גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טהרן מתכוננת לעימות הבא: מסיכול פיגוע הרחפנים, דרך הפיגוע בבנימין ועד ההתחממות בעזה

סיכול פיגוע הרחפנים הוא מכה קשה לכוחות קודס האיראנים, שמנסים לאיים מכל כיוון על מה שהם תופסים כחוליה החלשה: העורף הישראלי ● רצף האירועים של הימים האחרונים: התקיפה הישראלית בעיראק ובסוריה, הפיגוע בבנימין והתחממות הגדר בעזה - כולם קשורים לניסיונות של איראן להשפיע על האזור ● בעולם הערבי דווקא מפרגנים לישראל ● ניתוח "גלובס"

מהומות על הגדר בעזה / צילום: רויטרס
מהומות על הגדר בעזה / צילום: רויטרס

רצף האירועים הביטחוניים של הימים האחרונים: התקיפה של בסיסי המיליציות בעיראק המיוחסת לישראל; הפיגוע ביום שישי בבנימין, שבו נרצחה רינה שנרב בת ה-17; ההתחממות בשבוע שעבר בגבול רצועת עזה; והתקיפה אמש בסוריה של מחסנים שבהם אוחסנו רחפנים חמושים של כוחות קודס כדי לסכל פיגוע מתוכנן - הם המחשה למצב הביטחוני המורכב ומרובה החזיתות של ישראל.

את הפעילות הישראלית בכל גזרה יש לבחון בהתאם להשלכותיה על הגזרות האחרות. האירועים מרובי הגזרות גם ממחישים את היכולות הישראליות המגוונות להתמודד עם ריבוי האיומים, הזוכות להאדרה ולשבחים במדינות ערב המתונות. השבחים מגיעים ממצרים, מסעודיה וממדינות המפרץ בעיקר, אבל גם בירדן, בעיראק ובלבנון יש קולות המצדדים בישראל בעימותים אלה.

כלי התקשורת באותן מדינות מדווחים על התקיפה בהרחבה, וגם לא משמיטים את הדיווחים שלפיהם פנה נשיא סוריה בשאר אסד לרוסיה בבקשה לרסן את הפעילות האיראנית בשטחו. אפילו ברשתות החברתיות התקיפות זוכות לשבחים רבים. איראן מוצגת כמושפלת באמצעות "ממים" המלגלגים על האייתוללות, והמגן דוד, שבעבר הורגלנו לקבלו כסממן נגטיבי וכמעט אנטישמי בערוצי התקשורת הערביים, מופיע כעת בהקשר חיובי.

מיפוי הגזרות מוביל לאיראן כגורם המרכזי, הפועל הן באופן ישיר באמצעות כוח קודס והמיליציות שלו בעיראק ובסוריה, והן באופן עקיף דרך חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האסלאמי, המקבלים ממנו סיוע בכסף ובאמצעים ומתאמים עמו את פעילותם. איראן כמטרה אסטרטגית, מבקשת להקיף את ישראל מכמעט כל עבריה בגורמים מאיימים ותוקפניים בעלי יכולות פגיעה באזרחים ובתשתיות, מתוך כוונה להפעיל את כולן בעימות הכולל הבא.

לפי גורמי הערכה ישראלים, אחת המטרות המרכזיות של איראן היא יצירת ציר יבשתי להעברת אמל"ח מאיראן אל קרוב לגבול הישראלי, ומשם לסוריה וללבנון - לידי חיזבאללה. המטרה הזו נקבעה בין השאר לאחר שורת התקיפות הישראליות על שדות תעופה ששימשו להטסת אמל"ח מאיראן, לרבות רקטות וציוד אחר ומחסנים שבהם אוחסנו.

לאיראן מאחזי שליטה בעיראק, שהנהגתה חלשה ותלויה באיראן, בין השאר באספקת חשמל. היא מחזיקה בעיראק מיליציות נאמנות לה - אלה שבסיסיהן הותקפו בשבוע שעבר פעמיים לפחות - תקיפות שיוחסו לישראל. הבסיסים הללו לפי החשד שימשו תחנת מעבר בתוך הציר היבשתי בדרך אל סוריה. הצהרות נשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ בדבר הסגת הכוחות האמריקאיים מהאזור, קרי מצפון מערב עיראק ומסוריה, סמוך לציר המתוכנן, שימשה זרז לכוונות לחיזוק הבסיסים כתחנת מעבר, אבל בין היתר בשל פניות ישראליות הסגת הכוחות הללו עוכבה.

היעד האסטרטגי האיראני בסוריה הוא יצירת עוד חזית אל מול ישראל, ברמת הגולן, כדי שישראל תהיה טרודה מצפון לא רק מול חיזבאללה בלבנון, המחזיקה באלפי רקטות בטווחים שונים - חלקן יכולות להגיע עד דרום הארץ - אלא גם מול המיליציות האיראניות החמושות גם הן ברקטות ובנשק אחר בסוריה.

את החזית המזרחית בגדה מפעילים ארגוני הטרור החמאס והג'יהאד האסלמי באמצעות פיגועים, כמו זה שהיה בשישי בבנימין. גל ברגר דיווח ברשת ב' כי חמאס מנסה לחדש את רשת פיגועי התופת באמצעות הכשרת מהנדסי מטענים בגדה, ולפי הגורם הביטחוני איראן מעניקה לחמאס את הסיוע הלוגיסטי הנדרש בחו"ל, קרי דרכונים, דירות מסתור והכשרה במדינות באזור.

בדרום עומדת ישראל בפני שתי חזיתות: רצועת עזה וגבול סיני. ברצועה ישנו האיום הרקטי של חמאס והארגונים האחרים, ולפי גורם ביטחוני, לולא המעורבות האיראנית המדרבנת להסלמה ולהטרדה ניתן היה לקדם יותר בקלות את ההבנות עם חמאס להקלות כלכליות. השליח הקטארי לרצועת עזה, מוחמד אל-עמאדי, העומד במרכז המאמצים להשגת רגיעה בין הצדדים, נתן לכך בשבת אישוש כשהצהיר: "שני הצדדים מחויבים להשגת ההסדרה ואין להם אינטרס למלחמה". אנשיו טוענים כי רק חילוקי דעות קטנים מונעים עוד התקדמות בשיחות על ההסדרה ומותחים ביקורת על חמאס והארגונים האחרים שגורמים לעיכובים באמצעות ההפגנות על הגדר וירי ספורדי של רקטות.

לאיראן קשר גם לארגוני הטרור בסיני, שכבר ירו מספר פעמים רקטות אל עבר אילת. ואם מוסיפים את הבסיסים בעיראק הנה נוספה לנו חזית מזרחית נוספת, גם אם בטווח ארוך.

ישראל מותקפת מכל החזיות

איראן מזהה את העורף כחוליה החלשה

כלי אסטרטגי עיקרי של האיראנים הוא הרקטות לסוגיהן. כל ארגוני הטרור והמיליציות שבשליטתה צוידו בסוגים שונים של רקטות, מתוך הכרה כי זהו האיום העיקרי שעמו תתקשה ישראל להתמודד, בכמות גדולה ובכמה חזיתות. מערכת כיפת ברזל יעילה מאוד, אך מוגבלת בהתמודדות מול ירי מסיבי בגזרות שונות. החלום הרטוב של מפקד כוחות קודס קאסם סולימני בהתאם לתפיסה האיראנית של מלחמה בישראל, דרך ארגוני פרוקסי*, הוא עימות רקטי רב חזיתי, שבמהלכו העורף הישראלי, החוליה החלשה לגרסת האיראנים בעוצמתה של ישראל, יספוג אבידות כבדות, לרבות מתקנים אסטרטגיים, תחנות כוח, שדות תעופה ומתקנים צבאיים.

קודס, הכולל את המיליציות הפועלות מחוץ לאיראן ואת זרועות הטרור האחראיות להוצאת פיגועים, ספג עוד מכה קשה כשסוכל הניסיון הזה שלו לפגוע בישראל באמצעות פיגוע הרחפנים, לאחר שישראל תקפה אתמול את המחסנים שבהם אוחסנו הרחפנים החמושים ואת הבסיסים בעיראק. המכה הזו מסייעת ליריביו של סולימני בצמרת באיראן לדרוש עוד קיצוץ בתקציבי הענק של כוח קודס, על רקע המשבר הכלכלי האיראני הנובע בעיקרו מהעיצומים הבינלאומיים. משבר זה אילץ את ההנהגה באיראן להוריד ארבעה אפסים מהמטבע המקומי כדי לנסות ולהתמודד עם האינפלציה הגואה והפיחות מול הדולר. 

לעזרתו של סולימאני בא חיזבאללה, שפרסם הבוקר כי ישראל תקפה את משרדיו בביירות, דיווח שאמינותו יותר ממוטלת בספק. בדיווח נמסר בתחילה כי שני כטב"מים ישראלים התרסקו. אחר כך כשלא היו סימוכין לכך, דווח על כטב"ם ממולכד שהתפוצץ, אחר כך שונה הדיווח לרחפן, כלי שאין לו טווח הגעה מישראל לביירות, ובתמונות שהפיץ חיזבאללה נראה משרד עם שולחנות הפוכים ללא נזק אמיתי. מטרת הדיווחים האלה, הסטת תשומת הלב מהדיווחים המביכים מסוריה.

ישראל מתמקדת בסיכול החזית הסורית

ישראל מתמודדת עם ריבוי הגזרות באמצעות התמקדות במניעת יצירת החזית הנוספת בסוריה, ובזה מושקעים מאמצים מודיעיניים, מבצעיים ומדיניים רבים. הדבר מסביר את הפגישות והדיונים הרבים של נתניהו, בעיקר עם פוטין וטראמפ, כולל הפגישה המשולשת בחודש שעבר בישראל בהשתתפות בכירים ביטחוניים מרוסיה מארה"ב.

לדידה של ישראל, רוסיה היא מדינת מפתח, המשמרת קשר הדוק הן בדרגי השטח והן בדרג המדיני. ביום שישי קיים נתניהו שיחת טלפון עם נשיא רוסיה פוטין "בנושאים בטחוניים", ולא מן הנמנע שהרוסים קיבלו מידע מוקדם על התקיפה, כדי למנוע פגיעה באנשיהם הנמצאים בסוריה. נתניהו מציג לרוסים את המידע המודיעיני המפליל כלפי כוונותיה של איראן ופעילותה בסוריה, ובכלל זה את המידע על הכוונה האיראנית לבצע פיגוע בישראל באמצעות כטב"מים, הפיגוע שנמנע במתקפה אמש.

מול חיזבאללה עומד מאזן אימה של הרס אזרחי עצום שבו מאיימת ישראל על לבנון אם חיזבאללה יחדש את ירי הרקטות. ההסכם ממלחמת לבנון השנייה עדיין תקף.

השר צחי הנגבי אומר כי התקיפות הישראליות מסייעות מאוד במאבק הפנימי באיראן נדד המדיניות שמקדם סולימני, שעלותה גבוה מאוד. לדבריו, המדיניות הישראלית זוכה להערכה ולגיבוי רב באזור ובעולם. לגבי גזרת רצועת עזה הוא אומר כי יש לבחון אותה במבט אסטרטגי ולהבין שישראל פועלת במדיניות כוללת, תוך בחינת ניצול הזדמנויות ותזמון נכון. כל האפשרויות על השולחן. הוסיף.

מה צפוי בקרוב? סולימני לא מפסיק לבחון דרכים להגיב לפגיעות הישראליות, אבל לא ברור אם עוד אירוע צפוי בקרוב או שהוא ימתין לשעת כושר אחרת ויתכנן בגזרה אחרת, אולי אף דרך פיגועים נגד ישראלים בחו"ל. חמאס ינסה לנצל את התקרבות הבחירות הן לחימום בדרום והן לפיגועים בגדה. 

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה