גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצצה למעבדה הסודית של גוגל שהכניסה אליה אסורה אפילו למרבית עובדי החברה

על החדשנות הטכנולוגית שלה אין מחלוקת, אבל לאחרונה גוגל משחררת לשוק מוצרים שזוכים למחמאות דווקא בשל העיצוב המוקפד והחדשני שלהם ● איך זה קרה? חלק מההסבר נעוץ במעבדת העיצוב שנחנכה בשנה שעברה ונחשפת כעת לראשונה

מעבדת העיצוב של גוגל / צילום: Cody Pickens
מעבדת העיצוב של גוגל / צילום: Cody Pickens

בקמפוס של גוגל במאונטן וויו בקליפורניה יש בניין שהוא מחוץ לתחום גם עבור רוב עובדי החברה. כ-7,000 מ"ר של מעבדת עיצוב שבה עובדים כ-150 מעצבים על עשרות פרויקטים סודיים ביותר, בניהולה של סגנית נשיא וראשת יחידת עיצוב החומרה, אייבי רוס. רוס היא מעצבת תכשיטים לשעבר, שהובילה את כניסת גוגל לגאדג'טים כמו "הרמקול החכם" פורץ הדרך גוגל הום מיני, וטלפוני פיקסל המשעשעים.

במעבדה, הרחק מתאי הישיבה של גוגלפלקס - סביבת העבודה של מהנדסי גוגל - מעצבים תעשייתיים, אמנים ופסלים מקבלים חופש לשתף פעולה. "הדרך של גוגל ליצור אופטימיזציה היא נהדרת עבור רוב העובדים בחברה", אומרת רוס. "אבל מעצבים זקוקים לדברים אחרים".

בסביבה אחרת, הסגנון התוסס והבוהמי שלה היה מזכיר מורה לאמנות בתיכון, או אולי בעלים של חנות לחפצי קריסטל, יותר מאשר מנהלת עיצוב באחת החברות החזקות בעולם. היא מוליכה אותי, העיתונאי הראשון שהורשה לסייר בבניין, דרך מרחב העבודה הייחודי, אותו היא מגדירה כ"מתנה גדולה" מהנהלת גוגל.

באופן מסורתי גוגל קיבלה רק לעיתים נדירות קרדיט על עיצוב החומרה והתוכנה שלה, לעיתים היא אף זכתה ללעג בגללו. אבל לאחרונה, המנכ"ל סונדאר פיצ'אי מדבר באופן ישיר על כמה העיצוב הפך לעניין קריטי בעסקי גוגל. בשנים האחרונות גוגל פיתחה גאדג'טים - מטלפונים עד רמקולים חכמים - שהם מהנחשקים ביותר בעולם. אבל עד שמעבדת העיצוב נחנכה ביוני 2018, צוות עיצוב החומרה של גוגל ניהל את מרבית פעילותו ממוסך, פשוטו כמשמעו. לא בדיוק הסביבה האידיאלית עבור תחום כה חשוב.

לכן, רוס שיתפה פעולה עם חברת Mithun, האדריכלים שמאחורי בניינים רבים של גוגל, כדי ליצור משהו חדש: מרחב שאמור לשמש רקע לאסתטיקת העיצוב הרכה והמינימלית של החברה. "למסגרת הזו יש צבעים ניטרליים למדי. אין כאן משהו מובנה שאנחנו לא יכולים לשנות", אומרת רוס. "מה שמשנה אותה הם המוצרים שאנחנו מפתחים, החומרים, הצבע והתפקוד שלהם".

כל מרחב במעבדה תוכנן כך שיסייע לצוות של רוס לשלב חוויות מוחשיות (גאדג'טים מוצנעים מכוסי בד שמרגישים כמו בבית בכל בית) עם חוויות דיגיטליות. "הדבר הראשון שאמרתי היה 'אנחנו צריכים כאן אור'", נזכרת רוס. "יש בניינים שבהם המתכנתים זקוקים לחושך כדי לצפות במסכים, אנחנו צריכים אור".

"זה הטירוף שלנו"

הכניסה למעבדה היא אטריום (חלל גדול בעל תקרה שקופה) דו-קומתי, עם פינת ישיבה רכה ושולחנות קפה למפגשים לא רשמיים. גרם מדרגות עץ מוביל לספרייה, שגדושה בספרים האהובים על המעצבים (כל אחד מהם התבקש להביא שישה כותרים שהיו חשובים לו, ולהסביר מדוע). "נכון שאנחנו החברה שעשתה דיגיטציה של המידע העולמי", אומרת רוס, "אבל לפעמים, מעצבים צריכים להחזיק משהו ביד".

באופן כללי, המעבדה מעוצבת כך שהמעצבים יוכלו ליהנות מחלון ראווה לכל דבר. ההליכה בקומה השנייה של האטריום נותנת הרגשה של קניון מפואר. מצד אחד, קיר זכוכית למעבדת הצבעים, מהצד השני, קיר זכוכית למעבדת החומרים. במעבדת הצבעים יש ערב רב משתנה ללא הפוגה של חפצים, שמעצבי החומרה של גוגל אספו בנסיעותיהם. אני רואה צנון מנייר, ערימת אבנים ירוקות ותיבת תכשיטים משנהב - כולם מעוררים השראה של מינימליזם בעבודת יד. התצוגה הזו היא התזכורת הטובה ביותר לעובדה הפשוטה, שרק 25% עד 40% ממעצבי החומרה של גוגל עיצבו אלקטרוניקה לפני כן. היתר עיצבו בחייהם הקודמים כל דבר אחר, מביגוד ועד אופניים.

סביב שולחן לבן גדול במעבדת הצבעים, תחת תאורת ספוטים מדויקת, הצוות של רוס דן בשאלה מה יהיו הצבעים של המוצרים הבאים של גוגל. אחת לשבוע, מעצבים מכל קטגוריה - ממוצרים לבישים עד טלפונים ואלקטרוניקה ביתית - נאספים סביב השולחן הזה עם דוגמאות ושרטוטים שנעשו ביד, כדי לקבל יחד החלטות על קווי מוצרים.

מעבדת העיצוב של גוגל / צילום: Cody Pickens

לי הם מוכנים להראות רק מוצרים וצבעים מהעונה שעברה, כדי להדגים נקודה שחשובה להם: המעצבים של גוגל, שמפיקים יותר מתריסר מוצרים שיכולים להיות בבתינו מיד, רוצים שהם ייראו טוב זה לצד זה, גם אם הם יוצרו בהפרש של כמה שנים. "זה הטירוף שלנו, במובן החיובי", אומרת רוס. "אנחנו חושבים על החיים שלך בבית ועל כך שאתה אולי רוצה שיהיה קצת חיבור בין דברים".

בקצה השני של האטריום נמצא קיר הזכוכית הכפול של מעבדת החומרים. החדר הזה מציג לראווה יותר מ-1,000 רצועות טקסטיל, כולן בקידוד של צבע ובתיוג בכתב יד. האחראית לכך היא ה"ספרנית" במשרה מלאה חנה סאמרוויל. סאמרוויל מפצירה בי לגעת בדוגמית עור הפטרייה של הספרייה. ה"עור" הזה הוא אחד מהחומרים הלא מתכלים הרבים בתצוגה. חומרים אחרים הם סיבים שהופקו במדפסת תלת-ממד כשחומר הגלם הוא רשתות דיג ישנות, או לוחות שהופקו מעשב ים, שמרמזים על עתיד של מוצרים "ירוקים" בגוגל.

שני מעצבים נכנסים לספרייה, ושואלים את סאמרוויל על חומר שמרגיש כמו הספוג שמוצאים בתחתית זרי פרחים מלאכותיים. אחת מהם נוגעת במצחה ברצועת חומר רך, אולי כדי לדמיין משקפי גוגל חדשים, או את ערכת המציאות המדומה Daydream במתכונת חדשה, או מוצר עתידי אחר כלשהו.

מקדש או מקום מפלט

למרות כל האסתטיקה של המעבדה, זהו עדיין מרחב סודי בהחלט. עיצובי החומרה העתידיים של גוגל הם נכס עתיר ערך בעולם התחרותי מאוד של סמארטפונים ועזרי קול. בימים רגילים, למרות האבטחה ההדוקה סביב הבניין אבות-הטיפוס של המוצרים שנמצאים בפנים יכולים להתקיים כסוד גלוי, והמעצבים יכולים לטפל בהם ולפתח כרצונם. לרגל הביקור שלי הם כוסו באריגי פחם אטומים.

"תחנות התדלוק האנושי" ב"אולפן הצלילים" הן חלל שבו אני יכול לשוטט בחופשיות. המעבדה מעוצבת כדי לעודד השראה יצירתית, להבטיח שהמעצבים והמעצבות של גוגל יישארו עם ראש פתוח לרעיונות ואסתטיקה חדשים. אחרי שאני בוחר את האופן שאני רוצה להרגיש בתוך יישום (בחרתי ב"אנרגיה"), אני שוכב על משטח עור, עוטה אוזניות ועוצם את העיניים כדי להאזין לקצב מוזיקה מרגיע עם צליל בסיסי של "אום". רוס היא מאמינה גדולה בכוחות הריפוי של צבעים וצלילים. הצוות שלה אפילו פיתח מתקן שמדגים איך ישיבה בחדרים שונים יכולה להשפיע על הפסיכולוגיה הבסיסית שלנו.

במשך 15 דקות אני תוהה מה אני עושה כאן, מבזבז זמן על המיטה הטיפשית הזו. ואז אני נעמד, כשהעיניים לפתע דרוכות ורגלי מחמיצה צעד אחד. קל לדמיין איך מרחב המדיטציה הזה מיועד להצית יצירתיות בצוות העיצוב. אבל קל גם לדמיין שזהו סוג של אב-טיפוס שצוות עיצוב המוצר של גוגל חושב שישפיע על הפיזיולוגיה האנושית.

אין הרבה חדרי ישיבות במעבדה. רוב הפגישות העסקיות מתקיימות בבניינים אחרים. המעבדה, מדגישה רוס, "היא מקדש או מקום מפלט לביצוע עבודת העיצוב".

עוד כתבות

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

לוחם אגוז נהרג ו-16 נפצעו בדרגות שונות בדרום רצועת עזה

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ●  גורם אמריקני: ישראל שיתפה עם ארה"ב חלקים מסוימים מהתוכנית ההומניטרית שלה ברפיח  ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט