גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיורא איילנד: הגידול בהסכם הסיוע הביטחוני של ארה"ב פוגע בתעשיות הקטנות והבינוניות

במסגרת ההסכם בוטלה היכולת של ישראל להמיר כ-25% מכספי הסיוע מדולר לשקל • האלוף במיל' איילנד כתב את הדברים בחוות-דעת שחיבר בהזמנת פורום חברות המייצרות רכיבים לתעופה • חוות-הדעת מציעה ליצור "אפליה מתקנת" לספקים זרים שיבצעו עסקאות רכש עם חברות קטנות

האלוף (במיל') גיורא איילנד / צילום: תמר מצפי, גלובס
האלוף (במיל') גיורא איילנד / צילום: תמר מצפי, גלובס

האלוף (במיל’) גיורא איילנד מזהיר כי הגידול בהיקף הסיוע הביטחוני האמריקאי לישראל, שנחתם ב-2016, "אופטי בלבד", ושהוא מרע את מצבן של התעשיות הביטחוניות הקטנות והבינוניות. בחוות-דעת שחיבר בהזמנת פורום של חברות העלולות להיפגע מתנאי הסכם הסיוע האמריקאי, איילנד קובע כי "לכאורה מדובר בהסכם טוב, שכן הסכום הכולל שלו הוא 38 מיליארד דולר, ממוצע של 3.8 מיליארד דולר לשנה, אך בפועל מדובר בהסכם בעייתי".

חוות-הדעת היא חלק ממהלך של התעשיינים הקטנים והבינוניים לשיפור מעמדן במסגרת הסכם הסיוע. מהלך זה מנוהל בין השאר על רקע שלוש עסקאות ענק שמשרד הביטחון מקדם עם האמריקאים והחברות רוצות לקבל נתח מהן. מדובר בעסקאות לרכש של טייסת מטוסי קרב חדשה, מטוסים לתדלוק אווירי ומסוקי סער. החלטות בנושא צפויות להתקבל עם כינון הממשלה הבאה.

פורום החברות שאיילנד מלווה ומספק להן שירותי ייעוץ מייצרות מכלולים ורכיבים תעופתיים: וויפרו גבעון מקריית ביאליק; בז מכלולים ומוקד מכשירים מדויקים שפועלות מאזור התעשייה בר לב; פדקו ישראל מפארק התעשייה שבעמק חפר; כבירן מקיבוץ כברי; כנפית ממגדל העמק ואפ.בי.אמ חומרים מרוכבים מקריית גת. שבע החברות מעסיקות יותר מאלף עובדים ומספקות תעסוקה לכאלף נוספים.

את הפורום ייסד סמנכ"ל וויפרו גבעון, גוני לצטר, במטרה להוביל להבנות עם התעשיות האמריקאיות לקראת השינויים הצפויים בהסכם הסיוע ובמרכזם ביטול היכולת של ישראל להמיר בכל שנה כ-25% מכספי הסיוע מדולר לשקל. עם ביטול המרות אלה, התקציב השקלי של משרד הביטחון לרכש מחברות בישראל יצטמצם משמעותית והוא יוכל למצות את כספי הסיוע רק בחברות שרשומות בארה"ב.

שינויים אלה מעוררים דאגה רבה בעוד מאות חברות ברחבי הארץ, שרבות מהן מתקיימות בזכות הזמנות ממשרד הביטחון או מהתקשרויות עם חברות גדולות כקבלניות משנה. ניתוח שעשה בעבר משרד הביטחון קבע כי השינוי בהסכם עלול לפגוע בכ-600 חברות, לסכן מקומות עבודה של כ-20 אלף עובדים ולגרום למשק אובדן הכנסות של 7 מיליארד שקל במונחי תוצר.

"אילוצים לרכוש מוצרים יקרים יותר"

לפי חוות-הדעת, הסיוע האמריקאי מורכב מ-3.3 מיליארד דולר לשנה וכולל "מתנה" של 5 מיליארד דולר שמשרד ההגנה מעניק לישראל, בין השאר למימון תוכניות פיתוח והצטיידות במערכות להגנה אווירית: טילי חץ, שרביט קסמים וכיפת ברזל.

"מרכיב ה’מתנה’ בהסכמים הנפרדים היה גדול ומשמעותי באופן יחסי, שכן האמריקאים מימנו בפועל חלק ניכר מפיתוח טכנולוגי ישראלי ייחודי", נכתב בחוות-הדעת: "הסדר מיוחד זה מתבטל, ומעתה כל הסכום, 33 מיליארד דולר פלוס 5 מיליארד דולר, ייחשב כסיוע החוץ הרגיל, דבר שיחייב כמובן רכש בארה"ב. מבחינת ישראל עדיף היה ההסדר הקודם, שהפריד בין סיוע חוץ לרכש בארה"ב ובין מיליארדים שמשקיע משרד ההגנה בפרויקטים טכנולוגיים ישראליים".

בהמשך איילנד מזהיר כי הביטול המדורג של יכולת ההמרה מדולר לשקל "יוביל לפגיעה משמעותית עד דרמטית בפעילות המקומית של התעשייה הביטחונית הישראלית", ובנוסף, ישחק את כושר הקנייה האמיתי של ישראל בשוק האמריקאי, שנמוך בכ-25% לעומת כושר הקנייה בדולר מומר המשמש לרכש בשוק הישראלי.

לפי איילנד, "הרכש בארה"ב הוא אמנם מבורך, שכן הכסף ניתן במתנה, אך יחד עם זאת הדבר יוצר אילוצים וצורך לרכוש מוצרים יקרים או מוצרים שיש טובים מהם בישראל או באירופה".

החברות הגדולות מגדילות את הפער

לדעת איילנד, דווקא בתעשיות הביטחוניות הגדולות, אלביט מערכות, רפאל והתעשייה האווירית, הפגיעה תהיה שולית, כי הן ממילא מייצאות את רוב המוצרים שלהן ומקיימות קשרים הדוקים עם ענקיות הנשק האמריקאיות. יותר מכך, חברות אלה מרוויחות גם מכך שמשרד הביטחון מתנה לעתים ביצוע עסקאות עם ספקים זרים בקיום רכש גומלין שלהם בישראל.

על רקע פערי המעמד בין החברות הגדולות לחברות הקטנות והבינוניות איילנד מציע מנגנון חדש שייטיב עם התעשיות הקטנות והבינוניות, כך שבכל עסקה עתידית שכוללת רכש גומלין - משרד הביטחון יחייב את הספקית הזרה לייעד לפחות 25% מגובה העסקה לרכישות מחברות ישראליות עם מחזור שנתי של עד חצי מיליארד שקל.

בנוסף, איילנד מציע להעמיד לחברות הזרות תמריץ לקיום רכש גומלין או שיתוף-פעולה עם חברות ביטחוניות קטנות - באופן שנתח הרכש או שיתוף-הפעולה שלהן בישראל יוכר כגדול יותר מהיקפו בפועל. איילנד מציין כי תמריץ כזה מיושם בהצלחה במדינות רבות בעולם.

גורם ביטחוני בכיר אמר ל"גלובס" כי "אין סיכוי שמשרד הביטחון ישנה את מדיניותו בנושא, שכן הסכם הסיוע עם האמריקאים חתום ואטום ואין חיה כזאת שמישהו כאן יכול לכפות על חברה אמריקאית רכש גומלין בזמן שאנחנו קונים ממנה באמצעות כסף אמריקאי. זה מחוץ לכללי המשחק".

לדברי הגורם, ועדה מקצועית בראשות מנכ"ל משרד הכלכלה, שי רינסקי, צפויה להגיש את המלצותיה בנוגע לכלי הסיוע שיוצעו לתעשיות שעשויות להיפגע בעשור הקרוב.

במשרד הביטחון יכולים להציע רק אמפתיה / פרשנות

לפחות פורמלית, ישראל לא יכולה לחייב חברות אמריקאיות שמספקות לה ציוד ואמצעי לחימה ב-38 מיליארד דולר בעשור, על חשבון משלם המסים האמריקאי, לקיים אצלה רכש גומלין; כשמקבלים סוס במתנה אי אפשר לדקדק ולבדוק לו את השיניים.

המצוקה שאיתה יתמודדו בשנים הקרובות התעשיות הביטחוניות הקטנות והבינוניות נוכח הביטול המדורג ביכולת ההמרה של חלק מכספי הסיוע הביטחוני מדולר לשקל - תהיה אמיתית וקשה. רוב החברות הקטנות והבינוניות אינן יכולות, כמו החברות הגדולות, לנקוט צעדים שיקלו עליהן את ההתמודדות עם השינויים בהסכם הסיוע - למשל לפתוח חברות בנות בארה"ב ולחתום על הסכמי שיתוף-פעולה עם תעשיות אמריקאיות.

קריאות השותפים בפורום תעשיות המכלולים והרכיבים התעופתיים לשינוי מדיניות משרד הביטחון, כך שיחייב חברות אמריקאיות שמוכרות לישראל נשק להתקשר איתן ישירות ולרכוש מהן עבודות או מוצרים - זוכות לקשב רב בקריה.

עם זאת, חוץ מאמפתיה הגורמים המקצועיים במינהל הרכש לא יכולים להבטיח להם דבר: כל שינוי באופן התנהלותה של מערכת הביטחון בבואה לשאת ולתת עם חברות אמריקאיות בהתבסס על כספי הסיוע טעון בשינוי מדיניות הרכש - ושינוי כזה לא עומד על הפרק. גם אם ביום מן הימים מישהו ירצה לנקוט מהלכים מעשיים לקראת שינוי כזה - גם לאמריקאים יש צד בסיפור.

אחרי שסוף סוף תוקם כאן ממשלה, אולי בסתיו הקרוב, מערכת הביטחון תידרש להתכנס לאחת ההחלטות הדרמטיות שלה בשנים האחרונות, לקראת צבר עסקאות בהיקף כולל של יותר מ-10 מיליארד דולר לרכש של מטוסים ומסוקים חדשים.

בינתיים, התעשיות הקטנות והבינוניות שמות את יהבן על התחרות בין הספקים האמריקאים שרוצים למכור את מרכולתם לצה"ל ובמרכזם החברות לוקהיד מרטין ובואינג. כל אחת מהן מציעה לישראל "עסקת חבילה" אטרקטיבית שכל אחת כוללת מטוסי תדלוק, קרב ומסוקי תובלה לשימוש חיל האוויר. בתעשיות הקטנות מקווים שבשם התחרות בין שתי הענקיות, אלה יהיו נכונות להתחייב על רכש גומלין או שיתופי-פעולה תעשייתיים עם חברות מקומיות שאינן תע"א, אלביט ורפאל.

גם משרד הביטחון מנסה להדק את הקשר שבין התעשיות הקטנות בארץ לענקיות האמריקאיות בניסיון לייצר עבורן הזדמנויות עסקיות ולשפר את תנאי התחרות שלהן במכרזים לקבלני המשנה. אלא שגם במשרד הביטחון מודים שבהיעדר היכולת לקבוע מדיניות חדשה שתיטיב עם החברות הקטנות והבינוניות - כל התקשרות בין חברה ישראלית קטנה לחברה אמריקאית ענקית תהיה על בסיס של כדאיות עסקית בלבד. 

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה