גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים אלטרנטיבה לכסף? יש נכס שעומד להיות נדיר אף יותר מזהב

בשנים האחרונות קונה לעצמו הביטקוין יותר ויותר מאמינים הרואים בו נכס הגנה מפני משבר, בדומה לזהב ואפילו יותר ● אילו תכונות משותפות לשניים, מה מבדיל ביניהם ומה עשוי לגרום לשווי השוק של המטבע הדיגיטלי לזנק מעשרות מיליארדי דולרים ליותר מ-2 טריליון דולר ● חלק שני ואחרון על האלטרנטיבות לכסף שמאבד את ערכו

זהב / צילום: Reurets, Toru Hanai
זהב / צילום: Reurets, Toru Hanai

במהלך חמש השנים האחרונות ובטריטוריות שונות הוכיח הביטקוין  כי יותר ויותר משקיעים רואים בו נכס הגנה לעת משבר, מעין זהב דיגיטלי, תחליף לכסף שהלך ואיבד את ערכו בהתמדה מאז בוטלה הצמדתו לזהב ב-1971, כפי שתיארנו בשבוע שעבר.

כך למשל, בזמן המשבר ביוון (אפריל-יוני 2015) עלה הביטקוין ב-28%, יותר מכל נכס פיננסי אחר. בין אוגוסט 2015 לדצמבר 2016, תקופה של חששות ביחס לכלכלה הסינית, עלה הביטקוין ב-53%.

התופעה הזו חזרה על עצמה בכמה משיאי המשבר המתמשך סביב הברקזיט של בריטניה, ובכמה אירועים וטריטוריות נוספות השרויות במשבר, כמו ונצואלה, טורקיה ואיראן.

לא זו אף זו, לפי ניתוח של בלומברג, בשלושת החודשים האחרונים, שעה שהמתיחות הגלובלית גוברת והזהב החל לעלות באופן קבוע וממשי, נמצאה קורלציה של 0.827 בין המתכת היקרה לביטקוין (קורלציה של 1 פירושה ששניהם התנהגו באופן זהה לחלוטין).

מה אפוא צפוי לקרות למחיר הביטקוין אם הקונספט, המיתוס או המוסכמה החברתית הרואים בו מעין זהב דיגיטלי ילכו ויתפשטו?

מי יהיה יותר נדיר

21 מיליון ביטקוין מקסימום

על פי פרוטוקול הביטקוין, יהיו בסופו של דבר ברשת לכל היותר 21 מיליון "מטבעות" ביטקוין. המטבעות האלו באים לעולם ומיוצרים על ידי הפרוטוקול בכל עשר דקות בדמות "פיצוי" לכורה אחד רנדומלי שזכה בו בתמורה לסגירת בלוק של נתונים, ששימש לעדכון הבלוקצ'יין.

דע עקא, על פי הפרוטוקול, גודל אותו פיצוי שניתן לכורה הזוכה הולך ונחתך עם השנים. החיתוך הזה בגודל הפיצוי נעשה בכל ארבע שנים או אחרי עדכון של 210 אלף בלוקים, והוא מכונה "האלווינג" ( Halving , חיתוך לחצי).

כאשר נכרה הבלוק הראשון, הפיצוי לכורה הזוכה עמד על 50 ביטקוין. בהמשך ירד המספר ל-25, ועתה הוא עומד על 12.5 ביטקוין לכורה שזוכה לעדכן את הבלוקצ'יין, עדכון אשר מתרחש כאמור מדי עשר דקות. בשנת 2024 הפיצוי יירד ל-6.25 ביטקוינים לכל בלוק. הביטקוין האחרון צפוי להיכרות ב-2140, והפיצוי לכרייה יעמוד אז על 1 סטושי (אחד חלקי 100 מיליון ביטקוין).

נכון להיום, כמעט 17.9 מיליון ביטקוין כבר נכרו, והם יותר מ-85% מכל הביטקוין שהפרוטוקול יאפשר לכרות. עוד כ-3.1 מיליון ביטקוין ייכרו עד 2140, ועד ההאלווינג הבא, שאמור להתרחש במאי 2020, ייכרו עוד 510 אלף ביטקוין.

"יחס מלאי לחידוש" של הביטקוין העומד עתה על 27 יכפיל אפוא את עצמו במאי 2020 למספר הקרוב מאוד לזה של הזהב - 63, ויעמוד על 54. בניגוד לזהב, הנתון הזה של יחס מלאי לחידוש ימשיך ויצטמצם אצל הביטקוין בשיעור ידוע ומוגדר מראש. בקיץ 2024, לאחר ההאלווינג שאחרי זה של מאי 2020, יעמוד יחס זה על מעל 100. זו תהיה הפעם הראשונה בהיסטוריה האנושית שבה יתקיים נכס בעל יחס מלאי לחידוש הגבוה מזה של הזהב. במילים אחרות, משנת 2024 יהיה הביטקוין הנכס-קומודיטי בעל יחס הנדירות הגבוה בעולם.

חופשת סקי עכשיו או בעוד 10 שנים?

בעולם של כסף אמיתי, לגורם הזמן יש חשיבות, שכן זמן הוא המוצר היחידי שאיננו יכולים לחדש או להחזיר בשום דרך, וגם איננו יכולים להיות בטוחים כי העתיד אכן יגיע. לפיכך, ההעדפה הטבעית שלנו כבני אדם היא, בנתונים זהים, להעדיף שימוש היום על פני שימוש בעתיד. למשל, חופשת סקי היום עדיפה על פני אחת כזו בעוד עשר שנים, וארוחה טובה הערב עדיפה על פני ארוחה טובה בעוד 30 שנה.

התשלום בעד הזמן - הריבית, הוא אחת הדרכים שבהן מיוצרים "חיי מדף" לפעילות צרכנית, וההעדפה לבחור שימוש היום עוברת שינוי.

"עדיפות הזמן" של מוצרים אינה שווה, והסיבה ברורה. אפרסק עסיסי נותר כזה ליומיים-שלושה, אבל תכשיט אינו משתנה לדורות. כך גם עם הכסף. לכסף המאבד מערכו יש עדיפות זמן גבוהה, כלומר המחזיקים בו מעדיפים להוציאו היום כי מחר הוא יהיה שווה פחות. לכסף "טוב", כזה שאינו מאבד מערכו, יש עדיפות זמן נמוכה, לאמור למחזיקים בו יש העדפה שלא להשתמש בו ככל האפשר, שכן הם מניחים שבעתיד ערכו יעלה.

נכון לכתיבת שורות אלו, נסחר הזהב בכ-1,500 דולר לאונקיה, עלייה של כ-25% בשנה האחרונה, ושוויו הכולל המצרפי של הזהב הפיזי בעולם הוא כ-10 טריליון דולר. בה בשעה הביקוש לזהב גדל בהתמדה, בין היתר מכיוונם של בנקים מרכזיים ברחבי העולם. מומחים רבים ממליצים אפוא למשקיעים להחזיק כהגנה עד כ-10% מנכסיהם בזהב.

אך הזהב לא לבד. על פי סקר שפורסם לפני כשלושה חודשים ב"פורבס" ושערכה חברת הסקרים האריס פול, כ-60% מהנשאלים הגדירו את עצמם כבקיאים בצורה כזו או אחרת בביטקוין, ומספר האנשים שאמרו כי קרוב לוודאי שירכשו ביטקוין בחמש השנים הבאות גדל ל-27%.

כאשר נבדקה קבוצת הגיל שבין 18 ל-34, המספרים קפצו משמעותית. 48% מקבוצת הגיל זו סברו כי בעוד עשר שנים קרוב לוודאי שאנשים ישתמשו בביטקוין (באופן שוטף). 42% אמרו כי קרוב לוודאי שירכשו ביטקוין בחמש השנים הבאות (לעומת 8% בקבוצת הגיל מעל 65), וכ-20% אמרו כי כבר היום ביצעו השקעה בביטקוין (לעומת 2% מאלו שמעל 65). יתר על כן, 27% מהמילניאלס אמרו כי הם מעדיפים השקעה בביטקוין על פני השקעה במניות, ו-22% מהם העדיפו ביטקוין על זהב.

כריית ביטקוין באסטרואידים? אין סיכוי

לביטקוין יתרונות מובהקים על זהב. לא רק שכמותו המוגבלת ידועה מראש ושום רעיון של גילוי ביטקוין בחלל לא יכול לצוץ, בניגוד למשל לידיעה שהתפרסמה על כריית זהב באסטרואידים, אלא שגם ניתן לאחסן אותו בקלות יחסית, לרבות ברמת המשקיע הבודד, הוא ניתן לחלוקה באופן כמעט אינסופי, קל לנשיאה וכן ניתן להעבירו באינטרנט. מקבץ תכונות אלו ביחד עם גידול בפופולריות של הקונספט והאמונה בביטקוין עשויים להפוך את המטבע הדיגיטלי לכלי מקובל לשמירת ערך ( Store of value ) בעידן הדיגיטלי.

"אנחנו מאמינים שהביטקוין טוב יותר כזהב מאשר הזהב עצמו", אמרו התאומים ווינקלווס, שתבעו בעבר את מארק צוקרברג בטענה שגנב מהם את הרעיון של פייסבוק והיום מפעילי האתר ג'מיני, אחד מזירות המסחר והאחסון הגדולות בארה"ב למטבעות קריפטו. לדבריהם, "אם אנחנו צודקים, הרי לאורך זמן שווי השוק של הביטקוין יעבור את זה של הזהב".

ההיצע הגדול ביותר של ביטקוין חדשים מגיע לשוק מהכורים. הואיל ויש להם הוצאות לכסות, הם נאלצים למכור בשוק את כל או חלק מהביטקוינים שלהם הם זוכים כתגמול על הכרייה. הואיל והוצאותיהם נקובות במטבעות פיאט, ברור שככל שמחיר הביטקוין עולה, הכמות שהם נאלצים למכור יורדת, אף כי גם הוצאותיהם גדלות בעקבות הגידול בתחרות עם הצטרפותם של כורים חדשים.

כיום 1,800 ביטקוין חדשים נכרים ביום והם ניתנים כפיצוי לכורים. כאמור, מספר זה ייחתך ל-900 ממאי שנה הבאה ול-450 מ-2024.

מומחים רבים מעריכים כי נוכח מדיניות הריבית והדפסת הכסף המסיבית של הבנקים המרכזיים בעולם, מדיניות אשר ללא ספק תלך ותתרחב בשנים הבאות, ואשר לה עשויה להצטרף הדפסה ישירה על ידי ממשלות מתוקף התיאוריה המוניטרית המודרנית שגורסת כי ממשלה יכולה להגדיל את חובותיה ואת גירעונה ללא הגבלה, ילך מחיר הזהב ויעלה (ליתר דיוק, מחיר כסף הפיאט ביחס לזהב ילך וירד).

הדיבורים על 5,000 דולר לאונקיה אינם כה נדירים עתה. אולם שעה ששווי סך כל הזהב בעולם כיום עומד כאמור על יותר מ-10 טריליון דולר, שווי רשת הביטקוין עומד על כ-200 מיליארד דולר, או כ-2% משווי הזהב הפיזי בעולם.

קשה להעריך כמה דולרים יידרשו כדי להעלות את שווי השוק של הביטקוין ממאות מיליארדים לטריליונים, אך מעניין לציין כי בחודשים אפריל-יוני השנה היה סך נפח המסחר בביטקוין בממוצע כ-24 מיליארד דולר בחודש, זאת לעומת כ-7.3 מיליארד דולר בשלושת החודשים הראשונים של השנה, כך על פי האתר Bitcoinity העוקב ומנתח את נפח המסחר. בין שתי התקופות האמורות מחיר הביטקוין הכפיל את עצמו, ושווי השוק גדל בהתאם בכ-140 מיליארד דולר בממוצע לכ-200 מיליארד דולר.

אגב, נפח המסחר בזהב ברבעון הראשון של השנה עמד על כ-40 מיליארד דולר, והוא גדל לכ-47.5 מיליארד ברבעון השני, ועימו עלה מחיר הזהב בכ-10% בממוצע בתקופה האמורה.

ברור כי חלק גדול מהמסחר האמור בביטקוין אינו "כסף חדש" הנכנס לתחום. ברור גם כי קשה מאוד לחשב במדויק מה הוא היחס בין נפח המסחר, היקף הכסף החדש הנכנס לתחום ומחיר הביטקוין, ובכל זאת מכל אלו עולה הערכה גסה כי אם 120-150 מיליארד דולר של כסף חדש יופנו על ידי משקיעים לרכישת ביטקוינים, יידרשו להספקתם, במחירים של היום, כ-10 מיליון ביטקוין, שהם כ-55% מכל הביטקוין הקיימים וכפי 3 מכל הביטקוין שעוד נותרו לכרייה עד 2030.

לחץ כזה בביקוש יכול בקלות להקפיץ את שווי השוק של הביטקוין אל מעל 2 טריליון דולר ואף יותר. אגב, סכום כזה של כסף חדש שייכנס לביטקוין אינו אלא פחות מ-1% מסך הכספים הנסחרים היום בריבית שלילית ברחבי העולם, העומד כיום על כ-17 טריליון דולר והגדל בקצב מעורר אימה, או פחות מעשירית האחוז של הכספים הפיננסיים הסחירים (מניות ואיגרות חוב).

אם לא די בכך, ההערכה היא כ-4 מיליון ביטקוין אבדו בשנים הראשונות של הרשת, שעה שערכם היה זניח. משמעות הדבר היא כי ההיצע הכללי היום נמוך כמעט ב-20% מהמחושב.

המשקיעים המוסדיים מצטרפים לשוק

כשהעולם הולך ונגמל מהרעיון שהביטקוין שקול לבועת הצבעונים של הולנד במאה ה-17 ומתעורר מהבטחותיו של פרופ' פול קרוגמן זוכה פרס נובל, כי הביטקוין יחזור בקרוב לשווי של אפס, יותר ויותר שחקנים מוסדיים מצטרפים אל העולם הזה.

בסקירה מקיפה של קבוצת בנקאות ההשקעות Canaccord Genuity, שפורסמה במאי השנה ביאהו פייננס, הוסבר: "מה שחשוב ביותר כנראה הוא הדחיפה הנמשכת של ענקית השירותים הפיננסיים פידליטי, המנהלת 2.46 טריליון דולר, לתחום. אחרי שהם השיקו את פידליטי נכסים דיגיטליים (הכוונה למטבעות קריפטו) באוקטובר שנה שעברה, והוסיפו שירותי שמירה לנכסים כאלו במרץ השנה, דיווחים שונים מרמזים שהם יוסיפו בקרוב גם שירותי מסחר. פידליטי גם פרסמה משאל שנערך בקרב 411 משקיעים מוסדיים אמריקאים, שמצא כי 40% הצהירו שהם פתוחים לרעיון של להיות בעלים של נכסי קריפטו בתוך חמש שנים".

יתר על כן, פידליטי אף החלה להיכנס לעסקי כריית הביטקוין, והפכה ללקוח רשם של חברת בלוקסטרים, שהודיעה על השקעת 200 מיליון דולר במתקני כרייה חדשים.

המשך העלייה במחיר הביטקוין והצטרפותם של משקיעים מוסדיים לשוק, יחד עם האמונה הדתית ממש של קהל הרוכשים הראשוני, יכולים בקלות לדחוף את שווי הזהב הדיגיטלי מ-2% משווי השוק של הזהב למספרים גבוהים בהרבה. הם גם ילכו ויקטינו עוד יותר את "עדיפות הזמן" הנמוכה של המטבע, או במילים פשוטות את מספר המוכרים. כבר היום כ-33% מסך הביטקוינים ה"חיים" נחשבים ל"קפואים", כאלו שלא נרשמה בהם תנודה בששת החודשים האחרונים.

סך המשתמשים בביטקוין בעולם כיום קטן ביותר, כמעט כולם שמעו עליו, אך מעטים רכשו בפועל. נכון לסוף 2018 היו בעולם כ-32 מיליון ארנקי ביטקוין, וכ-7 מיליון משתמשים-רוכשים ומוכרים פעילים. על פי חברת המחקר Chainalysis , כשליש ממחזיקי הביטקוין הם גם משתמשים פעילים וכ-30% ממחזיקי הביטקוין הם משקיעים לטווח ארוך שאינם מוכרים כלל מהחזקותיהם.

נוכח כל הנתונים שלעיל ונוכח התזוזות הבלתי נגמרות ביחס לעמדות הממשלות לגבי הביטקוין, קשה מאוד לנחש מה יהיה מחירו של המטבע הקריפטוגרפי בשנת 2020 לאחר ההאלווינג - החיתוך לחצי, או בשנת 2024 לאחר ההאלווינג הבא, ובטח לא מה יהיה מחירו בעוד 50 או 100 שנה מהיום.

ובכל זאת, ההערכה של רבים בתחום, וגם שלי, היא כי אם לא יהיה שינוי דרמטי בעמדת הרשויות של הכלכלות המרכזיות ביחס לביטקוין, סביר שבתוך שלוש עד חמש שנים, עד ההאלווינג של 2024, נראה את שווי השוק של המטבע הקריפטוגרפי מגיע ל-20% מזה של הזהב.

אם הזהב יגיע ל-3,500 דולר לאונקיה, מחיר סביר לחלוטין במשטר ההדפסה הבלתי מרוסן ועל רקע הקשיים הכלכליים והחברתיים שהוא מביא לעולם, הרי ששני הנתונים האלה יתורגמו למחיר ביטקוין של יותר מ-240 אלף דולר, גידול של בערך פי 20 ממחירו היום.

האם כל זה יקרה? אין לדעת, לאלוהים הפתרונים. אך דבר אחד חשוב לזכור - זה כבר קרה בעבר. לפני שלוש שנים בדיוק, בקיץ 2016, נסחר הביטקוין בכ-600 דולר או 5% ממחירו בימים אלו, וגם אז מעטים מאוד האמינו כי יהפוך להיות כה פופולרי וכי מחירו יגדל פי 20 בתוך שלוש שנים.

אין בכתבה זו כמובן כל המלצה מסוג כל שהוא לרכוש או להשקיע בביטקוין והיא מהווה את דעתו האישית הבלתי מלומדת של הכותב. כל החלטה ביחס להשקעה תלויה בנתונים אישיים רבים, והיא צריכה להיעשות בהתאם ולאחר קבלת הייעוץ המתאים. 

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. מחבר הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

בטוויטר: Chanansteinhart

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט