גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבית הלבן מבהיר: "טראמפ לא מתחרט על הטלת המכסים, אלא שלא העלה את התעריפים גבוה יותר"

לאחר העלאת מכסים הדדית בסוף השבוע האחרון, הנשיא האמריקאי אומר כי עדיין מתנהל שיח מול הסינים, וכי הם מעוניינים בעסקה יותר מהאמריקאים ● בניגוד לכותרות לפיהן טראמפ מתחרט על הטלת המכסים, בבית הלבן מבהירים אחרת: "תשובתו לא הובנה ראוי"

דונלד טראמפ ובוריס ג'ונסון מתבדחים בפסגת G7 / צילום: דילן מרטינז, רויטרס
דונלד טראמפ ובוריס ג'ונסון מתבדחים בפסגת G7 / צילום: דילן מרטינז, רויטרס

בהמשך לדרמה בסוף השבוע האחרון, לאחר העלאת מכסים מצד סין על סחורות אמריקאיות, ולאחר התגובה החריפה של טראמפ והעלאת מכסים על סחורות מסין בהיקף של 550 מיליארד דולר, הנשיא האמריקאי אמר היום (א'), כי הוא היה יכול להכריז על ההסלמה במלחמת הסחר מול סין כמצב חירום אם היה רוצה בכך.

"בהרבה מובנים זה מצב חירום", כך אמר טראמפ במסגרת פסגת G7 בצרפת. "הייתי יכול להכריז על מצב חירום לאומי, כאשר הם גונבים ולוקחים קניין רוחני בהיקף של 500-300 מיליארד דולר בשנה, וכאשר יש לנו הפסד כולל של כמעט טריליון דולר בשנה במשך שנים רבות", אמר טראמפ והוסיף כי אין בכוונותו להכריז כעת על מצב חירום לאומי.

"למעשה אנחנו מסתדרים די טוב עם סין כעת, אנחנו מדברים. אני חושב שהם רוצים לעשות עסקה יותר מאיתנו. אני זוכה להרבה כסף מהמכסים והם מגיעים במיליונים. מעולם לא קיבלנו 10 סנט מסין, אז נראה מה יקרה", אמר טראמפ.

בפגישת ארוחת הבוקר שנערכה עם ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, נשאל טראמפ האם הוא שוקל מחדש את החלטתו להסלמת היחסים והטלת מכסים נגד סין. טראמפ השיב: "כן, בטח. למה לא?". כאשר נשאל שוב אמר טראמפ:"יכול להיות... יכול להיות שגם… יש לי מחשבות שניות לגבי הכל".

בבית הלבן הוציאו הבהרה לתשובתו של טראמפ, שהובנה על ידי חלק מאמצעי התקשורת כמו שיש לנשיא האמריקאי חרטה, והבהירו כי טראמפ מצטער אם כבר שלא החריף את המצב. "התשובה של טראמפ לא הובנה כראוי", אמרה דוברת הבית הלבן. "הנשיא טראמפ הגיב בחיוב מכיוון שהוא מתחרט שלא העלה את התעריפים גבוה יותר". 

בסוף השבוע האחרון הסינים הפתיעו את השווקים כאשר הגיבו להטלת המכסים מצד ארה"ב מלפני כשבועיים, בהטלת מכסים נוספים בגובה של 5% ו-10% על מוצרים שמיוצרים בארה"ב ומיובאים לסין בהיקף של 75 מיליארד דולר. אלו צפויים להיכנס לתוקף בשני סבבים, הראשון בתחילת ספטמבר והשני באמצע דצמבר. בנוסף, הסינים הודיעו שהמכס בגובה של 25% על רכבים אמריקאים יחזור לתוקף.

בתגובה, הנשיא טראמפ קרא בסדרת ציוצים בטוויטר לחברות אמריקאיות לחדול מלעבוד מול סין, ולאחר נעילת המסחר ביום שישי, אז נפלו המדדים בעד 3%, טראמפ הטיל מכסים על סחורות מיובאות מסין בהיקף של 250 מיליארד דולר מ-25% ל-30%, והמכס על היבוא מסין בהיקף של 300 מיליארד דולר שייכנס לתוקף (באופן חלקי) בספטמבר יעלה מ-10% ל-25%.

"גם אם מחר יושג הסכם, זה לא ישנה את כיוון הצמיחה"

לדברי אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, "אנחנו ורוב המשקיעים בעולם יודעים הרבה יותר מה האמריקאים חושבים מאשר מה הסינים חושבים לגבי מלחמת הסחר. הטיה זו היא תולדה לא רק של העובדה שהנשיא האמריקאי מצייץ כמעט כל מחשבה שעוברת לו בראש בעוד שהסינים פועלים באופן יותר דיסקרטי אלא גם של החשיפה הגבוהה בהרבה של רובנו לתקשורת המערבית. התוצאה: רוב המשקיעים מניחים שארה"ב היא זו שמובילה את התהליך של מלחמת הסחר ולא סין. בהתאם לכך, הפרסום של סין ביום חמישי לגבי העלאת מכסים נוספת הצליח להפתיע את השווקים ולפי סערת הטוויטר שהגיעה אח"כ, כנראה גם את טראמפ".

"מלחמת הסחר לא הולכת לשום מקום ותמשיך ללוות אותנו עוד זמן רב. העלאת מכסים הוא הכלי הכמעט בלעדי שיש לארה"ב. הוא אמנם רחוק ממיצוי (טראמפ הבטיח בקמפיין הבחירות שלו מכס של 35% על כל היבוא מסין) אבל כל עליית מדרגה מרוקנת חלק מהמחסנית של ארה"ב. מצד שני, לסין יש כלים נוספים בהם תוכל להשתמש בקלות בזכות הממשל הריכוזי שלה כמו פגיעה בחברות אמריקאיות, אמברגו על מתכות נדירות ופיחות יזום במטבע", הוסיף גרינפלד. "ברור שככל שיותר ויותר מכסים מוטלים, ואי הודאות גדלה, כך גם ההשפעה הכלכלית הופכת להיות מהותית יותר, אך נכון להיום ההשפעה של מלחמת הסחר על הכלכלה האמריקאית אינה מהותית (ההערכות מדברות על 0.1%-0.2%). בהתאם, ההאטה במשק האמריקאי היא לא תוצאה של מלחמת הסחר אלא של גורמים מקומיים ובעיקר הריבית שעלתה יותר מדי ששינו את הכיוון של המחזור הכלכלי. לכן, גם אם מחר יושג הסכם בין ארה"ב לסין זה לא ישנה את הכיוון של הצמיחה במשק".

על רקע הירידות בשווקים, ובנוגע לתגובה של יו"ר הפד פאואל למצב, גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי אומר כי "הירידות בשווקים עשויות להשפיע לרעה על הסקרים העסקיים וכבר נראה שהמצב פגע בביטחון הצרכנים. בנסיבות אלו, נראה שהיו"ר פאואל ישים דגש על ביסוס כוחו בקרב החברים היוניים יותר בוועדה על מנת לקבל תמיכה רחבה להחלטת הפחתה של 25 נ"ב נוספים בחודש ספטמבר. לאחר מכן, בטווח הרחוק יותר, שילוב של צמיחה סבירה ברביע השלישי ועלייה קטנה באינפלציה לאחרונה פירושו השהייה בתהליך הפחתת הריבית. אנו עדיין צופים מהלך נוסף של עוד 25 נ"ב של הפחתה, לאחר ההפחתה של חודש ספטמבר, ככל הנראה בסוף 2019 או בראשית 2020 כך שההפחתה המצטברת תסתכם ב 75 נ"ב עדין נמוך ביחס לתוואי הריבית הגלום בשוק ל-5 הורדות ריבית ויותר בסך הכול".

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם