גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מחלקות ההנדסה בעיריות ננטשות ומתרוקנות מעובדים?

יו"ר איגוד מהנדסי הערים היוצא, אבנר אקרמן, מתריע מפני פרישה נרחבת של בעלי מקצוע ותיקים ובעלי ניסיון

העובדים שמניעים את תכנון והנדסת העיר / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
העובדים שמניעים את תכנון והנדסת העיר / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

כמעט שנה חלפה מאז הבחירות לרשויות המקומיות, וענף התכנון העירוני נמצא בטלטלה קשה - בחודשים האחרונים מונו מהנדסי ערים חדשים בתל אביב, באר שבע, פתח תקווה, נתניה, כפר סבא, רמת גן והרצליה, במקום מהנדסים שפרשו. הפרישה ההמונית של אנשי מקצוע ותיקים אינה מסתיימת בקצה הפירמידה, ובעיריות רבות מדווחים על נטישה המונית, בעיקר בדרגים הזוטרים, של בודקי תוכניות ופקחים.

מינהל התכנון עבר בממשלה האחרונה לאחריות משרד האוצר, אולם עניין התקנים וקביעת השכר של עובדי מחלקות הנדסת עיר נותרו בסמכות משרד הפנים. "זו אחת הרעות החולות, ואחד מהמאבקים הגדולים שלנו לעתיד הקרוב", אומר יו"ר איגוד מהנדסי הערים, אבנר אקרמן, שבאופן אירוני, עזב אף הוא את מערכת התכנון העירונית, ואת משרת מהנדס העיר נתניה, לטובת הסקטור הפרטי.

שכרו של מהנדס עיר הוא נגזרת של מנכ"ל העירייה, והוא מגיע לעד 95% משכרו של האחרון. זה מעמיד את שכרם על כ-35 אלף שקל, אם כי ברשויות המקומיות שכר מהנדס העיר יכול לעלות על 40 אלף שקל. אדריכלי עיר ומנהלי אגפים יכולים להגיע לרמות של 70% משכר מנכ"ל. אולם שכרם של עובדים זוטרים, כמו בודקי תוכניות, מוצמד לעתים לשכר מנכ"ל והוא מגיע ל-25%-30% משכרו של זה, או שהם מקבלים שכר בהתאם להסכמים קיבוציים שונים.

"שכרו של בודק תוכניות יכול להגיע, לפני תוספות שונות שהוא מקבל כתוצאה מרפורמה שנערכה בשכרם לפני מספר שנים, ל-6,500-7,000 שקל בחודש. זו ממש בדיחה עצובה", אומר אקרמן.

"אם רוצים שיבנו הרבה, צריך לתגמל"

הרפורמה שאליה מתייחס אקרמן היא הסכם קיבוצי שנחתם ב-2016 והוסיף לשכר העובדים 1,000 שקל, עם אפשרויות לתוספות נוספות של עד 3,000 שקל, בין היתר על סמך הוכחה של עמידה ביעדים. ההסכם נחתם על סמך אישור השינויים בחוק התכנון והבנייה, ותלו בו תקוות גדולות, אבל בינתיים יש מקום לדאגה. אקרמן אומר בפשטות, שתוספות השכר אינן מפצות על תוספות העבודה והלחץ שנוספו לעובדים, מאז הרפורמות.

"בסופו של דבר המשכורות של אנשי התכנון ברשויות המקומיות נתונות באחריות הממונה על השכר באוצר, ושם צריך להבין, שאם הממשלה משקיעה הרבה בנדל"ן בשנים האחרונות, ורוצה שיבנו הרבה, צריך גם לדעת לתגמל ולתקצב את עובדי העיריות שפועלים בתחום הזה", אומר גורם שמעורה בנושא.

אז מדוע רק עכשיו מבחינים בבעיה? השכר הנמוך והלחץ הגבוה היו גם לפני שנה?

"הרפורמה נכנסה לתוקף לפני שלוש שנים. בשנה הראשונה שלה עזבו מעט, בשנה השנייה יותר ובשנה השלישית - עוד יותר, כי יותר ויותר עובדים הבינו את הבעיות שנובעות ממנה. עכשיו ראשי הערים שמים לב לזה שעזבה מסה קריטית את האגפים".

מה השתנה בעבודה בשנים האחרונות?

"הרפורמה הוסיפה לוחות זמנים לחוצים ומטלות נוספות לכל אנשי המקצוע, ומי שנעשו הלחוצים ביותר הם עובדי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, כי אם הם לא עומדים בלוחות הזמנים אז הם מקבלים על הראש, ויש לחצים כבדים. אנשים לא מוכנים לעבוד בתנאים כאלה ובתנאי שכר כאלה.

"בשוק הפרטי, גם אם אתה לא מקבל הרבה יותר כסף - ובדרך כלל אתה מקבל הרבה יותר - אתה עדיין לא נמצא בלחץ שבו אתה נמצא בוועדה המקומית".

"אין תקנים, ואנשים גם לא רוצים לבוא"

במשרד הפנים מסכימים עם חלק מהטענות. "אנחנו סבורים שברמת המאקרו השכר ברשויות המקומיות סביר בהחלט. כשמתמקדים בסביבות בהן יש תחרות עם השוק הפרטי, כמו הנדסה ומערכות מידע, המצב נהיה סבוך", אומרים שם. "המשרד פועל בשנים האחרונות ליצור ידע ולאסוף נתונים שיעזרו להצביע על כשלים".

תימרוץ המדינה את הבנייה, במיוחד באמצעות הסכמי הגג, מסבירים במשרד, גרם ליישובים קטנים לא רק להגדיל את היקפי המבנים והתוכניות, אלא גם את היקפי העבודה במערך התכנון המקומי. מספר היתרי הבנייה והתוכניות לבדיקה קפץ בעשרות ולעתים במאות אחוזים בשנה, ובחלק מהמקומות המערך העירוני התקשה להגיב לאתגר.

רון קוניק, ראש עיריית גבעתיים, תיאר לאחרונה מערכת עירונית מתסכלת בעירו, שמקצה הרבה מאוד אנרגיה לבדיקת תוכניות של תמ"א 38, אולם לא מפיקה ממנה הכנסות: "אין לנו תקנים במינהל הנדסה. המשכורות שמשלמת המדינה לבודקי תוכניות מגיעות ל-7,000 שקל בחודש וזה גורם לכך שאנשים לא רוצים לבוא ולעבוד. תמ"א 38 לא מביאה לנו היטלי השבחה, כמה תמ"א 38 אנחנו יכולים לעשות ולא לקבל מזה כסף?", אמר.

באגף הממונה על השכר באוצר מתכוננים לבדוק בקרוב את השלכותיו של ההסכם הקיבוצי עם עובדי הרשויות, שנחתם ב-2016. לאחרונה נשמעו טענות נגד הרשויות המקומיות, כי הן מעדיפות לחלק את הכספים בין העובדים ולא לתת באמת למצטיינים.

חלק מהבעיות ברשויות הקטנות, שלא מצליחות להציע שכר הולם, מיוחס בין היתר לבעיה המוכרת של מספר גדול מאוד של רשויות מקומיות קטנות שאין להן הצדקה לקיום כיישויות מוניציפליות עצמאיות. ואילו ברשויות מקומיות שצריכות להתמודד עם תוכניות גדולות במסגרת הסכמי הגג, מנסים להגיע להסכמים פרטניים, כולל יבוא כוח אדם מקצועי עצמאי. 

הדוגמה של כפר סבא: עוצרים מיזמי תמ"א 38 שכבר קיבלו היתר

דוגמה קיצונית לבעיות שעלולות לנבוע ממצוקת כוח אדם במחלקות התכנון, היא עיריית כפר סבא. העירייה סבלה בשנתיים האחרונות תהפוכות של ממש באגף הנדסת העיר: ב-2017 פרשו ממנה חמישה בכירים, ובשנה שעברה התפטרה מהנדסת העיר דאז ענת צ'רבינסקי. רק לאחר הבחירות המקומית האחרונות מונו עליזה זיידלר גרנות למהנדסת העיר, ומיכל שרייבר גלבנדורף לאדריכלית העיר ומנהלת אגף תכנון.

רפי סער / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

רפי סער, ראש העירייה החדש, כמו גם הבכירות שמינה, מצאו עיר במשבר תכנוני: תוכנית המתאר העירונית מופקדת, אולם מהנדסת העיר הקודמת הגישה לה התנגדויות, ולאור השינויים הן בראשות העיר והן באגף הנדסת העיר, החליטה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה לדחות את הדיון בהתנגדויות לתוכנית בכמה חודשים, על מנת שהנהלת העיר הנוכחית תלמד אותה לעומקה, דבר שנעשה בימים אלה ממש.

נושא אחר שלא טופל בעיריות הקודמות הוא גיבוש מדיניות או תוכנית אב להתחדשות עירונית, כפי שנעשה ברוב הערים הגדולות, מה שגרם למקרה שבו החליטה לאחרונה העירייה לשלוח הודעות סירוב לכמה פרויקטים גדולים של תמ"א 38 בעיר, ולמעשה לדחות את התכנון שלהם, על אף שהוצאו להם היתרי בנייה. בעירייה מסבירים את דחיות הפרויקטים הללו בהיותם גדולים במיוחד, דבר שגורם להעמסה גדולה על תשתיות התחבורה בסביבה.

"עם כניסת ראש העיר החדש לתפקידו, מונו מהנדסת עיר ואדריכלית עיר. בעלי תפקידים אלו מצאו כי האישורים שניתנו לחלק מהפרויקטים, נוגדים ומסכלים תכנון עירוני מושכל, אינם נותנים מענה לצורכי הציבור העולים מתוספת יחידות, ואינם מהווים התחדשות עירונית, אלא מאפשרים אך ורק התחדשות של הבניין במגרש הפרטי. אי לכך, בקשות ספציפיות אלו הובאו לדיון חוזר לעדכון החלטה", הסבירה העירייה.

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד