גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין וארה"ב שוברות את הכלים: שאלות ותשובות על הסחרור החדש במלחמת הסחר

נשיא סין הודיע כי הוא מעלה את המכסים על יבוא אמריקאי - וגרם לנשיא ארה"ב לשחרר מטח של ציוצים נושאי עלבונות ואיומים חדשים ● מה הכריזו שני הצדדים, מי צפוי להיפגע, ואיך בכל זאת אפשר להמשיך מכאן? ● כל מה שצריך לדעת על מלחמת הסחר

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומקבילו הסיני שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומקבילו הסיני שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס

■ איך התחיל הסבב הנוכחי?

שלשום (ו') הודיעה סין שהיא תטיל מכסים של 5% ו-10% על כמעט כל יתר היבוא מארה"ב שעדיין לא הוטל עליו מכס. סין מתכוונת גם להעלות את המכס על פריטים רבים שכבר כפופים למכס, בניסיון להשוותו לגובה המכסים של ארה"ב.

אמצעי התגמול של סין על יבוא אמריקאי בהיקף של כ-75 מיליארד דולר, אמורים להיכנס לתוקף ב-1 בספטמבר וב-15 בדצמבר, בדיוק באותם התאריכים שבהם ייכנסו לתוקפם מכסים חדשים של ארה"ב על סחורות סיניות. המכסים של סין יחולו על מוצרים חקלאיים, כלי רכב, הלבשה, כימיקלים וטקסטיל.

■ איך טראמפ הגיב?

הנשיא טראמפ צייץ שהוא "נותן בזה הוראה" לחברות אמריקאיות שעושות עסקים בסין לבחון העברה של פעילותן ממנה, והודיע כי הוא מעלה את המכס על יבוא סחורות מסין. טראמפ צייץ שהוא יעלה את שיעור המכס הקיים והמכס המתוכנן בעוד 5%. המכס שכבר מוטל על סחורות סיניות בשווי 250 מיליארד דולר יעלה ל-30% ב-1 באוקטובר, והמכס שמתוכנן להיכנס לתוקף ב-1 בספטמבר וב-15 בדצמבר על כ-300 מיליארד דולר של סחורות יעלה ל-15%.

עמדת טראמפ משקפת שלב חדש במסע הממושך שלו לעצב את התכנון התאגידי בארה"ב כך שיתאים לשאיפתו לראות את החברות משקיעות בארה"ב, ולכפות שינויים בהתנהגות של סין שלדעתו פוגעת בחברות ובצרכנים בארה"ב.

■ מי צפוי להיפגע?

חברות רכב גדולות צפויות להיפגע במיוחד מהעלאת המכסים, בייחוד טסלה, פורד, ב.מ.וו. ודיימלר (מרצדס-בנץ). הן מייצרות כמויות משמעותיות של כלי רכב בארה"ב ליצוא לסין - בעיקר דגמי יוקרה - ומכס גבוה יתר בסין עלול לאלץ אותן להעלות מחירים ולאבד מכירות.

סין היא שוק היצוא השני בגודלו לכלי רכב מתוצרת אמריקאית. היקף יצוא כלי הרכב אל סין הסתכם ב-6.2 מיליארד דולר בשנה שעברה, לפי מינהל הסחר הבינלאומי בממשל האמריקאי. בשוק חלקי הרכב סין היא השוק השלישי בגודלו, עם יצוא של 3.6 מיליארד דולר אליה בשנה שעברה. היצרניות האמריקאיות ייצאו כ-230 אלף מכוניות לסין ב-2018, לפי חברת החיזוי LMC אוטומוטיב.

גם מגזר החקלאות האמריקאי נמנה עם הנפגעים, וסובל במיוחד מהתגובה הסינית להחלטות הסחר של טראמפ. מחירי הסחורות החקלאיות הגיבו בירידות להתפתחויות. "לחקלאים האמריקאים מצטבר עוד כאב בכל שבוע של מלחמת סחר", נאמר בהודעה של "חקלאים למען סחר חופשי". לפי ההודעה, "ההסלמה האחרונה מציבה חסמי סחר גבוהים עוד יותר בשוק שעד לא מכבר היה יעד היצוא השני בחשיבותו מבחינתנו".

סין היא שוק היצוא החשוב ביותר לגידולים רבים של חקלאים בארה"ב, אלו שתמכו בדונלד טראמפ במרוץ לנשיאות ב-2016. מדובר על פירות, בשר ודגנים. פולי סויה הם היצוא החקלאי האמריקאי הגדול ביותר, שרובו נשלח לסין לפני מלחמת הסחר.

בינואר-יוני השנה ירד יצוא פולי הסויה לסין לרמתו הנמוכה ביותר מאז 2002, לפי נתוני הממשל האמריקאי. יצוא בשר החזיר נמצא בשפל של תשע שנים, ומשלוחי דגן הסורגום ירדו ב-96% מהשיא של 2015.

■ מה קרה למחיר הנפט?

מחיר הנפט ירד לאחר הודעת סין על הטלת מכס על מוצרים אמריקאיים נוספים והודעת הנגד של הנשיא טראמפ.

חוזי הנפט הגולמי האמריקאי ירדו ב-2.1% ל-54.17 דולר לחבית בבורסת הסחורות בניו יורק בעקבות מטח האש האחרון הזה במלחמת הסחר שמטלטלת את שוקי ההון זה חודשים רבים. הנפט נסחר כעת ב-18% מתחת לשיא שלו באפריל, ואנליסטים מעריכים שהיחלשות הביקוש וההיצע היציב יניבו היצף בשווקים.

הנפט העולמי מסוג ברנט ירד ב-1% ל-59.34 דולר לחבית.

הנפט הגולמי האמריקאי נמנה עם המוצרים הרבים שיושפעו מהמכס הסיני החדש בחודשים הקרובים, וכמה אנליסטים חוששים שמלחמת המכסים תאט את כלכלת העולם ותחליש באופן רחב את הביקוש לסחורות. היבוא הסיני של נפט אמריקאי ירד באופן כללי בחודשים האחרונים, על רקע מלחמת הסחר בין שתי המעצמות.

גופי חיזוי רבים כבר הורידו את תחזיותיהם לביקוש לנפט הגולמי העולמי השנה, והגדילו בכך את הלחץ על אופ"ק ועל מפיקות גדולות נוספות להגביל את התפוקה שלהן.

■ טראמפ באמת יכול לכפות את דעתו על חברות?

טראמפ אינו יכול להנחות חברות היכן לעשות עסקים או לחפש חלופות לשרשראות האספקה הסיניות. כמה חברות כבר מנסות להסתעף, עם תוצאות מעורבות, על רקע הסלמת מתחי הסחר.

"אני חושב שזה טראמפ טיפוסי, קצת הגזמה. הוא לא יכול להורות לאף אחד, והוא יודע את זה", אמר הסנאטור הרפובליקאי לינדזי גרהם, בעל ברית קרוב של הנשיא שאמר שהוא שוחח איתו על סין בשבוע שעבר. "אני חושב שהוא דוחף עד כמה שהוא יכול כדי לגרום לסינים לקחת אותו ברצינות".

אבל לטראמפ יש בכל זאת כמה כלים שהוא יכול להפעיל, שלא יחייבו אישור מהקונגרס:

עוד מכסים - הוא יוכל לעשות יותר ממה שהוא כבר עושה, כלומר להעלות מכסים כדי ללחוץ על רווחי החברות עד כדי כך שלא ישתלם להן לייצר בסין.

"מצב חירום לאומי" - הוא יכול לאיים על סין כמו על איראן בעיצומים, עם הכרזת מצב חירום לאומי לפי חוק מ-1977 שנקרא "סמכויות החירום הכלכליות הבינלאומיות", IEEPA. כאשר מצב החירום מוכרז, החוק מעניק לנשיא סמכות רחבה לחסום פעילות של חברות יחידות או אף סקטורים כלכליים שלמים, לפי עובדי ממשל לשעבר ומומחים משפטיים. טראמפ נקט אסטרטגיה דומה מוקדם יותר השנה כשהוא טען שהגירה לא חוקית היא מצב חירום, ואיים להטיל מכס על כל היבוא המקסיקני.

הגבלות על רכש פדרלי - איסור על חברות אמריקאיות להתמודד במכרזים פדרליים אם יש להן פעילות בסין, אמר ביל ריינש, יועץ בכיר במרכז ללימודים אסטרטגיים בינלאומיים. אמצעי כזה יוכל להיות מופנה ספציפית נגד סקטורים מסוימים, כי הוראה גורפת תפגע בחברות כמו בואינג, שהיא בו זמנית יצרנית נשק חשובה לפנטגון ויצואנית אמריקאית בכירה.

חוק המסחר עם האויב 1917 - אמצעי דרמטי עוד יותר, אם כי בעל סיכויים נמוכים ליישום, יהיה להפעיל את "חוק הסחר עם האויב", שהועבר בקונגרס במלחמת העולם הראשונה. החוק מאפשר לנשיא ארה"ב להסדיר ולהעניש על מסחר עם מדינה שארה"ב מצויה במלחמה איתה. טראמפ לא צפוי להפעיל את החוק הזה כי הוא יסלים בקיצוניות את היחסים עם סין.

■ איך כל זה ישפיע על הכלכלה העולמית?

סוכנות דירוג האשראי פיץ' מעריכה שהרחבת המכסים אל סחורות סיניות בהיקף נוסף של 300 מיליארד דולר תגלח 0.4% מהצמיחה הכלכלית העולמית. קרן המטבע הודיעה בחודש שעבר שהסחר העולמי ברבעון הראשון של 2019 היה הנמוך ביותר מאז 2012, וציינה לרעה את סיכוני הירידה בצמיחה העולמית אם יוטלו מכסים נוספים.

טראמפ טוען שסין משלמת את המכסים שהוא מטיל על סחורות סיניות, אבל המכסים הללו משולמים על ידי חברות שרשומות בארה"ב כאשר המוצרים נכנסים לארה"ב. היבואנים מגלגלים במקרים רבים את העלויות על הצרכנים על ידי ייקור המוצרים.

■ מה יקרה מכאן?

המכסים החדשים שהטילו הצדדים באים לקראת הסבב הבא של שיחות סחר בדרג גבוה שמתוכננות לספטמבר. המשקיעים ממתינים לשיחות הללו כדי להיווכח אם שני הצדדים יכולים להשיג פשרה. כמה אנליסטים ספקנים לגבי הסכם כזה או לגבי הפסקת אש במלחמת המכסים. הם רואים עוד תנודות בשווקים בהמשך הדרך. 

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן