הגדולים קשור בעיקר במלחמת הסחר עם סין. מצד אחד ברור כי מאבק הסחר כבר מאיים לפגוע בצריכה הפרטית בארה"ב, וזו הסיבה שטראמפ דחה את המכסים האחרונים שתכנן להטיל לדצמבר, כדי לא לפגוע בצרכנים ולהביא להתייקרות מוצרי צריכה רבים רגע לפני עונת הקניות לחגים.

במקביל, החשש הגדול הוא מעצירה בהשקעות של חברות, לנוכח חוסר הוודאות, בלימה של העסקת עובדים נוספים ופגיעה בפעילות שלהן. זאת על רקע דיווחים של כמה חברות בימים האחרונים על ירידה חדה במכירות, בשל צניחה במספר התיירים הסינים בארה"ב. כך, למשל, דיווחה רשת התכשיטים טיפאני על צניחה דו-ספרתית בהיקף התיירים הסינים בחנויות, ורשת בתי הכלבו מייסיס דיווחה על ירידה של 9% במכירות לתיירים זרים ברבעון השני, רובם סינים. רשת הספרים והעיתונים הדסון, שמפעילה 1,000 סניפים, בעיקר בשדות תעופה, בתחנות רכבת ובבתי מלון, דיווחה כי הירידה בתיירות מסין הובילה לירידה של מעל 5% במכירות הדיוטי פרי ברבעון השני.

נוסף על מלחמת הסחר, נראה כי גם הבנק המרכזי האמריקאי נחרץ פחות מבעבר במסרים שהוא מעביר לשווקים, ונראה כי הוא מתקשה להתמודד גם עם הלחצים הפוליטיים. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נראה נחוש מאוד להוביל למספר רב של הורדות ריבית, והוא ממשיך להפעיל על הפד לחץ מתמשך באמצעות ציוצים בלתי פוסקים בטוויטר.

עקומי התשואה בשווקים מרכזיים

אז מה בכל זאת שונה בישראל?

בישראל, נתוני הצמיחה לרבעון השני אמנם היו נמוכים מאוד, והצביעו על עלייה של 1%, אך הנתון הזה משקר, כי הוא הושפע לשלילה מהיבוא החריג של רכבים ברבעון הראשון - כחלק מהניסיון של היבואנים להקדים תרופה לשינוי שיטת המיסוי על הרכב הירוק, כך שאם מנטרלים זאת, הרי שהנתון לא נמוך עד כדי כך. בסיכום המחצית הראשונה עומדת הצמיחה על 3.6% - קצב צמיחה נאה ומהמהירים בעולם המערבי.

מדד המחירים ליולי אמנם הפתיע וירד, אך המשמעות היא בעיקר שבנק ישראל לא יוכל להעלות את הריבית כפי שניסה לשדר לשווקים, למרות שלפי רוב הנתונים, ועל רקע השינוי באווירה העולמית עוד לפני הפרסום הזה, נראה היה שהבנק לא יוכל לממש את האיום ולהעלות את הריבית.

אחרי שארה"ב הורידה ריבית בחודש שעבר, לראשונה זה 11 שנים, הורידו בנקים מרכזיים נוספים בעולם ריבית במספר רב של מדינות, כולל תאילנד, הודו וניו זילנד. הבא שצפוי להודיע על צעדים ברוח זו הוא הבנק המרכזי האירופי. לנוכח הריבית השלילית באירופה כבר כיום (ריבית הפיקדונות שם עומדת על מינוס 0.4%), עשוי הבנק לנקוט מדיניות אגרסיבית יותר של הרחבה כמותית. גם ביפן שוב מדברים על הרחבה כמותית, אף שגם שם הריבית כבר נמוכה מאפס.

על רקע מגמת ירידת הריבית בעולם, נסחרים כיום בעולם כבר מעל 16.5 טריליון דולר של אג"ח (ממשלתיות וקונצרניות) בתשואה שלילית, ובתקופה האחרונה המספר הזה עולה בקצב מהיר; לפני שבעה חודשים, באמצע ינואר, היה היקף האג"ח בתשואה שלילית בעולם כמחצית מכך, כ-8 טריליון דולר.

האם ריבית שלילית צפויה גם אצלנו?

בחלק מהשווקים בעולם, במיוחד במשקים שבהם הדמוגרפיה שלילית, תשואות האג"ח נמוכות מאפס לאורך טווחי פדיון ארוכים. כך, לדוגמה, בגרמניה כל עקום התשואות הממשלתי נמוך מאפס (ראו גרף) וביפן הוא שלילי עד לטווח פדיון של 15 שנה. מעניין לשים לב כי כל העקומים בשווקים המובילים בעולם הם הפוכים, לפחות בחלק הקצר-בינוני שלהם, מה שמשקף את הצפי להורדת ריבית.

יוצא דופן מבין המדינות המפותחות הוא העקום הישראלי, שבניגוד לעקומים האחרים נשאר תלול יחסית - מה שתומך בשמירה על מח"מ בינוני למשקיעים בשוק האג"ח המקומי, בניגוד לכדאיות קיצור המח"מ בחלק גדול מהשווקים האחרים בעולם. העובדה שעקום התשואות הישראלי תלול וגבוה משמעותית מאפס, מעידה כי המרחק של ישראל מהאפשרות של ריבית שלילית עדיין גדול לעומת שווקים אחרים, ונראה כי למשקיעים שווה לנצל זאת לפי שעה.

נתוני הכלכלה הישראלית בשלב זה לא מצדיקים ריבית שלילית, אך בעולם של התפתחויות מהירות שווה לחשוב האם זה תרחיש ריאלי. היתרונות של ריבית שלילית הן עידוד צריכה, מתן הלוואות והיחלשות המטבע המקומי, אבל החיסרון הגדול של המדיניות הזו היא ההשפעה על הבנקים.

הבנקים בישראל אינם ערוכים להתמודד עם ריבית שלילית, כפי שגילה גם בנק ישראל כשגישש בעבר בקרב הבנקים עצמם. באירופה, כשהריבית ירדה מתחת לאפס, נדרשו הבנקים להשקעות IT עצומות, ומבט מהיר על הדוחות שלהם כיום מלמד עד כמה הדבר פגע במערכת עצמה ובבנקים, שלא לדבר על מניותיהם הסובלות מביצועי חסר משמעותיים בהשוואה עולמית, וגם בהשוואה לסקטורים אחרים באירופה. לא נראה כי בנק ישראל, שבשנים האחרונות קידש מאוד את השמירה על יציבות הבנקים, יבצע בטווח הנראה לעין צעד קיצוני כזה, שמחירו עלול להיות כבד עבור הבנקים.

מה בכל זאת יכול בנק ישראל לעשות מעבר להורדת ריבית? על אחד הצעדים נרמז בשבוע שעבר, כשדווח בתקשורת כי הבנק בוחן אפשרות לחידוש רכישות המט"ח, ובניגוד לעבר הוא לא יפעל לעיקור הרכישות באמצעות הנפקת המק"מ, אלא אף יקטין את היקפי ההנפקות - מה שיביא לגידול בהיצע הכסף, להיחלשות השקל ולעלייה באינפלציה. הדיווחים האלה הובילו להיחלשות השקל ולירידה בתשואות המק"מ - בדומה לתוצאות שאמורה להניב הורדת ריבית.

לפי שעה, נראה כי בנק ישראל מעדיף לשמור על עמימות בכל הקשור בצעדים האפשריים שבכוונתו לנקוט. כמשק קטן, ברור כי ההשפעה של הבנק על השקל במסגרת מלחמת המטבעות העולמית היא מוגבלת. עולה כמובן גם השאלה האם לנוכח העובדה שיצוא השירותים עולה, ויצוא הסחורות יציב, יש בכלל צורך שבנק ישראל יתערב בשוק המט"ח.

מה יכול לעשות בינתיים המשקיע הישראלי? להרוויח מתשואות אג"ח חיוביות, מעקום תלול יחסית, שמאפשר חשיפה לאג"ח במח"מ בינוני-ארוך בתשואות נאות, ומשוק אטרקטיבי יותר מחלק גדול משוקי האג"ח בעולם. כל עוד השקל ממשיך להתחזק מול מטבעות אחרים, הרווח שלו גדל עוד יותר. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

עידן וולס, מנכ''ל קבוצת דלק / צילום: רון קדמי

העסקה שתגדיל את פוטנציאל הנפט של קבוצת דלק ב-100 מיליון חביות

הקבוצה סיימה את שנת 2023 עם הכנסות של 12.3 מיליארד שקל, צמיחה של 2.8% אבל הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד ב-60% ● החברה הבת איתקה צפויה להתמזג עם חברת נפט הפועלת בים הצפוני ● התגמולים לשלושת בכירי קבוצת דלק הסתכמו ב-2023 בעלות מצרפית של כמעט 50 מיליון שקל

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?