גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקווה לפרק חדש התבדתה: חלום הביעותים של רוברט מוגאבה

במשך 37 שנה רדה המנהיג העליון של זימבבואה, שמת בסוף השבוע, בארץ שנועדה להיות "סיפור הצלחה אפריקאי" ● הוא הוריד אותה מנכסיה, העשיר חוג קטן של אנשי שלומו וטבח את מתנגדיו רק פעם אחת אזרחי זימבבואה השליכו פרחים על נגמ"שי הצבא: בנובמבר 2017, ביום שבו הגנרלים הפילו את מוגאבה ● אבל פרק חדש לא נפתח

צעירים זימבבואים על רקע דיוקנו של מוגאבה לאחר היוודע הידיעות על מותו / צילום: רויטרס, PHILIMON BULAWAYO
צעירים זימבבואים על רקע דיוקנו של מוגאבה לאחר היוודע הידיעות על מותו / צילום: רויטרס, PHILIMON BULAWAYO

כאשר רוברט מוגאבה היה ילד, הוא וחבריו לכיתה הוזמנו ללגום תה בביתו של הכומר הקתולי, אשר ניהל את בית ספרם. התה נלגם, העוגיות נאכלו, הידיים נלחצו והילדים פנו לצאת. לפני צאתו, רוברט הקטן הסב את ראשו להתבונן בחדר האורחים המתרוקן. הוא ראה נזירה מרססת את מושביהם של הילדים בחומר חיטוי.

זה קרה בערך לפני 85 שנה, ומוגאבה יתאר לימים את הסצינה ההיא כ"מאורע מכונן" בחייו: הרגע שבו הבין גזענות על רגל אחת - וגמר אומר לבער אותה. תעבור חצי מאה לפני שתינתן לו ההזדמנות. יעברו 70 שנה לפני הוא יתחיל לרדוף לבנים בחמת זעם רצחנית. הרבה קודם הוא יתחיל לטבוח שחורים שאינם מאנשי שלומו.

מוגאבה מת בסוף השבוע שעבר בגיל 95. עד לפני שנתיים ופחות, במשך 37 שנה, הוא היה המנהיג העליון של זימבבואה, באפריקה הדרומית. בשנים הראשונות של שלטונו הוא היה אורח רצוי ונערץ כמעט בכל טרקלין פוליטי וכמעט בכל עיר בירה בעולם. שמו התחרז עם אומץ לב ועם שחרור לאומי. בשנות שלטונו האחרונות הוא היה שם נרדף לזדון, לאכזריות, לשחיתות ולכישלון מבעית. הוא האיש שלחובתו נזקפת התמוטטותה של ארץ שנועדה להיות "סיפור הצלחה אפריקאי".

בחצי המאה של פעילותו הפוליטית הוא ייצג תחילה את התקווה הגדולה של עצמאות היבשת ולבסוף את האכזבה ואת הייאוש.

רבע מיליון לבנים רצו הכול

כאשר מוגאבה נולד, האימפריה הבריטית עדיין עמדה על מכונה, מהודו ועד מאלאיה, משערי אנטרקטיקה עד קו המשווה. מוגאבה היה בן עם השונה (Shona), הקבוצה האתנית הגדולה ביותר בארץ שמתיישביה הלבנים קראו לה "דרום רודזיה" (על שם ססיל רודס, המתיישב הבריטי המפורסם ביותר באפריקה). את השם "זימבבואה" היא שאלה מממלכה אפריקאית עתיקה ומסתורית, שהריסות בנייניה התגלו בג'ונגל בסוף המאה ה-19.

בניגוד כמעט לכל המושבות הבריטיות האחרות, לדרום רודזיה היה "שלטון עצמי". אבל עצמיותו נשמרה ללבנים בלבד. הם בחרו והם שלטו. בשיאם, הלבנים של דרום רודזיה מנו קצת יותר מרבע מיליון, בשעה שהשחורים מנו כמעט שבעה מיליון.

ב-1965, הלבנים של רודזיה הכריזו עצמאות חד צדדית מבריטניה, כדי למנוע מהבריטים מלהעניק עצמאות מוסדרת לממשלה של הרוב השחור. ממשלות רוב שחורות נטלו את השלטון מידי הפקידים הקולוניאלים בכל רחבי אפריקה. הראשונה הייתה גאנה, ב-1957. הלבנים של רודזיה וכמובן של דרום אפריקה, יחד עם המשטר הימני בפורטוגל, ניסו לסכל את פירוקן הבלתי נמנע של האימפריות האירופיות.

הלבנים של רודזיה לא חשבו את עצמם לגזענים. בניגוד לדרום אפריקאים, הם לא התנגדו לשלטון שחור "בתור שכזה". הם רק חשבו שהשחורים צריכים הכנה ארוכה לפני שיוכשרו לקבל את השלטון לידיהם. למספר קטן של שחורים הייתה זכות הצבעה, ובפרלמנט ישבו קומץ של אפריקאים. מנהיג המיעוט הלבן, אייאן סמית׳, לשעבר טייס קרב בחיל האוויר הבריטי, הכריז: "שלטון רוב - אף לא בעוד אלף שנה".

כמו סטאלין, מאו והקמר רוז'

שלטון הרוב בא הרבה לפני תאריך היעד של סמית'. מלחמת גרילה נגד הלבנים נכנסה להילוך גבוה ב-1973. סנקציות בינלאומיות הוטלו עליהם. לבסוף, דרום אפריקה נטשה אותם מפני שהאמינה, בטעות, כי העולם החיצון יניח לה אם היא תפגין רצון טוב ברודזיה. מוגאבה נחל ניצחון מוחץ בבחירות שעליהן פיקחו הבריטים ב-1980. זו הייתה הפעם האחרונה שתושבי זימבבואה הורשו להצביע באופן חופשי.

כמעט כל המושבות המשתחררות באפריקה ויתרו על מראיות עין דמוקרטיות זמן קצר לאחר עצמאותן. רודנויות חד מפלגתיות, ואחר כך רודנויות צבאיות, תפסו את מקומן. היו ביניהן רודנויות רכות, היו קשות, והיו מוטרפות. בשנות ה-70 של המאה ה-20, העולם למד לזהות את אפריקה עם אידי אמין ועם "הקיסר" בוקאסה. מוגאבה היה תחילה הפתעה נעימה. על אף הרקורד שלו כלוחם גרילה קשוח והזיהוי האידיאולוגי העצמי שלו כמרקסיסט, הוא השמיע דברי פיוסים וניסה לשכך חששות מפני כיוון רדיקלי.

העמדות הפנים לא האריכו ימים. בשנה השלישית של שלטונו הוא השתמש בשירותיה של צפון קוריאה כדי לדכא את מקור האופוזיציה העיקרי למונופול שלו: שבט המאטבילי (Matebele). אלפים רבים נרצחו באקט שעשר שנים אחר כך היה מביא את מבצעיו אל בית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג.

מוגאבה לא היה אידי אמין. הוא היה מלוטש, רהוט, מרשים. לא היה אפשר לייחס את אכזריותו למוקיונות. היא הייתה ממין אכזריותם של סטאלין, של מאו ושל הקמר רוז' בקמבודיה. נמזגו בו יוהרתו של מהפכן טוטליטרי ודרגה מחרידה של עקרות רגשית (שמראייניו במרוצת השנים עמדו עליה).

500 מיליארד אחוז

מלחמתו בחוואים הלבנים, מ-2001 ואילך, קיצצה בחצי את יצוא המזון מזימבבואה. הפקעת אדמותיהם הייתה מעוגנת בהסבר סביר: הצורך ליישב עליהן חקלאים שחורים חסרי קרקע. אבל חקירה עיתונאית הראתה ב-2010 כי 40% מן החוות המופקעות נמסרו לידי מוגאבה ובעלי בריתו. הוא ואשתו לבדם החזיקו ב-14 חוות.

ההתמוטטות הכלכלית בשנים הבאות הפכה את זימבבואה למשל ולשנינה. ויכוח תדיר התנהל על השיעור המדויק של האינפלציה בה. הערכה אחת של קרן המטבע הבינלאומית העמידה אותה בשלב מסוים על 500 מיליארד אחוז, אם יש בכלל דבר כזה.

ב-2008, מוגאבה הובס בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות. בין שני הסיבובים, המשטר פתח מערכת טרור ורצח נגד יריביו. ערב הסיבוב השני, מועמד האופוזיציה החליט לפרוש. הוא חשש, בצדק גמור, שהוא ותומכיו יוטבעו בדם.

זימבבואה מוסיפה להיות לא-מאושרת

בשנים הבאות, זיקנתו המופלגת ומחלותיו הרחיקו את מוגאבה יותר ויותר מן המציאות. הוא היה מוקף בבני משפחה קרובים ובאומרי-הן. אשתו השנייה, גרייס, העפילה במעלה ההיררכיה של מפלגת השלטון עד שהתעורר הרושם כי מוגאבה מתכוון להוריש לה את הנשיאות. תאבונה של גרייס גדל מאוד, והיא ניסתה להיפטר, אולי גם לעצור ולכלוא, את האיש מס' 2, אמרסון מנאנגאגווה. זה האחרון הצליח להימלט לחו"ל בעור שיניו.

הגנרלים שצייתו ל"חבר מוגאבה" לא היו מוכנים לקבל את גרייס. הם חוללו הפיכה ללא שפיכות דם בנובמבר 2017. הצבא מעולם לא היה פופולרי יותר מאשר ביום הפלתו של מוגאבה. זימבבואים כירכרו ופיזזו ברחובות עריהם והשליכו פרחים על הנגמ"שים. הם מעולם לא עשו כן מקודם, והם לא יעשו כן אחר כך.

התקווה לפתיחת פרק חדש התבדתה. זימבבואה מוסיפה להיות לא-חופשית ולא-מאושרת. היא ענייה מרודה. התוצר המקומי הגולמי שלה מעמיד אותה במקום ה-203 בעולם. 72% מתושביה חיים מתחת לקו העוני.

בעשור השביעי של עצמאות אפריקה, דמוקרטיה מוסיפה להיות נדירה. אנשים חזקים שולטים, או מושכים בחוטים, ברוב הארצות. מספר ניכר של ארצות הן רפובליקות רק לכאורה, עם מלכים או קיסרים לכל דבר.

מוגאבה לא היה הסיבה למצב העניינים הזה, אבל הוא סיפק הרבה מן התירוצים. ההספדים בארצו ובשכנותיה עמדו בסימן האדרת תרומתו. נעדר מהם דיון כן בנזק העצום שהוא הסב. אל נכון, עוד מעט יעטוף אותו ענן של מיתוס, וייעשה ניסיון להגן על שמו הטוב מפני הרקורד המוכח שלו. לרוע מזלה של אפריקה, האליטות הפוליטיות שלה יוסיפו להשתמט מפני האמת. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?